is dit een" groot " verbruik voor een klene woning | Ecobouwers.be

U bent hier

is dit een" groot " verbruik voor een klene woning

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van suzanne
28/04/2008 - 01:51

Hallo,
Ik ben al een senior EN een vrouw EN invalide ... niet echt de " categorie" die veel weet over energieverbruik :-)
...
Vandaar dat ik hoop dat er iemand onder "de kenners " hier mij kan / wil vertellen of een verbruik van ongeveer 3300 aan gas en ongeveer 7000 aan elec ( meterstanden op één jaar ) veel is in een piepkleine oude woning...drie personen en natuurlijk wel 24/24 iemand thuis

Grondoppervlakte living/keukn/badk ongeveer 40 vierkante meter ... plafonds niet eens overal twee meter hoog...
Verdiep alleen onder dak , dus alleen schuine muren ... overal dubbel glas, en gyproc .. chauffage op gas..

Hartelijk dank bij voorbaat voor de moeite :-)
Suzanne

7 Reacties

Reacties

afbeelding van peter-70
28/04/2008 - 08:36

Hallo Suzanne,

Wat betreft de 7000KW lijkt me dat toch wel veel voor een "klein huis".
Wijzelf modaal gezin 2 volwassenen en 2 kindje verbruiken dat ook, maar zijn recentelijk beginnen ingrijpen in ons energie verbruik. Spaarlampen, sluipverbruikers uitzetten, even uittesten van te oude apparaten, die mogelijks te veel verbruiken.

Misschien kan je bij je gemeente een gratis energiemeter gebruiken, om je toestellen te testen. Ik ben niet echt een kenner, maar volgens mij moeten wij met ons meer dan dubbele oppervlakte (dan jouw 40m) ons elektriciteitsverbruik kunnen laten zakken naar rond de 5000KW.

Groetjes,
Peter
http://www.zonneblog.be

afbeelding van walter-12
28/04/2008 - 09:10

Suzanne,

ik vermoed dat je bedoelt 3300m3 gas en 7000 kWh electriciteit (altijd de eenheden correct weergeven!).
Dat is zeker niet weinig.
Met drie personen 7000kWh electriciteit verbruiken is best zeer veel. Ongeveer het dubbele van het gemiddelde. Heb je een electrische boiler? Enig idee welke electrische toestellen veel verbruiken? Heb je spaarlampen?
Ook je gasvebruik is best hoog te noemen voor een kleine woning.
Je kan een relatief goedkope energie audit laten uitvoeren. Deze zal je grootverbruikers aanduiden en oplossing voorstellen.
Meer info hier: http://www.energiesparen.be/reg/audit/particulieren.php

je kan de kosten hiervoor kunnen een belastingsvoordeel geven, gemeente en energieditributeur geven eventueel een subsidie.

Walter

afbeelding van rene-11
28/04/2008 - 10:47

Beste Suzanne,

Als uw verbruik 3300 M3 aardgas is op een oppervlak van 80m2
dan wordt uw verbruik per m2 nuttig vloeroppervlak 41.25m3/m2 vloeroppervlak. Uiteraard ga ik er dan wel van uit dat u geen aardgas gebruikt voor sanitair warm water.

Een oude woning dient normaal ongeveer 20 m3/m2 te scoren.

Kan u nog eens goed naar uw precieze jaarverbruik kijken en het vloeroppervlak ? Het vloeroppervlak is dat vloeroppervlak wat beschermd is tegen warmteverliezen(spouwmuur) of als functie heeft om in te leven(verwarmingsvoorziening aanwezig).

Meer als 40 is wel heel erg hoog !

Voor de beeldvorming: huidige woningen scoren ongeveer 5 m3 per m2 vloeroppervlak.

afbeelding van wgb
28/04/2008 - 12:05

Mij lijkt dat behoorlijk hoog. Energie gebruik periode 2006 / 2007. Rijtjes huis opp. 8,50X6,20m. Twee personen. Achterzijde op het zuiden. Begane grond verdieping en zolder. Volledig dubbel glas. HR ketel met WAR regeling. Thermostaat overdag 20,5 gr. Gas 900 m3. Electr. 3500kWh.
*Wim*

afbeelding van Anonieme gebruiker
28/04/2008 - 12:15
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Yep, inderdaad wel vrij hoog energie verbruik...
Voor een gelijkaardige wonigen (van eind de jaren 50) waar we met 2 personen in wonen verbruiken wij +/- 1000m³ gas en 1100Kwh Electriciteit.
Wat ons gasverbruik betreft; we gaan wel met 2 werken (dus vaak niemand thuis) maar we hebben nog geen dakisolatie (zit er aan te komen) en nog 1 raam met enkel glas in een ruimte waar het meest verwarmd wordt (wordt een dezer dagen vervangen); maw we zullen nog serieus onder de 1000m³ moeten geraken (maw zelfs als er 24/24 iemand thuis is is 3000m3 gas ook aan de hoge kant).
Is de verwarming (ook) met (individuele) gaskachels, of CV? Staat de verwarming 's nachts wat lager? Gaskachels gaan bij ons gaan 's nachts op waakvlam en als het warmer wordt gaat de waakvlam volledig uit. Bij een kleine test meet ik al snel 0,5m³ gas per dag per waakvlam...
Last van tocht aan deuren en ramen (= warme lucht vliegt zomaar naar buiten)?? tochtstrips kunnen vaak "wonderen" doen... Voor verluchten: best 's morgens (en/of 's avonds) de ramen 15 minuutjes openzetten. Zo gaat de "vervuilde" binnenlucht naar buiten zonder dat de woning zelf (= stenen) al te veel afkoelt

Waterverwarming is elektrisch? (veelvuldig) gebruik van droogkast (= echte energievreters, droogrekje gebruiken of buiten drogen indien mogelijk), Staan computer/printer/... veel aan? En gaan die uit met een schakelaar (zo een op een stekkerblok = dan pas is echt alles uit, anders nog vrij veel stand by verbruik!!), spaarlampen, wat valt er te zeggen van frigo en/of diepvries, hoe oud zijn die?

Mss zijn er nog andere zaken die ook veel energie verbruiken met betrekking tot uw invaliditeit waar ik niet aan denk?
...
Er valt in elk geval nog zeker wel wat te besparen (uw portemonnee zal er wel bij varen... - en 't mileu ook ;) )

afbeelding van Anonieme gebruiker
29/04/2008 - 10:48
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

In Gent kun je een gratis energiescan aanvragen. Er komt dan ook een energiesnoeier mee, die gratis voor een € 30 kleine maatregelen uitvoert (spaarlampen steken, tochtstrips, spaardouchekop, buisisolatie..)
Hoe het in andere steden zit weet ik niet.

http://www.gent.be/docs/Departement%20Stafdiensten/Dienst%20Voorlichting/Stadsmagazine2008/februari%202008/04_06_STAD_FEB_2008_LV.pdf

afbeelding van johnie-1
29/04/2008 - 22:37

Gisteren heb ik mijn energieverbruik van 2007 naar 2008 genoteerd voor mijn afrekening electriciteit. 900Kw dag verbruik en 2300Kw nachtverbruik. Samen dus 3200 KW als ik nog goed kan rekenen. Wij wonen in een redelijk groot huis, maar zijn nooit gek geweest in electriciteit verbruik. Hebben dit als kind al zo geleerd, zowel ikzelf als mijn vrouw, licht uitdoen in de kamer waar we niet zijn, timer op onze electrische waterverwarmer en nog een paar kleine dingen. Vorig jaar was ons verbruik nog 4000 Kw, 1500 dag verbruik en 2500 nachtverbruik. Denk dat het sedert 1 januari is dat het nachtverbruik nu ook in het weekend loopt. Maar toch hebben we een minder verbruik van ongeveer 800 Kw op jaarbasis. Denk dat dit komt door een paar zeer kleine ingrepen, overal spaarlampen, computer en Tv volledig afleggen als we s'nachts gaan slapen of hem lang niet gebruiken, en ook bij het koken de plaat wat vlugger afleggen. Kleine dingen dus. Je zult het misschien al gelezen hebben, we willen een grote verbouwing doen, energiezuinig in de éérste plaats, en ik wens mijn verbruik zeker nog te doen dalen zonder al te veel aan comfort in te boeten. Dan schakel ik over op ecopower.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.