Gewicht houtskelet | Ecobouwers.be

U bent hier

Gewicht houtskelet

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van JeroenDR
14/04/2014 - 21:38

Beste forumleden,

Voor diegene met ervaring in houtskeletbouw; stel , ik bouw skelet op in balken 38*184 met osb aan 1 zijde: hoeveel weegt dit per m2 ongeveer.

Wat zijn de ervaringen van de doe het zelvers hier om de getimmerde segmenten 'recht' te krijgen: korte segmenten,kraan, lift,....?

Groet, jeroen

9 Reacties

Reacties

afbeelding van Toon Demuynck
15/04/2014 - 08:24

Hangt natuurlijk af van de hoh afstand van je stijlen en dikte van osb die je gaat gebruiken, kan je toch makkelijk uitrekenen? Cls weegt ca 600 kg/m3, gewicht van osb zal ook wel te vinden zijn?

Wij hadden een skelet van 23 cm ipv 18, en dat was niet manueel te hanteren, kraan echt nodig. Elementen waren hierbij max ca 4-5 m lang.

gr, toon.

afbeelding van robin demey
15/04/2014 - 09:57

Voor doe het zelvers zou ik dan eerder opteren om alles zelf te maken, spaart je de meerkost van het maken van de panelen + kraanwerk uit. Zal misschien een week of 2 meer werk zijn, maar de besparing is meer dan navenant lijkt me.

Wil je dikker gaan en lichter, kan je met TJI-profielen werken. Kost iets meer dan CLS, maar is superlicht.

 

Als je toch je segmenten laat maken en je toch een kraan nodig hebt, dan zal de kost om deze op de werf te plaatsen/monteren toch niet meer opwegen om het alsnog zelf te doen. In 1 à 2 dagen zetten die mannen dat recht.

afbeelding van luis
15/04/2014 - 10:23

inderdaad, helemaal geen kraan nodig. Wij hebben voor ons houtskelet enkel een kraan (1 uur) laten komen voor de nokbalk en gordingsbalk. Die waren zeer zwaar omdat we een grote oversteek hebben. Zonder die oversteek hadden we helemaal geen kraan nodig.

 

 

 

afbeelding van Toon Demuynck
15/04/2014 - 13:30

Volledig akkoord om igv doe het zelver alles zelf te maken.

Je laatste bewering klopt wel niet helemaal denk ik, bij ons was dat toch een meerkost van een goeie 10000 euro. 2 dagen is wel zeer kort, reken toch eerder op een week, afh van de vorm van je woning nog meer...

verder kan je ook nog de osb pas plaatsen als het skelet al recht staat, spaart weer gewicht tijdens de manipulatie.

afbeelding van JeroenDR
15/04/2014 - 17:05

Bedankt voor de antwoorden,

segmenten zouden 2 meter breed zijn en 2m60 hoog , afstand om de 35 cm geloof ik. Dus uit wat ik kan opmaken best hanteerbaar om recht te zetten met 2 man.

 

uit de foto hierboven kan ik opmaken dat je de osb er kan aanzetten als het frame rechtstaat, enkel  wat diagonale versterking aanbrengen bij rechtzetten dus?

 

groet,

 

jeroen

afbeelding van luis
18/04/2014 - 20:03

niks rechtzetten. gewoon de I-liggers er één voor één op vijzen of schieten. Dus onderregel dan stijl aan de buitenkant, dan diagonaal een valiezeplank. De I-liggers één voor één op de onderregel plaatsen en vastvijzen aan de valiezeplank. Daarna bovenregel erop en alles vastvijzen of schieten.

afbeelding van JeroenDR
21/04/2014 - 19:47

Beste Luis,

 

zo kan het dus ook! Dat ik daar nog nooit aan gedacht heb (feitelijk wel, maar dacht dat niet stevig zou zijn). In de weinige boeken die in vond wordt skelet altijd op de vloer gemaakt en dan rechtgezet..... :-)

afbeelding van Toon Demuynck
21/04/2014 - 19:57

Ik heb beide al gedaan, maar vond het toch makkelijker om de delen op de (vlakke) grond te maken en ze dan recht te zetten. Maar kan uiteraard persoonlijk zijn...

gr, toon

afbeelding van luis
21/04/2014 - 22:19

Op de foto een bovenregel van +-12 meter lang in één stuk. Met twee man geen probleem om dit erop te zetten. Wees gerust dit is volgens mij veruit de beste en gemakkelijkste manier.

 

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.