De prijs van CO2 | Ecobouwers.be

U bent hier

De prijs van CO2

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van fvo
01/02/2008 - 15:33
fvo

Het besluit van de EU heeft een eerste (bij mijn weten) resulaat(je) geboekt:

Evonik ziet af van bouw kolencentrale, 'CO2-opslag in Europa is kansloos'
--------------------------------------------------------------------------------
31 januari 2008
AMSTERDAM (Energeia/Montel Powernews) - Het Duitse bedrijf Evonik ziet af van de geplande bouw van een kolencentrale van 750 MW. Als reden geeft het bedrijf "ongunstige marktomstandigheden". De centrale is niet rendabel gezien de hoge prijzen voor de bouw ervan en gezien de intentie van de Europese Commissie om na 2012 alle emissierechten te veilen.

Evonik is een bedrijf dat zich toelegt op energieproductie, vastgoed en chemische activiteiten. Het plan om de centrale te bouwen is in december van vorig jaar goedgekeurd. "Dus als marktomstandigheden weer veranderen kunnen we snel met onze partners beslissen om toch tot bouw over te gaan", zo zegt een woordvoerder van het bedrijf. In totaal participeren 28 gemeentes in het project Herne 5. Herne ligt bij Dortmund.

De bouw van een andere centrale, in Lünen (ook bij Dortmund), gaat wel door. "We zijn in de eerste fasen van het planningsproces", zo zegt de woordvoerder.

Vorige week zei directeur Alfred Tacke op een conferentie dat Evonik na 2012 geen centrales in Duitsland meer zal bouwen. De volledige veiling van de rechten om CO2 uit te stoten zal deze centrales uit de markt drukken, zo denkt hij. "Met een emissieprijs van meer dan EUR 60 per ton zullen de kosten van kolenstroom verdubbelen, waardoor ze economisch niet levensvatbaar is", zo zei hij .

Tacke zei ook dat hij de vooruitzichten voor CO2-opslag in Duitsland niet rooskleurig vindt. "Er is geen potentieel voor CO2-opslag in Duitsland. Het publiek zal het niet accepteren, de kosten zijn te hoog, het is niet duurzaam en de technologie heeft geen toekomst", zo zei Tacke. Als gevolg hiervan zal volgens hem de bouw van CO2-vrije kolencentrales vooral buiten Europa plaatsvinden.

Jurgen Sweegers
j [dot] sweegers [at] energeia [dot] nl
Copyright©, Energeia/Montel Powernews, 2008

1 Reactie

Reacties

afbeelding van Anonieme gebruiker
01/02/2008 - 16:08
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Ik begrijp de zin van de zin
>>"Dus als marktomstandigheden weer veranderen kunnen we snel met onze partners beslissen om toch tot bouw over te gaan"
niet goed.
Wil dat zeggen dat snelle beslissers tegen de de geest van verantwoorde politiek kunnen ingaan ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.