Gevel isolatie met sierpleister: dikte & materiaal? | Ecobouwers.be

U bent hier

Gevel isolatie met sierpleister: dikte & materiaal?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van poing
22/02/2012 - 11:05

Ik zit in de finale fase voor mijn ramen (net voor productie) en er zit nog een fout in de delper lengte (om over 10 jaar gevel isolatie te plaatsen). Er staat namelijk 34cm, dat betekend +/- 17cm voor gevel isolatie en +/- 1cm sierpleister.

Het is voor een open bebouwing uit 1975 met:
- 14cm binnensteen, 4cm spouw met wol uit die tijd en 5cm buitensteen.
- 26cm isover 35 in het dak (R=7,35).
- kruipkelder nog uit te voeren, zou ik met 16cm multiplan facade doen (R=5).

Mijn vragen:
1) heeft de wol in de spouw (uit die tijd) nog iets van isolatie waarde?
2) als de wol ongelijk verdeeld is, moet ik dan laten bij blazen alvorens de buitengevel isolatie te plaatsen?
3) Moet ik bij voorkeur dezelfde isolatie waarde in de muren hebben als in het dak?
- dan kom ik met kingspan kooltherm k5 (resol) op 15cm (R=7,14)
- of met recticel eurwall op 17cm (R=7,35).
4) kruipkelder dan nog ok? zoveel plaats heb ik namelijk niet (kan ook met platen werken, die jhebben betere isolatie waarde).

1 Reactie

Reacties

 1.  De minerale wol blijft zijn waarde behouden met de jaren. Die 4cm vertegenwoordigt een isolatiewaarde R=1 die je bij je nog te plaatsen gevelisolatie kan bijtellen. (je kan dus 2cm dunnere resolplaat nemen)
 2. bijblazen kan niet. Ongelijk verdeeld is goed mogelijk in die tijd nam men soms wel een loopje met de wol mooi aansluitendte plaatsen zonder kieren:spleten tussen de verschillende platen/dekens 
 3. bij voorkeur zelfde waarde in muren; je dak mag iets hogere waarde hebben dan de muren. 
  - Kooltherm resol heeft  beste lambdawaarde van 0,021 en is nog enigzins milieuvriendelijk; beschikt als enige harde isolatieplaat over een DuBo-keurmerk.  DE DIKTE 15CM WORDT NIET GEMAAKT, WEL12cm EN 14cm.
  12 cm levert R=5,71 op, als we daarbij de R-waarde van de oude wol meetellen, komen we op 6,7 wat net onder je dakisolatiewaarde zit en net onder de passiefhuisnorm van U=0.15. Vergeet ook niet in je berekening dat je % aan dakbalken je totale dakisolatiwaarde een evenredig % onder die 7,35 zal liggen
  - Recticel Eurowal is een PURplaat, wat allesbehalve milieuvriendelijk is.
  - De sierpleister is bij alle merken ongeveer 0,5cm, heb ik zelf op Batibouw2011 uitvoerig bekeken.
 4. Als je in alle bouwdelen een R van minimum 6,66 bereikt zit je op de minimumwaarde van passiefhuis. Maar dat kan je zoals jezelf berekent niet met die Isover Muplan Façade halen. Alles hangt een beetje af hoe vochtig je kruipkelder is, want voor vochtige ruimten wordt EPS-plaat ("Isomo") gebruikt. Als je kruipruimte niet echt "nat" wordt, kan uiteraard Kooltherm resol K10=plafondplaten gebruikt worden en bereik je met 14cm al R=6,66.

Vergeet niet dat de isolatie van dak, muur en vloer op elkaar moet aansluiten want bij zulke hoge isolatiewaarden is de minste onderbreking een koude brug met condensproblemen en energieverlies als gevolg.

Bovendien: vensterbanken, lateien, rolluikkasten en funderingsmuren zijn de grootste koudebruggen bij oude woningen na-isoleren. Ik na-isoleer zelf een woning van 1935 tot een passiefhuis-nulenergiehuis  en weet waarover ik praat... Aangezien je nieuwe raamkaders laat plaatsen, kan je de buitenvensterbanken erafhalen en kan je zeker een paar cm isolatiemateriaal plaatsen tussen vensterbanken en de muur waarop die rust.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.