geen werk voor 470 energiedeskundigen | Ecobouwers.be

U bent hier

geen werk voor 470 energiedeskundigen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Anoniem1
07/08/2007 - 10:39

http://www.livios.be:80/nl/_build/_newz/_hot/6567.asp?content=Geen werk voor 470 energiedeskundigen

vr gr
Pluto

135 Reacties

Reacties

afbeelding van koen-1
07/08/2007 - 12:04

Gaat wel verplicht worden in 2008,waarschijnlijk,is nog niet heel duidelijk

afbeelding van rene-11
07/08/2007 - 17:10

Beste Pluto,

U ziet het weer als het niet verplicht wordt gesteld gebeurt er eigenlijk niets.

Mooi voorbeeld waarbij de staat het iniatief moet nemen, de markt laat het zitten.

De belangen van de markt staan haaks (kijk naar de verhuurmarkt, charme die huurders) op die van de staat. Zonder verplichting zou er nog steeds K75 gebouwd worden.

afbeelding van hendrik de corte
07/08/2007 - 20:15

Wellicht heeft het er toch ook mee te maken dat het weinig zinvol lijkt om te betalen voor een advies dat in veel gevallen min of meer voorspelbaar is.
Neem de eerste de beste woning van min. 20 jaar oud en het advies zal zijn:
- dak isoleren (als dat nog niet gebeurd is);
- superisolerend glas plaatsen;
- cv ketel vervangen.

Wat wel zin heeft is het energieprestatiecertificaat dat verkopers/verhuurders binnenkort moeten kunnen voorleggen.
Las ik niet ergens dat het probleem er eigenlijk in bestaat dat degenen die erkend zijn om een audit te doen niet automatisch erkend zijn om een energieprestatiecertificaat af te leveren?

groeten
rik

groeten
rik

afbeelding van fvo
07/08/2007 - 20:52
Fre

Nee rik,
Zoals het er nu voor staat zal er een deskundige type A (voor de bestaande audits) en een type B (voor de certificaten) in het leven geroepen worden...
Lekker duidelijk dus voor de bevolking.

Wat de vrijblijvende audits wel nuttig maakt is het feit dat de mensen effectief cijfers te horen krijgen, en eens bijgestaan worden in het leggen van prioriteiten. Welke investeringen zich het snelst laten terugeverdienen en de welke de kersen op de taart zijn.

Ik moet zeggen dat mijn klanten toch steeds er van versteld stonden hoeveel ze konden besparen (de minste waren 1000Euro per jaar)

afbeelding van joost-8
07/08/2007 - 21:01

Fre,

Bedoel je dan ook klanten die reeds een idee hadden hoe te isoleren of energie te besparen?

Groeten,

Joost

afbeelding van benny-5
07/08/2007 - 21:01

Zoals hendrik het aangeeft

betalen voor een advies dat niet meer doet dan vertellen dat je nog bijkomend moet investeren.
En die arme huurders, die mogen mooi deze audit bijbetalen
En laat ons eerlijk zijn, denk nu niet dat de huurprijzen zullen dalen voor "huizen met slechtere certificaten". Het zal waarschijnlijk het omgekeerde zijn, deze met goed certificaat drijven hun prijs nog iets meer op dan de andere.

Misschien als de auditeurs hun bevindingen doorgeven aan een of andere instantie die huisjesmelkers moet bestrijden dan zit er nog iets in

Mvg

afbeelding van fvo
07/08/2007 - 23:08
Fre

Joost,

Meestal is het zo dat mensen wel willen besparen maar geen idee hebben hoe er aan te beginnen, schrik hebben op "overisoleren", niet weten hoeveel ze ermee zullen besparen, een zonneboiler nuttig is voor hen,.... enzovoort

Kortom, laat ons zeggen dat het over doorsnee mensen gaat die het begrip "energie" meer en meer beginnen te horen en dus zelf ook eens willen horen wat zij kunnen besparen. Ze hebben er dan meestal toch geen idee van, op uitzondering van een zonnepanelen (zowel SWW als PV) en extra isolatie

afbeelding van luc-16
07/08/2007 - 23:16
Luc

Natuurlijk is er nu geen werk voor al die energiedeskundigen. Bedoeling lijkt mij dat die pas in actie schieten in 2008, wanneer het verplichte energiecertificaat bij verkoop van woningen eraan komt. En daarvoor moeten wel eerst het nodige aantal mensen worden opgeleid. In die zin vind ik dat artikel nogal tendentieus. Dat de vrijblijvende audit geen succes is, was te verwachten.
Het energiecertificaat is iets heel anders. Het zal de kandidaat-kopers (en later huurders) een houvast bieden bij de aankoop (huur) van hun woning. Vergelijk het met de technische keuring van een auto. Je ziet een prachtige tweedehands, maar op de keuring komen de gebreken naar boven, en blijkt het een ramp.
Het zal voor de meeste kandidaat-kopers-huurders een flinke steun in de rug zijn. Hun technische kennis is meestal vrij beperkt, en dat is ook normaal. Je ziet het ook in allerlei tv programma's over vastgoed. Veelal gaat hun onderscheid niet verder dan het verschil tss enkel of dubbel glas, of het dak geisoleerd is, maar met wat en hoeveel, ...?
De reactie van veel eigenaars-verhuurders is ook veelbetekenend: het is zgn allemaal veel te duur en de zoveelste verplichting.
Te duur ? De gemiddelde prijs voor een epc zou rond de 250 euro liggen, geldig voor 10 jaar, dat is dus 25 euro per jaar, of 2 euro per maand, prijs die natuurlijk zal doorgerekend worden. De realiteit is natuurlijk dat veel eigenaars de bui voelen hangen: hun (al dan niet) prachtig pand is op energetisch vlak totaal verouderd, en dat zal de waarde naar beneden halen.
Overigens is dat certificaat een Europese verplichting, en komt het er hoedanook.

afbeelding van Rudy Martens
08/08/2007 - 00:42

Veiligheids coordinator + EPB berekening...
+ sterk stijgende kosten van zowel bouwmaterialen.

Wie gaat het op den duur nog kunnen betalen?

afbeelding van Anonieme gebruiker
08/08/2007 - 09:56
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Waar ik ook een probleem mee heb is de zeer grote kans op belangenvermening (sorry hoor architecten onder u, maar toch is het zo) die er zit aan te komen, met alle negatieve gevolgen voor de eerlijkheid van het certificaat dus werkelijke duurzaamheid van het gebouw tot gevolg. Ik stelde oa deze vraag aan het kabinet van mevrouw Crevits "Gaan architecten hun eigen (of bevriend) ontwerp een label kunnen toekennen?", met als antwoord: "Als een architect erkend is als energiedeskundige type A, in regel na de voorziene opleiding gevolgd te hebben, kan hij of zij een energieprestatiecertificaat afleveren voor het verkopen of het verhuren van een residentieel gebouw dat hij of zij zelf heeft ontworpen.

Voor vergunningsplichtige nieuw- of vernieuwbouw dient de architect uiteraard als verslaggever op te treden."

NB: 45 % van de 470 deskundigen blijken architecten te zijn.
Tenslotte: voor hen is het invullen van de software (indien zij ontwerper zijn) een uurke werk, zij hebben alle gegevens exact en kunnen er op los kopieren, daar waar anderen er een volle dag aan spenderen wegens dienen te beginnen van 0. Van positieve discriminatie gesproken.

afbeelding van Anonieme gebruiker
08/08/2007 - 10:13
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Ik moet Hendrik gelijk geven. Niemand betaalt graag 500 € om te moeten horen dat hij het dak moet isoleren, of dat hij zijn 15 jaar oude ketel moet vervangen, of dat hij superisolerende ramen moet plaatsen. Die dingen zijn algemeen "geweten". Waarom daarvoor nog eens betalen ?
Rene, je zou je dus kunnen afvragen "of er wel een markt is" voor energiedeskundigen ?
De overheid zou evengoed een folder kunnen uitgeven met een opsomming van energiebesparende maatregelen in volgorde van hun effekt.
bvb
1. vervang al de ramen met enkel glas door superisolerende beglazing.
2. isoleer uw dak
3. ...
enz

vr gr
Pluto

afbeelding van fvo
08/08/2007 - 07:52
Fre

Rudy, als ik even advocaat van de duivel mag spelen;

Als je eens kijkt naar de gemiddelde bewoonbare oppervlakte per inwoner in België dan zal je zien dat wij één bij de ruimste woningen hebben van Europa (en de wereld). Alleen de Luxemburgers zitten dicht in onze buurt.

Als het dan allemaal te duur wordt moeten we er eens aan denken wat kleiner te bouwen. Deze trend is sowieso al aan de gang door de grondprijzen.

Maar, inderdaad die eigenaars zien hun bui al hangen. Geen enkele huisbaas die ooit iets zal gevoeld hgebben voor energie. Het hoorde gewoon bij de huurkost voor de huurder.

Het certificaat is inderdaad een EU-regel en waarom zou hij er niet komen? Op alle auto's en wit-electro-goed kleeft al zo'n label.
Ik vind het alleen straf dat de overheid zo'n richtprijs al kan bepalen. Ik denk dat ze niet hetzelfde willen meemaken als met de EAP-audit. Waarbij de adviseurs zelf hun prijs vaststelden en het voor de markt eigenlijk te duur uitkwam.

afbeelding van hendrik de corte
08/08/2007 - 10:52

Pluto

Die folders bestaan heus wel hoor.
Ook de website www.energiesparen.be is heel goed.

Men moet natuurlijk wel tijd en inspanning doen om die folders te halen en te lezen. Daar wringt wellicht het schoentje.
Ik publiceer daarom in mijn gemeente relatief korte stukjes in (een bijlage) van het gemeentelijk informatieblad. Gebalde informatie, leesbaar in 5 minuten (nog net haalbaar voor de gehaaste mens).

Wat anders:
Het energieprestatiecertificaat voor te verkopen en te verhuren woningen heeft wel degelijk zin.
Het is ook normaal dat de beter presterende woningen duurder verkocht/verhuurd zullen worden.
Zo zullen de eigenaars eindelijk gemotiveerd worden om iets te verbeteren aan hun woningen.
Die motivatie is er vandaag nauwelijks, de energiekosten zijn immers toch ten laste van de huurder.

groeten
rik

afbeelding van FilipS
08/08/2007 - 11:46

Het zal zeker een verbetering zijn, eens het EPC van kracht is.
Dat 'bevriende' architecten (of huisjesmelkers, immokantoren, ...) een 'certificaatje' gaan uitreiken aan hun eigen clubje(s), lijkt me niet direct het probleem. Zo'n certificaat (en da is net het moeilijkste om dit als een berekenbare formule & methode op te stellen) moet op identieke wijze door een andere deskundige kunnen herberekend worden.
Bon ... bij problemen zal het weer een welles-nietes spelletje worden voor de rechtbanken.

Of men wil of niet, het zal invloed gaan hebben op koop- en huurprijzen. Maar als iedereen - zoals men zelfs steeds beweerd - een degelijke woning heeft ... waar is dan het probleem? Alles is toch wettelijk in orde? Sinds de jaren 70 en zeker de laatste jaren, gelden er bouwnormen en -voorschriften (K55 - K45). Dus moet men geen schrik hebben van zo'n energie prestatie certificaat. Tenzij ... en hier kun je dan 100-den reden gaan achterplakken welke in België in de praktijk dikwijls voorkomen, maar die eindelijk eens tot het verleden gaan behoren.

Omdat de prijs van koop- en huurwoningen deels bepaald gaat worden door zo'n certificaat, zal er waarschijnlijk gefraudeerd gaan worden. Het is belangrijk dat dit onmiddelijk en hard aangepakt gaat worden, zodat het certificaat niet uitgehold word op termijn.

afbeelding van geert-58
08/08/2007 - 12:10

het is een grote grap dat energieprestatiecertificaat, ik heb de cursus gevolgd en tot op heden weten we zelf nog niet of we datgene we geleerd hebben kunnen gebruiken, om een advies te geven wel maar niet voor de certificaten. Destijds ging het de ronde dat het sterk vereenvoudigd zou moeten worden daar de uitgesproken prijs van de regering zeker de kosten van het totale werk niet dekt, als je acht uur aan een advies werkt en je je dan nog moet verplaatsen(meestal met twee om op te meten) en je materiaal afschrijven dan kom je zeker niet toe met 250€,dan spreek ik van een gewoon huis. Als zelfstandige moet je je dan nog speciaal verzekeren en sociale lasten betalen, het loont de moeite niet, heb het met veel intresse gevolgd maar denk niet dat het echt lonend wordt. Jammer want het is wel een van de beste dingen dat je kan doen vóór een verbouwing of om een energiezuinige woning te hebben. Men moet het zien als een advies bij een dokter inwinnen, je krijgt het voorschrift om een kwaal weg te werken, hier overmatig energiegebruik. Met de huidige vooruitzichten qua energieprijzen zal het misschien wel wat meer gedaan worden en daar kan het milieu maar goed bij varen en de klant tenslotte ook.
Hoop alleen dat de drukkingsgroepen van grooteigenaars het niet zullen boycotten.

afbeelding van rene-11
08/08/2007 - 12:55

Beste Pluto,

Dat heeft de overheid toch al, informatie is er voldoende beschikbaar voor iedereen. Kijk maar op energiesparen.be/vibe.be en nog een heleboel site's.

Zelfs eap/epb software is voor iedereen te downloaden.

Een aantal mensen zijn bereid zich te informeren voor het bouwen/verbouwen en steken hun tijd hierin. Een hoop mensen hebben hier geen tijd voor of zin in.

Het blijkt gewoon dat zonder verplichting en controle
de meeste mensen gemiddeld K75 bouwen.

De EPC, welke trouwens naar mijn weten energiedeskundige A gaat heten,(B zou EAP zijn) zal zeker een positief milieu effect hebben in de verhuur en de verkoop juist omdat het verplicht is. Het positieve van dat de staat het regeld is ook dat energiedeskundige de regels op dezelfde manier zullen interpreteren(opleiding en examen en controle op deskundige). De verhuurders zullen geen investeringen doen in energiebesparing als het vrijblijvend is.

Het is niet voor niets dat de partijen welke de belangen van de verhuurders behartigen steeds aan het woord zijn in de pers. Verhuurders zullen moeten gaan investeren. Het milieu zal er wel bij varen.

Voor die 470 stuks energiedeskundigen komen nog kansen zat en niet alleen voor de EPC.

afbeelding van jimmy-7
08/08/2007 - 13:01

waar is zon energiedeskundige toch voor nodig,...elke architect( of dat zou toch moeten) kan dezelfde deskundige uitleg geven over isolatie en energiebesparende maatregelen.

afbeelding van Anonieme gebruiker
08/08/2007 - 14:28
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

"of dat zou toch moeten". als je even een aantal threads uit het verleden bekijkt spreken we misschien over 0.2 tot 1 %. Vb.niemand van in een straal van 10 km, en dat zijn er toch al 50). Familie, vrienden en kennissen bouwen ALLEN met architecten die enkel OPNdeskundigheid demonstreren. Waarom zoeken ze niet verder. "nen architect gaat ge toch niet verder zoeken dan nodig". Wat nodig is, bepalen ze uiteraard eerst zelf, vanuit de eigen (on)kunde.

afbeelding van fvo
08/08/2007 - 16:52
Fre

Jimmy,

Ik heb nog bij een architect gewerkt en daar werd ik vierkant uitgelachen als ik ook maar iets meer energiezuinig voorzag dan wettelijk verplicht.
+
Dan nog het feit dat er zelfs vandaag nog architecten de fabel van overisoleren verspreiden.
Daar wordt ik echt kwaad van.

afbeelding van jimmy-7
08/08/2007 - 17:02

zoals ik al zei: "of dat zou toch moeten",...probleem is dat architectuuronderwijs en ook de orde veel te weinig doen inzake energiezuinigheid,..

toen ik mijn eindwerk deed over passiefhuizen noemde iedereen mij ne geitenwollensokkenfreak,..en dat was 3 jaar geleden,...zucht.

afbeelding van luc v
08/08/2007 - 18:35
Luc

"Dat 'bevriende' architecten (of huisjesmelkers, immokantoren, ...) een 'certificaatje' gaan uitreiken aan hun eigen clubje(s), lijkt me niet direct het probleem"

Filip, dat lijkt me juist wel een probleem, en zelfs een heel groot. Er moet een strikte scheiding komen tss een aantal beroepen die belanghebbenden zijn bij die energielabels, zoals bv architecten, immokantoren, bouwfirma's, projectontwikkelaars... Anders wordt dat energielabel een lachertje. De belangenvermenging en dus het geknoei liggen toch voor de hand !
Neem nu een immokantoor dat zelf zorgt voor energielabels voor panden van zijn klanten. Dat kantoor wil natuurlijk een zo goed mogelijk label, ten eerste om zijn klant te vriend te houden, maar ook voor zichzelf, een hoge verkoopprijs is immers een hoge commissie.
We weten toch hoe dat gaat. Flagrante fraude hoeft dat niet te zijn, maar hier en daar een beetje naar boven afronden, kan een label er al vlug wat beter laten uitzien. Wie gaat dat zien ? Niet de koper-huurder, die heeft daar de technische kennis en uitrusting niet voor.
En ja, er gaat gecontroleerd worden... Hoeveel keer ? 1 op 100? 1 op 10 000 ?

afbeelding van FilipS
08/08/2007 - 20:10

Beste Luc,

Het zal inderdaad een probleem zijn (net zoals 'clean wielrennen' verwacht ik). Maar de druk zal toenemen, en links en rechts zal wel eens iemand een 'herkeuring' eisen, als blijkt dat alles toch niet zo 'fraai' is als voorgesteld door een malafide bouwpromotor, huisjesmelker, projectontwikkelaar, ... .
Zoals gezegd, het zal vooral de advocaten ten goede komen, want het zullen allemaal 'subjectieve' gegevens zijn (of gaan we gaten in muren slaan om isolatiedikte te controleren?).

Het probleem lijkt me de 'labels' te zijn. Dit is op eerste zicht duidelijk (A, B, C, D ...) maar wat met toekomstige normen, of Passief Huis die merkelijk beter zijn dan 'de norm' (en hopelijk gaat die norm in de toekomst ook verbeteren). Gaan we dan ergens een A+++++ of dergelijke moeten invoeren? (zie koelkasten en diepvriezen). En wat als de schaal A zich tussen 1 en 10 bevind ... is 11 dan B en is 9 A, terwijl 1 ook A is ??? Die grenzen zijn altijd een probleem en daar zal gefoetterd worden om toch maar een A-tje te krijgen. Beter is om alles in % of dergelijke uit te drukken, zonder 'stappen' labels.
(maar dan ook weer niet zoals condensatieketels, dat het plots 107% gaat worden ... alsof we meer energie uit de brandstof halen, dan er eigenlijk in zit).

Ik verwacht de problemen echter als volgt:
a) officieel weet geen enkele energiedeskundige op dit moment, wat? wie? waar? hoe?
Dus weer te laat, weer te weinig ... een overgangsregelingetje dan maar ... tot 01/01/09 (ofzoiets).
b) een hoop energiedeskundigen die weeral een bijkomende opleiding gaan moeten betalen (kostelijke affaire ... en met EAP in achterhoofd ... een niet rendabele investering).
b1) wanneer gaan die dat allemaal opgeleid worden? (tussen kerst en nieuwjaar nog vlug???).
c) Een prijs van 250 EUR? Hoe komen ze erbij, is er een verplichte prijs voor zelfstandige tegenwoordig? Dus daar komt nog gebakkelei van ... want inderdaad: verplaatsing, opmetingen, weeral een complex computerprogramma om in vullen, afschrijving van dit en dat ... voor 250 EUR, dan mag je in principe maar een uurtje of 3-4 werk hebben ... . Daar faalt EAP ook, voor zo'n 400 EUR (toch al een kostelijke grap) haal je het niet.
d) wat als een klant bijkomende vragen stelt om verbeteringen aan te brengen om toch maar label X te verkrijgen ... bijkomende advies procedure? Is dat belangenvermening?
e) Wie gaat controles uitvoeren en wie gaat sancties 'uitspreken' bij flagrant misbruik?
f) gaat er (voor de energiedeskundige lees op het forum) misschien eens een vereniging, orde, of wat dan ook komen welke de energiedeskundige verenigd, hun belangen verdedigd, maar ook een minimale kwaliteit gaat garanderen en waar klanten eventueel klachten ed. kunnen deponeren. Niks zo gezond als zelf 'filteren' en een stuk effectiever.
g) ... laten we niet uit het oog verliezen dat we de meest energiezuinige (en ecologische mogelijke) huizen willen gaan (ver)bouwen ... en niet naar 'regeltjes of papiertjes' gaan oriënteren ... dan zijn we fout bezig. (dat probleem zit zich gedeeltelijk vervat in de labels A (of A+, A++++ ...).
h) De faktor 'gebruiker' zit nergens in vervat ... dus je kan nog altijd miljoenen liter drinkwater, gigawatts en liters mazout verstoken (met je ramen open) ... als de eigenaar dat wil ... daar bestaan geen labels voor.

afbeelding van rene-11
08/08/2007 - 20:18

Beste Luc,

Een garantie geven dat energiecertificaten 100% juist worden afgegeven zal nooit kunnen, want zelfs als je dit door een nog op te richten staatsdienst zou laten doen, dan zou je deze mensen nog om kunnen kopen.

Controle op afgegeven certificaten zijn dan belangrijk.
Als de frequentie van controle dezelfde is als deze in het nieuwe stookbesluit. Elke installateur krijgt daar 1 keer per jaar controle van het in het afgelopen jaar uitgevoerd werk dan is dit denk ik wel te weinig.

Nu het voorbeeld wat je geeft over een immo kantoor waarbij iemand van dat kantoor energiesdeskundige wordt en zijn eigen woningen gaat beoordelen vind ik eigenlijk wel een mooi voorbeeld waarbij de belangen groot zijn om te frauderen. Controlefrequentie zou in zo'n geval eigenlijk hoger dienen te zijn en mischien moet je een dergelijke situatie wel verbieden.

afbeelding van geert-58
08/08/2007 - 20:55

niet enkel de immo-kantoren hebben energiedeskundigen maar ook alle ocmw's of sociale verhuurkantoren hebben er wel eentje laten opleiden en wat gebeurd er daar dan, volgens de budgetten de certificaten opmaken of blijven we de politiekers geloven?
mijn inziens zijn we nog ver van huis, er moet een mentaliteitsverandering komen waar de mensen zelf nieuwsgierig zijn om die mogelijke energiebesparingen te doen en niet via verplichtende wetgeving.
misschien doet het nog geen pijn genoeg(zei mijn moeder altijd als iemand uitstelde om de tandarts te bezoeken)en moeten die energieprijzen kunstmatig de hoogte in, weliswaar met een groene bestemming dan en niet om de energiemaatschappijen rijk te maken.
zoals het nu loopt wordt het een grap en een pleister op de zere wonde om gewoon te voldoen aan de europese richtlijnen
spijtig

afbeelding van guido-13
08/08/2007 - 22:05

bij de bbl zijn er verschillende vacaturen in ongeveeeer dezelfde rechtingen, 14 zijn 14, wie weet zit er iets tussen voor deze personen

afbeelding van hendrik de corte
08/08/2007 - 22:17

Filip

Tenzij er de laatste maanden iets veranderd zou zijn waar ik niet van weet:
Het energieprestatiecertificaat zal niet opgesteld zijn als een label (A,B enz.)

groeten
rik

afbeelding van Rudy Martens
08/08/2007 - 23:32

Fre,
ik bouw momenteel een piepkleine LEW (tussen 30.000 en 40.000 Euro).
Dan vind ik 750 Euro + BTW voor een veiligheidscoordinator en 750 Euro + BTW voor een EPB berekening weggegooid geld.
Daar had ik weer enkele cm extra isolatie voor kunnen kopen.

Op de meeste werven zie je de veiligheidscordinators bijna nooit. Een veiligheidscoordinator die wat te moeilijk doet krijgt doodgewoon van die architect geen werk meer!

EPB berekening: Heb ik zelf eens gedaan met het gedownloade programma. Op een half uurtje had ik alle gegevens ingetypt. De EPB man is ondertussen eens twee maal komen kijken. 750 Euro + btw vind je dat dan een eerlijk loon voor zo weinig werk?

Als een vakman voor zo weinig werk zoveel geld vraagt en je dient een klacht in bij het Min. V. Economische Zaken riskeert hij veroordeeld te worden voor woekerprijzen!

In mijn buurt zijn er al ettelijke gelijkaardige kleine woningen gebouwd. Nog nooit een veiligheidscoordinator of EPB-controle gezien (ook bij navraag aan de bouwheer die er wel voor betaald had).

De overgrote meerderheid hier op het forum is energiebewust bezig of heeft zeker de intentie om het goed te doen
maar wat zou je dan verwachten als reactie van de grote massa die niet energie-bewust willen bouwen zoals wij dat willen doen?

Men had mijn inziens beter de normen kunnen opdrijven. Het bouwplan bij de Gemeente of Ruimtelijke Ordening kunnen laten nazien of het aan die norm voldoet.
Een kleine extra vergoeding die men bij de bouwaanvraag aan de overheid betaalt zou men dan kunnen gebruiken hebben om mensen die nu EPB-berekeningen uitvoeren ten velde te sturen om op de bouwplaats controle uit te voeren.

Hetgeen je nu als resultaat ziet is dat de overgrote meerderheid van de nieuwbouwen niks meer isoleren dan het minimum dat ze moeten doen om aan de norm te voldoen.
Dit laatste vind ik zielige situatie wat niet de bedoeling is van deze reglementering of wetgeving.

Ik vind de aangerekende prijzen voor de geleverde prestatie gewoon schandalig, vandaar mijn reactie.

afbeelding van koen-24
09/08/2007 - 10:54

Persoonlijk vind ik dat een realistische werkwijze ergens tussenin zit:

Op de huurmarkt liggen kosten en baten van verbetering van de woning bij verschillende partijen. De verhuurder kan de kost van de certificatie eventuel nog doorrekenen (ca. 2 EUR/mnd), voor een EAP evaluatie ligt dit al wat moeilijker (8-12 EUR/mnd).

Bij verkoop kan men echter de kost van een EAP evaluatie doorrekenen in de vraagprijs van de woning. Aan de andere kant krijgt de koper info over de waarde van het huis, inclusief prioriteitenlijst en paybackperiodes van verbeteringsinvesteringen.

Invoeren van een EAP voor de huurmarkt zal bijgevolg altijd moeilijk blijven. Een certificatie, met opsomming van de "algemene maatregelen" lijkt me dus al voldoende.

Een verplichte EAP evaluatie bij verkoop van een woning zou verplicht moeten worden. De kost van 750-1000 EUR verdwijnt in het niets tov de verkoopprijs.

Ook de overheid wint hierbij: momenteel gaan veel subsidies verloren aan overbodige maatregelen, terwijl andere prioriteiten niet altijd op eenzelfde niveau gesubsidieert worden. Met EAP heeft zij een middel voor inventarisatie en evaluatie van ingezette middelen.

Jammer dat ze hier te weinig gebruik van maken.

mvg
Koen

(@Fre: inderdaad interessante discussie!)

afbeelding van koen-24
09/08/2007 - 11:04

niet letten op dt fout: bericht was te rap weg...

afbeelding van Rudy Martens
09/08/2007 - 21:49

Rene,
mijn piepkleine LEWwoning meet maar 6 op 9 meter, enkel gelijkvloers, plat dak.
Buitenmuren alles in Poroton. Vloer, muren en dak resp 100, 160 en 200mm resol. 6 ramen en een deur.
Gaswandketel voor sanitair warm water en bijverwarming (zit op K14). Zonne-energie gekoppeld aan vloerverwarmingsinstallatie volgt later (en zit dus niet in de berekening).

Pagina's

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.