Gelijksvloer met kelder renoveren en isoleren | Ecobouwers.be

U bent hier

Gelijksvloer met kelder renoveren en isoleren

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van kerollo
24/10/2010 - 10:27

Wij hebben onze gelijksvloer uitgebroken. De chape eruit gehaald. Detussenvloer bestaat uit potten en balken. Onderaan is er een kelder. We zijn nu van plan om PUR te laten spuiten van 6cm en daarop de chape te plaatsen van 5 cm. Alles afgewerkt met tegels.

Veel mensen raden ons af om de vloer te isoleren omdat er reeds een kelder onderaan is. Ik denk echter dat het wel de moeite is om het te isoleren. Mijn redenering is dat zo de gelijksvloer sneller de kamer temperatuur zal aannemen bij verwarming (houten kachel) en dat er minder verwarmt moet worden.

Is het wel de moeite om de gelijksvloer te isoleren? Prijsmatig zal de isolatie mij 1000 euro extra kosten. Wij hadden graag vloerverwarming bijgenomen maar dat is nog eens 1000 a 1500 euro extra. We gaan geen vloerverwarming te plaatsen. Of is het beter dat geld ergens anders te investeren? De zolder zal ook geisoleerd worden.

Men breekt niet alle dagen de vloer open. Het is voor mij dus het moment om die vloerisolatie te doen of nooit. Dat is mijn redenering.

2 Reacties

Reacties

afbeelding van Bert Verbeeck.
25/10/2010 - 11:40

De vloer isoleren is zeker zinvol.

De afweging maken in de zin van 'als ik er zo veel instop, binnen welke termijn heb ik dat terug verdiend' is niet eenvoudig. Terug verdienen doe je hoedanook. Tegelijk verminder je je verbruik, dus je milieulast en je krijgt er nog eens comfort bovenop: hogere vloertemperatuur. (We doen trouwens zoveel uitgaven waarover we niet eens de vraag stellen: betaalt zich dat terug ?)

Kelder er onder of niet doet niet ter zake. Ik neem aan dat je niet van plan bent om je kelder te verwarmen en dan is de kelder even goed een verliesoppervlak als dat er grond of kruipruimte onder zat.

Vloerverwarming plaatsen is niet evident, omdat je wellicht beperkt bent in opbouwhoogte. Als je spreekt van 6 cm PUR en 5 cm chape dan is die 5 cm al een minium (te wapenen !) waar je geen vloerverwamingsbuizen meer in krijgt.

 

Bert V

 

afbeelding van Kris Vandermeulen
25/10/2010 - 13:23

Zeker de vloer isoleren. In plaats van PUR kan je eventueel (bij zeer egale basis) zelf lagen EPS of XPS plaatsen (= hoge kwaliteit isomoplaten).

Zoals gezegd: hoe snel je het terugverdient is niet zo belangrijk als wel het extra comfort met een geisoleerde vloer.

Zonder isolatie is de vloer gewoon een koude brug.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.