Eerste passiefwijnkelder in Italië | Ecobouwers.be

U bent hier

Eerste passiefwijnkelder in Italië

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Benjamin - BBL
14/05/2012 - 10:40

leuk nieuwtje opgepikt

 

Zuid-Tirol nu ook voortrekker van duurzaamheid in wijnbouw

Zuid-Tirol is al jaren een van de voortrekkers van het debat over duurzaamheid en energie in Italië. Naast het verplichten van energiebesparende maatregelen bij nieuwbouw en de nadruk op het gebruik van hernieuwbare energie in woningen, vindt het concept nu ook ingang in een van de meer traditionele sectoren van de regio, namelijk de wijnbouw. Zijn drang naar innovatie heeft de wijnbouwer Pfitscher namelijk officiële erkenning opgeleverd voor zijn nieuwe wijnkelder. De kelder, die volledig gebouwd is volgens ecologische principes, werd door de organisatie CasaClima/KlimaHaus erkend en is daarmee de eerste passiefwijnkelder in Italië.

Duurzame energie in Zuid-Tirol
In Zuid-Tirol, de meest noordelijke provincie van Italië, is verantwoord omspringen met energie al jaren een belangrijk onderwerp. Door de enorme temperatuurverschillen tussen zomer en winter, die van de hoofdstad Bolzano/Bozen tegelijkertijd de warmste én de koudste stad van Italië maken, is energie besparen van essentieel belang. Bovendien vormt de streek ook een ideale locatie voor duurzame energiebronnen. Met 300 dagen zon per jaar, een waterrijk hooggebergte met grote hoogteverschillen en 42% bossen beschikt de regio over alle mogelijkheden om duurzame energiestrategieën te ontwikkelen. Zo haalt in Zuid-Tirol nu al 90% van de liftinstallaties (skiliften en kabelbanen) hun energie uit duurzame bronnen en ligt het energieverbruik per hoofd op 2.700 watt, veel lager dan het Europese gemiddelde van 4.500 watt. Binnen 10 jaar zou dit zelfs nog maar 2.500 watt mogen zijn, waarvan 90% uit duurzame energiebronnen.


Innovatie in de traditionele wijnbouw

Duurzaamheid wint nu ook in de wijnbouw aan belang, ondanks het traditionele imago van de sector. Bij de familie Pfitscher zit de wijnbouw al generaties lang in het bloed. De familie gaat dan ook prat op de tradities die ze al anderhalve eeuw lang in ere houden op hun wijngaard in Zuid-Tirol. Toch is Klaus Pfitscher, de huidige eigenaar van het bedrijf, zich ook sterk bewust van het belang van modernisering en vooruitgang.

Toen besloten werd om een nieuwe wijnkelder aan te leggen tenmidden van de wijngaarden, koos hij dan ook bewust voor een modern gebouw dat volledig in het teken staat van een duurzaam en energiezuinig wijnproductieproces. Tegelijk werd er echter ook op gelet dat het gebouw nog steeds perfect in de natuurlijke omgeving zou passen.

Passiefcertificaat voor een wijnkelder: het eerste in Italië
Voor hun ecologische inspanningen werden de Pfitschers beloond met het allereerste passiefcertificaat voor een wijnkelder in Italië. Dit certificaat wordt uitgereikt door het CasaClima/KlimaHaus agentschap, een organisatie van de Autonome Provincie van Bolzano/Bozen. Hoewel het agentschap ontstond vanuit een ecologisch bewustzijn dat in Zuid-Tirol al veel sterker aanwezig is dan in de rest van het land, controleert de organisatie ondertussen in heel Italië gebouwen op hun duurzaamheid en energieverbruik. Op die manier wordt de Zuid-Tiroolse ecologische cultuur ook naar de rest van Italië uitgedragen. Met de afdeling CasaClima/Klimahaus Wine richt het agentschap zich sinds kort ook op het controleren van wijngaarden en wijnkelders. Hierbij wordt niet alleen gelet op het energiegebruik tijdens het vinificatieproces, maar ook op economische én socio-culturele kwaliteiten. De nieuwe wijnkelder van de Pfitscher wijngaard bewees dus niet alleen uit te blinken in ecologische toepassingen, ook het gevoel voor een moderne esthetiek werd door CasaClima/KlimaHaus geapprecieerd.

Met deze combinatie van moderne architectuur en ecologische overwegingen bewijst de familie Pfitscher dat ze klaar zijn om met hun wijnen de toekomst tegemoet te gaan. Zo zetten ze de deur verder open voor de hele sector in Zuid-Tirol om mee te streven naar een meer ecologische wijnbouw.
 

2 Reacties

Reacties

afbeelding van Dirk Bauwens
14/05/2012 - 14:02

Ik kan echt niet meer volgen.

Aan welke voorwaarden moet een wijnkelder dan voldoen om zo'n "passiefcertificaat" te verkrijgen?

afbeelding van Hans Delannoye
14/05/2012 - 21:28

tja, vreemde bedoening. 

de meeste wijnkelders die ik ken zijn allemaal passief, t.t.z. geen verwarming en geen koeling, dus eigenlijk nulenergie, wat nog veel beter is :-)   met uitzondering van de industriële kelders, die kunnen niet meer zonder technische hulpmiddelen.  en dan spreekt men van vooruitgang ???

 

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.