dampscherm of niet bij dakisolatie ? | Ecobouwers.be

U bent hier

dampscherm of niet bij dakisolatie ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Geert Bellens
08/01/2002 - 12:11

Ik ga mijn dak isoleren. Ik lees overal dat je bij een dak zeker een dampscherm moet plaatsen. Maar ik lees ook bij verschillende isolatiematerialen (ik zou celluloseplaten gebruiken) dat deze damp opnemen en terug afgeven naargelang de vochtigheidsgraad. Hoe zit het nu? Moet ik nu een dampscherm plaatsen of niet ? Geert

4 Reacties

Reacties

afbeelding van Janvanlandeghem
02/09/2009 - 08:55

als je cellulose gebruikt, heeft deze een vochtbufferende werking. daarom moet je geen dampSCHERM gebruiken (mag wel), maar een dampREM. Google daar maar eens op. Bekendste denk ik is Proclima.

PS. celluloseplaten zijn redelijk duur. Al alternatieven bekeken (laten inblazen, houtwol, hennep,...)?

afbeelding van Geert Bellens
02/09/2009 - 11:04

Bedankt Jan,

 

maar na 7 jaar heb ik het antwoord zelf al gevonden :)

(met de nieuwe site heb je het risico dat je soms op een heel oude posting reageert...)

 

Geert

 

Beste Geert,

Er is één gouden regel bij het plaatsen van isolatie en dat is steeds, en zonder enige uitzondering, dient er een dampscherm (of damprem) aanwezig te zijn. De meeste dampschermen zijn niet volledig dampdicht en geven dus altijd wat vocht terug naar de binnenruimte. Een volledig dampdicht scherm, zoals u hier werd aangeraden zou ik zeker niet plaatsen, gezien dit net voorkomt dat eventueel opgestapeld vocht terug naar binnen kan afgegeven worden. Overigens dient u het dampscherm te kiezen, naargelang de binnenklimaatklasse en de daarmee gepaarde vochtproductie. Dus, tenzij u een zwembad of zéér vochtige, ongeventileerde badkamer hebt, waar er gëïsoleerd moet worden, dient u een standaard dampscherm aan te brengen. Sd-waarde rond de 5-10m. Isoleren doe je best doordacht en is voor een doe-het-zelver niet vanzelfsprekend en een vaak onderschat gegeven.

Conclusie : Zeker en vast een dampscherm plaatsen, en niet zomaar isoleren, zonder de nodige kennis !

 

Met vriendelijke groeten,

Anthony Maréchal, gecertificeerd isolatiedeskundige

en installateur van  ecologische isolatie.

afbeelding van Hans Delannoye
08/05/2011 - 21:48

anthony

om verwarring te vermijden (ik denk dat je verkeerd gelezen hebt), jan schreef : << daarom moet je geen dampSCHERM gebruiken (mag wel), maar een dampREM. >>  hij heeft dus zeker niet aangeraden en volledig dicht dampscherm te gebruiken.  alhoewel ik geen probleem heb met een dampscherm bij schuine daken met een damopen onderdak.  

overigens, een folie met een Sd-waarde van 5 a 10m noemen wij over het algemeen een damprem, geen dampscherm. 

hans d

 

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.