geen onderdak | Ecobouwers.be

U bent hier

geen onderdak

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van jan-89
24/04/2008 - 21:32

Ik heb het er moeilijk mee (vooral financieel) dat bij het ontbreken van een onderdak, de dakbedekking verwijdert moet worden en een nieuw onderdak geplaatst moet worden.
Een heel dure oplossing, zeker als je dak nog goed is. Ik weet het wel , lange termijn denken , sparen , in 1 keer goed doen en zo.. maar het is voor mij geen optie (te duur) het goede leien dak te vervangen.
Ik wil nu zelf mijn zolder inrichten en isoleren.
Na een uitgebreide raadpleging van het forum vond ik, voor mij althans, geen bevredigende oplossing. Daarom bedacht ik het volgende en ik had daarover graag jullie mening gelezen.
Ik wil een onderdak aanbrengen niet tussen maar op de kepers met menuiseriet platen. Je krijgt dan een mooi groot en goed afgesloten onderdak . Kepers en panlatten blijven dus vrij en niet geïsoleerd. Ik heb dan nog meer dan voldoende plaats om de ruimte tussen de gordingen volledig op te vullen met rotswol isolatieplaten (18cm) en een dampscherm te plaatsen. Tussen de rotswolplaat komen verticaal planken te staan (om de 60cm )die je perfect kan laten aansluiten op de isolatieplaten.
Dan volgt de afwerking met schroten of gyproc.
Goed idee volgens jullie of waardeloos?
>

3 Reacties

Reacties

afbeelding van crispyn joël
24/04/2008 - 22:48

Een onderdak heeft verschillende functies. Afvoer naar de goot van eventueel binnen gedrongen vocht zoals bijvoorbeeld sneeuwstof die onderheen de pannen geblazen werd door de wind of een extra veiligheid bij een afgewaaide pan. Een andere functies is stofwering. Verder moet een goed onderdak moet kunnen ademen om onder meer uw isolatie zo droog mogelijk te houden.
Er bestaan geperforeerde pvc platen die in vellen of op rol te verkrijgen zijn. Als ik me niet vergis zgn. Biplex.
Ze zien eruit als golfkarton. Wanneer u nu stroken maakt van deze platen en deze in de vorm van een "U" tussen uw kepers aanbrengt. Op de zijkanten laat u een 5-tal cm breder die u kan gebruiken om ze vast te nieten op de kepers. Het spreekt vanzelf dat u bovenaan uw dak begint met de "u" stroken vast te nieten omwille van de correcte overlap voor de afvoer naar de goot toe. Op die manier kan u eenvoudig uw isolatie stofvrij houden. Wanneer u er nadien over denkt uw pannnen en pannelatten te vervangen kan u steeds bovenop uw kepers een normaal onderdak aanbrengen en blijft uw isolatie mooi zitten. U verliest geen ruimte en kan de ruimte tussen de kepers nog steeds benutten voor isolatie.
Ikzelf heb dit reeds op deze manier gedaan. Het gaat zeer vlot. De biplex platen in vellen zijn immers eenvoudig te versnijden met een stanleymes.
Crispyn Joël
www.depatrans.be

afbeelding van Bart humbeeck - @Home
25/04/2008 - 21:56

biplex is een onderdak van twijfelachtige kwaliteit ...
de UV-bestendigheid is maar minnetjes, al heel wat vergane biplex gezien, of met gaten in gebrand door de zon die door de pannen door kon piepen !
de naden zijn ook al niet winddicht .

daarom een ander voorstel : werk mee met de plaatsers van een deugdelijk onderdak als je kunt, om de prijs te drukken ;
of plaats het onderdak zelf mits bijstand of uitleg van een vakman .

het dak is zowat het belangrijkste onderdeel van je huis, daar wil je gerust in zijn,

vriendelijke groeten,
bart humbeeck .

afbeelding van jef
26/04/2008 - 11:09
jef

Wat vond je niet goed aan solitex als onderdak?
jef

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.