energieverbruik en ecologische voetafdruk - TIPS! | Ecobouwers.be

U bent hier

energieverbruik en ecologische voetafdruk - TIPS!

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van wonko
25/04/2008 - 07:42

Zoals gesuggereerd in een andere vraagstaart op dit forum breng ik dit onderwerp in een afzonderlijke staart onder.

Ik zou hier graag de problematiek van het indirecte energieverbruik (en bij uitbreiding de ecologische voetafdruk) besproken zien. En wat ik vooral graag zou zien zijn tips hoe jij het aanpakt om je ecologische voetafdruk te beperken.

Citaat uit de bijdrage van Hendrik in een andere staart
********************************************
Indirecte energie
Producten ontstaan niet vanzelf. Elk product doorloopt een keten van fasen, van grondstofwinning tot afvalverwerking. Ook voor diensten gaat dit min of meer op. Indirecte energie is de energie die nodig is om de hele keten te
doorlopen. De indirecte energie die nodig is voor een product of dienst is de optelsom van het energiegebruik ten behoeve van:

¥ Grondstofwinning of teelt
Voor de winning van de grondstoffen die nodig zijn voor een product, of de teelt van de basisingrediënten van voedingsproducten (kunstmest,verwarming van de kas) is energie nodig.
¥ Productie
Tijdens de productie van goederen of de bewerking van levensmiddelen in de fabriek is energie nodig. Werkzaamheden voor allerlei vormen van dienstverlening (zoals koken in het restaurant en wassen in de wasserij)
kosten eveneens energie. Ook investeringen in gebouwen en inrichting in energetisch opzicht zijn meegeteld.
¥ Transport
Voordat producten en diensten bij de consument thuis zijn aangekomen is er transport nodig; van (grondstof)leverancier naar verwerker, tussen de verwerkende industrie‘n, van tuinder naar groothandel, tussen groot- en
detailhandel en bezorging aan huis.
¥ Verpakking, opslag en handel
De verpakking van producten en het onder geconditioneerde omstandigheden bewaren kost energie, niet alleen in het depot van de groothandel, maar ook in het magazijn en de verkoopruimte (inclusief vitrines en koelmeubelen) van een winkel.
¥ Afval
Veel consumptiegoederen leveren ook afval op. Enerzijds kost het verwerken van afval energie, maar soms kan uit afval ook energie teruggewonnen worden (bijvoorbeeld als het afvalproduct zich laat hergebruiken of goed laat verbranden ten behoeve van het opwekken van elektriciteit)
Een aantal producten verbruikt ook energie tijdens de gebruiksfase, zoals het elektriciteitsgebruik van een lamp, het gasverbruik van een cv-ketel en het benzinegebruik van een auto. Dit energiegebruik is in voorgaande opsomming
niet vermeld, omdat dit wordt gerekend tot het directe energiegebruik van een huishouden.

Energiebeslag
De indirecte energie die nodig is voor een product of dienst wordt ook wel aangeduid als het energiebeslag van een product of dienst. In deze aanduiding komt goed tot uitdrukking dat elke handeling, die voor een product of
dienst nodig is en die energie gebruikt, "beslag legt" op een stukje van de voorraad aan primaire energiedragers als kolen, aardolie en aardgas.
********************************************

39 Reacties

Reacties

afbeelding van wonko
25/04/2008 - 07:54

En ik zal dan maar beginnen met mijn voorzet:

Wat doen wij om ons (indirect) energieverbruik te beperken.

* Ondanks onze PV-panelen proberen we toch nog elektriciteit te besparen. Energiezuinige toestellen kopen, snoercentrales met schakelaars gebruiken voor diverse apparaten (sluipverbruik opvangen). Spaarlampen e.d. kopen bij renovaties en veranderingen.

* Bij de bouw van ons huis rekening gehouden met een aantal basisprincipes. Volume van het huis beperkt gehouden, goed geïsoleerd, maximaal zonnewarmte capteren, kleine ramen aan noordkant, .....

* Hergebruik van regenwater. Dit geeft niet zozeer een energiewinst maar wel veel andere ecologische winsten.

* zoveel mogelijk seizoensproducten eten. We hebben in onze keukenkast een lijst hangen van welke groenten en fruit in welk seizoen beschikbaar zijn. http://www.groentekalender.be/

* onze tweede wagen weggedaan en zoveel mogelijk verplaatsingen met de fiets en openbaar vervoer doen. Volgens mij erg belangrijk, ook als voorbeeld naar de kinderen (en anderen) toe.

* Proberen bewust te consumeren (consuminderen). Maar ik moet toegeven dat we hier nog heel wat werk aan de winkel hebben. Ik ben zelf een beetje allergisch aan producten op (wegwerp)batterijen.

Wie biedt meer! ;-)

afbeelding van dirk andelhofs
25/04/2008 - 09:47

Jan,

De dingen die jij opsomt doen wij ook zo ongeveer allemaal.

Ik probeer er nog wat aan toe te voegen :

Voor de bouw van ons passiefhuis hebben we hout (uit de ardennen) gebruikt ipv beton en staal.

Het hout hebben we zoveel mogelijk ongeschaafd gelaten. (= energiebesparing) Soms hebben we ook geschaafd in één richting.

Als isolatiemateriaal hebben cellulose gebruikt ipv kunststofisolatie.

Thermische massa hebben we ingebracht in de vorm van ongebakken leemstenen en stroleem.

We hebben een TWD systeem op basis van karton ipv kunststof.

Verder gebruiken we heel veel tweedehands spullen.
De kinderen (nu 8 en 10) zijn ondertussen dol op tweedehands kleding en speelgoed.

90% van onze groenten komt uit de eigen bio tuin en is dus seizoensgebonden. Vlees eten we in zeer beperkte mate.

woon-werkverkeer met de fiets en trein.
Brooddoos ipv alufolie :-) .... enz

Als we nieuwe producten kopen kopen we liever kwaliteitsproducten die "herstelbaar" zijn zodat ze veel langer meegaan.

enz ...

dirk

afbeelding van frankyDC
25/04/2008 - 11:30

Hallo,

wij trachten ook al te doen wat hierboven opgesomd werd.
Daarenboven zijn we lid van voedselteams.
Met een groep gezinnen (meestal een dertigtal) nemen we samen producten af van de locale boeren/producenten.
Op deze manier geraken wij aan onze groenten, brood, vlees, zuivel, wijn (lokale hagelandse wijn, best lekker)...
Natuurlijk doen we ook nog inkopen in de supermarkt, en heb ik deze week aarbeien gekocht die zo goed als zeker niet in belgië gekweekt zijn. Maar voor een groot stuk komen onze etenswaren dus vanuit de regio.
Nog een voordeel: onze groentenbak bepaalt wat we die week gaan eten, altijd vers, lokaal, volgens het seizoen. Zo leer je ook eens andere groenten ontdekken...
franky

afbeelding van Anonieme gebruiker
26/04/2008 - 10:17
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Studiedag "Carbon Footprint", 2 Juni 2008: http://www.ti.kviv.be/carbonfootprint

afbeelding van hendrik de corte
27/04/2008 - 06:50

Jan Wonko

Jammer dat je in je opsomming meteen weer het onderscheid tussen directe energie en indirecte energie laat vallen.

Overigens : "Proberen bewust te consumeren (consuminderen)."

Vraag is wat je dan wel doen met je geld? Vreemde vraag? Toch niet, door te consuminderen houd je normaal gezien geld over.
Wat doe je dan met het geld van de uitgespaarde tweede auto?

Ik bedoel maar: zouden we het niet beter hebben over consumanderen ("anders consumeren")? Lijkt me meer aan te sluiten bij de werkelijkheid dan consuminderen. Ik vermoed dat niemand op het einde van de dag zijn door consuminderen gespaarde geld in brand steekt?

groeten
rik

afbeelding van dirk andelhofs
27/04/2008 - 18:05

Hendrik,

Consuminderen vind ik een prima woord.

En wat ik persoonlijk met het uitgespaarde geld doe ...

Zorgen dat ik het niet verdien ! :-) (hoef k het ook niet in brand te steken)

Ik werk sinds een aantal jaar deeltijds. Dit is rechtstreeks het gevolg van de keuze's die ik in het verleden gemaakt heb. (geen auto, nulenergiekostwoning, ..)

Door deeltijds te gaan werken heb je meer tijd voor de kinderen (geen kinderopvang betalen) en kan je meer tijd aan de moestuin besteden (bijna alle voedsel zelf kweken)
Je hebt tijd om je trager te verplaatsen (fiets, openbaar vervoer, ..)

Op die manier kom je in een soort van viscieuze cirkel terecht van consuminderen,daardoor minder moeten werken, en daardoor minder uitgeven, waardoor je minder hoeft te werken ....

En geloof me ... die vrije tijd is onbetaalbaar.

Dirk

afbeelding van wonko
28/04/2008 - 07:46

't is wel een goeie vraag van Hendrik.

Wat doen we met het geld dat we uitsparen? Om te beginnen hebben we infeite nog een hele weg te gaan hoor, we proberen wel, maar slagen er niet altijd even goed in. Dus die besparingen vallen bij ons nog niet zo op.

Maar toch, we merken dat we met 1.5 inkomens (mijn vrouw werkt halftijds) goed rondkomen. En dan merkte ik wel dat een deel van die vrijgekomen budgetaire ruimte naar aankopen ging die we niet echt NODIG hadden. We proberen wel geen dingen te kopen die niet duurzaam zijn. Maar een nieuwe BBQ en een trampoline voor de kinderen, dat zijn dingen die we niet echt nodig hadden.

Maar omdat we merkten dat we ruimte hadden in ons budget hebben we (via een bijkomende hypothecaire lening) een vrijstaande garage geplaatst en PV panelen op ons dak gezet. Onze volgende aankoop zal een inbouwhaard zijn, waardoor we ons gasverbruik kunnen verminderen ten voordele van een CO2 neutrale brandstof. Een deel van ons brandhout halen we uit onze eigen tuin en in de toekomst zal ik misschien eens gebruik maken van de mogelijkheid om hout te gaan hakken in een reservaatsbos.

En dan zal het de eerstkomende jaren wat gas terugnemen zijn, de terugbetaling van die hypothecaire lening zal onze reserve wel opsouperen.

En we blijven proberen om onze voetafdruk te verkleinen. Maar ik merk dat we nu op een punt zijn gekomen dat het moeilijk wordt om nog beter te presteren, vooral omdat we onvoldoende tijd hebben. Tijd om in de moestuin te werken, tijd om nog meer met de fiets te doen, .......
Nu probeer ik af en toe wat tijd te vinden om vegetarische kook-experimentjes te doen. En dat lukt nu ongeveer 1 keer per maand, de zondagvoormiddag.

afbeelding van Anonieme gebruiker
28/04/2008 - 09:30
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Dirk,

Elke medaille heeft zijn 2 kanten hoor !

"Op die manier kom je in een soort van viscieuze cirkel terecht van consuminderen,daardoor minder moeten werken, en daardoor minder uitgeven, waardoor je minder hoeft te werken ...."

Dezelfde viscieuze cirkel leidde in het verleden tot de grote DEPRESSIE van de jaren 30, met 10-tallen miljoenen werklozen, algemene verpaupering en creëerde de voedingsbodem van het Nazisme en de tweede wereldoorlog.

Een sobere levenswijze doet de economie niet draaien. Geen economie = geen inkomen. Geen inkomen = verpaupering.

We kunnen natuurlijk allemaal als monniken gaan leven, maar of iedereen zo wil leven ??

vr gr
Pluto

afbeelding van wendy kok
28/04/2008 - 12:36

Consuminderen hoeft niet altijd een negatieve viscieuze cirkel te worden.

Het geld dat je bespaart door te consuminderen kan je ook gebruiken om te consumanderen.

Bio-producten zijn vaak duurder.
Kleding 'made in Belgium' is veel duurder.
Duurzame producten zijn meestal duurder.
......

Je koopt Belgische en duurzame producten dus de economie blijft draaien, de werkloosheid daalt, meer mensen krijgen meer geld, die mensen kunnen ook weer geld gaan uitgeven....

afbeelding van peter v
28/04/2008 - 15:08

Pluto
Mooi staaltje van domweg napraten van kapitalische propaganda.
In het huidige USA is er nog nooit zoveel geconsumeerd als niet. Resultaat: gigantisch energieverbruik en milieuvervuiling, gigantische kloof tussen rijk en arm enz.
http://www.foodfirst.org/progs/humanrts/hungerinamerica.html

En stellen dat de depressie de oorzaak was van WWOII is natuurlijk simplisme ten top.

afbeelding van Anonieme gebruiker
28/04/2008 - 20:30
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Peter V,

Geeeeuwww,
Weet je echt niets beter ?
hèhè....

vr gr
Pluto

afbeelding van peter v
29/04/2008 - 08:51

Nou Pluto ik zou hier natuurlijk een mooie uitleg kunnen geven over waarom jij grotendeels onzin vertelt maar daar is dit forum niet voor.
Laat staan dat je het zou begrijpen natuurlijk.

afbeelding van Anonieme gebruiker
29/04/2008 - 10:48
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Nou Peter V doe geen moeite, het haalt toch niets uit..

vr gr
Pluto

afbeelding van maarten-1
29/04/2008 - 12:58

Peter V,

Pluto's boodschappen zijn altijd wel wat provocerend, maar
achter de boodschappen van Pluto steekt wel altijd iets. Velen op dit forum denken vanuit een idealistisch standpunt en minder vanuit een realistisch standpunt. (Zelf ben ik ook zo een naïeve idealist.)

Heel veel mensen staan gewoon niet stil bij verbruik van E. Al dat groen gepraat met doemscenarios horen ze liever niet.

Consuminderen is misschien populair bij 10% van de bevolking, consu"meren" waarschijnlijk bij 50% van de bevolking.
Het haalt dan ook niet zo veel uit als een kleine groep zich heel ecologisch gedraagt.
Welk nut heeft bewust een wagen aan te schaffen met 115 g CO2/km als je buurnam een SUV koopt met 285 g/km.

Milieuaspecten zijn zeer complex, soms worden acties ondernomen ten behoeve van het milieu die achteraf net slecht voor het milieu blijken te zijn (bvb biofuels). Er wordt veel vanuit het buikgevoel geageerd.

Maarten

afbeelding van Anonieme gebruiker
29/04/2008 - 13:18
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Naïeviteit en idealisme hoeven niet samen te gaan.
Dat we naar een wereld zullen evolueren die gaat consuminderen lijkt me echter naïef.

afbeelding van gunter
29/04/2008 - 13:43

Peter V, vindt u het zelf niet contradictorisch dat u Pluto verwijt "kapitalisten na te praten", terwijl u zelf uw argumenten staaft met links van een of andere beweging, groep of whatever...

De vraag is dan : wie praat wie na?

On topic : Ik zie ook meer heil in het idee van consumanderen dan in consuminderen. Het is alleen jammer dat Europa er steeds meer voor zorgt dat wij meer en meer eenheidsworst krijgen voorgeschoteld omdat dit Europa normen oplegt die er voor zorgen dat streekproducten moeilijker te verkrijgen zijn. Ik denk maar aan typische Belgische bieren zoals Geuzebieren die bijna moesten verdwijnen omdat er "hygiëne"-problemen waren. Streekkazen kennen dit probleem ook en als je verder zoekt zullen er nog wel een aantal zaken tevoorschijn komen.

afbeelding van peter v
29/04/2008 - 13:45

Nu speel ik fijn Pluto z'n spelletje mee en is het weer niet goed.
Moeilijke mensen hier hoor.

afbeelding van fille
29/04/2008 - 13:53

-Ik zet ook mijn verwarming minder als ik weet dat ik een aantal uren weg ben...
-Sorteren draagt toch ook bij? Ik heb in de kelder mijn eigen "containerparkske" met plastiek, papier, glas,....

Vele kleintjes maken één groot

afbeelding van wonko
29/04/2008 - 14:12

Inderdaad Fille, "Vele kleintjes maken één groot" helemaal mee akkoord.

@maarten:
Het kan demotiverend zijn om te zien dat jij een inspanning doet, en je buurman (of andere relatie) een energieverslindende SUV koopt. Maar die zou waarschijnlijk toch die SUV gekocht hebben. En wie weet, misschien heeft hij net door jouw voorbeeld wel een iets zuiniger SUV gekocht dan hij van plan was? ;-)

En wat biofuels betreft.
Het probleem hier is dat het product (fotosynthetisch geproduceerde brandstof) verward wordt met 1 bepaalde productiemethode (uit omzetting van voedingsstoffen).
Als er dan een probleem opduikt met de huidige manier van produceren, dan wordt meteen het ganse idee afgeschoten.

Dergelijke verwarrende informatie komt wel meer voor als het gaat om milieubelangen tegenover economische belangen

En ik zou nog een eindje zo kunnen doorgaan, maar ik zal me inhouden :-)

afbeelding van Anonieme gebruiker
29/04/2008 - 14:31
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Milieubelangen en economische belangen zullen onvermijdelijk meer en meer naar elkaar toegroeien. Zo'n industrieel heeft ook niet veel aan een dode planeet lijkt me.

afbeelding van maarten-1
29/04/2008 - 16:30

Een paar E-besparende maatregelen die wij toegepast hebben onder het motto lage investeringskost met redelijk milieurendement:
- radiatorfolie ook op de frigo en diepvries (delta T tot 50°C in de zomer)
- warm water kraantjes omgewisseld, deze staan nu allemaal links ipv rechts (wij zijn rechtshandig)
- bij ons zolderproject zijn de warmwater leidingen zo kort mogelijk gehouden
- spaardouche kop
- zon en wind energie enkel voor het drogen van de was
- wij smijten nauwelijks eten weg (restjesdagen enz.)

Maarten

afbeelding van maarten-1
29/04/2008 - 16:36

Jan Wonko,

Over de huidige biofuels stond er een vernietigend artikel 2 weken geleden in het gematigde Time Magazine.

Enkele citaten

- biofuels are the main cause of deforestation and famine worldwide
- a food expert of the UNO called "biofuels a crime against humanity"
- all present biofuels are CO2-net-emitters, using fossil fuels is more ecological
- biofuels are not a part of the solution but part of the problem

Er is hier al veel gezegd en geschreven over biofuels, maar die zwaarlijvige algen zijn nog niet voor morgen ...

Voorlopig is milieu voor velen een schaamlapje; elk automerk heeft wel ergens een milieuvriendelijk model, elke luchtvaartmaatschappij stelt in zijn web-site dat ze iets goed doen voor het milieu ...

Maarten

afbeelding van Anonieme gebruiker
29/04/2008 - 17:22
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Maarten,
Radiatorfolie op frigo en diepvries? Kunt ge dat wat meer uitleggen, of verwijzen naar ergens waar dat besproken wordt ?

Pluto, ga elders met uw piramidekes spelen, aub.

afbeelding van alexander-5
29/04/2008 - 18:54

Je kan ook opteren voor fotovoltaische panelen zoals ik heb gedaan. Ik heb onlangs de firma SOLEC uit Affligem een installatie laten installeren van 4400kwp en ik kan je zeggen dat het heel goed werkt. Ze gaven me goede uitleg, goede prijs-kwaliteit en goede service. De panelen zelf hebben ook een goed rendement en brengen dus goed op.

Groeten,
Chris

solec [dot] affligem [at] gmail [dot] com

afbeelding van wonko
29/04/2008 - 20:22

@ maarten

Da's nu net wat ik bedoelde. De nadelen die ze opsommen zijn inherent aan de huidige productiemethodes van biofuels. Dat er andere mogelijkheden bestaan om ze te produceren worden zelfs niet aangehaald in dergelijke artikels.
De boodschap die dan gegeven wordt is "groene energie is vervuilend"

ik zou het durven vergelijken met iemand die gebeten is door een agressieve hond en plots een campagne start om alle honden te verdelgen. Vanuit zijn beperkte visie en ervaring is dat perfect gerechtvaardigd. Maar met een beetje bredere visie is het compleet van de pot gerukt.

Ik heb er geen probleem mee dat ze de nadelen van de huidige productiemethoden aanklagen. Maar dan moeten ze toch niet meteen het kind met het badwater weggieten hé

Ik vind het infeite ook een beetje absurd, je zet een veld vol met planten, na een groeiseizoen oogst je de planten, zoekt er de zaadjes uit (1% van het totaal gewicht van de plant?). En uit dat klein beetje wat je overhebt ga je dan nog de olie uitpersen. De zonnenergie die je gecapteerd hebt is dus voor een groot deel verloren gegaan aan hetgeen je wegsmijt. Ik zou het graag veel directer zien, weg met al die ballast!

En op een positieve noot, Trends heeft die algen wel opgemerkt en beschrijft ze als een belangrijke technologie voor de toekomst!
"de bedrijven van expo 2058"
http://makr.roularta.be/epaper/ShowPage.do?previousPage=true

afbeelding van maarten-1
30/04/2008 - 10:40

Jan,

Deze week komt Time ook met de Algen.
Het staat nog wel niet op punt.

Maarten

afbeelding van wendy kok
30/04/2008 - 12:51

De groenste energie is de energie die je niet verbruikt. En dat is iets wat te veel mensen nog altijd niet (willen) inzien.

Economische en milieubelangen zullen in de toekomst meer en meer gaan samenhangen. De wetgevingen verstrengen en meer en meer bedrijven willen zich profileren als 'groen' bedrijf.
Acties van bijvoorbeeld Greenpeace waarbij ze publiceren welke gevaarlijke stoffen bepaalde bedrijven in hun producten stoppen hebben een shockeffect. Geen enkel bedrijf wil op zo'n manier in de pers komen.
Controle op grondstoffen en leveranciers wordt alsmaar strenger. Bedrijven zijn nu veel bewuster bezig met wat ze in hun producten stoppen dan pakweg 10 jaar geleden.

Er is nog veel werk aan de winkel maar er is vooruitgang.

Ook bij de consumenten komt er stilaan een verschuiving.
Mentaliteit wijzigen is moeilijk en vraagt tijd. Vaak duurt het een tijdje vooraleer mensen doorhebben dat minder energieverbruiken, minder afval produceren, kleiner wonen... niet noodzakelijk een comfortverlies betekent. Het wil ook niet noodzakelijk zeggen dat je niet meer mee kan met de maatschappij.

Koop 1 in eigen land gemaakte (kwalitatieve) broek ipv 5 low quality broeken uit China.
Maak 1 keer per week een vegetarisch gerecht of een gerecht met weinig vlees.
Neem uit de natuur maar geef ook, raap vb niet alle noten onder je boom op maar laat er wat achter voor de dieren.
Kijk 's avonds gezellig TV in een kamer van 4x4 meter ipv in een kamer van 5x8 meter, dit bespaart een massa aan verwarming.
Vermijd individuele en kleine verpakkingen, stop de koek die je meeneemt in een herbruikbaar doosje.
....

Alle kleine beetjes helpen.

Weeg maar eens een snoepverpakking. Doe dit eens x 200 (schooldagen in een jaar) en dan x 200 (kinderen in jouw school) en dat x 4 (scholen in je gemeente) en dat x .....

afbeelding van maarten-1
30/04/2008 - 14:05

OK back to the topic.

Kies voor producten met minder verpakking, meestal zijn dit de goedkopere producten. De duurdere merken steken geld in een mooie en aantrekkelijke verpakking.

Een ranklijst maken van welk type verpakking het minst effect heeft, is zeer moeilijk (LCA).

Aluminium maken kost zeer veel energie, als het gerecycleerd wordt, wordt dat plaatje iets anders.

Wegwerpglas is ook te vermijden.

Voor de productie van 1 kg plastic heb je ongeveer 2 kg fuel nodig ...

Soms krijg je rare zaken, de productie van een Hummer zou milieuvriendelijker zijn dan die van een Prius (zie verleden in dit forum).

Maarten

afbeelding van Anonieme gebruiker
30/04/2008 - 14:57
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Het valt me op dat bioproducten (groenten, fruit) in de warenhuizen meer verpakking bevatten dan gewone producten. Waarschijnlijk omdat ze duurder zijn, en gescheiden moeten blijven van de andere producten? Toch beetje vreemd.

Pagina's

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.