forum over DDG centrale verwarming-houtkachels | Ecobouwers.be

U bent hier

forum over DDG centrale verwarming-houtkachels

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van dirk43912
27/03/2008 - 09:27

om alle reacties wat samen te bundelen is er een site:

http://ddg-heatingforum.actieforum.com/

beste groeten

181 Reacties

Reacties

afbeelding van Hans Delannoye
27/03/2008 - 20:53

dirk

ik vind het echt niet de moeite waard om aan zo'n minderwaardige kachel een forum te wijden.
het is genoegzaam bekend dat de DDG kachel echt niet past in de energiezuinige woning van vandaag. en al helemaal niet bij milieubewuste eigenaars.

hans

afbeelding van filip declercq
04/11/2009 - 23:16

Hierbij mijn ervaring met een DDG kachel. 

Wij hebben deze 6 maanden geleden aangeschaft ( type F40 , 37kW ) en heel wat denkwerk verricht om deze samen te laten werken met de gasketel.

Wij hebben een dubbele beveiliging geplaats, veiligheid voor alles.  

Wij hebben een buffervat van 400L met 2in en uitgangen en optie om een elektrische spiraal te monteren

De DDG kachel warmt ( als het huis op temperatuur is , en er warmte overschot is ) het onderste deel van de boiler en de gasketel warmt het bovenste deel bij tot 60 graden ( indien nodig ) .

Wij verwarmen savond en in het weekend met de kachel. De gasketel werkt enkel smorgens 1uur.

Voordelen van DDG kachel : In 5 minuten is hij opgestart ( dankzij onderverluchting raast het vuur na enkele minuten )  en na 30 minuten volop warmte ( handig savonds als je om 18u thuiskomt ). Warmte in het GANS het  huis. Handig met studerende kinderen , elk op hun kamer. Wij verbranden enkel ( zuiver , ongeschilderd ) afvalhout ( hard en zacht ) die niemand meer moet hebben. Wij verminderen de afvalberg.Een paar weekends zaagwerk , maar 3000 liter mazout gespaard.

Nadelen : goed doorstoken is belangrijk , met droog hout en een goede droge schouw. Je hebt inderdaad zwarte rook, maar dit is eigen aan het concept.  

Concurrenten : speksteenkachel is onhandig want je kan er enkel zachthout mee branden ( aangezien ik afvalhout gebruik heb ik geen keuze ) en de warmte heb je maar op één plaats. Tegelkachel heeft groot rendement maar zelfde probleem , enkel warmte in je living. Pellets : absurd , bomen vellen om er staafjes van te maken 

Kostprijs : 4000€. So what ? een goede kachel kost 2000€, die extra 2000€ haal je er snel terug uit. 

Conclusie : DDG kachel is OK voor mensen die een kachel als CV willen gebruiken en beseffen dat vuur maken een hobby moet zijn. Niets voor niets. 

 

Dank U DDG voor de gezellige avonden.

 

afbeelding van Dirk Bauwens
05/11/2009 - 06:19

filip declercq schreef: "Je hebt inderdaad zwarte rook, maar dit is eigen aan het concept."

 

Zwarte rook alleen al zegt genoeg. Zwarte rook wijst op een (buitengewoon) slecht brandende kachel.

 

Hout kan totaal rook- en reukloos verbrand worden.

 

Dirk Bauwens

afbeelding van Dirk en Rita
26/02/2010 - 16:55

Aiai, bij onze DDG-kachel hebben we ook veel zwarte rook. 

In het begin hadden we een tamelijk schone verbranding, maar nu is het glas van de kachel altijd zwart gerookt. We zien de vlammen niet meer. Ook qua warmte-uitstraling hebben we geen overschot. We merken soms niet dat het ding brandt.

Heeft er toch iemand een voorstel voor een oplossing? Zou de kachel wat slordig in elkaar gelast zijn en valse lucht trekken? We richten ons in de eerste plaats tot dit forum, want we hebben al gemerkt dat de service bij DDG te wensen overlaat.

Dirk en Rita

afbeelding van Hans Delannoye
26/02/2010 - 21:28

dirk en rita

je kan natuurlijk de ruit schoonmaken, dan zie je de vlam weer, al zal dat aan de verbranding niet veel uitmaken.

valse lucht zal voor een onvolledige verbranding zorgen, maar wat jullie voorhebben heeft zowat iedere bezitter van een DDG-kachel voor vrees ik, toch diegenen die ik ken.

een belangrijke vraag is, hoe wordt bij jullie de pomp gestuurd, want dat is een heel belangrijk detail. want als dat fout zit, krijg je zeker problemen.

 

een aanrader voor wie nog naar batibouw gaat, ik was daarnet nog daar en heb eens naar de bovenste warmtewisselaar van de ddg gekeken . wel, als je ziet hoe die er uitziet, is er niet veel uitleg meer nodig. hopelijk lezen de ddg-ers dat hier niet en laten ze de WW zoals ie is. want al ze hem 4 keer per dag schoonmaken, heb je zoveel effect niet meer -;).

hans d.

 

 

afbeelding van filip declercq
03/03/2010 - 22:16

Beste Rita en Dirk ,

 

Het ruitje kan je gemakkelijk schoonmaken met een schuimspuitbus van Riem , Instantspray.

 

Ivm met zwarte rook : Het is belangrijk dat het hout kurkdroog is. Indien niet , krijg je zwarte rook.Ook is een goede schouw belangrijk. Een ruitje die direct zwart wordt is een gevolg van slechte 'trek'. Het ruitje moet minstens 5 stookbeurten doorstaan zonder zwarte vlekken. Ik denk dat jullie best eens de schouw inspecteren en vooral de schouw bovenaan want die is waarschijnlijk aan het verstoppen. 

 

Groeten

Filip

afbeelding van Hans Delannoye
05/11/2009 - 07:52

filip

je geeft zelf al aan," zwarte rook, eigen aan het concept". en dat is iets waar ik al jaren op hamer, het is een, neem me de uitdrukking niet kwalijk, een kloteding.

je vlam kan onmogelijk mooi uitbranden, en al helemaal niet als je hard stookt, want daarvoor in de stookruimte veel te laag. het gloedbed ligt op een warmtewisselaar, toch bij de kachels die ik gezien heb, dus je gloedbed wordt continu gekoeld, waardoor een slechte verbranding voorgeprogrammeerd is. een goede verbranding eist een gloedbedtemeperatuur van minstens 800°C, en dat lukt nooit als je de basis continu afkoelt.

maar ja, een goede houthaard kost wel wat meer dan de ddg.

ik ken meerdere houthaarden en -ketels, en die branden net zo goed na een minuut of 5.

en 37kw vermogen? ik denk dat je dan beter eerst je huis wat geïsoleerd had met die centen, dan had je ook direct een flink pak gespaard. want 3000lt mazout uitgespaard, hoeveel verbruik jij dan wel in het totaal?

en hoe heb jij je veiligheden opgebouwd? want een ddg heeft daar geen enkele voorziening voor.

ik weet dat mr. ddg zich als de specialist in houtverbranding ziet, wel, hij zou beter eens richting oosten gaan, dan kan ie nog wat bijleren.

afbeelding van filip declercq
21/02/2010 - 21:33

Beste Hans,

Hierbij enkele antwoorden en bemerkingen :

1) De zwarte rook : Ik heb gemerkt dat het hout niet droog genoeg is na 1 zomer drogen. ( het siste nog bij de verbranding )  We zijn overgeschakeld op hout die 2 jaar gedroogd is , en hiermee is het zwarte rook verhaal opgelost. De rook is nu grijs. De verbranding moet goed zijn , want de stenen rond de haard zijn wit en het raampje moet maar om de 2 weken gekuisd worden bij continue branden , wat wijst toch op een redelijk goede verbranding? Ik zal er eens de warmtecamera opzetten en meten.

Ivm met verbrandingtemperatuur : De warmtewisselaar onderaan zit verscholen onder 10cm rood gloeiend materiaal , de bovenste zit boven de toppen van de vlam , dus ik betwijfel dat de verbrandingtemperatuur teveel zakt. Wat ik vermoed is dat de restwarmte in de rook inderdaad laag is , wat een roetafzetting kan veroorzaken in de schouw. Daarom is het goed bij een ddg haard te zorgen dat de as in de schouw kan opgevangen worden , zoals bij een klassieke schouw , die onderaan een vergaarruimte heeft.

 

Ik besef dat een finoven of speksteen een betere verbranding moet geven en hoger rendement doordat er een langer afvoerkanaal is voor de warme gassen , maar ze nemen veel plaats in , zijn duur , en geven maar warmte in 1 ruimte.

 

2) De beveiliging : DDG voorziet standaard een overdrukventiel. Een gevaar aan de ddg stoof is dat de circulatiepomp kan stilvallen door wegvallen van de elektriciteit. In dit geval gaat vanaf 90 graden  een ventiel open die de eventuele stoom laat ontsnappen in een afvoer. Bij het wegvallen van de waterdruk gaat er een beveiliging open die regenwater aanvoerd om de warmtewisselaar te koelen. Als deze ook faalt ( doordat er geen elektriciteit meer is, werkt de opvoerpomp niet ) , dan wordt er stadswater aangevoerd. 2 automatische ontluchters doen de rest , ... tot het elektrisch probleem is opgelost of de stoof dooft...

 

3) Voor de verbouwing stookten we 3000l mazout per jaar. Ons huis was niet geisoleerd en een vergiet.  De ketel en tank zijn verwijderd ( Ik raad iedereen aan om een mazouttank van meer dan 40 jaar te verwijderen , want als hij lekt , kan je het een fortuin kosten om op te ruimen , dixit een vriend die 50.000euro lichter is ) . Er is een hogerendementcondensatieketel geinstalleerd. We hebben sinds mei 2009  219m3 gas verbruikt ( U leest het goed ) en 5m3 hout voor de verwarming en sanitair water. Niet slecht denk ik voor een huis met grondoppervlak van 173m2. Het is een lage-energiewoning ( 7cm PUR in de vloer , 8cm recticel in de muur , 20cm isover in het dak, en alles met veel zorg uitgevoerd ) en bij ons is het in ALLE kamers warm. Hierbij dien ik op te merken dat ons alleenstaand huis op 20 km van de kust is gelegen in middenin de polders zonder buren of bomen. De koude kustwind is hier op 20 dagen  per jaar na, altijd aanwezig.  

4) Kan je aub een alternatief opgeven voor een ddg kachel ? Vrienden willen namelijk een haard als CV in hun passieve woning, ik sta open voor alternatieven, maar geen pelletkachels , die zijn volgens mij onzin. Bomen vellen om in staafjes te drukken is onzin. Reken de energie die nodig is om de bomen te transporteren, verwerken , pellets naar belgie te voeren , detailhandel.... Je hebt dan wel een co nul uitstoot , maar hoeveel co is in de lucht gepomp om je pellets tot bij je co nul stoof te voeren ? De verhoogde vraag naar hout is ook niet positief voor het bomenbestand. Neen hoor , wij stoken op afvalhout van paletten , afbraak, enz. Deze worden ter plaatse verwerkt. Ik besef echter  dat niet iedereen op afvalhout kan stoken , want dan is er onvoldoende aanbod.

 

5) Milieu : PUR is inderdaad niet milieuvriendelijk , maar ik heb al teveel bouwmiserie gezien en daarom kozen wij voor een klassieke , maar goed geisoleerd bouw die langer zal meegaan dan ikzelf, zodat mijn kinderen er nog iets aan hebben.

 

 

Groeten

Filip

 

 

 

 

 

 

afbeelding van Hans Delannoye
22/02/2010 - 07:34

filip

voor de makkelijkheid volgt m'n antwoord onderaan de vraagstaart, dat is duidelijker.

hans d

afbeelding van erw2705
28/06/2010 - 23:58

Beste Filip

 

Een andere optie ipv een DDG kachel is een lechma kachel werkt ook op de centrale verwarming en ook voor het water. Het grote verschil is dat bij de lechma kachel het water rond de kachel zit en de kachel aan de zijkanten niet warmer wordt dan de temperatuur dat je stookt.

Als je verder nog iets wilt weten geef maar een seintje

afbeelding van waltervaes
05/11/2009 - 09:49

Zwarte rook?

Ben ik blij dat ik je buurman niet ben.

En wat betreft massakachels, je kan daar ook hardhout in stoken!

En er zijn ook al massakachels waar je een buffervat kan aan aansluiten, dus je kan dan perfect andere kamers mee verwarmen.

 

 

(P.S. wanneer gaat het BBL forum eens iets doen aan de post die niet geranschikt zijn op datum, dat is nu al jaren dat alles dor elkaar staat)

afbeelding van Hans Delannoye
05/11/2009 - 18:03

walter

de antwoorden worden gepost na diegene waar jij op reageert, wil je dat niet dan moet je je reactie bij de allerlaatste post zetten, vervelend is dan dat niemand weet waarop je reageert.

hans d

afbeelding van sanisol
14/11/2009 - 18:36

Misschien al eens de CV houtkachels Van Wall therm geprobeerd.

Een kachel met een rendement hoger dan 93% en een uitstoot van 24mg/m3.

De eerste kachel met een AA++ label

.De prijs ligt evenwarrdig als de prijs van een ander houtkachel.Daaraan een buffervat gekoppeld met daarbij thermische zonnepanelen voor je warm water en je bespaart heel wat op jaarbasis.

afbeelding van bmsholding
30/05/2010 - 19:29
Beste H.H,
 
Er zijn wel degelijk kachels die optimaler en efficienter werken dan de DDG kachels.
Een wallnofer van eco2all geeft max. 30 % warmte naar de ruimte en heeft een rookkanaal temperatuur van ± 90 graden en een rendemeny van groter dan 93% en een fijnstof van 23mg/m3.
Als ik mijn kachel stook dan heb ik in ± 8 uur mijn buffervat van 1000 liter op 85 graden daarna hoef ik bij een buitentempratuur van -3 graden een maal per dag te stoken en wel vanaf 18.00 uur tot 24.00 uur daarna gooi ik de kachel helemaal vol met hout dan gaat te wallnofer het verder zelf regelen; de lucht klep gaat automatisch dicht als de waarde is gehaald en als de verwarming in komt dan gaat deze weer harder branden, ook het douchwater zit in de tank.
Ik heb een een huis van 1000 m3 en 3 kinderen daarbij heb ik voor de Winter en zomer een Zonneboiler op mijn dak.
Ik bespaar ± 1750,- euro per jaar op mijn gaskosten na 6 jaar heb ik het terug verdiend.
Met behoud van sfeer en extra geld voor andere dingen en door biomassa (Hout) en zonneenergie draag ik niet bij aan de CO2 toename in ons land/wereld.
Kijk op www.eco2all.nl daar hebben zij diverse toepassingen ook houtkachel die ook op pellets brand
Hans
 
afbeelding van dirk43912
28/03/2008 - 07:13

Hans,
is het mogelijk uw ervaringen te delen op bovenvernoemde website...

is belangrijk dat uw standpunt en visie anderen kan helpen een beter inzicht te bekomen van de DDG-kachels

alvast bedankt

Dirk

afbeelding van dirk43912
31/03/2008 - 10:43

eerste berichtjes geplaats...hopelijk volgen er nog met vele goede ideeën

alvast bedankt

afbeelding van dirk43912
07/04/2008 - 11:48

aan Hans....

DDG kachels passen niet in een energiezuinige woning???

Volgens uw website Sunpipe.be promoot/verkoopt u onderandere pelletkachels...

Zijn pellets geen houtresten? wat is het verschil dan tussen het verbranden van een blok hout van 35cm en kleine stukjes hout van enkele mm???

een citaat van uw website:
Pellets zijn kleine, lichte gestandaardiseerde staafjes, cilindrisch geperst uit droog houtafval van de houtverwerkende industrie en hebben een diameter van 5 tot 8 mm en een lengte tussen 10 en 25 mm.
Ze worden onder hoge druk geperst (zonder scheikundige bindmiddelen) en hebben een extreem laag vochtgehalte.
Voor de huishoudelijke verbranding van biomassa vormen ze nu een heel belangrijk aandeel omdat ze een hoger gebruiksgemak bieden dan brandhout.

Pellets zijn CO2 neutraal bij verbranding wat een pluspunt is voor ons milieu. Ze zijn een lokale bron van brandstof, wat ons minder afhankelijk maakt van import van dure fossiele brandstoffen, en zorgen tegelijkertijd lokaal voor extra werkplaatsen
Vooral in Oostenrijk, Duitsland en de Scandinavische landen worden enorme inspanningen geleverd door de overheden om de huishoudelijke verbranding van pellets populair te maken, en niet zonder sukses. Ook in ons land stijgt de vraag voortdurend

beste groeten

afbeelding van Dirk Bauwens
07/04/2008 - 13:57

Dirk,

De DDG kachel wordt door Hans minderwaardig genoemd, NIET de brandstof.

Dirk Bauwens

afbeelding van Dirk Bauwens
07/04/2008 - 16:44

Volgens mij is het zelfs niet zo eenvoudig om een houtkachel te ontwerpen die nog slechter werkt dan een (houtverbrandende) DDG.

Ooit heb ik een vriend trachten te helpen, die met zo’n kachel uitzichtloze problemen had. Ik had op een gegeven moment zelfs een kettingtakel nodig om de warmtewisselaar uit de DDG te kunnen tillen. Die was veranderd in één massief blok creosoot…

Dirk Bauwens

afbeelding van dirk andelhofs
07/04/2008 - 17:50

Dirk,

Was is eigenlijk de bedoeling van het ddg forum ? ... en vooral ... van wie komt het initiatief ?

Ik ben zelf ook eigenaar van een ddg kachel.

Zoals de kachel geleverd wordt is ze niet geschikt om hout te stoken, en een ramp voor het milieu wegens slechte verbranding. (mijn mening)

Ik heb er al vele uren aan gesleuteld ... er ligt nu bvb een plaat op de bodem, en er staat een PID regeling op met motorgestuurt driewegventiel.... stoken moet heel secuur gebeuren, en alleen met het beste kurkdroge hout...

Op die manier is het voor mij milieutechnisch aanvaardbaar, maar nog lang niet perfect (ik twijfel tussen het ding buiten gooien of er nog extra een katalisator opzetten)

De reden waarom ik de kachel nog niet buitengegooit heb is omdat ik maar max 2m³ per jaar verstook (zo'n 20 stookbeurten)

De investering in een degelijke kachel vind ik eigenlijk te hoog in verhouding tot mijn lage verbruik ...

Dirk

afbeelding van jawata
07/04/2008 - 18:32

Ik heb reeds 15 jaar een DDG 35 kWatt en ben daar heel tevreden over,met mij waarschijnlijk nog vele anderen.
Wel is een goed geisoleerde schouw noodzakelijk,uiteraard droog hout en bij dagelijks of intensief gebruik is een 3 wekelijkse kuisbeurt van de WW noodzakelijk.Niks voor niets.Een overgedimesioneerde boiler hangt er bij mij altijd aan,zodat de kachel op vollast kan branden.

afbeelding van dirk43912
08/04/2008 - 10:22

Aan allen….

Kan iemand mij uitleggen wat er juist scheelt aan een DDG kachel???

Hoe kan een kachel een slechte verbranding geven (tenzij je nat hout of anderen brol verbrand) ??? Een vuurtje steken aan het hout en de rest gaat vanzelf, de kachel is toch slechts een omhulsel om de vlammen op een welbepaalde afmeting te houden zodat er geen brandgevaar is.
Al de rest zijn maar regelingen van oververhitting en doorsturing van water naar de pomp.

Men spreekt over een onding en onvriendelijk voor het milieu maar wat juist de oorzaak is tot zo een ongenoegen had ik graag geweten.

Zelf heb ik geen verstand van de constructie van kachels welk merk dan ook

Dit is juist de bedoeling van het forum, om alle ervaringen en reacties eens op een site bij elkaar te krijgen.
Ik doe dit initiatief op privé basis zonder andere bedoelingen.

Zelf heb ik al enkele jaren een DDG kachel en heb er nog nooit hoeven aan te sleutelen en heeft mij nog helemaal niet teleurgesteld.

Alvast bedankt

afbeelding van Dirk Bauwens
08/04/2008 - 12:48

Dirk 43912,

Het concept van een DDG kachel zit, wat betreft het stoken van hout, totaal verkeerd in mekaar.
Een houtvuur dat langs boven én langs onder geforceerd gekoeld wordt, kan onmogelijk goed branden. Tot overmaat van ramp wordt het reeds slecht brandend vuur dan nog eens “geregeld” met de hoeveelheid aangezogen verbrandingslucht. Alleen deze twee dingen al zijn een absolute garantie voor een zéér slechte en onvolledige verbranding. En dan zwijg ik nog over een aantal andere essentiële voorwaarden waaraan niet voldaan wordt.

Je vind dat een kachel niet meer is dan een omhulsel voor het vuur. Ik dacht vroeger ook zo.
Maar op een gegeven moment kwam ik er, gelukkig, achter dat er ook kachels bestonden die veel meer waren dan een omhulsel. Dat was zeker zo toen ik, vele jaren terug, in een boek over het bestaan en de werking van de zogenaamde "finoven" las. Een finoven is, zowat in ieder opzicht, het tegenovergestelde van een DDG kachel. Wat dacht je van een houtkachel die aan één stookbeurt per dag genoeg heeft en toch de klok rond kan verwamen… en dat dan nog eens gecombineerd met een (praktische) nul-uitstoot van milieuschadelijke stoffen, inclusief creosoot?

Bovendien schat ik dat een echte finoven ongeveer drie keer meer nuttige warmte uit een bepaalde hoeveelheid hout kan halen dan een DDG, rekening houdend met praktische rendementen en verliezen.

Dirk Bauwens

afbeelding van dirk43912
08/04/2008 - 13:29

aan Bauwens

graag een woordje uitleg:

"Een houtvuur dat langs boven én langs onder geforceerd gekoeld wordt, kan onmogelijk goed branden"

ik zie niet in wat een spiraal boven en onder een blok hout dat aan het verbranden is een negatief effect veroorzaakt aan de verbranding.

ik ga mij toch eens informeren over die "finoven" als blijkt dat volgens u die zo een veel beter rendement heeft dan een DDG kachel

afbeelding van Dirk Bauwens
08/04/2008 - 14:12

Door rondom een vuur geforceerd warmte te onttrekken, daalt de temperatuur van de vuurhaard en zullen, alleen daardoor al, een groot aantal stoffen niet meer kunnen verbranden. Maar er is nog meer. Verbranding van hout is een soort ongecontroleerde droge distillatie van hout. De bovenste warmtewisselingsspiralen functioneren als echte condensors in een distilleerkolom. Dat is de reden waarom zo snel en zo veel creosoot neerslaat op die spiralen.
Nu moet men weten dat creosoot één van de makkelijkst ontvlambare componenten is van hout! De andere, moeilijker ontvlambare componenten van hout, zoals bijvoorbeeld CO en koolstof, worden natuurlijk ook geforceerd afgekoeld door de warmtewisselaar.Die stoffen slaan wel niet neer op de warmtewisselaar maar kunnen ook niet meer tot ontbranding komen. Het verbrandingsrendement van een DDG moet daardoor nog lager liggen dan dat van een open vuur.

Dirk Bauwens

afbeelding van Dirk Bauwens
08/04/2008 - 14:39

En wat ik vergat uit te leggen: dit reeds erg slecht brandend vuur wordt in een DDG-kachel verder "gestuurd" door het af en toe te beroven van verbrandingslucht!!

Deze formule is de beste garantie voor een zo slecht mogelijke verbranding en een zo laag mogelijk rendement.

Dirk Bauwens

afbeelding van dirk43912
17/04/2008 - 07:07

@ Bauwens

eens de kachel en de cv installatie op temperatuur is brengt dit toch zo geen afkoeling in de kachel meer?

wat bedoel je met "het beroven van verbrandingslucht"??

afbeelding van Dirk Bauwens
18/04/2008 - 09:44

Dirk43912 schreef: “Eens de kachel en de cv installatie op temperatuur is brengt dit toch zo geen afkoeling in de kachel meer?”

Natuurlijk wel: de temperatuur van de betreffende warmtewisselaar kan nooit hoger zijn dan 100 graden. De warmtewisselaar zal dus altijd erg veel warmte blijven onttrekken aan het vuur. Waardoor de ontwijkende brandbare componenten van hout niet volledig kunnen verbranden.

Dirk43912 schreef: “Wat bedoel je met "het beroven van verbrandingslucht"??”.

Een thermostaat sluit de luchtinlaat van de kachel progressief af wanneer het water in de warmtewisselaar te warm wordt. Het brandend houtvuur wordt daardoor beroofd van de noodzakelijke hoeveelheid verbrandingslucht. Ook dat zal erg onvolledige verbranding veroorzaken.

Dirk Bauwens

afbeelding van rene-3
29/04/2008 - 01:33

ik heb eeb scan-kachel en die geeft enorme warmte zonder te laten jagen.
ik denk er wel aan om een circuit te plaatsen tussen de 2 bovenwanden om zo een deel van de warmte net buiten de kachel te gaan gebruiken om de rest van het huis wat op te warmen.
volgens sommigen werkt dit vrij goed.
en wat het verschil is van hout blokken en pellets is dat er aan die pellets weer goed te verdienen valt als er veel van die toestellen worden verkocht net als bij aardgas en stookolie.
volgens mij verdiend dirk goed aan die pellets en aan een blok natuurhout niks.ik heb al pellet-kachels zien branden wat daar van warmte uitkomt moet ik mijn kachel tegen het uitgaan af laten branden dat is na 12uur.
ik verbruik 10 blokken beukenhout van 45cm per 24 uur en het is hier zo'n lekkere 24°C,kom daar maar eens met de pelletjes achter.
En hout geeft geen co uitstoot, enkel petrolium producten dus ook aardgas al is het veel minder dan stookolie.

groeten
rene

afbeelding van dirk43912
29/04/2008 - 08:46

rene,

zeker doen als je de mogelijkheid hebt om uw kachel aan te sluiten op uw cv installatie...je bespaart rap enkele duizenden liters brandstof.

dirk43912

Pagina's

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.