energie premie | Ecobouwers.be

U bent hier

energie premie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van marcelvm
12/08/2005 - 21:11

ik viel van mijn stoel toen ik las dat ik niet kan genieten van de energiepremie die men krijgt voor een raam plus beglazing,
de rede is omdat ik een laag inkomen heb en dus geen belasting moet bij betalen en zo kan ik niets terug krijgen
hoe kan men nu zo iets goed praten u krijgt geen geld want u heeft er al te weinig,begrijpe wie het begrijpen kan ik niet

10 Reacties

Reacties

afbeelding van stefan-14
13/08/2005 - 18:52

wout,

Marcel schrijft "bijbetalen" niet betalen, op ieder loon, ... is er voorafhouding, dus wel belasting betaald, wij trekken ook ieder jaar terug ...

lijkt mij een raar verhaal.

Stefan

afbeelding van wout-4
13/08/2005 - 20:51

Stefan,

om daar echt een zinnig antwoord op te kunnen geven zou je de specifieke situatie van Marcel moeten kennen. Wie weet is hij wel gepensioneerd of zelfstandige, en wordt er helemaal geen bedrijfsvoorheffing ingehouden.

En als hij niet moet 'bijbetalen' (in de veronderstelling dat er al wél bedrijfsvoorheffing is ingehouden), dan kan hij in elk geval wel terugkrijgen door een energiebesparende investering te doen.

Wout

afbeelding van lieven
14/08/2005 - 14:17

Hallo,

een vraag in dezelfde trend.

Wij zijn een nieuwbouwwoning aan het plaatsen. Naast alle energiebesparende maatregelen waar je bij nieuwbouw geen premies voor kan krijgen (doorgedreven isolatie in de muur, balansventilatie) hebben we ook een zonneboiler geplaatst.

Als ik de belastingsvermindering echter probeer in te vullen komt het tax-on-web formulier plezierig melden dat ik dit niet kan invullen als ik geen KI ingeef in vak III.

Gezien ons huis nog in aanbouw is, hebben wij nog geen KI. (We wonen nog 'thuis').

Is het dan echt zo dat je pas kan genieten van de belastingsvermindering voor energiesparende uitgaven nadat je belastingen betaald hebt op de inkomsten op onroerende goederen? Want daar lijkt het wel op. Het is niet zo dat we voor de rest geen belastingen betalen of zo.

Hoe doen andere nieuwbouwers dit? Hoe doen huurders dit (want de maatregel geldt dacht ik ook voor hen)?

Groeten,
Lieven.

afbeelding van wout-4
16/08/2005 - 09:24

Lieven,

dat is dan een fout in de berekeningsmodule van Tax-on-Web. Het feit dat een woning nog geen kadastraal inkomen heeft, is geen beletsel voor het toekennen van de belastingvermindering !

Vul je aangifte correct in en doe er de nodige bijlagen bij, en de belastingvermindering zal je toegekend worden.

In de berekeningsmodule van Tax-on-Web zitten wel meer fouten, geloof me.

Wout

afbeelding van marcelvm
16/08/2005 - 21:12

wout
hoe kan men zich nu gelukkig prijzen omdat ik geen belasting moet betalen
ik betaal liever een miljoen en dan zou ik zelfs geen moeite doen om een energie premie aan te vragen,maar de man met weinig financieele middelen is weer de klos
nu gaat men op de electrafactuur weer 15 euro of zo bij doen per maand geloof ik,waarom niet gewoon op het stroom verbruik
dat is gewoon toch heerlijk nu moet de man met zijn laag inkomen 150euro of meer afdragen weet u hoeveel dat betekend als men maar juist rond kan komen

afbeelding van marcelvm
16/08/2005 - 21:12

wout
hoe kan men zich nu gelukkig prijzen omdat ik geen belasting moet betalen
ik betaal liever een miljoen en dan zou ik zelfs geen moeite doen om een energie premie aan te vragen,maar de man met weinig financieele middelen is weer de klos
nu gaat men op de electrafactuur weer 15 euro of zo bij doen per maand geloof ik,waarom niet gewoon op het stroom verbruik
dat is gewoon toch heerlijk nu moet de man met zijn laag inkomen 150euro of meer afdragen weet u hoeveel dat betekend als men maar juist rond kan komen

afbeelding van wout-4
16/08/2005 - 21:30

Marcel,

"hoe kan men zich nu gelukkig prijzen omdat ik geen belasting moet betalen
ik betaal liever een miljoen en dan zou ik zelfs geen moeite doen om een energie premie aan te vragen,maar de man met weinig financieele middelen is weer de klos"

Da's natuurlijk ook een invalshoek, 't is maar hoe je 't bekijkt en je hebt in zekere mate gelijk : wie de energiebesparende investering niet kan realiseren zal met een hogere energiefactuur blijven zitten, en dat is inderdaad niet eerlijk, want het zijn die mensen die het het meest nodig hebben. Het hele systeem van de belastingvermindering voor energiebesparende maatregelen is er gekomen als incentive om eigenaars ertoe aan te zetten hun woning wat energiezuiniger te maken. Niets meer, niets minder, en daar is m.i. op zich niets verkeerd mee (al had het wellicht verder mogen gaan). Het is een belastingvermindering, dus iets dat er niet is kan je niet verminderen.

Ik dacht dat er voor mensen met een laag inkomen andere maatregelen zijn voor wat betreft hun energiefactuur : sociaal tarief, minimum gegarandeerde stroomvoorziening, ... Of dit voldoende is kan men uiteraard betwisten, maar om daar iets aan te verhelpen zal een politiek initiatief nodig zijn.

"nu gaat men op de electrafactuur weer 15 euro of zo bij doen per maand geloof ik,waarom niet gewoon op het stroom verbruik
dat is gewoon toch heerlijk nu moet de man met zijn laag inkomen 150euro of meer afdragen weet u hoeveel dat betekend als men maar juist rond kan komen"

Ik meende begrepen te hebben dat de energieprijs omhoog gaat omwille van de gestegen olieprijs; men heeft dan in het nieuws gezegd dat dit voor een gemiddeld gezin neerkomt op ongeveer 15 € per maand. Wat dit effectief zal zijn gaat natuurlijk van je werkelijke verbruik afhangen, maar goedkoper wordt het niet nee.

Persoonlijk vind ik die hogere energieprijs nog maar eens een aanleiding om er bewuster mee om te springen, om over te stappen naar een groene energieleverancier, maar dan zou dat misschien gepaard moeten gaan met een aantal begeleidende maatregelen, zoals steunmaatregelen voor investeringen in hernieuwbare energieopwekking (en niet zoiets als een stookoliefonds).

Wout

afbeelding van marcelvm
16/08/2005 - 21:58

wout
denkt u dat groene energie niet gewoon gaat volgen het is hen gewoon ook om veel winst te doen u zal wel zien

afbeelding van wout-4
17/08/2005 - 11:08

"denkt u dat groene energie niet gewoon gaat volgen het is hen gewoon ook om veel winst te doen u zal wel zien"

Marcel, ik ben er zelfs zeker van, dat is trouwens nu al het geval met Nuon Nature, Electrabel Green, ... die springen er ook maar op omdat ze een markt zien denk ik. Maar je zal dan als consument wel de keuze hebben tussen verschillende aanbieders. Van een kleinere speler zoals Ecopower, waar je zelf aandeelhouder van wordt, mag je verwachten dat ze het winstspel misschien wat minder hard spelen, maar dat weet je natuurlijk nooit zeker. En als het zo is, pluk je er zelf mee de vruchten van via het dividend dat aan de aandeelhouders wordt uitgekeerd.

Maar heb jij dan een alternatief Marcel ?

Wout

afbeelding van werner de pauw
17/08/2005 - 14:23

Marcel,
Er bestaat ook een premie van de Vlaamse gemeenschap. De investering voor ramen en deuren moet wel minstens 2500 euro bedragen waarvan je 1250 euro kan terugtrekken.
Meer info op www.wonen.vlaanderen.be
Groeten, Werner

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.