de nieuwe EPR is op komst | Ecobouwers.be

U bent hier

de nieuwe EPR is op komst

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

vandaag de eerste "les" rond EPR gevolgd: ziet er veelbelovend uit!! de syllabus was zeer mooi uitgewerkt, de maatregelen en zo goed uitgelegd, en... er wordt blijkbaar vanuit de diensten die de EPR opstellen ook gewerkt aan promotie van energiezuinig bouwen!! in de syllabus stond niet alleen enkele voorbeelden van hoe de E100 te halen maar ook maatregelen wat je moet doen als je E90 E80 E75 tot zelfs E30 zou willen halen, en in elke fase mooi de invloed op de Efactor van de verschillende maatregelen uitgerekend :-)
nu dat programmatje nog koppelen aan het theoretisch geraamde jaarverbruik en we kunnen met 2 vingerklikken de ECHTE invloed van de maatregelen zien op je stookkosten!!

mooi programmatje (met uiteraard nog wat tekorten, maar een zeer goede start!)

groeten,
christophe

67 Reacties

Reacties

afbeelding van nicolasb
07/09/2005 - 10:11

Christophe,

als niet-kenner had ik graag geweten wat deze EPR is... :)

Nicolas

dat is een beetje een korte uitleg. het is dus zo dat voor bouwaanvragen die na 31/12/2005 worden ingediend je NIET meer het huidige "K55" isolatieformulier moet indienen (een formulier waarop je dus een minimum isolatie voor je huis moet voorzien), maar vanaf 1/1/2006 wordt bij elk bouwproject met bouwvergunning de "isolatie-eis" "strenger": "isolatie-eis": het wordt uitgebreid: na 1/1/2006 moet je niet alleen aan een minimum isolatie (K45) voldoen, maar ook een aantal toestellen energiezuinig voorzien, verplicht ventilatie voorzien én maatregelen nemen tegen oververhitting. en dat alles samen moet aan een bepaalde maximum verbruikswaarde liggen om bouwvergunning te kunnen krijgen. en binnen de cursussen die ze nu organiseren om de architecten (en andere geinteresseerden) hierin op te leiden wordt zelfs gepromoot om veel beter te isoleren en meer energiezuinig te bouwen dan dat de norm van 1/1/06 verplicht. dus de overheid is op de goede weg :) groeten, christophe

allé ja, de procedure is ook complexer:
- bij de bouwaanvraag meld je dat je het project hebt voorgerekend en dat de E100 haalbaar is
- bij de start van de werken moet je dat nogmaals melden aan de overheid
- NA de werken moet je dan de as-build berekening indienen
- voldoet die NIET dan krijg je een effectieve boete.

groeten,
christophe

afbeelding van werner van der cruyssen
07/09/2005 - 11:43

Christophe,

Zeer interessant en volledig aan te moedigen. Alleen hoop ik dat een aantal wettelijke/reglementaire beperkingen die nu bestaan dan ook zullen wegvallen anders wordt het een zéér dure operatie bij verbouwingen.

Een dak isoleren, laag energieverbruik nastreven en HR+ beglazing plaatsen is nog te doen en doe/ga ik doen. Een volle buitenmuur convenabel na-isoleren zonder dat je met een "voorzetgevel" (of hoe het ook heet) mag werken wegens niet toegelaten door stedenbouw is al heel wat minder evident. Ik weet het, je kan ook langs binnen isoleren maar als ik dat zou doen over een paar jaar dan wordt mijn reeds smal rijhuis nog smaller en ik heb nog niemand deftig horen uitleggen hoe je dan koudebruggen en vochtproblemen kan vermijden. Dan heb ik het nog niet over balansventilatie (flexibels van 10-16 cm diameter): waar ga ik die moeten wegsteken en hoe krijg ik een huis uit '59 volledig winddicht?

Maar nog eens: op zich vind ik ht een heel mooie ontwikkeling.

Werner

afbeelding van koen hermans
07/09/2005 - 16:04

Is het rekenprogramma daarvoor ook al ergens beschikbaar?

Ons plan werd in februari al goedgekeurd (zelf getekend en ingediend, dat mocht voor mijn eigen woning als niet-stage vervulde ingenieur-architect), we zijn bezig met de ruwbouw, dus voor ons is dat niet nodig, maar ik zou zelf eens willen uittellen op welk E-niveau we ongeveer zouden uitkomen.

koen,

heel binnenkort komt het eraan... normaal is de lancering van de beta op 14/9 voorzien, de officiele versie 1/1 en de versie om eindverslagen in te dienen op 1/6 of zoiets. maar met de beta zal je ook al het juiste E kunnen bepalen.

groeten,
christophe

afbeelding van Anonieme gebruiker
07/09/2005 - 22:12
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Ik lees op die site het volgende :

"Het softwarepakket zal eind 2005 gratis beschikbaar zijn voor architecten, studiebureaus en verslaggevers."

En waarom is het programma niet gratis beschikbaar voor de bouwer zelf ???
Wordt een bouwer te dom geacht om met dat programma te werken ???

vr gr

Pluto

afbeelding van stefan-14
08/09/2005 - 20:16

Christophe,

waar en wie geeft de cursus?
Ikzelf ga eind deze maand naar Syntra voor EPR

Stefan

afbeelding van bentheuwis
09/09/2005 - 14:21
ben

beste,

wel een schande dat je er zoveel opleidingsgeld voor moet overhebben als architect om de lessen te volgen, terwijl het "opgelegd" wordt (halveert wel met opleidingscheques, maar toch).

Niets tegen de EPR, wel tegen de kosten die je als bouwprofessionel er weer voor op tafel MOET leggen en het vlugge volzet zijn van de lessenreeks. Ik moet alweer wachten op de 2e lessenreeks in NOVEMBER!

ben

afbeelding van stefan-14
13/09/2005 - 18:59

Ben,

zeker juist, ik zie ook verschillende prijzen, meer dan 500 € maar ook maar 125 € ???

Vrijdag las ik in een vakblad dat een ventilatiesysteem D slechter scoort dan een C omdat er 2 i.p.v. ventilator inzit? en de winst dan van de WW???

Stefan

afbeelding van stefan-14
13/09/2005 - 19:00

Ben,

zeker juist, ik zie ook verschillende prijzen, meer dan 500 € maar ook maar 125 € ???

Vrijdag las ik in een vakblad dat een ventilatiesysteem D slechter scoort dan een C omdat er 2 i.p.v. ventilator inzit? en de winst dan van de WW???

Stefan

ben,

de lessen zijn NIET verplicht: voor het huidige isolatieformulier heb ik ook nooit betalende lessen genomen en toch kan ik het juist invullen... voor dit softwarepakket is het net hetzelfde: je MOET het niet volgen, maar het is wel handig en vooral: veel tijdswinst later tijdens het invullen als je de lessen wel volgt
(autocad, word, excell,... heb ik allemaal geleerd ZONDER lessen maar door UREN en UREN te prutsen... dus eigenlijk kost het dan ook veel geld. bestekken maken heb ik dan geleerd met dure lessen en... nu bespaar ik veel tijd tijdens het opmaken! voor dat geld krijg je het inzicht om tijd te besparen + een goed inzicht in energiebesparende maatregelen)

stefan,

systeem D = ventileren met 2 ventilatoren dus... 2 keer stroomverbruik = meer energieverlies dan bij natuurlijke ventilatie.
MAAR: als je een warmtewisselaar in het toestel hebt zitten dan mag je wel het rendement van dat toestel invullen in de EPR-software, en vanaf 50% krijg je dan al "bonuspunten", dus de toestellen van 85 tot 95% geven een heeeel mooi bonusgetal!!
conclusie: de EPR is goed opgebouwd!! in het wilde weg ventilators plaatsen (cfr systeem van m****r) wordt bestraft; er een toestel met warmterecuperatie tussenplaatsen wordt sterk beloond!!

zo ook voor de blowerdoor: geen test laten doen geeft waarde 12... als je wel een test laat doen en bijvoorbeeld 5 haalt heb je al mooie bonuspunten. een test met 1 à 1,2 (het streefdoel bij LEW) of 0,4 à 0,6 (het streefdoel bij passiefhuis) levert weer zeer veel bonuspunten op!!

groeten,
christophe

PS: en ik betaal met plezier die opleiding: zo kan ik op een snelle en efficiente manier de EPR voor mijn klanten invullen :)
kostprijs: 120 euro excl BTW per module; totaal 4,5 modules; als je ze allemaal volgt krijg je 60 euro korting dus: 120*4,5=540-60(korting)=480/2(opleidingscheaues)=240+BTW(21%)=290,4 euro
je mag natuurlijk ook enkel de modules binnen je vakgebied volgen, dan kost het minder
Module 1: energieprestatieregelgeving: algemeen kader
Module 2: ventilatievoorzieningen
Module 3: energieprestatieberekening voor woongebouwen
Module 4: energieprestatieberekening voor kantoren en scholen
Module 5: transmissieverliezen in gebouwen (halve dag)

groeten,
christophe

afbeelding van stefan-14
14/09/2005 - 10:30

Dus ook bij Syntra, ik start begin oktober bij Syntra in St-Niklaas.

lesgever is ene wim? tevreden?

de winst van de WW kon ik niet afleiden uit tekst in dat blad maar leek mij wel evident.

Stefan

afbeelding van hans-22
03/10/2005 - 14:31

Hoi,

Hoe zit het dan met een verbouwing, ik wil volgend jaar mijn vrijstaand huis verbouwen met een stevige aanbouw +/- 360m3.
De bestaande woning is van 1960 met spouw.
Spouw is ooit gevuld met wit zeer zacht scheermschuimachtig schuim, dit is volgens mij er deels al uitgevallen.
Er komt nieuw glas in en de aanbouw zal deels onder de grond gemaakt worden en bovengronds degelijk geisoleerd worden. Er komt waarschijnlijk een finoven in.
Ik voel er echter weinig voor om WTW te plaatsen. Dit lijkt me in bestaand ook praktisch onmogelijk en weinig zinvol.

Bestaat er net zoals in Nederland een uitzonderingsregeling voor verbouwingen?

Groeten Hans

verbouwingen worden ook onderworpen aan de EPR, maar dan alleen de elementen die je vernieuwt. tenzij je meer dan x% vernieuwd, dan moet je aan meer voorwaarden voldoen (weet de juiste waarden niet vanbuiten)

maar nu iets anders: het zal (eindelijk) gedaan zijn met te streven naar K30 (ik zeg eindelijk, omdat een K30 ZONDER balansventilatie en ZONDER luchtdichting en ZONDER zonnewinsten en ZONDER zonnepanelen en ZONDER A-toestellen meer dan het dubbel verbruikt dan een K30 die dat wel allemaal doet!)

zouden we vanaf nu als streefdoel E40 à E30 kunnen stellen? (dat zou ongeveer een K30 moeten zijn met ALLE toeters en bellen)

groeten,
christophe

afbeelding van luc dekoninck-1
05/10/2005 - 09:06
Luc

Christophe,

is een mogelijkheid om die EPR berekening te testen op mijn bestaande woning ? Software beschikbaar ?

Gewoon uit nieuwgierigheid... Op plan was mijn woning K40, in de praktijk waarschijnlijk iets beter (als alles definitief is afgewerkt). De voornaamste pluspunten zijn orientatie en buffering. Passieve ventilatie en zonneboiler aanwezig.

Wordt er in die norm ook rekening gehouden met de gebruikte materialen (warmtecapaciteit van de silikaat bijvoorbeeld) ?

Verbruik vorig jaar iets boven de 9000 kWh gas voor verwarming, warm water en koken. Dit jaar zal het iets meer zijn door de wat koudere maanden februari en maart (eerder normale winter dus). Totale opppervlakte zonder zolder: 230 m2, zolder nog eens 50 m2.

Kan die EPR omgerekend worden naar een te verwachten verbruik ?

Luc

ik heb reeds een demo van de EPR maar... nog niet gebruikt wegens:
1. geen tijd
en
2. de gegevens die je in deze voorlopige versie intypt zijn verloren, ze kunnen niet worden geimporteerd in de definitieve...

dus ik wacht braafjes tot de lessen voorbij zijn en in de definitieve versie heb :)

er is een link tussen de E-waarde en je verwacht verbruik, maar dat is NIET getoond in de software, omdat dat enkel een controleprogramma ifv de wetgeving is (net zoals je K-waarde ook geen juiste weerspiegeling geeft van je verbruik)

wel is het zo dat er een ANDERE software is voor een erkende energieadviesprocedure (een procedure die vanaf 1/1/06 recht zou geven op belastingsvermindering). 14/10 krijg ik de eerste les van dat programma, dus voorlopig kan ik nog niet meer vertellen, maar het doel van dat programma is om te kunnen weergeven hoeveel het verbruik van je woning ongeveer gaat dalen als je bepaalde energiebesparende maatregelen neemt!

groeten,
christophe

afbeelding van stefan-14
07/10/2005 - 21:27

Luc,

K en E hebben NOOIT een relatie met verbruik, je hebt kleine huisjes met K50 en grote met K30 waarbij laatste toch meer verbruikt

je moet minstens oppervlakte op volume in rekening brengen of vermelden

Stefan

afbeelding van luc dekoninck-1
10/10/2005 - 09:26
Luc

Stefan,

Ik weet dat ook wel.

Vertelt de EPR niet hoeveel warmteverliezen en winsten er zijn voor een bepaald resultaat, oppervlakte natuurlijk in rekening gebracht ? Alleen een gemiddeld seizoen er op kleven en dan is de rekensom toch snel gemaakt ?

Als een energieconsulent een klant wil overtuigen van een bepaalde financiele return, dan moet daar toch ergens een schatting van kunnen worden gemaakt ? Of vervangen we de ene fetish door een andere (K door E ?)

(ik had eerst de functie 'archtect' gebruikt, maar ben tot de slotsom gekomen dat de meesten dat niet als hun taak zien.)

Luc

afbeelding van stefan-14
10/10/2005 - 19:22

Luc,

"het gemiddelde seizoen" is reeds ter sprake gekomen op het forum, via KMI moet je deze gegevens kunnen samenstellen (als ik mij niet vergis)

wat je zeker moet doen is verliesoppervlakte in rekening brengen, maar deze heb je ook nodig om tot E of K te komen.

zo kom je tot een "jaarverbruik" ik vermoed dat daar zelfs software voor op de markt is (gelezen van Christophe)

Stefan

afbeelding van luc dekoninck-1
11/10/2005 - 10:47
Luc

Dus:

geeft de epr de mogelijkheid om de verliezen/winsten voor bepaalde situaties weer te geven ? bijvoorbeeld: lente, nachttemperatuur 5 graden, dag 15 graden: verliezen x, winsten y ?

Gewoon een aantal karateristieken van die aard in een seizoensgemiddelde doorrekenen (bijvoorbeeld de graaddagen) en dan moet je aan je totale verliezen komen en dan heb je een schatting van het verbruik.

Luc

afbeelding van ingeborg
11/10/2005 - 21:19

Heren,

Verwacht nu niet al te veel van die software voor de energiedeskundige, deze zal inderdaad kunnen berekenen wat je financiële return van een bijv. isolerende maatregel is mits je energiedeskundige ook op de hoogte is van de eenheids- en plaatsingsprijzen van materialen. Is dit niet het geval dan krijg je gewoon een procentuele besparing als uitkomst.
Wat me enorm tegenvalt is het energielabel dat de energiedeskundigen kunnen toekennen aan woningen. Er wordt vooreerst geen rekening gehouden met het al of niet luchtdicht zijn van de onderzochte woning, een A+ label (crème de la créme als het ware) wordt al toegekend aan woningen die aan de nieuwe norm K45 voldoen. Moet wel zeggen dat we momenteel nog niets doorgenomen hebben ivm de verbruiksgegevens van de verwarming die de energiedeskundige ook bij de eigenaar moet opvragen, deze zullen ook het toegekende label beïnvloeden.

Hebben er al mensen kunnen experimenteren met die software ?

Groeten,
Ingeborg

afbeelding van steven-16
11/10/2005 - 21:31

Ingeborg, verwar je nu niet de software die de architecten krijgen naar aanleiding van de EPR (software om het E-peil te berekenen), met de software die de (toekomstige) erkende energiedeskundigen zullen gebruiken/krijgen (software om het uniform rapport van een energie-audit te creëren)??

afbeelding van solarlin
12/10/2005 - 07:41

christophe,

Is dat het programma wat je kunt downloaden op www.energiesparen.be? Dat is de beta versie 0.3. Ik heb dat gedownload en geïnstalleerd en ben het nu aan het proberen.

Marnix

afbeelding van ingeborg
20/10/2005 - 22:08

Bèta-versie 0.3 is bij mijn weten van de EPR.

En neen ik vergis mij niet tussen EPR en de software voor de energie-auditeurs, volg beide cursussen.

Ze zijn natuurlijk wel familie van elkaar en 't zou maar erg zijn als dat niet het geval was, uiteindelijk moet de EPR doen voor nieuwbouwwoningen en alles wat met vergunning gebouwd wordt na jan. 2006 wat de EAP moet doen voor het bestaande patrimonium.

Groeten,
Ingeborg

afbeelding van solarlin
21/10/2005 - 15:42

Ik zal van het weekend eens proberen om een woning in te voeren. Ik heb van die woning al een bestaande Nederlandse EPN-berekening en zal eens kijken wat het verschil is.

afbeelding van wim69
21/10/2005 - 20:21
Wim

In de bijlage van het LAATSTE NIEUWS:

Als OVERGANGSMAATREGEL, VAN 01/01/06 tot 30/06/2006, voldoet een woning eveneens aan de nieuwe eisen als ze maximaal K-45 haalt.

Wat betekent dit nu?

Dat we tot 30/06/2006 een bouwaanvraag mogen indienen met enkel een berekening van de K-waarde zolang deze lager is dan K45?
Dit zou als voordeel hebben dat er dan geen boetes kunnen gegeven worden.
Christophe, kun je hierijn meer duidelijkheid brengen?

afbeelding van wim69
21/10/2005 - 21:14
Wim

Op een ander forum hebben ze het daar ook over:

http://www.bouwinfo.be/forum/Default.aspx?g=posts&t=7193

Toch vreemd dat men daar niets over terugvindt hier.

Wie heeft een link naar de officiële regelgeving waar dewe overgangsmaatregel vermeld staat?

Blijk is er bij de keus van K45 ook geen EP-aangifte nodig.

Joepie, geen nutteloze centen.

afbeelding van wim69
21/10/2005 - 22:13
Wim

Heb nog wat gezocht en informatie gevonden:

- overgangsmaatregel betekent:
- juist K45 halen
- minimale ventilatieeis voldoen
- en spijtig genoeg toch nog een aangifte waar men centen moet aan uitgeven. Damn!!!

afbeelding van didier-4
23/10/2005 - 20:19
DnA

Voor zover ik 't volg moet je in de overgangsperiode wel het E-verslag indienen, maar mag je tijdelijk verkiezen enkel aan de K-eisen te voldoen. Voor 't overige blijven alle eisen gelden.

Wat de kosten betreft: met een beetje aanleg ben je al snel met 't programma weg + je moet geen erkenning hebben, dus 't hoeft niks te kosten.

Alleen wel leuk: een lege bibliotheek en dat 2 maanden voor de kickoff.

Energy!

Pagina's

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.