efficiënt verwarmen/verluchten in nieuwbouwwoning | Ecobouwers.be

U bent hier

efficiënt verwarmen/verluchten in nieuwbouwwoning

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van stef-11
16/12/2007 - 21:18

Hoi,

Straks is het zover! Ik betreed een nieuwbouwwoning. Qua isolatie ben ik niet zo op de hoogte. Dubbele beglazing is het wel. In de ramen zitten verluchtingsroostertjes. Er wordt aanbevolen om deze steeds open te laten staan om voor luchtcirculatie te zorgen omdat in nieuwbouw allerlei tochtspleten etc. niet bestaan. En omdat je anders vroeg of laat last krijgt van vocht, en vochtige ruimtes opwarmen geeft een 'slecht' gevoel.
Is deze aanbeveling correct? Is het met andere woorden inderdaad zo dat het meerverbruik (ook nu bij 0°C) onbestaande is wanneer je deze verluchtingsroostertjes open laat. En krijg je geen tochtgevoel in huis?

Nog een vraagje: beneden zijn de hal, slaapkamers, wc en badkamer, boven (via een open trap) de living en de keuken. In de wc staat geen verwarming, in de hal ook niet. Elders wel. De thermostaat staat boven in de living. Ik verwarm best alle kamers en laat best alle deuren (slaapkamers, badkamer, wc) open om de ideale mix te verkrijgen tussen aangenaam warm overal en toch zuinig verwarmen, neem ik aan. Hierbij redeneer ik als volgt: de thermostaat staat boven in de living en zal afslaan als in de living de ingestelde temperatuur is bereikt. Dus als ik beneden niet verwarm gaat er allicht koude-lucht-aanvoer zijn van de onverwarmde hal naar boven toe en zal de thermostaat geneigd zijn om meer aan te slaan.
Of maak ik een verkeerde redenatie?

Graag een advies. Thanks.

1 Reactie

Reacties

afbeelding van walter-13
17/12/2007 - 00:02

Stef,

energiezuinig bouwen begint bij isoleren. Zorg dat je daar zo snel mogelijk wel op de hoogte geraakt. En laten we hopen dat een nieuwbouw dubbele beglazing heeft (al zou 3-voudige beglazing ook niet misstaan).
Ventilatieroosters geven zeker warmteverlies en meer verbruik en zorgen mogelijk voor een tochtgevoel. Maar toch mag je ze niet dicht zetten, anders heb je geen ventilatie meer en dat is nog erger.
Als je woning slecht geïsoleerd is (wat bij jou zo is vermoed ik, daar je het niet weet), verwarm je best alleen die ruimtes die je gebruikt. Van de andere ruimtes houd je de deuren dicht. Zodoende zal je in de niet gebruikte ruimtes minder energieverlies hebben (tov als je ze wel verwarmd).

Walter

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.