Ervaring Bamboe als vloerbedekking | Ecobouwers.be

U bent hier

Ervaring Bamboe als vloerbedekking

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Michelle
02/02/2010 - 11:40

Heeft er iemand ervaring met bamboe als alternatief voor eiken parket?

49 Reacties

Reacties

afbeelding van Rudy Martens
02/02/2010 - 20:26

Beroepshalve ben ik er al enkele malen mee geconfronteerd.

Of het ecologische een alternatief voor eik is, kan ik u niet vertellen maar daar zal allicht een ander forumlid iets zinnigs kunnen schrijven.

Een groot pluspunt: Wegens de laminaatvorm is krom trekken zo goed als uitgesloten.

De waterbestendigheid is buitengewoon goed.

Tegenover eik heb je met alkalische producten minder gevaar voor verkleuringen. Eik bevat veel looizuur en dat kleurt bruin tot zelfs zwart met zwakke en sterke alkalische producten (ammoniak, bijtende soda...).

Primitieve testen die ikzelf samen met vaklui deed toonden betere weerstand tegen mechanische indeukingen. Echter: tegen wieltjes van stoelen of nagels van een hond die loopt en plots stopt is geen enkel parket bestand!

Financieel: Ik hoor wel zeggen dat het dikwijls duurder uitkomt dan eik, maar ken geen huidige prijzen (eind 2009, begin 2010).

 

Natuurlijk verkleuren van bamboe parket of behandelen met kleurbeits:

-Behandeld met kleurloze producten (boenwas, kleurlose olie, kleurloze vernis...): Dan krijg je een natuurlijke vergeling. Daar moet je voor zijn, dit is een persoonlijke voorkeur waar niet over te discuteren valt.

-Als je het bamboe parket eerst met een witte beits behandeld en daarna een afwerklaag of slijtlaag erop (bv. olie of vernis) dan krijg je een opaal wit niet vergelend effect (op grenen, den en eik wordt dat ook wel gedaan om het vergelen tegen te gaan). Persoonlijk vind ik dit een prachtig esthetisch resultaat.

-Met kleurbeitsen (bv. geel, rood, groen, grijs...) heb ik op bamboe nog geen experimenten gedaan.

Hopelijk heb je iets aan mijn betoog.

 

 

 

afbeelding van Michelle
03/02/2010 - 09:18

Bedankt Rudy

afbeelding van thomas bert-1
12/02/2010 - 22:33

Michelle,

Ik kan Rudy alleen bijtreden.

ik heb op de bovenverdieping zelf bamboeparket geplaatst (100m² en ook in de badkamer) en in de woonkamer eiken parket laten leggen, door een firma met een goede reputatie op dat gebied. Beiden werden met dezelfde wit gepigmenteerde olie behandeld, (zij beneden, ik boven) . Na enkele dagen gebruik bleek de eiken parket niet vuilresistent, nog eens laten nabehandelen, in mijn ogen nog steeds onvoldoende. De derde keer heb ik de eiken parket dan maar zelf geolied. Nu is de vuiresistentie beter. Ik denk dat de firma niet genoeg tijd laat om de olie laten in te trekken. Vrienden van mij hebben eik die al in de fabriek onder druk is geimpregneerd met olie en die is natuurlijk super vuilwerend. Als ik nog voor eik zou kiezen zou ik deze laatste nemen.

De bamboe is veel dichter van structuur. Zo bleek bij het inoliën het olieverbruik de helft lager dan de door de fabrikant voorgestelde hoeveelheid. Hij blijkt ook absoluut vuilresistent, natuurlijk wordt hij boven minder belopen dan beneden. In de badkamer is de bamboeparket op de kopse kanten nu in de winter een beetje open komen te staan. Ik kan dit alleen wijten aan uitdroging van de parket bij de konstant hoge temperatuur die er heerst, hoewel we er enkel ventileren door de deur open te zetten. De kinderen morsen er serieus met water, de spatten worden opgeveegd met een handdoek en  dan zie je nog 5 minuten een natte plek die daarna helemaal verdwijnt. Dus in mijn ogen perfect geschikt in de badkamer.

Voor mij persoonlijk is bamboe absoluut een kwalitatief minstens gelijkwaardig alternatief aan eik. Je mag altijd eens komen kijken.

qua prijzen: van dezelfde firma: bamboe afgewerkt: 90€/m² 1e keus eik: 115€/m², bamboe rechtstreeks via handelaar: +/-35€/m².

groeten,

thomas

afbeelding van Michelle
15/02/2010 - 18:21

Hallo Thomas,

bij welke firma heb jij de afgewerkte bamboe gevonden?

Wat is het verschil met de bamboe van de handelaar? Is die nog niet afgewerkt?

Ik neem aan dat 90€ zonder plaatsing is?

Je schreef dat het in de badkamer wat is gaan opstaan... bedoel je dat ze echt zijn gaan krom trekken?

Is er verschil in de verschillende soorten bamboe qua qualiteit?

Heb een geperste soort gezien, dat was wel mooi.

Groeten,

Michelle

afbeelding van thomas bert-1
15/02/2010 - 19:31

Michelle,

 

met afgewerkt bedoel ik geplaatst, geschuurd en geolied. 90€ is volledig afgewerkt.

met openstaan bedoel ik dat er tussen 2 planken aan de kopse kant een klein spleetje is, ze staan helemaal niet krom. kunnen dus enkel gekrompen zijn.

verschil in bamboekwaliteit is mij niet bekend.

bamboe wordt steeds geperst om er parket van te maken. Ofwel wordt hij langs boven geperst en dan wordt het "plain pressed" genoemd en dan zie je de "knopen" ofwel langs opzij en dan heet het "side pressed"

 

mvg,

thomas

afbeelding van Michelle
16/02/2010 - 14:34

En als je 35€ betaald? Enkel de planken voor dat bedrag?

afbeelding van Jurriaan
28/06/2010 - 00:06

Beste Thomas, bij welke handelaar heb je bamboe voor € 35,- gevonden. Met vriendelijke groeten

Jurriaan

afbeelding van karl herrebout
01/07/2010 - 22:29

Tja Rudy, nu val je me toch tegen,

Waar groeit er hier in de omgeving bamboe? Tenzij ergens verloren in een tuin?

En hoe is die bamboe verlijmd tussen de lagen in?

Vergelijk eens de milieubelasting uit transport en de contaminatie door lijmstoffen in vergelijking met een massieve eiken plank, bv. op balken  of zwevend. En wat met de recycleerbaarheid?

Brrr. Ik ril (niet van de kou in dit tropisch weertje).

En die kromtrekkende eik, tja, aard van het beestje of slechte aard van diegene die hem (slecht) gemaakt heeft zeker?

 

Dit doet me denken aan de meubelfabrikant (spaanplaten met decors op) die triomfantelijk beweerde dat zijn zaagsel gebruikt werd voor de bodem in kippekwekerijen en vervolgens als bodem om champignons op te kweken. Champignons vol formaldehyde, melamine en antibiotica (van de kippen). Brrrr. Brrrr. Brrr. Stond in een 'ecologie tijdschrijft'. Mensen blaaskes wijsmaken ja!

afbeelding van Hans Delannoye
01/07/2010 - 23:29

karl

bamboe is een heel snel groeiende grassoort met een heel hoge resistentie. en ja, er komt wat transport bij, net als bij de olie die jij tankt voor je wagentje. eik en hout in het algemeen groeit veel trager en ik heb liever dat ze een bamboeveld omhakken dan een eikebos. alhoewel, met die processierupsen gaat een mens soms anders denken ;-)

er bestaan voldoende goede formaldehydevrije lijmen, zlefs nature + die toch een gedegen reputatie hebben en alles tot het laatste duizendje van en % uitzoeken, zagen in bv de PMDI-lijmen geen enkel probleem. dus toch even oppassen voor je iedereen en alles over dezelfde kam scheert, misschien is die fabrikant wel echt van goede wil en bekommert om onze leefomgeving en gebruikt hij dat soort lijmen.

hans d

afbeelding van karl herrebout
02/07/2010 - 13:03

Hans, 

Ik zie geen relevantie in het wel of niet kappen van die of die andere mature boom of plant. Je kunt ze beter kappen en als grondstof gebruiken dan laten afsterven en rotten. En uiteraard opnieuw aanplanten.

En die lijmen... tja, zit in de sector en het eerste waar aan gedacht wordt is dat de klant tevreden is, het produkt dus technisch in orde is, milieu komt pas laatst ter sprake. Hoe dank ook: een samengesteld produkt is gecontamineerd binnenin, een massief produkt niet of slechts aan de oppervlakte (dus makkelijk verwijderbaar).

afbeelding van Hans Delannoye
02/07/2010 - 16:16

karl

die relevantie is nochthans duidemlijk voor mij, 't is dezelfde diskussie als met kurk. bamboe groeit heel snel en je kan dus moeiteloos de vraag volgen. bij kurk en eik, gezien de trage groei ligt dat wel een beetje anders, eens de boom gekapt kan je terug 40 jaar of meer wachten voor je een oogstbare boom hebt. en blijft het aanbod dus beperkt, en blijft het risico dat als de vraag groter wordt er roofbouw gepleegd wordt. de enige garantie is dan FSC, dan weet je dat er met de spelregels rekening is gehouden. en geloof me, eik, beuk e.a. krijgen de kans niet om te rotten.

let wel, ik ben niet tegen kappen, integendeel, dat is een belangrijk deel van het milieu- en bosbeheer.

wat lijm betreft denk men inderdaad in de eerste plaats aan de klant, en sommige bedrijven hebben dat goed begrepen en produceren artikelen zonder giftige toevoegingen, PMDI lijmen zijn daar een voorbeeld van. en meer en meer producenten zullen die gaan gebruiken ter vervanging van de klassieke formaldehydehoudende lijmen, want steeds meer gebruikers vragen er naar, en gelukkig maar.

hans d

 

afbeelding van karl herrebout
03/07/2010 - 18:20

 Hans,

Oei, en de levensduur van kurk als vloerbedekking is toch heel kort. Bovendien weer contaminatie van de overigens goed recycleerbare grondstof. Als je een (klein) bos rooit om een huis te zetten en dat huis staat er langer dan de tijd dat het duurt om dat bos opnieuw te doen groeien, zie ik voordeel. Lang duren is overigens relatief. 40 jaar is kort in bosbouwtermen. 't Is maar hoe je het bekijkt.

Wat die FSC betreft, wat vind je van de volgende: kleine afrikaanse boertjes krijgen geen exploitatievergunning omdat ze noch het geld noch de kennis hebben om aan certifiëring te voldoen. Een systeem welk door de grote houtbedrijven in stand wordt gehouden om de kleine concurrenten te elimineren. Nou, hoeft voor mij niet meer hoor. Ik betrek zelf het meeste (eiken)hout uit Frankrijk (van kleine bedrijfjes), waarvan ik weet dat er een bosbeleid is, en dat vraagt geen overbodige administratie, en iedereen toch content.

afbeelding van Hans Delannoye
03/07/2010 - 18:36

karl

ik vermoed dat je het over PEFC-label hebt, FSC staat volledig los van de boseigenaars. overigens daarom hebben de boseigenaars zelf hun PEFC-systeem in het leven geroepen. maar ik kan me wel voorstellen dat het voor kleine percelen moeilijk is, ik neem aan dat de hele procedure niet gratis is. tenslotte moet er gecontroleerd worden, en die controleurs doen dat - veronderstel ik - ook niet gratis.

je zegt het zelf, 40 jaar is kort in bosbouwtermen, en ook dat spreekt in het voordeel van bamboe.

ik ben geen expert ter zake, maar ik neem aan dat de hoeveelheid bamboeparket die je op een perceel kan oogsten waarschijnlijk een paar honderd keer groter dan bij eik. en misschien zijn er zinvollere toepassingen voor eik dan parket?

als je ergens 'thuiis' bent , is het inderdaad makkelijker om te zien hoe en wat er gedaan wordt, maar als je die mogelijkheid niet hebt, vind ik FSC-label een goeie zaak.

hans d

afbeelding van karl herrebout
10/01/2011 - 16:54

 Tja, dan nog is die bamboeparket vele malen meer gecontamineerd met synthetische lijmen dan en ander volmassief produkt. Het kan mij niet bekoren, hoe rap het ook groeit.

afbeelding van Hans Delannoye
10/01/2011 - 17:08

karl

't is soms een moeilijke keuze, en ik neig ook maar steeds meer naar lijmloze produkten, zodat het hout hout blijft en eventueel terug in de natuurlijke cyclus kan.  en daarmee ben ik dus stilletjesaan aan het bijdraaien, en is dit in tegenspraak met eerdere uitspraken van mij. 

maar ik verkies toch nog bamboe boven PVC planchetten of voltapijt ;-)

hans d

afbeelding van Rudy Martens
14/02/2010 - 11:39

Nog een kleine opmerking over het kleuren van zowel eik al bamboe (en eigenlijk hout in het algemeen).

Ik ben altijd voorstander van op het goed gladgeschuurd hout dun vloeibare kleurbeitsen te plaatsen (waterbasis, oliebasis, of industrieel op basis van onschadelijk solvent). Het voordeel daarvan is dat die voldoende diep in het hout doordringen. Nadien (wachttijd lees je op het etiket of de technische fiche van de beits) de afwerklaag of afwerklagen aanbrengen (olie, vernis...).

Als alternatief leveren verschillende merken ook de afwerkolie die ingekleurd is (bv. wit of grijs). Doorgaans moet men die enkele minuten laten indringen en dan afwrijven met absorberend papier om een gelijkmatig effect te bekomen.

Voordeel hiervan is dat sterker absorberende houtdeeltjes (bv. spinthout) gelijkmatiger meekleurd met het hard hout. Tweede voordeel dat je de aparte kleurbeits uitschakeld. 

Nadeel is dat het natuurlijk een hele bedoening is en bijna enkel toepasbaar op plankenparket (twee tot drie planken per keer over de gehele lengte behandelen). Doet men dit laatste niet dan bekomt men "aanzettingen" van de kleurvlakken (donkerder op de overlappingen). Mozaikparket is met deze laatste bijna niet doenbaar!

afbeelding van Michelle
15/02/2010 - 18:24

Welk merk heb jij gebruikt om te kleuren Rudy?

 

afbeelding van Rudy Martens
15/02/2010 - 22:00

Michelle:

Op deze site heeft men liefst dat men geen reklame maakt voor eigen winkel. Ik zend je dus een privé mail met de gevraagde info.

 

afbeelding van Michelle
16/02/2010 - 14:36

Bedankt Rudy

 

afbeelding van stevie
26/02/2010 - 22:47

ik heb zelf 200m2 bamboe gelegd zowel boven alls beneden.

Heb side pressed genomen die van uit de fabriek geolied is. Neem van mij aan dat men zeer zuinig is geweest met de olie

een goede raad: side pressed is bijlange niet zo krasvrij als plain pressed (wat de hardste kant van de plant is. )

Hoe en met wat deze uit fabriek geolied is kon men niet zeggen. Ga de volledige parket opnieuw licht afschuren omdat er hier en daar wat lijmresten op zitten. Nadien vernissen of olien.

afbeelding van Rudy Martens
28/06/2010 - 19:09

Stevie:

Als je licht opschuurt dan zou ik terug behandelen met een olieproduct (omdat met licht schuren nog veronderstelt kan worden dat er nog van de vorige olie in de porien zit).

 

Indien je min of meer goed doorschuurd (met grof tot middelgrof schuurpapier) waarbij je de bovenlaag van het hout wegschuurt dan kan je overwegen om over te schakelen naar vernis.

 

Vernis, en zeker urethaanvernis  -- en die bestaan naast 100% synthetische versies ook in versies gestookt uit herwinbare olie -- dan heb je het voordeel dat de afwerklaag harder en slijtvaster is dan met olie.

Enig nadeel van deze laatste is dat je altijd goed mat moet schuren (--> stof + energiegebruik!) om een goede hechting van de volgende vernislaag te bekomen.

 

afbeelding van Rudy Martens
01/07/2010 - 23:12

Karl:

ik antwoord gewoon op de vragen die hier gesteld worden. Dat wil daarom niet zeggen dat ik een voorstander ben van het materiaal in kwestie hé.
 

De items die je aangeeft zoals ecologische voedafdruk daar kan je eindeloos over diskuteren. Het is inderdaad waar dat die bamboe moet getransporteerd worden. Hoeveel handelaars doet een eiken boom in onze contreien soms niet aan eer hij ergens als parket aanbeland? En als het dan Amerikaanse eik of Russische eik is... moet die niet getransporteerd worden?

Wat de lijm betreft denk ik wel dat die gasten niet zo stom zijn om rommellijm voor hun bamboeparket te gebruiken want dan kunnen ze het op korte tijd vergeten. De aard of grondstof van die lijm is natuurlijk voer voor een nog grotere diskutie van 'voor' of 'tegen'.

 

afbeelding van karl herrebout
02/07/2010 - 13:06

 Sorry had dat eerst niet bemerkt.

Onze eik komt direkt van het bos de zagerij binnen, en dan meteen tot bij ons, en wij sleuren hem niet meer rond. Die Oekraïnse eik is omwille van de transportkosten economisch niet meer haalbaar. Franse eik is hier weer koning. Gelukkig maar. En die Amerikaan... tja. Ook niet 100% je dat hoor prijs/kwaliteit.

Transport wordt hoe langer belangrijker in de kostprijs (duurder) en dus - gelukkig maar - zet de industrie de tering naar de nering.

Voor de rest zie mijn antwoord aan Hans.

afbeelding van Rudy Martens
03/07/2010 - 17:07

Karl:

En op het gevaar 'off topic': Het stoort me ook dat ik lange afstandstandstransporten zie voor fruit en groenten. Prinsessebonen uit Ethiopïe, witloof uit Algerije en noem maar op, bio-appelen komen soms van de andere kant van de wereld, enz. Hoogstwaarschijnlijk zelfs nog  via vliegtuigtransport.

 

Ik vind het wel goed dat die houtsoorten met hun transport op lange afstand economisch uit de boot vallen.

 

Groeten,

Rudy

afbeelding van Hans Delannoye
03/07/2010 - 18:41

karl, rudy

ik ben zeker geen voorstander van grote transportwegen, en al helemaal niet voor zaken die je net zo goed hier kan kweken. maar soms is de afweging niet zo eenvoudig.

karl, jij weet waar je hout vandaan komt, maar gezien de langzame groei van eik en hardhout in het algemeen, kan het toch tot problemen komen met de lokale productie, als er steeds maar meer mensen gaan kiezen voor hout. en dan kan een product als bamboe volgens mij een zeer goede aanvulling zijn.

hans d

afbeelding van waltervaes
04/07/2010 - 10:25

Ben zelf meubelmaker, maar vooral meubelrestaurateur.

Meestal ook geen FSC, maar wel meestal hout uit België of Frankrijk.

Soms zelfs uit mijn eigen tuin (heb wel wat grote bomen staan - eik, hulst, kers, ..) of van een particulier die zijn oude notenboom, taxus,... kwijt wil/verkoopt.

Ik gebruik ook veel recuperatiehout van oude balken of oude kasten.

Alleen voor fineer gebruik ik wel tropische houtsoorten, maar dat verbruik is verwaarloosbaar, omdat we altijd zoveel mogelijk van de originele antieke kast proberen te behouden. (stukjes inzetten)

 

FSC kan soms ook  wel een beetje verkeerd overkomen.

Kijk bijvoorbeeld naar Afromosia, kan alleen nog FSC verkregen worden, omdat er al zo weinig meer van is.

Velen denken dan dat ze ecologisch bezig zijn, terwijl het een houtsoort is waar er niet veel meer van is.

 

Maar een groter probleem is dat de mensen hun kasten al na 20 jaar vernieuwen, terwijl vroeger een kast generaties mee ging.

Dus veel meer hout verbruik.

afbeelding van karl herrebout
04/07/2010 - 11:09

Vezelplaten, MDF, de 'ikea' afvalberg. Volledig akkoord. Niet alleen meer houtverbruik, maar GECONTAMINEERD houtverbruik, (net als samengesteld parket). Wij hebben nog een kast staan in olm van de laatste oorlog, ontdaan van alle oude lagen vernis en proper geboend. Ik vind gefineerd hout doods.

afbeelding van Hans Delannoye
04/07/2010 - 11:51

karl

daarmee ben ik het niet helemaal eens, het hangt af van het gebruik. OSB in de bouw zie ik nog niet direct vervangen worden door massief hout. gefineerd zou wel kunnen, maar dan gebruik je weer nieuw hout, osb kan met resthout. en in die zin dus toch nog enigzins aanvaardbaar. voor meubelen vind ik spaanplaten ook geen goede keuze. al kan je ook daarw eer met resthout werken, en dat is toch een pluspuntje voor dat soort plaatmateriaal. en je, dat hout is dan inderdaad gecontamineerd, al hoeft het niet giftig te zijn.

ook samengesteld parker moet je van twee kanten bekijken (letterlijk), de onderkant kan je minderwaardige houtsoorten of houtdelen gebruiken, waar je anders weinig mee kan doen, en zo kan je weer meer eiken parket maken. al geef ik ook de voorkeur aan massief.

ik durf voor al die zaken geen balans opmaken, want dat is niet zo eenvoudig denk ik als jij het stelt. je moet alle facetten tegelijk bekijken.

hans d

afbeelding van karl herrebout
04/07/2010 - 17:29

 Hans,

Wij voeren ook om de maand een container niet bruikbaar 'hout', schieren, naar Spano. Prima om dat te verwerken in platen. Maar meubelen? MDF of spaanplaat, contactlijm, melamine, lijm, fineer... het verwerkt makkelijk voor de meubelmaker, hoewel je ook vrij dure machines nodig hebt om het goed te doen en die decors stukken van mensen kosten. Voor een massief paneel kruipt er dan weer meer werk in en het durft ook meer werken (och gottekes toch). Bij mij komt dat niet binnen, die peperdure onzin.

En qua parket, als je ziet dat massief parket niet duurder is dan samengesteld (en dan spreken we over parket dat in België wordt geproduceerd, geen Chinees gesubsidiëerde concurrentie), vraag ik mij af waarom al die moeite? Dat de prijs ongeveer gelijk is betekent dat de impact op de wereld gelijkaardig is, ttz de kostprijzen van de grondstoffen en het werk zijn gelijkaardig, dus de belasting voor ons bolleke zal gelijkaardig zijn. Het argument van minder houtverbruik gaat dus niet op, want het verbruik ligt dan elders, misschien wel in aardolieprodukten, energie en niet onbelangrijk: arbeid.

Trouwens, het 'verbruik' van hernieuwbare grondstoffen is waardevoller dan het verbruik van andere, dus echt relevant is het niet als je er meer van verbruikt als vervanging van een ander. Schaarste reflecteert zich in de prijs van het hout, zoals bv. ebbenhout, bij eik is dit ook zo. Maar daar spreken we echt niet over schaarste, hoor. Kwestie van goed beheer.

afbeelding van waltervaes
04/07/2010 - 21:06

Ik ben ook voorstander van osb en MDF zeroformaldehyde, voor de bouw en interieurbouw.

MAAR er zijn nog maar zeer weinig  houtbewerkers die daar mee werken.

Meeste houthandels hebben het ook niet, kennen het zelfs niet.

Gelukkig beginnen de grote firma's zoals norbord het ook te maken.

Daardoor word de prijs ook wat lager en meer verkrijgbaar.

Bij parket/bamboo zal dit waarschijnlijk ook zo zijn: de meerderheid zal nog altijd met formaldehyde zijn.

 

Denk dat het nog wel 10 jaar zal duren voordat dit allemaal  ZERO formaldhyde is.

Pagina's

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.