datalogger pv panelen | Ecobouwers.be

U bent hier

datalogger pv panelen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van frankyDC
16/12/2007 - 10:17

Beste PV-liefhebbers,

bestaat er zoiets als een datalogger voor de opbrengst van PV-panelen die je aan je zekering van je omvormer hangt? Ik vind de toestellen die je bij je omvormer kan kopen nogal duur. Er moet toch zo iets bestaan (zoals er ook nu een intelligente meter bestaat voor het verbruik dat elk moment je verbruik opmeet).
Als de gegevens in de datalogger zitten, en ik kan ze exporteren naar een ander format, dan ben ik mans genoeg om zelf grafiekjes te maken.

bedankt
franky

12 Reacties

Reacties

afbeelding van francis-4
16/12/2007 - 11:32

Hallo Franky,

Ja een datalogger de SolarLog100e en SolarLog400e met zijn vele mogelijkheden zijn vrij duur in aankoop omdat deze nog niet in massa's worden geproduceerd. Ga eens een kijkje nemen op de mooie website van Jeroen, een noorderbuur: http://www.solarwebsite.nl/nieuws/nieuws.htm bij het nieuwsbericht van 8 september 2007.
Conrad heeft een Energy Logger 3500 aan de prijs van 39 euro. De data van vier maanden worden op een SD-geheugenkaartje opgeslagen dat je dan kunt inlezen op je PC.
Om deze datalogger aan te passen voor je PV-installatie moet je wel wat handig zijn met elektriciteit. De pennen van de datalogger die je normaal in de wandcontactdoos steekt moet je verbinden met de AC-uitgang van je wisselrichter. De uitgang van de logger waar je normaal de verbruiker aansluit moet je dan verbinden met de elektrische kabel die naar je verdeelbord loopt.
Succes ermee!

De groeten,

Francis

afbeelding van zonstraal
16/12/2007 - 11:38

mijn datta logger zat standaard ingebouwd in mijn fronius IG15

http://www.zonstraal.net
groeten stef

afbeelding van jeroen haringman
17/12/2007 - 10:33

@Franky: de Conrad Energy Logger 3500 zou inderdaad een mooi apparaat moeten zijn, maar ik heb de bestelling geannuleerd. De levering is nu al drie keer uitgesteld en staat nu op half februari 2008.

Overigens ben ik er niet zeker van of hij kan worden aangepast voor logging van zonnestroompanelen, maar hij is meettechnisch niet heel anders dan de Conrad Energy Monitor 3000 en daarmee kan het wél. Dus de kans is groot dat het met de CEL3500 ook kan.

Als hij eenmaal écht leverbaar is bestel ik hem wel weer en dan zal ik proberen hem om te bouwen. Ik zal daar ook over schrijven op mijn website.

MVG

Jeroen Haringman
www.solarwebsite.nl

afbeelding van frans-8
01/02/2008 - 15:52

Conrad heeft de energy logger 3500 geleverd. Zonnepanelen er in, in WCD en METEN. Niets ombouwen of aanpassen. De meter zit er voor het eerst in vandaag. Al gezien dat er -op een dag als vandaag- 0,8 Kwh opgewekt is.

afbeelding van jeroen haringman
01/02/2008 - 18:22

Ik heb de CEL3500 (door een fout van Conrad) nu toch binnen. Ik heb op mijn website een 'mini-review' staan. Ik heb hem alleen nog niet met de zonnestroompanelen kunnen testen, omdat die door onze verhuizing nog in de schuur staan. Maar ik heb van meerdere mensen gehoord dat dat gewoon prima werkt.

Wel iets om over na te denken: in tegenstelling tot wat op de site van Conrad staat kan de meetdata NIET naar Excel geëxporteerd worden. Ik heb daarover contact gehad met de Nederlandse en Duitse helpdesk, lees voor het resultaat daarvan de mini-review op mijn website:

http://www.solarwebsite.nl/nieuws/nieuws.htm (30 en 31 januari)

afbeelding van WalterST
01/02/2008 - 18:56

Ik heb een datalogger maar dit is in elk geval een LEUKE tip. Als ik nog eens de kans krijg om in Duitsland binnen te lopen bij een Conrad ga ik dat ding eens in de handen nemen.

afbeelding van jeroen haringman
02/02/2008 - 00:23

Naar Excel converteren kan nu wel; zie mijn website:

http://www.solarwebsite.nl/nieuws/nieuws.htm

afbeelding van induss
08/02/2008 - 16:31

Hallo,

Ik heb ook sinds 3 weken de energy logger 3500
Volgens mij heeft dit apparaat een probleem
Na in gebruikname op mijn PV panelen , was de forecast op 9999kw gesprongen dit was op dag 6 van de metingen
Heb toen geheugen weer gereset en ben weer gaan meten.
en jawel nu is het de 6e dag en alles is weer op 9999 gesprongen.
Heeft iemand met deze logger ook soortgelijke ervaringen ?

zie foto's

groeten,

Andre

afbeelding van gijs noorlander
10/02/2008 - 02:34

Hoi Andre,

Zou je mij de log-files die op de SD-kaart geschreven worden, kunnen toemailen?
Dan kan ik kijken of er iets mis is in het apparaat zelf, of in de logfiles.
Mocht je zelf al even willen kijken, kijk dan met deze software ( http://energycheck.meterstand.info/EnergyLogger_commandlinetool/version_0.2.2/ ) of je zelf al wat ermee kunt doen.
De .CSV-files die eruit komen, kun je in Excel openen.
Voorbeeld regel:
EnergyLogger.exe -dpc -dir

of als je Nederlandstalige Office gebruikt:
EnergyLogger.exe -dutch -dir

Kopieer van te voren de .bin files in dezelfde directory als de exe-file.

Met vriendelijke groet,
Gijs Noorlander

afbeelding van jeroen haringman
11/02/2008 - 21:27

Ik stuur mijn Energy Logger terug naar Conrad. Ik heb er alleen maar problemen mee. Ik heb al wat mails gehad van mensen die vergelijkbare problemen hebben en mijn site hebben gevonden. Ik ben dus bang dat het apparaat ondanks alle vertragingen simpelweg nog niet af is.

Hopelijk zijn er mensen die meer geluk hebben, maar op dit moment kan ik echt niet aanraden hem te kopen.

Jeroen Haringman
www.solarwebsite.nl

afbeelding van Anonieme gebruiker
16/04/2008 - 11:05
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Iemand enig idee hoe de energy logger 3500 van Conrad te bestellen is in België??

Deze is namelijk niet te vinden op de Belgische site, maar wel op de Nederlandse. Inloggen op de Nederlandse conrad site met een Belgische login lukt niet, en een nieuwe log in maken gaat ook niet want het land is al op voorhand geïnitialiseerd (Nederland dus... en ik zou em graag in België hebben... zucht)

afbeelding van wim vandermaesen
16/04/2008 - 15:37
Wim

Hallo,

Ik heb een PV systeem besteld met de Matrix Power systems Solar Inverter PLATINUM 3100 S

Heeft iemand ervaring met het dataloggen van deze omzetter?
Met verkoopt er een usb stick bij, maar je hebt ook 2 UTP poorten en een seriele poort ter beschikking, dus lijkt het me mogelijk om deze data op een andere manier af te tappen dan met de stick van bijna 300 euro...
Iemand ervaring?

Bedankt.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.