gevaar rotting vloerbalken bij binnenisolatie | Ecobouwers.be

U bent hier

gevaar rotting vloerbalken bij binnenisolatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van MET architectuur
04/01/2008 - 09:59

een technische vraag waar ik al een poosje een antwoord op zoek:

uitgangspunt:
een buitenmuur kan enkel aan de binnenzijde geisoleerd worden. hierin 4 mogelijkheden mbt de isolatie, namelijk: slechts 8 cm (zoals meestal aangeraden als maximum bij vanbinnenuit isoleren) rotswol, slechts 8cm papiervlokken, 15cm rotswol, 15cm papiervlokken.

vragen:
- indien de damprem (bij papiervlok) of -scherm (bij rotswol) heel erg precies wordt uitgevoerd, en de woning heeft een balansventilatie, en we isoleren de vloer tussen de roostering mee, is er dan een REEEL risico tot schimmelvorming, daar waar de houten vloerbalken (vloerroostering) in die buitenmuur opliggen?
- hoe groot schat je dat risico in voor bovenstaande 4 isolatievoorstellen?
- kan dit risico met bepaalde ingrepen nog verkleind worden?

hartelijk dank

1 Reactie

Reacties

afbeelding van Albrecht-1
05/01/2008 - 13:29

Ik sta min of meer voor dezelfde situatie bij mij thuis.

In mijn geval acht ik het risico beperkt omdat de voorgevel zuidgericht is en dus over het algemeen makkelijk droogt en het is ook een spouwmuur waardoor vocht van buitenaf kan wegventileren. De binnenruimte is een droge ruimte, dus geen extra risico hier. Een dampscherm met bepleistering zal een goeie barriere vormen indien er toch overtollig vocht zou zijn.
Papiervlokken zal minder risico geven wegens betere vochtopslagcapaciteiten.
Een balansventilatie heb ik niet, maar als je je voldoende bewust bent van de noodzaak aan ventilatie, dan haal je ook wel je ventilatiedebieten (en dus vochtafvoer).
En tenslotte denk ik dat je moet kijken naar de eventuele andere zwak geïsoleerde plaatsen (bvb. alu-ramen), die zullen waarschijnlijk een deel van het risico 'wegcondenseren'. Waarmee ik niet wil zeggen dat je slecht isolerende ramen moet plaatsen natuurlijk, maar misschien staan ze er al ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.