Energieverbruik passiefhuis: metingen? | Ecobouwers.be

U bent hier

Energieverbruik passiefhuis: metingen?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van m2ts
20/12/2010 - 17:20

Hallo

We zijn er voor het verwarmingssysteem van ons passiefhuis nog steeds niet uit wat we gaan nemen: we twijfelen nog tussen een compactaggregaat of vloerverwarming op aardgas.

Bij mijn zoektocht op het internet vind ik regelmatig algemene uitleg terug en ook informatie rond welk systeem men gebruikt in hun passiefhuis, maar concrete metingen ontbreken. Zijn er hier toevallig op het forum die hun verbruik van aardgas, elektriciteit,... in hun passiefhuis bijhouden?

Ik ben vooral ook geïnteresseerd in wanneer en hoelang men moet verwarmen. Zo zegt onze architect dat het maar voor zo'n 1,5 maanden op een jaar nodig is en dat vloerverwarming dan overkill is.

Ik heb enkele fiches bekeken op ecobouwers en door bv. het verbruik van http://ecobouwers.be/klimaathuis/herent was ik nogal verrast: 5.000 kWh/jaar aan elektriciteit + 6.552 kWh/jaar aan houtpellets. Van die houtpellets kan ik me niet veel voorstellen, maar dat elektriciteitsverbruik is toch behoorlijk hoog, niet?

231 Reacties

Reacties

afbeelding van vdbriel
20/12/2010 - 18:07

Hallo m2ts,

 

Op onderstaande link kan je zien wat Lieven verbruikt. Wel geen PH maar LEW zou ik durven zeggen.

http://lika.be/wp/2010/03/uitlezing-gas-en-waterteller/

Helaas is er nog geen jaaroverzicht.

Maar als je naar zijn log van de zonneboiler kijkt op http://lika.be/wp/2008/08/live-stats/ kan je zien dat ie gedurende +/- 4 maanden bij verwarmt. (Daar waar de temp van de bodem van de zonneboiler(blauw) onder het midden en top temp (geel en oranje) van de boiler blijft.) Deze bijverwarming is voor zowel SWW als vloerverwarming.

 

5000 kWh voor elektriciteit ligt boven het gemiddelde nl: 4500 als ik me niet vergis.

Roeland

afbeelding van m2ts
28/12/2010 - 13:55

Hallo Roeland. Bedankt voor de link! Bijzonder knappe site! Inderdaad spijtig dat het jaaroverzicht voorlopig ontbreekt.

Amai: 4500 kWh gemiddeld. Dan zitten we daar met onze 1340 kWh férm onder... wij hebben dan wel geen ventilatoren ed. die het verbruik de hoogte injagen. We zitten wel met natuurlijke ventilatie, wat ons aardgasverbruik dan wél weer de hoogte injaagt (2568 m³).

afbeelding van Hans Delannoye
28/12/2010 - 14:02

m2ts

als dat je totale verbruik is, zit je wel heel laag.  maar het kan inderdaad, mijn verbruik ligt nog een stuk lager, maar ik ben wel alleen, de kinderen zijn al lang het huis uit.  met hoeveel personen zijn jullie?  het gasverbruik ligt inderdaad erg hoog, maar is dat enkel door de natuurlijke ventilatie, of zit je nog met enkel glas of weinig of niet geïsoleerde daken en muren?

hans d

afbeelding van m2ts
28/12/2010 - 18:27

Wij zijn met 2 volwassenen en een kindje van bijna 3 jaar oud. We koken wel op gas en als we apparaten uitzetten, dan worden die met een schakelaar écht uitgezet (ook de internetmodem).

Betreffende het gasverbruik zitten we met niet-geïsoleerde muren en enkel glas. De zolder is voor de winter met 22 cm geïsoleerd (zou de lambda-waarde van de glaswol eens moeten opzoeken). Vooral met een kindje is het gasverbruik de hoogte ingegaan, daar we de deur beneden laten openstaan, zodat het op het eerste niet té koud wordt. Hem leren om deuren dicht te doen is ook niet evident ;-)

afbeelding van Hans Delannoye
28/12/2010 - 21:02

m2ts

tja, dan is dat verbruik niet verwonderlijk.  maar beetje bij beetje de woning verbeteren, zal ook wel z'n effect hebben.  de zolder zal allicht een behoorlijke invloed hebben, de volgende stap is misschien 1.1 glas, ook dat gaat een groot verschil maken, zowel qua verbruik als comfort.  en als je eens zover bent maakt het ook niet meer zoveel uit of de binnendeuren open of dicht zijn :-)

wat de lambdawaarde van glaswol betreft, die ligt tussen de 0.032 en 0.040 W/mK, afhankelijk van de soort.  maar met 22cm scoor je sowieso niet slecht.

hans d

afbeelding van m2ts
29/12/2010 - 11:41

Heb gevraagd of ze al een jaaroverzicht hadden en bij deze is die online geplaatst: http://lika.be/wp/2010/03/uitlezing-gas-en-waterteller/. Het stookseizoen van deze LEW loopt van ergens in oktober tot ergens in maart, afhankelijk van het weer, aldus Lieven van Lika.be. Dus ongeveer 5 à 6 maanden.

afbeelding van Hans Delannoye
20/12/2010 - 21:07

m2ts

wat het huis in herent betreft staat in de fiche dat ze een verwarmingsbehoefte hebben van 7 kWh/m².a.  maar als ik het pelletsverbruik deel door de verwarmde oppervlakte, kom ik aan 18.3 kWh/m².a, toch wel een groot verschil.  misschien (maar ik twijfel er aan) wordt er ook nog wat warm water aangemaakt, maar dan zal dan ook niet zoveel zijn, aangezien er ook 3 zonnecollectoren op het dak liggen.  dus blijkbaar toch wel een heel groot verschil tussen theorie en praktijk.  bljkbaar leven zij niet echt naar de geest van het pasiefhuis. wat het stroomverbruik betteft, ze hebben PV, en zullen dus mogelijk de zonneboiler electrisch naverwarmen, maar dat is maar een vermoeden, 't zou leuk zijn moest de bouwheer daar enige verduidelijking in willen geven.

1.5 maand per jaar?  nu ja, als je gedurende 4 maanden met een dikke trui in huis wil zitten.  als je de PHPP gemaakt heb krijg je achteraan een grafiek waar je kan uitlezen wanneer en hoeveel je moet verwarmen, al blijft dat natuurlijk een normberekening, het bewonersgedrag speelt daar natuurlijk sterk in mee.  overigens, woont jou architect in een PH?  want als ie dat zegt heeft ie volgens mij niet veel ervaring met passiefhuizen....

ik ben een hevig voorstander van vloerverwarming want hoog comfort en nooit koude voeten, en zeer lage watert° en dus meer mogelijkheid tot ondersteuning met de zon.  maar dat is wat duurder dan luchtverwarming, dat is zeker.

hans d

afbeelding van jef-14
21/12/2010 - 08:07

volgens http://www.immoweb.be/nl/bouwen-renoveren/artikel/wanneer-heb-je-een-passiefhuis:-enkele-cijfers.htm?mycurrent_section=build&artid=3156

zou het verwarmen / koelen zelf 15 kwh per m2 / jaar zijn en het totale energie verbruik ( warm water inbegrepen)  42 kwh / m2 / jaar inderdaad veel meer dan het woord passief huis doet vermoeden

afbeelding van jef-14
21/12/2010 - 08:21

Ik berekende net wat wij hier ( een gewoon alleenstaand huis 4 inwoners) verbruiken uit nieuwschierigheid.

3000 Kwh elektriciteit ( in de practijk geen  onze zonnepanelen produceren wat we verbruiken)  daarnaast 1500 l stookolie omgerekend naar kwh zitten we aan een totaal jaarverbruik van 19 000 kwh per jaar of 190 kwh / m2 / jaar.

Hier is de warmwaterproductie inbegrepen

Volgens het PH platform zou een PH 75 % minder verbruiken dan een klassiek huis . Hier halen ze dat cijfer dus absoluut niet, verre van

afbeelding van AlainD
21/12/2010 - 09:13

Jef

Als ik de berekening doe met je eigen cijfers :
42/190 = 0,22 of een vermindering van 78%.

In jouw situatie is er zelfs een betere verhouding. Het cijfer wordt dus zeker gehaald.

afbeelding van DeJurgen
31/12/2010 - 15:23

Jef,

 

jij verbruikt duidelijk minder in jouw klassieke huis dan de doorsnee verbruiker. Het hier besproken passiefhuis verbruikt behoorlijk veel voor een passiefhuis, maar voldoet nog aan de norm. Het is immers geen modale gezinswoning maar een woning met een gigantische bewoonbare oppervlakte. Het verbruik per vierkante meter blijft daarom onder de norm: eerder beperkt verbruik gedeeld door zéér veel oppervlakte = laag verbruik per vierkante meter.

 

Mijn conclusie voor laag energieverbruik:

* (Veel) Beter een groot passiefhuis dan een groot klassiek huis.

* Beter een klein passiefhuis dan een groot passiefhuis.

 

mvg,

Jurgen

 

afbeelding van m2ts
28/12/2010 - 14:01

Hallo Hans

Betreffende de link naar het huis van Herent, was dat nu wel het meest extreme dat ik had gezien en passiefhuis of niet: het is inderdaad niet moeilijk om een héél hoog gebruik te hebben. Maar het viel me toch wel op. 

Onze architect woont zelf niet in een passiefhuis, zijn vennoot wel. Maar ze doen enkel LEW of passiefhuis, waarvan al behoorlijk wat gecertificeerde.

Dat hoog comfort is natuurlijk iets wat onze euhm "voeten" prikkelt, maar het is inderdaad een stuk duurder. Een nadeel dat ik recent heb gehoord is dat het wat vervelender is om te kuisen: als je je vloer wil "afdweilen" droogt het soms zodanig snel, dat je strepen hebt.

In dit topic zijn er ondertussen redelijk wat zijsprongetjes gemaakt, maar mijn oproep blijft: mocht er nog iemand metingen hebben van zijn passiefhuis, deel gerust. Of mocht je personen kennen (Hans? ;) ) die het zien zitten om regelmatig iets bij te houden: doe bij hen ook een oproep :).

afbeelding van Hans Delannoye
28/12/2010 - 15:52

m2ts

ik heb al jaren vloerverwarming, en zou niks anders meer willen.  het droogt inderdaad heel snel, maar dat heeft ook voordelen, want als je vloer niet droog is en je loopt er terug over, heb je vuile voetstappen op de vloer staan, 't is dus kiezen tussen voetafdrukken of strepen.  overigens, ik heb de kleuren van de tegels "strategisch" gekozen,en bij mij zie je daar niks van.

ik ga dat eens aanpraten bij het PHP, misschien willen zij wel eens een oproep doen naar de bewoners voor een soort meetcampagne.

alvast deze nog eens van mijn zoon zijn PH, 3000 kWh elektriciteit en warm water voor het grootste deel van de themische zonnecollectoren.  en geen andere energiebronnen.

hans d

afbeelding van m2ts
28/12/2010 - 18:30

Hans, zo'n oproep bij PHP lijkt me bijzonder interessant. Een beetje zoals de klimaatwijken, maar dan voor de passiefhuiswijken ;-). Meten is weten...

Off topic: wat is de kleur van de tegels? Ook wij willen een onderhoudsarme vloer. Dat zwart een no-go is voor onderhoudsarme vloer weet ik al, maar wat de "goeie" kleuren zijn nog niet.

afbeelding van Hans Delannoye
28/12/2010 - 21:04

lichte tinten scoren altijd veel beter, en warmen in de zomer niet zo snel op, is soms ook een voordeel.  ik heb hoofdzakelijk met grijstinten gewerkt, daar zie je bijzonder weinig op.

mijn mail naar PHP is al onderweg.

hans d

afbeelding van m2ts
29/12/2010 - 11:43

Bedankt. Laat iets weten, mocht PHP gevolg geven aan deze letterlijke en figuurlijk "warme" oproep...

Hans, 
Als ik het goed begrijp, heb je vloerverwarming. In een andere reactie vertel je dat je ook balansventilatie D hebt. 
Je verwarmt niet graag de lucht.
Klopt het dan dat je de balansventilatie enkel gebruikt voor aanvoer van frisse lucht, afvoer van vuile lucht en dat je de warmte ervan recupereert voor je vloerverwarming ? Of gebruik je nog zonneboilers, of zo...? Dacht anders toch dat je een AWW had aangesloten. Of vergis ik me ?
Ik heb geen ervaring met vloerverwarming. Maar bij luchtverwarming en balansventilatie D spreekt men dikwijls van te droge  lucht, dorst, etc...
Heb zelfs gehoord dat sommige mensen hun planten niet konden houden omdat zoveel vocht uit de potgrond werd gehaald door combinatie warmte en afvoer van de vervuilde lucht. Ervaar jij ook dat dorstgevoel of reacties bij je planten ? Of kan dit door andere zaken veroorzaakt worden ? Onderdruk ?

Onze invraagstelling van balansventilatie D spruit vooral voort uit een angstgevoel (waarschijnlijk tengevolge van een verstikkingsgevoel/ziekvoelen/gebrek aan zuurstof/misselijkheid, lichamelijke schade, etc).  Wij lijken nu maar pas van dat trauma af te geraken. Wij komen eigenlijk nu pas tot het besef dat wij nooit een normale luchttoevoer hebben gekend ! Vanaf het begin was er geen lucht, teveel stof, teveel vocht, schimmels, bacteriën, en emissies, etc...
Dus wij weten gewoon niet hoe gezonde luchtverwarming of vloerverwarming aanvoelt.
Vanuit dat angstgevoel konden we blijkbaar niet zien dat, mits echt goede uitvoering, afstelling en reiniging, goede ventilatie mogelijk moet zijn en ervaarden we balansventilatie D als "no option". 

Kan ik eventueel eens langskomen om te ervaren hoe dat voelt en eventueel kan je me nog overtuigen ... ;-) .
Laat je me dan een berichtje ?

 

afbeelding van Hans Delannoye
08/01/2011 - 14:18

dag gert

verwarmen via de lucht heeft misschien ook met vooroordeel te maken, ik ben van de oude stempel chauffagisten!  maar heb er toch enige ervaring mee, want mijn oom en tante hadden luchtverwarming, en dat was duidelijk mijn ding niet, ik vond dat onaangenaam.  maar zij waren daar dan weer wel enthousiast over.  maar dat is niet atypisch denk ik, iedereen heeft zo zijn voorkeuren.

en ja, ik heb balansventilatie met warmterecuperatie (zonder AWW) in mijn huidige woning, en ik wil niet meer zonder.  ook in de nieuwe woning zal die er zijn.

warmte doet vocht verdampen, maar mijn ventilatielucht is niet warm.   de potgrond van mijn planten droogt wel snel uit, maar dan vooral door de vloerverwarming!  maar het klopt dat ook de lucht zeker in de winter eerder aan de droge kant is.  en de enige reden daarvoor is dat er meer geventileerd wordt dan in de doorsnee vlaamse woning.  en bij lage buitent° heeft dat onvermijdelijk tot gevolg dat de lucht droger wordt, maar tot nu toe ervaar ik dat eerder als een voordeel.  mijn zoon hoestte vroeger vaak 's nachts in z'n slaap, maar ik werd er van wakker.  ik heb toen helaas nooit de luchtcondities in huis gemeten, maar vanaf dat we verhuisd zijn naar onze goed geventileerde (maar te weinig volgens de belgische norm) woning, was na een paar maanden dat hoesten weg.  wij hebben daar vroeger eigenlijk nooit bij stilgestaan, pas na de verhuis viel ons dat op.  maar de lucht was in de vorige woning zonder enige twijfel veel vochtiger, mogelijk had het met huismijt te maken.  nu woont mijn zoon bijna 5 jaar in z'n passiefhuis, en de vferschijnselen zijn nooit meer teruggekomen.  maar zoals gezegd, het zijn maar vermoedens.

dorstgevoel, ja, maar dat is ook niks nieuws.  ik ben me in elk geval niet bewust van een verschil op dat gebied.  maar zelfs als dat er zou zijn is dat geen nadeel, vele mensen drinken te weinig, dus zou dat eerder een voordeel zijn.

je hebt mijn gegevens, je mag van mij gerust eens langskomen, al is mijn systeem zeker niet het neusje van de zalm, ik heb ook een aantal beginnersfouten gemaakt.  eventueel kan je ook eens bij mijn zoon langsgaan, het huis is nog wel niet helemaal af, maar het ventilatiesysteem (nog wel met AWW) werkt al vanaf het begin.

hans d

afbeelding van corine
20/12/2010 - 21:40

m2ts, wij krijgen een huis dat ligt tussen een LEW en een PH en onze woning zal geheel worden verwarmt met houtpellets en ook het SWW zal worden verwarmt met houtpellets. De hele woning is met vloerverwarming. (woning ca 800 m3) De geschatte verwarmingskosten en electriciteitskosten zullen ca 90 Euro per maand zijn. Geschatte kilos pellets zijn ca 1750 per jaar a 25 ct per kilo. De pelletketel heeft een vermogen tussen 5,3-20kw en een buffervat van 600 liter voor SWW.

Geschatte electriciteits verbruik ca 4000 kwh per jaar. Dat is gerekend aan wat we nu verbruiken, met een kleine vermindering, aangezien we overal LED's implementeren en zeer zuinige apparatuur in de keuken aanschaffen. Wij zijn een gezin met 4 personen.

Houtpellets kun je zeer serieus nemen !! Hoge warmteopbrengst, geringe maandelijkse kosten, zelfde investering (in ons geval zelfs paar duizend euro minder) dan een grondwarmtepomp en nagenoeg CO2 neutraal.

Corine

afbeelding van limer
21/12/2010 - 08:41

 Dan is het vermogen van je pelletketel toch veel te groot!

afbeelding van Hans Delannoye
22/12/2010 - 19:51

corine

wij plaatsten vroeger in heel gewoon geïsoleerde woningen die net LEW haalden keteltjes van 9 tot 12 kW.  als jij tussen LEW en PH zit, zou je met een 10 keteltje toch ruim voldoende moeten hebben, een 20 kW lijkt me echt wel heel erg overdreven.

mijn zoon gebruikt in zijn passiefhuis met direkt elektrische verwarming en zonne-ondersteuning 3000 kWh per jaar, all in.  vorig jaar waren ze nog met z'n drietjes, met een kleine peuter, zodat de wasmachine bijna elke dag draait.  er moet dus toch nog wat mogelijkheid zijn om op je elektriciteit meer te besparen.

hans d

afbeelding van jef-14
27/12/2010 - 08:51

Hans, wij verbruiken hier met 4 mensen 3000 kwh maar geen elektrische verwarming , geen droogkast, geen ventilatoren die  24/7 draaien.

Warm water zou 2 Kwh/dag kosten voor je zoon dus 2190 kwh alleen voor warm water .

Ik begrijp dus niet goed hoe je zoon toekomt met 3000 kwh.

Misschien wordt de rest door PV en/of zonnecollectoren geproduceerd ? In dat geval verbruiken wij niets

afbeelding van Hans Delannoye
27/12/2010 - 09:35

jef,

hoe verwarm jij? een oude ketel en een oude circulatiepomp kunnen  al voor 600 tot 1000 kWh per jaar aan verbruik zorgen!

en wat het verbruik betreft, dat is de som van de meter van de leverancier plus die van de PV, dus het effectief verbruik. ik heb nu nog een kleindochter erbij, dat benieuwd wat het verbruik nu zal worden, want dat zal nu wel weer wat qstijgen, vooral vanwege de extra was.

warm water wordt natuurlijk voor een belangrijk deel door de zonnecollectoren geproduceerd.

hans d

afbeelding van jef-14
28/12/2010 - 05:04

Hans,

Ik begrijp je vraag niet. Waarom zou ik met een oude ketel en circulatiepomp werken en welke invloed kan dat hebben op het feit of de totale energiebehoefte van een gezin van 3 ( nu 4 mensen , proficiat Bompa) gedekt wordt met 3000 kwh / jaar ?

Maar je gaf het antwoord zelf : dit is niet de totale energiebehoefte want het warm water komt van zonnecollectoren.

Maw een verbruik is bij jouw afhankelijk van de productie.

Zoals ik al schreef op die manier verbruik ik geen elektriciteit

afbeelding van Hans Delannoye
28/12/2010 - 09:14

jef

dan moet je eerst nog eens lezen wat ik schreef.   een oude ketel en pomp kan tot 1000 kWh, anders gezegd, als jij 3000 kWh gebruikt dan gaat 1/3 daarvan al naar je verwarming, met een moderne ketel kan dat makkelijk de helft schelen en zit je dus zo nog eens 500 kWh lager.  en warm water komt - en dat is voor mij niet meer dan logisch - van de zonnecollectoren.  maar als jij je warm water maakt met gas of stookolie, zit dat bij jou ook niet in je elektriciteitsverbruik, en kan je dus in zoverre beide verbruiken met elkaar vergelijken.

wat de ventilatoren betreft, wat daar verbruikt wordt komt 10-voudig terug via warmterecuperatie, zonder dat zou er véél meer verwarming nodig zijn. eigenlijk hoort dat verbruik dus ook bij de verwarming.

jij zit met je 3000 kWh een stuk onder het vlaams gemiddelde dat - dacht ik - ongeveer 3800 kWh is, en daarmee scoor je niet slecht.  maar ik begrijp dan ook niet dat mensen zoveel elektriciteit verbruiken.  mijn privégebruik zit op geen 1000 kWh per jaar, en ik kook elektrisch (bijna elke dag) op van die oude weerstandsplaten (niet zo heel zuinig), ook de was is met elektriciteit en ik heb ook 2 ventilatoren die de hele dag draaien.   ik woon alleen, dus dat wassen is maar 1 keer per week gemiddeld.  nog een verschil is dat ik nogal wat uren op kantoor zit, en thuis dus wat minder stroom verbruik voor verlichting.

hans d

afbeelding van jef-14
29/12/2010 - 08:25

Hans, ik moet, alweer, leren lezen .

Ik merk dat jij goed kunt lezen. Wij verbruiken 3000 kwh electriciteit en 1500 L stook olie ( schreef ik al maar ik kan niet goed lezen volgens jouw)

Dus ik herhaal dat het totale energieverbruik voor een gezin van 3 personen nooit 3000 KWH kan zijn maar dan draai je rond de pot.

Het energieverbruik voor je zoon is alvast minimaal 3000 kwh + energie noodzakelijk voor warm water productie.

Maar laten we dat warmwater ( kan nooit 100 % uit de zonnecollectoren komen) even buiten beschouwing. 3000 kwh waar ook verwarming en ventilatie inzit dan denk ik dat je naar Guiness moet schrijven. en een pattent moet nemen

afbeelding van Hans Delannoye
29/12/2010 - 09:34

jef

ik heb toch niet gezegd dat je moet leren lezen?  ik schreef letterlijk << dan moet je eerst nog eens lezen wat ik schreef >> , want ik had de indruk gezien jou reactie dat je een stukje van mijn tussenkomst niet gelezen had. 

ik ben gaan terugzoeken en jij hebt dat inderdaad een week geleden geschreven, voor mij wil dat zeggen 100 reacties geleden., maar ik heb (helaas) geen olifantengeheugen!  jij schreef in je vorige reactie << Hans, wij verbruiken hier met 4 mensen 3000 kwh maar geen elektrische verwarming , geen droogkast, geen ventilatoren die  24/7 draaien. >>, daar staat dus niks over stookolie in?  en daar heb ik op voortgeborduurd.

het ging mij trouwens daar niet over, ik gaf maar aan dat een oude ketel en pomp voor een behoorlijk groot elektrisch verbruik kunnen zorgen (want dat wordt dikwijls onderschat), als dat bij jou het geval zou zijn zou jij daar een flink stuk kunnen besparen.  maar misschien heb jij een moderne ketel, en dan is dat niet van toepassing.  maar het forum wordt gelukkig door veel meer mensen gelezen dan wij twee, daarom probeer ik zulke dingen algemeen te stellen zodat iedereen er wat aan heeft. 

maar ik draai zeker niet rond de pot, ik schreef eergisteren toch << en wat het verbruik betreft, dat is de som van de meter van de leverancier plus die van de PV, dus het effectief verbruik. ik heb nu nog een kleindochter erbij, dat benieuwd wat het verbruik nu zal worden, want dat zal nu wel weer wat stijgen, vooral vanwege de extra was. warm water wordt natuurlijk voor een belangrijk deel door de zonnecollectoren geproduceerd. >> ,  dus 3000 kWh elektriciteit + warmwater uit de zon (70%?).   en wat het patent betreft, dat wordt moeilijk, want er zijn al heel wat huizen met zo'n laag energieverbruik, wij zijn zeker niet de eersten.

ik heb even geprobeerd mijn huidig energieverbruik samen te stellen, maar dat is wat moeilijk omdat hier de voorzieningen gezamelijk zijn.  we hebben hier 5 appartementen, als ik het totale energieverbruik door 5 deel kom ik voor verwarming, warm water, ventilatie en verlichting van de gemeenschappelijke delen op ongeveer 7800 kWh + privegebruik 365 kWh = 8165 kWh. maar ook hier wordt een deel warm water (55 a 60%) met de zonnepanelen gemaakt.  maar mijn huidige woning is maar net een LEW, ik zat dacht ik rond de K35.

hans d

 

afbeelding van lietaert
21/12/2010 - 09:50

Beste

onderstaande link verwijst naar een thesis vorig jaar gemaakt aan de UGent, waar de passiefhuis theorie met de praktijk wordt vergeleken.

http://lib.ugent.be/fulltxt/RUG01/001/418/718/RUG01-001418718_2010_0001_AC.pdf

Jan

 

ps 6 woningen werden gemeten, 5 van de 6 waren in praktijk slechter dan in theorie, 1 was beter, samenvatting op pagina 158.

afbeelding van gommer
21/12/2010 - 10:09

Deze thesis is een gemiste kans: 4x massiefbouw die nog niet uitgedroogd is en ook 4 van de 6 woningen zijn kijkwoningen of onbenwoond. Daar kan je toch geen zinnige conclusies uit trekken!

afbeelding van lietaert
21/12/2010 - 12:22

Beste

hoe lang zou dit zo duren alvorens een massief passief huis is uitgedroogd?

Jan

 ps en moet je dan extra verwarmingsvermogen voorzien voor deze uitdrooogperiode?

Pagina's

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.