Dimensioneren van buffervat voor CV | Ecobouwers.be

U bent hier

Dimensioneren van buffervat voor CV

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van EnergyRooky
25/03/2012 - 23:30

Hoi,

Ik zou graag willen weten hoe groot mijn buffervat moet zijn om mijn woning te verwarmen als ik dit buffervat in één periode opwarm (en niet meer bijverwarm).

Stel dat mijn woning ongeveer 30000 kWu verbruikt per jaar aan verwarming. Waarvan 15% van wordt genuttigd in Januari. Dit komt neer op 4500 kWu in Januari (strengste wintermaand).

Aangezien er 31 dagen zijn zal dit ongeveer neerkomen op 145 kWu per dag? Ik hou hier geen rekening mee op de dagen dat ik meer thuis ben en welke niet.

W=E/(dT)

dus E = 145*3600=522580.65 kJ.

Stel dat ik moet beginnen verwarmen van 15°C (koud water) tot bijvoorbeeld 80°C dan wordt

W=522580.65/(80-15)=8039.7kJ/°C

Soortelijke warmtecapaciteit van water Cw:4.186 kJ/kg°C

Dus dan zou ik een buffervat nodig hebben van om en bij de 2000L? Dit lijkt me wel heel veel. Het is waarschijnlijk verstandiger om een kleiner buffervat te nemen en meerdere keren bij te verwarmen?

Vanwaar de vraag: als ik zonnecollectoren gebruik beslis ik zelf niet wanneer de warmte aangemaakt wordt, dat beslist de zon... . Mocht dan in het huis ook niets verbruikt worden aangezien ik en vrouw werken ben dan moet deze warmte toch ergens kwijt(natuurlijk ga ik ook niet heel mijn verwarming baseren op de opbrengst van zonnecollectoren, maar ik kan de warmte dan bufferen in een zonneboiler).

Alvast bedankt,

EnergyRooky

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.