finoven/tegelkachel/grundofen met warmtewisselaar | Ecobouwers.be

U bent hier

finoven/tegelkachel/grundofen met warmtewisselaar

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van mon jansegers
08/02/2008 - 14:29

Allen, wie bezit er nu eigenlijk een finoven, tegelkachel of grundofen (geen metaal in de oven)met een water warmtewisselaar:
-open vat in de hete afvoergassen
-lucht/water
-buizensysteem in de hete afvoergassen
-koper buisjes rond de oven
-zonnepaneel systeem rond de oven
-absorber direct in de verbrandingskamer
Mon

69 Reacties

Reacties

afbeelding van Tania.
08/02/2008 - 17:16

En voor mij vooral: wie heeft dit systeem in een passiefhuis? Groetjes, Tania

afbeelding van Dirk Bauwens
10/02/2008 - 20:08

Hallo Mon,

Zoals jij en een aantal anderen wel al weten, zal ik, hopelijk ergens midden dit jaar, een nieuwe-generatie finoven kunnen demonstreren. Deze “finoven” zal, naast (onder andere) verbeteringen op het gebied van uitstoot en rendement, standaard uitgerust zijn met warmtewisselaars om water te verwarmen.

Tania,

Deze kachel kan perfect passen in een passiefhuis. Deze finoven kan enerzijds, uiterst gelijkmatig, relatief kleine hoeveelheden warmte afgeven. Anderzijds kan hij ook relatief grote hoeveelheden warmte kwijt, via de inwendige warmtewisselaars.

Dirk Bauwens

afbeelding van Pieter Bouciqué
10/02/2008 - 20:58

Ik heb daarnet onderstaand berichtje gepost op de vraagstaart "tegelkachels". Ik zie net dat hier echter een meer recente discussie aan de gang is, vandaar:
"Wij gaan dit jaar een LEW bouwen en denken eraan om een finn-oven te gebruiken voor ruimteverwarming en verwarming van sanitair warm water in de winter (in de zomer en tijdens zonnige dagen willen we het sanitair warm water verwarmen met een zonneboiler). Heeft iemand hier ervaring mee? (dus zonder gasaansluiting, stookolie,...)
Wat ik me vooral afvraag is of je met een finn-oven de warmteafgifte wat kan regelen. Dus, wanneer het hard vriest zou de finn-oven zijn warmte op 24 uren moeten vrijgeven in de ruimte. Terwijl op bewolkte (zonneboiler niet bruikbaar) maar relatief warme dagen zou de warmte moeten kunnen gebruikt worden om bvb het water meerdere dagen op een temperatuur boven de 60°C te houden, zonder de ruimte onnodig bij te verwarmen."

Dirk,
Ik ga ervanuit dat een dergelijke finnoven zuurstof van buiten haalt? Binnenkort starten we met funderingswerken. Wat je raad je aan qua grondbuis voor zuurstofaanvoer. Hoeveel plaats moeten we voorzien en welk gewicht moeten de funderingen kunnen dragen voor een dergelijke kachel?

afbeelding van Dirk Bauwens
11/02/2008 - 10:05

Hallo Pieter,

Welk soort finoven heb je in gedachten en waar en op welke manier wil je die in je toekomstige woning inplanten?
Wat of wie is je inspiratiebron?

De fundering die een finoven nodig heeft, hangt af van zijn grootte en zijn gewicht en hoe dat overgebracht moet worden naar de ondergrond. De aard van deze ondergrond bepaalt natuurlijk mee welke fundering nodig is.

Wat de verbrandingslucht betreft: is het noodzakelijk dat die rechtstreeks van buiten komt?

Dirk Bauwens

afbeelding van Tania.
11/02/2008 - 13:03

@ Dirk: Hoe gaat dat dan precies in zijn werk? Is er een aansluiting op het ventilatiesysteem? Waar plaats je die finoven in huis? En is die ook combineerbaar met de luchtdichtheid van een passiefhuis? Een site met meer info mag je ook doorgeven :). Groetjes, Tania

afbeelding van Bert Van Laethem
11/02/2008 - 22:24

Beste kachelliefhebbers

Al een hele tijd volg ik op dit forum de discussies over kachels en dan sinds korte tijd meer specifiek rond finovens en speksteenkachels en leemkachels. Na een hele evolutie ben ik toch wel overtuigd geraakt, en dan vooral dankzij Dirk Bauwens, dat een finoven de beste keuze is, alleszins wat mijn situatie betreft.
Heel geduldig ben ik dan ook aan het wachten op Dirk zijn "nieuwe-generatie finoven" om tot een definitieve beslissing te komen.

Een half jaar geleden was mijn eerste plan was een houtkachel met waterpomp om op de centrale verwarming aan te sluiten, vervolgens viel mijn keuze op de Tulikivi's, daarna kwam ik bij een leemkachel terecht en tot slotte bij Dirk zijn finoven.
De verandering van keuzes zijn niet voortgekomen uit wispelturigheid maar eerder uit een groei van besef door meer en meer te lezen en te luisteren.

Uiteraard heeft mijn keuze wel als gevolg dat ik nog altijd voor mijn ouderwets maar toch gezellige houtkacheltje zit. Toch ben ik er vrij gerust in dat mijn geduld zal beloond worden.
Ondertussen ga ik gewoon verder met het lezen van alle sappige discussies rond spektsteenkachels en finovens...

Bert Van Laethem

afbeelding van mon jansegers
12/02/2008 - 00:01

Het grote probleem WAS voor mij de negatieve kritiek van de mensen die het niet kunnen aanzien dat er een warmtewisselaar wordt geplaatst in een finoven, tegelkachel,speksteenkachel en grundofen. Hun standpunten daarover zijn gekend. Reeds een paar jaar heb ik alle mogelijke info daarover verzameld.
Ik kan nu zeggen dat er meer en meer volgende configuratie wordt gebouwd(Zwitserland, Oostenrijk,Duitsland,Italie) nl. finoven/tegelkachel/speksteenkachel/grundofen met een warmtewisselaar zonnekollektortype aan de buitenzijde van de oven. Deze ,,zware,,ovens worden gekoppeld aan zonnepanelen met een minimum 800Liter boiler, meestal in doorstroom. De maximale watertemperatuur bedraagt 50°C. Volgens alle gebruikers meer dan voldoende. Er zijn echter 2 belangrijke voorwaarden volgens de eigenaars:

- ALLEEN GESCHIKT VOOR LAAGENERGIEWONINGEN EN PASSIEFHUIZEN: minder dan 50kwh/m2 voor verwarming

- DE VAKKENNIS VAN DE OVENBOUWER dwz. grondige kennis van,
ventilatie, stralingsverwarming, houtverbranding, warmteverliesberekening, ovenbouwtechnieken, isolatie, concept LEW etc...etc.
Ik heb alle forums doorlopen en de conclusie gemaakt dat iedereen met dit concept zeer tevreden is. Er waren enkele klachten ivm de competentie van de ovenbouwer, niet over het systeem. Alle problemen werden achteraf door een ervaren en competente ovenbouwer opgelost.
De gevraagde doelstellingen ivm. woningtemperatuur, watertemperatuur en voldoende volume worden meer dan gehaald. Dit is meestal een zeer individuele kwestie. Ieder oven is anders.Standaardoplossingen zijn zeldzaam.
Het verbruik is zeer laag( gemiddeld 2 a 12 stères brandhout naargelang de isolatiegraad, temp. en opp..
Wanneer je dit concept kan toepassen in je eigen woning en je kent de kwaliteiten van de finoven, dan is de keuze vlug gemaakt. Zon, hernieuwbare energie, schone verbranding, max. rendement, romantiek gekoppeld aan ruimte- en waterverwarming, low- tech, betaalbaar, brandhout is goedkoopste brandstof, de frequentie van het manueel stoken is beperkt... etc.... .
Ziezo, dat is wat ik erover weet. En dat zal het worden.
Mon

afbeelding van mark-6
12/02/2008 - 15:32

Sinds 2002 een tigchelaar 4d met warmtebankje(2007) en ww in de vorm van buisjes in de afvoergassen. Open buffervat(450 liter) met daarin drie ww voor c.v. en tapwater en zonnecollector.Meer dan tevreden grootste verbruik aan gas hier in het princiepe aan het koken. Alleen als het echt onder nul raakt draait de cv ketel in de ochtend even mee. Dat komt omdat de warmte in het buffervat dan uiteindelijk onder de 55 graden komt en dan gaat de cv mee branden. Met vier personen douchen springt de brander ook bij.
Ik ben meer dan tevreden over de kachel.

groe Mark

afbeelding van mon jansegers
12/02/2008 - 20:47

Ik constateer ook dat de meeste ovenbouwers gebruik maken van een warmtewisselaar ,,zonnekollektortype,, met een oppervlakte van gemiddeld 8m2. Je kan dan ook begrijpen dat zij alléén werken met ovens van minimum 8kw. De tendens is nog zwaardere ovens te bouwen tot 14kw om een zo groot mogelijke warmteopslag te realiseren, beperkt stoken (frequentie)en toch een regeling te ambieren. De verhouding van de warmteafgifte is 20 a 30% voor de straling en convectie en 70 a 80% naar het sanitair water. Dit is vergelijkbaar met de pelletkachels. Wanneer ik de rendementen van alle gekende gemetste ovenstypes tussendoor vergelijk, dan springt er de finoven met kop en schouders bovenuit. Door deze combinatie kan dit niet anders als de meest geschikte oven zijn.
Beste mensen, begrijp me goed, dit zijn niet mijn gegevens die ik citeer, ik geen enkele technische opleiding genoten. Please don't shoot me. Ik zou het ook fijn vinden dat de specialisten op de beneluxforums ( en die zijn er!!!)ook eens hun zegje doen ivm. met mijn bevindingen. Warmtewisselaars in gemetste ovens vind je in de USA (masonry stoves/heaters)en geheel Europa. Er bestaan verschillende types warmtewisselaars met verschillende mogelijkheden, allen met voor en nadelen in functie van verstoring van het verbrandingsproces, recup in de hete afvoergassen, veiligheid, duurzaamheid,regeling, opbrengst(dekkingsgraad san. water), kostprijs,montage.
Er wordt ook geen woord gerept over een al of niet drastisch ingrijpen in hét principe van de massieve oven, namelijk zijn ,,straling,,. Als ik alles zo lees heeft dit systeem geen enkele invloed op het stralingsproces van de oven. De oven blijft de zachte zon en geen bom.
Graag wat weerwerk aub.
Sorry voor de lange uiteenzetting.
Mon

afbeelding van mark-6
12/02/2008 - 21:15

Bij ons verstoort het de straling niet. Het verbruikt wel meer hout om op de gewenst temperatuur van de buitenkant van de kachel te komen. De ww neemt ook heel wat warmte op. We konden aangeven hoeveel warmte de ww mocht gebruiken. Daar mee eigenlijk te zeggen hoe groot moet/mag de ww zijn. Bij ons is dat tussen de 40 a 50%. Dat kun je dan een ongeveer controleren aan je hout verbruik voor ww en na ww. De tigchel stond er in 2001 en de ww kom in 2002. Met een stookbeurt gaat het open buffervat gemiddeld 25 a 30 graden omhoog.

Mark

afbeelding van Dirk Bauwens
14/02/2008 - 15:41

Pieter,

Ikzelf heb ook de cursus van Willy Lievens gevolgd. En zijn tigchelkachel heb ik een paar jaar terug samen met Fetze Tigchelaar gemonteerd. Het was het kleinste model met aangepaste luchtinlaat en zonder warmtewisselaar.

Of een tigchelkachel zou passen in een lage energiewoning? Afgaande op de reacties van Willy Lievens lijkt die er tevreden over te zijn. Er bestaan warmtewisselaars voor de tigchelkachel, maar die worden gemonteerd in het rookgaskanaal. Daardoor moet het vuur branden wanneer men warm water wil onttrekken.

Ikzelf vind zwaardere en grotere finovens veel geschikter dan tigchelkachels, en zelfs noodzakelijk, wanneer die in de warmtebehoefte van een volledige woning moeten kunnen voorzien.

Wat het vermogen van je toekomstige kachel betreft: daarvoor moet je eerst en vooral te weten te komen hoe groot je toekomstige warmteverliezen zullen zijn. De gemiddelde warmteverliezen kunnen dan vertaald worden naar een hoeveelheid hout die per dag verbrand moet worden. Daarna moet de massa en het volume en andere dingen van de kachel berekend worden in functie van het gewenste stookgedrag.

Meer in detail wens ik (op een forum) niet te gaan.

Dirk Bauwens

afbeelding van Dirk Bauwens
14/02/2008 - 16:26

Tania,

Alhoewel een aansluiting via het ventilatiesysteem zeker tot de mogelijkheden behoort, vindt ik het idee niet aantrekkelijk omdat je dan via een extreem luchtconvectiesysteem moet verwarmen. Ik opteer veel liever voor het verwarmen via een soort warmtemuren.

Een finoven is met enkele aanpassingen ook perfect te gebruiken in een luchtdichte woning. Let wel op: over dit onderwerp bestaan levensgevaarlijke misverstanden. Wist je dat zomaar een rechtstreekse verbinding naar buiten maken voor levensgevaarlijke situaties kan zorgen?

Een website met meer info kan ik je voorlopig nog niet aanwijzen omdat alle innovaties van mezelf afkomstig zijn. Ik ben op dit moment erg voorzichtig met het uitbrengen van sleutel-informatie.

Toekomstige publieke demonstraties van dit nieuw type finoven hoop ik misschien te kunnen koppelen aan een soort studienamiddagen zodat geïnteresseerden toch degelijk voorgelicht kunnen worden.

Dirk Bauwens

afbeelding van Dirk Bauwens
15/02/2008 - 10:17

Mon,

Akkoord dat de gekende, gemiddeld grote finovens alleen voldoen in een behoorlijk geïsoleerde, niet te grote ruimte.
De ervaringen van de verschillende speksteenkachel-bezitters op dit forum illustreren die stelling duidelijk.

Volledigheidshalve wil ik echter opmerken dat voor haast iedere ruimte een goed presterende finoven te ontwerpen is. Een finoven met een vermogen van 10 kW? Een finoven met een vermogen van 500 W ? Het kan allemaal.

Dirk Bauwens

afbeelding van mon jansegers
15/02/2008 - 10:58

Dirk, als je het hebt over finovens alléén voor verwarming en/of GEDEELTELIJKE verwarming van het san. water dan kan ik akkoord gaan met je antwoord hierboven. Ikzelf heb het steeds over ovens(zonder metaal in de verbrandingskamer) die gebruikt worden voor totale verwarming van de woning en en het VOLLEDIGE op zich nemen van het sanitair water= GANZHAUSHEIZUNG.
Wil je dat realiseren, dan heb je minstens 8M2 oppervlakte nodig om een vlakkeplaatcollector te monteren, of minstens 75 lm met alléén koperbuisjes van 10mm diam. Deze gegevens heb ik genoteerd tijdens mijn zoektocht bij firma's, trouwens zeer weinig over te vinden, het lijkt mij allemaal top-secret. Deze gegevens vond ik vooral bij de duitstalige eigenaars op meerdere forums. Er was er eentje die de oven heeft verzwaard om meer te capteren en 10 lm buisjes bij te plaatsen. Door deze ingreep kwam hij net toe om het sanitair water volledig(winterseizoen) te verwarmen, dwz. zonder bijverwarming.
Mon

afbeelding van mon jansegers
15/02/2008 - 11:31

Natuurlijk, thermische zonnepanelen zorgen voor de resterende periode van het jaar.
Ganzhausheizung bestaat uit:
- thermische zonnepanelen
- boiler
- oven/kachel voor totale woningverwarming en totale verwarming van het san. water tijdens de herfst-winter periode. GEEN NAVERWARMING.
Mon

afbeelding van Dirk Bauwens
15/02/2008 - 12:10

Hallo Mon,

Een kachel moet zodanig ontworpen worden dat hij ook doet waarvoor hij bedoeld is.

Ik kan een finoven ontwerpen die in de volledige warmtebehoefte van een hele woning kan voorzien, indien gewenst zelfs in de zomer. De toekomstige demonstratiedagen zullen dat bevestigen. Niemand moet mij geloven zonder gezien of ervaren te hebben.

Helaas bestaan op verwarmingsgebied erg veel fabeltjes en veel mensen laten zich snel door allerlei praatjes beïnvloeden. Zo bijvoorbeeld vind ik het erg om te moeten horen hoe sommige mensen met een dure speksteenkachel nog niet één kamer comfortabel kunnen verwarmen.

Maar er bestaat ook een andere realiteit en daar maak ik, naar mijn vermogen, ondertussen veel werk van.

Dirk Bauwens

afbeelding van mon jansegers
15/02/2008 - 13:18

Dirk, uitermate benieuwd natuurlijk. Ik wacht vol ongeduld!!!
Mon

afbeelding van mon jansegers
15/02/2008 - 13:43

Dirk, wat bedoel je met ''zelfs in de zomer''?
Mon

afbeelding van Dirk Bauwens
15/02/2008 - 14:38

Mon,

Die “zelfs in de zomer”-optie betekent dat zo’n finoven zodanig geïsoleerd kan worden dat bijna alle geproduceerde warmte kan gaan naar het opwarmen van water.

Deze optie biedt een uiterst interessant "alternatief" aan mensen die geen zonnepanelen hebben.

In feite is dat woordje "alternatief" veel te zwak. Want biomassa is een vorm van ingeblikt, hoogwaardig zonneënergie-concentraat met een haast onbeperkte houdbaarheidsdatum.

Met een voorraad biomassa kan iemand, totaal onafhankelijk van anderen, zelfs midden in de nacht en putje winter, de zon terug doen schijnen…

Dirk Bauwens

afbeelding van mon jansegers
15/02/2008 - 15:15

Amaai Dirk, dat opent perspectieven!!!

Er rest mij nog één belangrijke vraag: luchtdichtheid (aanvoer verbrandingslucht+ luchtdicht vensterdeurtje versus mechanische ventilatie? Kan je al één klein draaitje geven aan de sleutel-informatie(cfr. je bericht van 14/02/08)?
Mon

afbeelding van bertvdg
15/02/2008 - 16:08

Weet iemand wat de levensduur is van een speksteenkachel?

Ik denk dat de stenen niet direct kapot kunnen gaan maar hoe lang gaat de brander mee?

Als je daarmee uw volledige woning kan verwarmen lijkt me het een mooie investering. Er kan daarbij ook niet veel stuk aan gaan, geen haperingen, gevoelige electronica of regeltechniek...

Het 2 keer per dag opvullen neem ik er dan graag bij. Een hout CV is bijna even duur en kan vanalls mee misgaan.

afbeelding van Dirk Bauwens
15/02/2008 - 16:37

Hallo Mon,

Over wat je vraagt, kan ik al kwijt dat de kachel ook ongestoord zal presteren in omgevingen die op overdruk of onderdruk staan.

Mijn oplossing betstaat NIET uit de alomgeprezen, eenvoudige verbinding naar buiten. Zo’n bypass is helaas niets meer dan een zoethoudertje, een nep-oplossing die als klap op de vuurpijl zelfs levensgevaarlijke situaties kan doen ontstaan. Dit is één van de onderwerpen die op de demonstratiedagen duidelijk geïllustreerd zullen worden.

Dirk Bauwens

afbeelding van mon jansegers
15/02/2008 - 16:45

Wat staat er ons nog allemaal te wachten. Meer dan nieuwsgierig.
Mon

afbeelding van Dirk Bauwens
16/02/2008 - 10:26

Bertvdg,

Een normale finoven of speksteenkachel kan geen volledige woning verwarmen en is daar ook niet voor ontworpen.
Deze kachels zijn bedoeld om één ruimte te verwarmen.

Dirk Bauwens

afbeelding van bertvdg
17/02/2008 - 11:53

@ dirk Bauwens:

Ik heb hier en daar al gelezen dat er mensen zijn die dat wel doen. En zonder super veel te moeten stoken.

En als jij, zoals je zegt in je bericht van 15/02, een finoven kan ontwerpen die een hele woning kan verwarmen ben ik zeker geïnterreseerd.

Iemand die ik ken heeft een soort speksteenkachel waarvan de stenen ook boven verder lopen op de overloop bij de slaapkamer. Hij heeft geen CV meer staan thuis en het is een nieuwbouwwoning van een SOD firma die niet echt de beste isolatie heeft.

2u stoken per 24u.

afbeelding van mon jansegers
17/02/2008 - 18:45

Bert , gaat dit over een satelietoven, dwz de brandhaarde op het gelijkvloers en een warmtewisslelaar op de verdieping?
Mon

afbeelding van bertvdg
17/02/2008 - 20:59

Nee, ik dacht van niet. Het rookkanaal is ook uit speksteen gemaakt, de warme rook geeft dan nog warmte af aan de stenen. Ik weet nu niet of daar nog een buis in zit.

afbeelding van Dirk Bauwens
18/02/2008 - 13:36

Hallo Bertvdg,

Wanneer een woning uit één, niet al te grote, goed geïsoleerde, open ruimte bestaat, dan is alles verwarmen met één finoven in principe haalbaar.

Maar er bestaan nog andere criteria: het verwarmen van een woning moet ook zo comfortabel en efficiënt mogelijk gebeuren. In een woning met een klassieke indeling is alles comfortabel verwarmen met één normale finoven onmogelijk. Vermits een finoven zijn omgeving verwarmt volgens een temperatuursgradiënt, zal een typische verwarmingssituatie (bijvoorbeeld) iets worden in de aard van: 27 graden in de woonkamer, 23 graden op de gang, 19 graden in de badkamer enz. Hoe verder van de kachel hoe kouder. Dat is niet alleen weinig comfortabel, het is ook ongunstig voor het energieverbruik. Een veel betere verdeling zou zijn: 23 graden in de woonkamer, 19 graden op de gang en 27 graden in de badkamer. Dat is alleen mogelijk met een finoven, waarvan men de geproduceerde warmte kan aftappen in functie van de behoefte.

Dirk Bauwens

afbeelding van bertvdg
18/02/2008 - 14:00

Een finoven waar men de warmte kan aftappen?

Zijn daar dan leidingen en circulatiepompen voor nodig? Het lijkt me op een grote CV ketel die je warmstookt met hout, zijn warmte vasthoud en dan afgeven waneer de thermostaat dit vraagt.

Vergelijkbaar met een accumulatiekachel op elektriciteit?

Ik weet niet hoe het komt maar bij de mensen dat ik ken doen ze het gewoon met hun speksteenkachel die boven blijkbaar verder loopt. Het is er overal normaal warm.

De trap om naar boven te gaan zit ook wel in de living, mss trekt er dan veel warmte naar boven waardoor het beneden niet te warm is.

Pagina's

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.