Geen vloerverwarming op gespoten PUR | Ecobouwers.be

U bent hier

Geen vloerverwarming op gespoten PUR

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van tim-w
07/06/2006 - 23:28

Kom juist, volledig van de wijs, terug van men installateur met een offerte voor vloerverwarming.
Ik zit met en SOD en centimeters kosten vele euros. Daarom had ik gekozen voor een vloer opbouw met 8CM PUR in plaats van eerst een uitvullingschappe en dan een isolatie laag. Doorboven zou de natte vloerverwarming komen. Tot ik van de installateur te horen kreeg dat hij dit niet doet omdat dit volgens hem niet kan. Hij werkt enkel nog met noppenplaat. Volgens hem kan men de gespoten PUR nooit vlak genoeg krijgen om er een vv op te plaatsen. Na verloop van tijd gaat men problemen krijgen met een vv omwille van de hoogte verschillen in de PUR.
Moet ik mij zorgen beginnen maken of moet ik een nieuwe installateur zoeken?

Cheers T.

16 Reacties

Reacties

afbeelding van lennie-21
08/06/2006 - 07:49

Ik denk dat je inderdaad best een andere installateur zoekt! Er zijn verschillende mogelijkheden om vv op pur te plaatsen. 't Is niet omdat hij niets anders dan noppenplaat WIL gebruiken dat het niet kan.

afbeelding van tim-w
08/06/2006 - 09:36
Tim

Hij had het niet over de mogelijkheid maar over de technische kant. De afwijking op de hoogte zou te groot zijn, men kan gespoten PUR nooit vlak genoeg krijgen. Later krijgt men daar problemen mee. Weet niet hoe of wat, ik veranderstel dat er torsie krachten optreden of iets dergelijk.

Cheers T.

afbeelding van nicolasb
08/06/2006 - 10:01

Torsie dan nog...

Misschien moet hij maar eens een ander systeem overwegen. Wapeningsnetten met daarop je vv leidingen. Kap er desnoods nog een vloeichape op, en ik zie niet in wat het probleem kan zijn. Wordt héél vaak toegepast.

afbeelding van Hans Delannoye
08/06/2006 - 17:29

Tim

Ik kan dat begrijpen, ik vind het ook een ellende, en ik weiger ook op PUR te werken, en met deels dezelfde argumentatie. Ik werk wel niet met noppenplaten, maar een harde plaat waarop de buizen met een tacker worden bevestigd, en dat lukt inderdaad niet op PUR, veel te oongelijk. Het argument van het verschil in dikte, daar kan ik ook inkomen, maar net daarom gebruik ik ook geen noppenplaten, waar daar heb je uiteindelijk ook hoogteverschillen van 2cm.

" Ik zit met en SOD en centimeters kosten vele euros. "
In welke zin? De extra uitvullaag is natuurlijk een extra kost, maar EPS-platen kosten dan weer minder dan gespoten PUR, en isoleren even goed.

Lennie

Dat is niet altijd een kwestie van niet kunnen, daar kunnen een heleboel redenen voor zijn. Ik werk ook altijd met hetzelfde systeem, want ik ben daar vertrouwd mee, en dat is bevorderlijk voor de snelheid van plaatsen, en dus ook de prijs. Verder is het ook een kwestie van voorraad, als je eenmalig een ander systeem moet plaatsen, kost dat ook extra, ik denk maar aan bv overschotten die je mogelijk nooit meer kan gebruiken, dat reken je ook in de kost door.

" Er zijn verschillende mogelijkheden om vv op pur te plaatsen. "
Welke?

Nicolas

" Wapeningsnetten met daarop je vv leidingen. "
Is problematisch met PE/ALU/PE buis. En als je daar mee werkt, kan het dus eigenlijk niet. Ik kan het weten, heb het ooit op aandringen van een archislecht, sorry, architect, een sgeprobeerd, en neem het van mij aan, ik nooit meer.

" Kap er desnoods nog een vloeichape op, en ik zie niet in wat het probleem kan zijn. "
Tim had het over de meerprijs, enig idee wat 1 a 2 cm vloeichape kost?

Hans

afbeelding van thomas-15
08/06/2006 - 18:34

Wij laten altijd pur spuiten , en werken daarna met noppenpanelen
Ikzelf sta nog altijd 100% achter dit systeem , mooi /goed en proper.

Het is wel zo dat er veel verschil zit in het spuiten van PUR.
De enen firma spuit dit al vlakker dan de andere...

Maar problemen ? nog nooit gehad...

Thomas

afbeelding van tim-w
08/06/2006 - 19:36
Tim

Hans,

>"Ik kan dat begrijpen, ik vind het ook een ellende, en ik >weiger ook op PUR"
Het is een SOD houtsketel, spijtig genoeg geen ecologische houtskelet, 8cm vloer, 12cm in de muren en 20cm in het dak. Kan spijtig genoeg financieel niet meer aan. Ik heb me laten vangen door de goedkope grond en kan nu niet meer terug :-( Uit ecologisch standpunt zou ik ook graag van de PUR vanaf zijn maar economisch leek het mij en mijn archislecht (vooral hij) het beste.

>"Ik zit met en SOD en centimeters kosten vele euros. "
>In welke zin? De extra uitvullaag is natuurlijk een extra >kost, maar EPS-platen kosten dan weer minder dan gespoten >PUR, en isoleren even goed."
De extra uitvullingslaag van min 7cm(?) zou toch al snel op 1000€ komen zonder de uitvullingslaag zelf, dus enkel de verhoging van de onderregel. Wat ik aan de uitvullingslaag zelf moet rekenen weet ik niet, maar ik schat toch min een 9€/m² wat wil zeggen dat dit toch ook bijna 1000€ is. Dit wil zeggen 2000€ voor de verhoging en dat is nu net evenveel als de PUR in het totaal kost. Dus als de EPS gratis is kom ik er anders niet, spijtig genoeg.
En dan tel ik de verloren tijd van het uitdrogen van de laag er nog niet bij.

Als ik u goed begrijp raad u het mij het ook volledig af en zien jij ook niet zo direct een oplossing.

Thomas,

Als ik bovenop de PUR nog een noppeplaat moet leggen ben ik er toch nog niet. Een noppenplaat is toch ook redelijk kostelijk en heb ik toch ook nog een verhoging nodig, niet?

Tim

afbeelding van johan-74
08/06/2006 - 20:25

Je kunt uw PUR laten "vlakfrezen" zodat alles plat is. Was een meerprijs van de PUR firma.
Of je kunt zelf de grootste bulten met een broodmes afsnijden.
Daarna plastiek en Velta Clasic netten en buizen erop. (Of een ander merk met netten bvb Henco )
Ikzelf ben geen voorstander van noppenplaten , maarja ieder zijn mening natuurlijk.

Mvg Johan

afbeelding van Hans Delannoye
08/06/2006 - 21:35

Johan

Henco buis op netten geeft problemen, heb ik daarstraks al aangehaald. Is dus geen oplossing. En vlakschuren heb ik bij twee projecten laten doen, toen was het verschil nog maar 2 cm!

Hans

afbeelding van Hans Delannoye
08/06/2006 - 21:48

Tim

Ik doelde hier niet op het ecologische, maar technische aspect.

" De extra uitvullingslaag van min 7cm(?) zou toch al snel op 1000€ komen zonder de uitvullingslaag zelf, dus enkel de verhoging van de onderregel. "
Meestal volstaat 4 a 5cm, maar dat kost natuurlijk ook geld. Als ik het goed begrijp vertrekken zij dus met hun houtconstructie direct op de betonplaat? Maar dan nog, waarom moet die onderregel dan verhoogd worden?
Ik weet niet of je bepaalde dingen zelf mag doen, maar dan zou je de boel kunnen uitvullen met een cement/eps-korrels mengeling en daarop eps platen plaatsen. Je komt dan een paar cm hoger met je vloer, is dat een probleem?

" En dan tel ik de verloren tijd van het uitdrogen van de laag er nog niet bij. "
1 dag wachten en je kan de isolatie er opleggen, bij PUR moet je er ook een paar dagen afblijven, tenminste als je verstandig bent.

" Als ik u goed begrijp raad u het mij het ook volledig af en zien jij ook niet zo direct een oplossing. "
Ik zal zeker geen VV afraden, geen haar op m'n kop dat daar aan denkt. Maar ik zou het op de andere manier doen. Een installateur die met PEX-buis werkt, die kan wel met netten werken en de buis erop binden. Ik wil het zo niet doen, want ik heb m'n bedenkingen bij PEX-buis.

Een noppenplaat zal het prijskaartje inderdaad niet doen zakken, noppenplaat kost het dubbele van de gewone vlakke plaat voor vloerverwarming.

EPS is niet zo duur, voor 60 a 70 €/m³ moet je iets kunnen vinden.

Hans

afbeelding van aaron1
19/01/2010 - 23:09

"bij PUR moet je er ook een paar dagen afblijven, tenminste als je verstandig bent."?

Dit lijkt me sterk. Om welke rede dan?

Als jouw EPS platen even goed isoleren, welke is dan de lamda waarde van die platen?

 

afbeelding van walter-8
20/01/2010 - 00:22

De isolatiewaarde van EPS platen kan op vele plaatsen vinden (bv butgb.be).  Maar wat is de isolatiewaarde van gespoten PUR dan volgens jou?

 

Walter

afbeelding van aaron1
20/01/2010 - 23:04

Een lamda waarde van 0,028W/mk.

afbeelding van mikey
20/01/2010 - 23:34

Een lamda waarde van 0,028W/mk.

 

bij mij stond op offerte 0,023 W/mk.

 

Maar geen enkele PUR-plaatser die ik gecontacteerd heb wou een attest uitschrijven en zich binden voor deze waarde.

realistisch schat ik gespoten PUR op 0,040 W/mk.

 

Ik versta het verband niet tussen vloerverwarmingsbuizen en gespoten PUR?  Is dit omwille van luchtbellen ofzo die zouden kunnen ontstaan?

Wij hebben 14 cm gespoten PUR (wel vlak laten maken) en daarop PE-Xa-buizen op 5 cm hartafstand op niet geisoleerde noppenplaten.  werkt perfect, van wat moet ik bang zijn?

 

gr,

Mike.

afbeelding van aaron1
21/01/2010 - 21:57

Ik snap ook helemaal niet waarom ze hier stellen dat vloerverwarming op gespoten PUR een probleem is?

Ik zou het heel fijn vinden als iemand me dat eens goed kan uitleggen.(Hans aub) Het heeft inderdaad te maken met luchtbellen. Ik heb het al vaker aan plaatsers van vloerverwarming gevraagd, maar krijg eigenlijk nooit een antwoord dat me volledig kan overtuigen. Hiermee bedoel ik dat natuurlijk iedereen voor zijn winkel praat of mss hangt het af van het type systeem?

Ik stel alleen vast dat er klanten zijn bij ons die moeilijk doen als het niet volledig waterpas ligt en andere die het zelfs niet laten vlak schuren en ook vloerverwarming er op plaatsen.

Wie heeft het bij het rechte eind????

 

Ik kan je alleen zeggen dat Lamdawaarde van 0,028 W/mk heel realistisch is. Onze leverancier van de produkten garandeerd ons een waarde van 0,025 W/mk. Wij hebben het laten testen, jaren geleden, bij het WTCB en hebben dus een attest met een waarde van 0,021 W/mk. Onze leverancier geeft ons die zekerheid van 0,025W/mk met KOMO attesten. KOMO is een gelijkaardige instantie als het WTCB maar dan voor Nederland.

 

Mike volgens mag je op je beide oren slapen!

Groeten

afbeelding van tim-w
08/06/2006 - 22:51
Tim

>betonplaat? Maar dan nog, waarom moet die onderregel dan verhoogd
>worden?

Onderregel = hardhout op de betonnen vloerplaat + extra facade steen aan
de buitenkant. Houtskelet begint ter hoogte van de vloer.

>Ik weet niet of je bepaalde dingen zelf mag doen, maar dan zou je de
>boel kunnen uitvullen met een cement/eps-korrels mengeling en daarop
>eps platen plaatsen

Mag ik. Ik ga verwarming, sanitair, elektriciteit en keuken ook zelf doen. De
centjes die ik daarmee uitspaar (en wat extra ) probeer ik zoveel mogelijk in
energie maatregelen te steken. Wat zoal?
- Vv met Atag Zgc ipv Bulex met convectoren.
- 8cm pur ipv 4cm pur
- 12cm muren ipv 9cm
- hopelijk BV ofwel Renson modulerende ventilatie type C+ ipv type C
- zonnewering
Moet nu terug eens goed gaan tellen want van wat hierboven staat is er in
mijn ogen weinig dat niet noodzakelijk is, keuken en badkamer zijn al een
paar jaartjes uitgesteld en de centjes zijn op. Huisje kleiner maken zit er ook
niet in, 160m2 voor 5 personen is al niet al teveel. Enig idee van prijs van vb.
5cm cement/eps-korrels mengeling + 8 cm eps voor een 100m2.

>1 dag wachten en je kan de isolatie er opleggen, bij PUR moet je er ook
>een paar dagen afblijven, tenminste als je verstandig bent.

Volgens mijn archtect 1 week per cm chappe, PUR nihil.

>Ik zal zeker geen VV afraden

Weet ik wel … geen haar op men hoofd die daar wil vanaf stappen.

>Maar ik zou het op de andere manier doen. Een installateur die met PEX-
>buis werkt, die kan wel met netten werken en de buis erop binden.

Probleem is dat ik voor de kosten te drukken, na het bekijken van de offerte,
zelf de installateur zal moeten zijn.

>EPS is niet zo duur, voor 60 a 70 €/m³ moet je iets kunnen vinden.

Dus een goeie 500€ voor mijn woning, is alvast 1500€ minder dan de PUR.
Stel 700€ voor de extra hoogte en dan zou ik voor 800€ de cement/eps-
korrels moeten kunnen laten leggen. Maar daar de PUR waarschijnlijk vlak
moet geschaafd worden stijgt de kost van de PUR met een 300€ en zou jou
systeem het moeten kunnen halen van de PUR ... als de firma het bij 700€
laat voor de extra extra verhoging.

Tim

afbeelding van Hans Delannoye
09/06/2006 - 06:40

Tim

De HSB- bouwers die ik ken vertrekken met hun skelet pas op 30cm boven het maaiveld, en dan zijn er geen meerkosten. Al begrijp ik niet waarom ze de facade een steen moeten optrekken, dat hangt volgens mij af van de hoogte van het maaiveld, niet van de binnenvloer. De binnenhoogte zou dan natuurlijk wel iets lager worden.

De centjes die ik daarmee uitspaar (en wat extra ) probeer ik zoveel mogelijk in energie maatregelen te steken. Wat zoal?
- hopelijk BV ofwel Renson modulerende ventilatie type C+ ipv type C
Ik heb geen idee wat Styrobet e.d. kosten, dat is voor mij te lang geleden, vraag eens aan je plaatselijke bouwhandel. Als je een beetje handig bent kan je dat zelf, ik heb dat vroeger ook zelf gedaan. Voor de prijs van EPS heb je al een idee.

" Volgens mijn archtect 1 week per cm chappe, PUR nihil. "
De vloerders die ik ken beginnen 3 dagen na het chappen al de tegels te leggen, voor de uitvulling wachten wij 1 dag, geen architect die ik ken die daar problemen over maakt, wij doen dit al jaren zo.

Hans

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.