elektrisch verwarmen in combinatie met zonnepanelen | Ecobouwers.be

U bent hier

elektrisch verwarmen in combinatie met zonnepanelen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Maartenvs
24/08/2013 - 13:19

Hallo

Iedereen zegt dat verwarmen op elektriciteit per definitie milieuonvriendelijk is. Ik veronderstel dat dat is omdat men er vanuit gaat dat elektriciteit dan ook per definitie met niet hernieuwbare energie wordt opgewekt.
Echter, als je nu zelf voorziet in voldoende zonnepanelen (om volledige dan wel gedeeltelijk te voorzien in je elektriciteit), kan je dan niet veel ecologischer verwarmen met elektriciteit dan met gelijk welk ander systeem?
Met de kosten die je uitspaart met een elektrische verwarming (ipv gas of mazout) kan je al een groot deel van je zonnepanelen betalen).

Klopt mijn redenering, of heb iets over het hoofd gezien (bvb: het feit dat er meestal niet veel zon is op de momenten dat je de verwarming moet opzetten zoals s'avonds en in de winter en herfst)?

Alle raad is welkom!

Mvg
Maarten

6 Reacties

Reacties

afbeelding van charel
24/08/2013 - 13:50

Maarten,

 

Hoewel het inderdaad veel gezegd wordt is verwarmen met elektriciteit niet per definitie milieuonvriendelijk. Maar hoe minder je moet verwarmen (door goed isoleren bjvoorbeeld) hoe milieuvriendelijker.

Dus ik vind dat uw redenering mits bepaalde voorwaarden kan kloppen. Maar je zal aan de reacties die ik op jouw vraag verwacht merken dat het allemaal niet zo simpel is.

Charel

 

 

afbeelding van brother paul
24/08/2013 - 14:20

maarten

Stel dat je een huis wilt verwarmen enje verbruikt 20.000kWh, dan heb je toch 4000euro stroom nodig ?

Ten tweede als je 20MWh stroom heb je een installatie nodig in PV die je niet mag leggen.. 10kWp is het grooste voor particulier en heb je notabene een dak van150m2 nodig naar het zuiden en dus ben je al de helft te klein, uw dak is dus niet groot genoeg en uw installatie is niet groot genoeg

Ten derde als je die installatie simpelweg aanvult door elektrische Warmtepomp, dan heb je een halvering van dat verbruik en heb je genoeg met 10kWp dus uw dak is juist groot genoeg, en de maximaal toegelaten installatie is juist groot genoeg om uw verbruik te dekken

Ten vierde, als je bvb werkt op isolatie, en je halveert uw verbruik naar 10.000kWh, met die warmtepomp, heb je genoeg aan een 5kWp installatie en is de rest voor het verbruik te dekken.. Dus kom je al dichter bij ZERO...

Ten vijfde, als je de tradeoff doet tussen een L/W warmtepomp kan je NOOIT een duurdere pomp moeten kopen dan de kostprijs van uw zonnepanelen. Want 5000Wattpiek kost toch nog altijd 7500euro, en uw WP kost nooit zoveel.. Remember dat jij van plan bent op 20.000Wattpiek te leggen of een installatie van 30.000euro versus 7.500euro en dat jij hier beweert dat je goedkoper elektrische installatiemet zonnepanelen goedkoper komt dan gasinstallatie ? Dus uw verwarming kost volgens u 30.0000euro ?

afbeelding van charel
24/08/2013 - 14:47

Maarten,

Misschien is het gemakkelijker dat je jouw situatie beschrijft anders gaan hier commentaren komen die helemaal geen betrekking hebben op jouw woning.

Om maar iets te zeggen: Alles hangt af van de mate waarbij de woning is geisoleerd, zo kan je bij een passiefhuis al volstaan met een elektrische verwarmingsinstallatie van 100 €. Wat minder goed geisoleerd 200 €, nog wat minder 500 € en zo verder.

In dezelfde verhouding zal uiteraard het verbruik mee stijgen.

Charel

 

afbeelding van bertvdg
24/08/2013 - 18:03

Vergeet ook niet dat de netvergoeding voor PV bezitters er ook nog is. Sommige leveranciers rekenen hem al aan andere dan weer nog niet in afwachting van... Maar als dat ooit definitief is dan ga je in het slechtste geval 68,90 Euro excl. BTW moeten betalen per kW invertervermogen (Gaselwest). Dat is 82,37 Euro incl. BTW.

 

Als je een omvormer staan hebt van max. 10000W dan kost het je nog altijd 823 Euro aan netvergoeding. Dan kan je voor die prijs beter op pellets gaan verwarmen of een warmtepomp plaatsen waardoor je dan ook 3x minder verbruikt en dus ook een 3 x kleinere installatie moet hebben en bij gevolg bijna 3x minder netvergoeding moet afdragen.

afbeelding van Griet en Stefan
25/08/2013 - 06:58

Bovendien wanneer je verwarming nodig hebt (op een bewolkte koude december dag) zullen je PV niet veel leveren.  Dus moet Doel en Thiange extra bijpompen op het net om uw elektrische verwarming te voorzien.  Een groene gedachte?

 

afbeelding van charel
25/08/2013 - 11:19

Ja, voila dat is dus de hele discussie. Ik begrijp het standpunt , maar:

In feite is het nu al mogelijk om zonder fossiele energie te werken. Men moet enkel een goede mix van technieken inschakelen en die op een gemeenschappelijk internationaal net beschikbaar hebben: zonnepanelen, windmolens, getijdenmolens, waterkrachtcentrales enzovoort. Door de verscheidenheid aan technieken en de geofrafische spreiding van opwekking moet het lukken om een tamelijk stabiele stroomvoorziening te kunnen hebben.

Wij als particulier kunnen dat niet, wij kunnen enkel al voor ons deel van het verbruik voor een oplossing zorgen, en daar is pv een zeer goed middel voor. Indien we in totaal zoveel opwekken als we in totaal verbruiken, het tijdelijke tekort afnemen van het net en het tijdelijke teveel afgeven aan het net en we kiezen daarbij een leverancier die kan garanderen dat ook zij hun elektriciteit op een groene manier opwekken dan denk ik niet men ons kan verwijten van niet groen te zijn.

En dan komt het argument: Ja maar als iedereen zo redeneert dan gaan de leveranciers nooit voldoende groene stroom kunnen leveren. En dat klopt, nu op dit moment kan dat niet. Echter als vanaf nu iedereen enkel nog een leverancier wil die dat wel kan dan zullen de andere leveranciers zich hieraan aanpassen. Men zal snel oplossingen vinden om hoe langer hoe meer groene stroom op te wekken, de markt zal zich aanpassen.

En wie zal die evolutie in gang moeten zetten? Juist, de consument, als die dat niet doet dan zal de fossiele lobby blijven verhinderen dat groene energie de norm wordt.

Charel

 

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.