dikte isolatieplaten - chape

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

We hebben maximaal 28cm voor onze vloeropbouw van onze nieuwe aanbouw (gelijkvloers).
Momenteel is het nog "betonplaat".
We nemen geen vloerverwarming.

Nu dachten we de uitvulchape over te slaan en op de betonplaat isolatieplaten te leggen, daarop de leidingen en daarop chape met wapeningsnet.

Hoe dik mogen we maximaal isoleren (en met welk plaatmateriaal) en hoe dik is dan de chape die erop komt.
Als we te veel dikte isolatieplaten zullen nemen, zal onze vloer waarschijnlijk niet stevig genoeg zijn? Dus wat is de verhouding tussen dikte isolatieplaten en dikte chape?

Alvast bedankt!
Jelle

Reacties

m.a.w. hoe dik kunnen we maximaal gaan zonder uitvulchappe?
XPS draagkrachtiger dan EPS?

Dank je!

Beste,

Met gespoten PUR zou het een probleem kunnen zijn wanneer je te dik gaat. Met platen echter is het redelijk gebruikelijk om hiermee diktes tot meer dan 20 cm onder de chappe te isoleren (hier bijvoorbeeld 24 cm)

Dus 20 cm isolatie plus 8 cm chappe met daarin de leidingen moet kunnen.

Een chappe van 8cm met wapeningsnet vangt die verzakkingen op

Je moet volgens mij wel uitvullen om die platen vlak te krijgen.  Sowieso zou ik met iets isolerends uitvullen 

Beste Charel, hier 36 cm laten spuiten.

Roel

Roel,

Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet uit eigen ervaring spreek. Ik had hier en daar al klachten gehoord over het licht verzakken van de vloeren wat te merken was aan het open komen staan van de voeg tussen vloer en plint.

In ieder geval zou men om dat te vermijden al minstens aanraden om niet in één keer de volledige dikte te spuiten

Beste Charel, zie zijn hier drie dagen komen spuiten (iedere dag 12 cm), waarbij de 12 cm nog eens werd verdeeld over 3 tot 4 bewerkingen.

Roel

Ideaal is om je leidingen in je isolatieplaten in te frezen. Zo kan je in elke laag andere leidingen infrezen: bv. in onderste laag koudwater, in tweede laag elektriciteit en data en in bovenste laag warm water.

Voordeel: geen uitvullaag nodig en chape kan gerust tot 6 cm gereduceerd worden. Wel een gewapende (vezel)chape nemen.

Wij hebben hier 26 cm EPS en 6 cm gewapende vezelchape met tegels 60x30 erop. Helemaal geen last van verzakkingen. Wel best platen nemen met druksterkte van 150 of 200.

En als je betonplaat redelijk effen is hoef je dat niet te egaliseren hoor, van zodra er gewicht (chape) op de isolatieplaten komt, dan zetten die zich. En "putten" kun je eventueel uitvlakken met grof zand; dat kan toch geen weg meer (zit vast tussen beton en isolatie). Dat is spotgoedkoop en snel (geen droogtijd) uit te voeren.