douchewaterwarmtewisselaar

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Graag maak ik gebruik van dit forum om een (te) weinig bekende energiebesparingsmogelijkheid aan te kaarten.

ter introductie:

het is toch te gek dat je eerst zo zuinig mogelijk water opwarmt om het nadien -amper gebruikt- de doucheafvoer te zien uitstromen. Ogenschijnlijk zijn wij niet de enigen die er zo over denken.

Zelf hebben we op basis van een nederlands studieverslag "het terugwinnen van douchewaterwarmte in woningen"
(Novem, HGT/442/Vsr/098) onze loodgieter de opdracht gegeven om voor ons een douchewaterwarmtewisselaar (DWWW) te maken. Wij betaalden hiervoor een goede 2000,- (jonge leergierige loodgieter die voor veel "in" was), maar je kan een dergelijk toestel ook al commercieel kopen onder de naam GFX via de nederlandse firma Germontis. (www.germontis.nl, fax: 040-2300417, email: gfx [at] germontis.com, Een GFX kost Euro 375,- exclusief BTW, inclusief transport in Nederland)

Werking:
Tijdens een douche stroomt continue warm water weg via de afvoer door DWWW, waar een deel van de warmte wordt afgegeven. De DWWW gebruikt de warmte om deze af te geven aan het koude water dat naar de warmwatervoorziening stroomt.

De DWWW werkt op het principe van vallend water dat tegen de
buitenkant van een pijp naar beneden stroomt. Het plakt als het ware als een film tegen de wand. De warmte van deze film wordt gemakkelijk en efficient afgegeven aan het koude water dat aan de buitenkant van de pijp circuleert.

Zonder bewegende delen en zonder enige extra energie wordt het binnenkomend koude water voorverwarmd voordat het naar de CV/warmwatervoorziening stroomt.

Ervaring:
wijzelf hebben het toestel nu reeds een jaar in gebruik, maar bij gebrek aan meters e.d. hebben we geen zicht op het rendement. Onder het motto "alle beetjes helpen" vonden wij dat dit niet mocht ontbreken in onze energiezuinige woning.
misschien nog iets om toe te passen voor andere (kandidaat) energiezuinige bouwers.

Anderen die ervaring hebben met soortgelijke toestellen graag reactie

Björn

P.S. geïnteresseerden kunnen bij mij altijd de nederlandse studie opvragen. Ik heb ze helaas niet in digitale versie. Dus enkel opvragen als je het met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid wil toepassen!