Eco behangerslijm voor glasvezelbehang ??? | Ecobouwers.be

U bent hier

Eco behangerslijm voor glasvezelbehang ???

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Anoniem1
01/05/2007 - 11:46

In de bio-winkel verkoopt men behanglijm (cellulose) die men kan aandikken met harsbindmiddel voor het behangen van glasvezelbehang.
Heeft hier iemand ervaring mee ? Is dit te betrouwen ?

1 Reactie

Reacties

afbeelding van Rudy_Martens
02/05/2007 - 22:32

Niet elke behanglijm kan je zo maar op goed geluk mengen met een ander watergedragen bindmiddel. Dat moet je héél goed testen om geen rampen te bekomen.

De cellulose in behanglijm IS reeds een bindmiddel op zichzelf dat meestal al voldoende kleefkracht heeft voor normaal behang.
Soms voegt men op 10L behanglijm wat extra (+- 1/4kg heeft al effect) ander waterige dispersie-bindmiddel toe (PVA-houtlijm bv.) om wat extra kleefkracht te bekomen.

Je moet met zulke mengsels absoluut een testje maken om te zien of het goed mengt EN of het lijmresultaat dat je beoogd voldoende is.

Een goede raad: Koop liever een kant en klare lijm die men bij het glasvlies aanbied. Die zijn doorgaans zooooo sterk dat je het glasvlies NOOIT meer van de muur krijgt.
Bovendien hebben deze een goede open tijd (soms tot 15 minuten) zodat je geen loopkoers moet houden om je volgende pand glasvlies tegen de muur te kleven.

Nog een tip:
Diverse lijmfabrikanten raden +- 5kg lijm per 25m2 aan voor normaal glasvlies.
Leg de lijm liever ietwat ruimer/dikker op de muur dat heb je raar of zelden dat het glasvlies her of der terug van de muur lost alvorens de lijm opgedroogd is.

Succes,
Rudy Martens

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.