Energetisch optimale aansturing condenserende aardgasketel | Ecobouwers.be

U bent hier

Energetisch optimale aansturing condenserende aardgasketel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van filipvdborre
25/08/2015 - 10:54

Beste,

Ik sta op het punt om een nieuwe condenserende aardgasketel te plaatsen. Mijn CV-installatie werkt op radiatoren. Ik begrijp dat dat de aardgasketel enkel condenseert als de schouwtemperatuur en/of de retourtemperatuur voldoende laag zijn. Theoretisch gezien zou je de ketel en de CV-pomp zodanig kunnen moduleren dat de retourtemperatuur altijd voldoende laag is en de installatie altijd een optimaal rendement heeft.

1) Mijn vraag is of dat er regelingen/configuraties/ketels zijn die dit mogelijk maken? M.a.w. zijn er regelingen die de retourtemperatuur meten en in functie hiervan het debiet bijregelen?

Mvg

2 Reacties

Reacties

afbeelding van pierrechristiaens@telenet.be
26/08/2015 - 10:12

 

Alles hangt toch af van de warmteafzeting van de radiatoren. ls deze te klein bemeten zijn moet de aanvoertemperatuur van het water hoog genoeg zijn, maar door de te kleine warmteafgifte is de teruglooptemperatuur nog te hoog. Dit is natuurlijk waar bij zeer koid weer. Bij gemiddelde buitentemperaturen van 5°C tijdens het stookseizoen kan bijgesteld worden door een aangepaste stooklijn, waardoor de radiatoren dan niet zeer warm worden en de retourtemperatuur ook lager zal liggen.

afbeelding van luc6580
04/09/2015 - 11:50

Koop een condensatieketel met een modulerende thermostaat; die regelt de aangevoerde watertemperatuur automatisch in functie van de warmtenoodzaak.

Hoe meer warmte gevraagd wordt (thermostaat meet een groot verschil tussen kamertemp en ingestelde temp), hoe hoger de aanvoertemp van het water.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.