Dampscherm of niet | Ecobouwers.be

U bent hier

Dampscherm of niet

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van soapwater
18/07/2012 - 20:28

De platdakopbouw is de volgende van binnen naar buiten:

Gyproc o.i.d.
Dampremp (intello plus)
20 cm vlas tussen balken
OSB3 18mm
4cm PIR
Verlijmde EPDM

Nu is de vraag of ik nog een (dure) damprem tussen de OSB en de PIR platen moet plaatsen of niet.
Ik zou denken van niet en ga dit ook niet doen als het niet nodig is.
Maar ik wou graag bevestiging van wat experts.

7 Reacties

Reacties

afbeelding van bertvdg
19/07/2012 - 06:20

 Tussen de OSB en de PIR/PUR/drukvaste steenwol/... of andere plat dakisolatie legt men op de OSB meestal een dampscherm van gewone bouwplastiek waarop men de isolatieplaten legt. En eigenlijk hoef je geen te voorzien want zoals je zelf aangeeft zit er binnen al ene en deze moet zo dicht mogelijk naar binnen zitten.

afbeelding van soapwater
19/07/2012 - 12:34

Volgens de verkoper (dakrubbershop) blijft het dampscherm nodig.
Ik kan dus gewoon bouwfolie gebruiken? Zij adviseren zelfklevende bitumen damprem €5.80/m² excl. BTW.
 

Ik vond ook dit: http://documentatie.leefmilieubrussel.be/documents/IF_Ecoconstructie_MAT...

Misschien nog een betere oplossing.
2 stroken celit 3D boven op de balken en 5cm extra vlas steken met intello langs binnenzijde.

afbeelding van bertvdg
20/07/2012 - 06:47

Waarom moet er volgens de verkoper nog een dampscherm tussen de OSB en de PIR als er binnen al een dampscherm zit? Welke functie heeft die? Mocht uw dak bijvoorbeeld bestaan uit 20cm PIR boven de balken en er zit niets meer tussen uw balken (warm dak) dan moet daar idd uw dampscherm komen te zitten.

 

Maar van u zit de isolatie grotendeels tussen uw balken, dus dan moet uw dampscherm net onder uw plafond komen, zo ver mogelijk naar binnen toe. Dat daar een 2de dampscherm komt te zitten net voor die PIR plaat zal niet veel meer uithalen volgens mij. Meestal dient het dampschermpje die ze branden voor ze isolatie leggen op de OSB (buiten de functie als dampscherm) ook als voorlopige dichting om het meeste water al buiten te houden tijdens de bouwfase. De meeste dakwerkers leggen altijd eerst een dampschermpje onder de isolatieplaten op het dak, puur uit gewoonte. Dat kan een folie zijn of een bitumen.

 

De schets die je daar aangeeft met die 2 stroken Celit is een zeer goede oplossing. De koudebrug van uw balken is daarmee ook onderbroken. Daarnaast moet je ook altijd opletten met isolatie bovenop uw plat dak en ook tussen uw balken. Want dan maak je een combinatie van warm en koud dak. Uw isolatie langs van buiten kan dan eventueel de uitdroging van uw isolatie van de binnenkant deels tegen gaan omdat de warmte niet genoeg kan doordringen, dus die PIR plaat mag dan zeker niet te dik zijn. Je moet een beetje opletten met vochtgestuurde dampremmen langs binnen te gebruiken in combinatie met vochtbufferende isolatie. Als langs buiten uw dak niet voldoende kan opwarmen door de zon want dan kan vocht veel moeilijker terug uitdampen naar binnen (bv plat dak achteraan die bijna de hele dag schaduw krijgt van het huis die er voor staat) en is de werking van de vochtgestuurde damprem plots veel minder.

afbeelding van soapwater
20/07/2012 - 08:05

Bedankt Bervdg voor de duidelijke uitleg.
Er was mij een combinatie van warm en koud dak aangeraden omdat ik onvoldoende ruimte heb voor een warm plat dak en om het uitzetten van de OSB te verminderen tgv temperatuurschommelingen.
Maar, met 2 stroken Cellit heb ik 5cm extra voor vlas.

Het plat dak ligt wel aan de ZZO kant van de woning, veel zon dus. Kan ik gewoon plastiekfolie gebruiken inplaats van intello? Scheelt een pak in de prijs natuurlijk...

afbeelding van bertvdg
20/07/2012 - 19:40

Tussen de OSB en de PIR platen mag je gerust gewoon stevige bouwfolie gebruiken, en volgens mij is dat zelfs niet nodig tenzij je de boel een tijd open laat staan en het water moet van de OSB houden. Binnen is zeker de Intello noodzakelijk aan uw warme zijde.

 

Wat betreft die temperatuurschommelingen klopt dit wel een stuk, een warm dak is dus beter hiervoor maar dan heb je genoeg ruimte nodig om de hoogte van de spanten en daarbij nog eens de isolatie te kunnen plaatsen. Het uitzetten en krimpen van de OSB valt goed mee (zelfs zonder isolatie er op) en als je aan de belangrijkste punten een spatie laat is dat geen probleem + zorgen dat alles geod gevezen is. Daarnaast heeft het zetten op EPDM dakbedekking geen invloed omdat hier voldoende rek mogelijk is.

afbeelding van stefan-14
22/07/2012 - 17:38

het is vooral te gek omdat vele mensen, aannemers kiezen om de PIR-platen met schroeven vast te zetten met schroeven door de OSB !!!

bij ons dus niet gedaan, bij gelijkaardige opbouw

 

op de carport, waar geen isolatie tussen de spanten meer zit (enkel PIR op de OSB) daar dan weer wel dampscherm geplaatst

 

verkopers, aannemers raden dit volgens mij aan omdat dit makkelijk verdient is

 

 

Ik heb zelf 3 platte daken (8m², 20m² en 60m²). En voor die 60m² werk ik met zowel een isolatiepaket tussen de balken alsook een paket bovenop de OSB-dakvloer. 
Ik heb me via allerlei bronnen ingelicht voor die vraag.... Bronnen: vzw.Dialoog-cursussen over na-isolatie =gegeven door architecten; Isoproc =invoerder van de Intelloschermen; dakrubbershop; WTCB-richtlijnen (=Wetenschappelijk en Technisch Centrum van 't Bouwbedrijf); VMSW (=Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen).

Diegenen die beweren dat er geen extra dampscherm nodig is, hanteren de algemene regel voor dampschermen; echter bij platte daken wordt meestal een extra voorzorg in acht genomen en het bovenste paket wordt helemaal hermetisch afgesloten ingepakt tussen roofinglaag en EPDM-laag waarbij de roofinglaag langs de rand opstaat en met de EPDM dichtverkleefd wordt.
Omdat anders (constructie)vocht zich in de bovenste isolatiepaket zet en er niet goed uitkan (toplaag is immers waterdichte EPDM). Echter constructievocht is vooral bij nieuwbouw of vernieuwbouw, in tegenstelling tot bestaande dakgebinte waar dit hout allang droog is...
Na wat opzoekwerk vindt je toch dat die OSB redelijk dampdicht is. en dat die regel er was gekomen in een tijd dat variabele = intellifgente dampschermen niet bestonden... DUS DOE ERVAN WAT JE WIL. Die extra roofinglaag van de dakrubbershop wil ik ook niet, want bitumen is zeer milieu-onvriendelijk, en jaagt de prijs met minstens 6€ per m² de hoogte in.

alternatief: een extra bouwfolie als dampREM, want dat kost maar goed 1 € per m² ???
Is PolyEthyleen, (P.E. net zoals de gangbare dampschermen), dus vele malen milieuvriendelijker....
Maaaaar geen enkele lijm of montageschuim uit de Gamma of Brico-plan-it hecht daarop en dan liggen je isolatieplaten er los op.
Een dak is nogal onderhevig aan windlasten!!! (mijn platdak 2 weken geleden met doorzichtige bouwfolie overspannnen om zelfs bij regen te kunnen doorwerken; met de 4 Beaufortwind die er dan nog niet rechtstreeks opbeukte maar erovergeen streek werd het losgerukt en losgescheurd met bevestigingslat met 20 nagels per meter... hangt er nu nog in flarden bij! en het is nog geen herfststorm of winterweer)
Oplossing 1: je PE-folie (moet wel dampdicht zijn, dus bouwplastiek vragen) vastnieten op de OSB. Je isolatieplaten vastkleven met dubbelzijdig tape (tapijtkleefband). Om lucht+waterdicht paket te bekomen, je EPDM op de opstaande rand van PE afkitten  met Organ-F van Isoproc of een soort siliconekit die op PE of dampschermen hecht....
Oplossing 2: wat niet bij Brico's te krijgen is, wel in de bouwgroothandel kan verkregen worden of besteld: "VapourSeal" van het merk Soudal. Ik heb deze fabrikant deze week opgebeld en dat is hun enige product die op PE en PP en alle dampschermen en bouwplastiek en EPDM hecht... Ofwel in Nederland "Foliefix spur" van het merk Zwaluw Den Braven kopen....

1 architect stelt dat de laag bovenop je OSB (je warm dak) minstens evenveel isolatiewaarde moet hebben als die tussen de balken (koud dak). Wegens condens. en een zuiver koud dak mag al helemaal niet wegens de zekerheid van condens die niet alleen in je isolatie gaat zitten maar op termijn je dakgebintebalken gaat aantasten en doen rotten. Dat is het laatste wat je wil: je dak binnen de 10 jaar naar de knoppen. De WTCB en VMSW stelt zelfs dat het bovenste isolatiepaket 1,5x de isolatiewaarde R van de laag tussen de balken moet hebben.... O.K, Intello bestond vroeger niet, en dazmpabsorberende en dampregelende islatie zoals vlas en houtwol en cellulosevlokken bestaat nog geen 10 jaar. Vandaar dat die eerstgenoemde architect het milder stelt; want als eco-architect hanteert Christophe Debrabander deze nieuwe-generatie-producten....
De reden is om je dauwpunt te krijgen in het bovenste isolatiepaket dat hermetisch geseald is... 

  • 20cm vlas gedeeld door lambda van 0,038 levert een R-waarde van 5,26
  • 4cm PIR met lambda van 0,023 geeft een R= 0,04/0,023 = 1,74

Om toch minstens even dik te gaan in je R-waarde van je bovenste isolatiepaket, zou dit best 3x zo dik zijn (12cm dus)
Of je kan voor 11cm aan Kooltherm K1-platen nemen (milieuvriendelijker, wat van PIR het tegengestelde is). Kooltherm bestaat uit hardresolschuim, is brandvertragender ook noig en is het best isolerende gangbare en betaalbare isolatieproduct want met lambda= 0,021
Want deze architect stelt dat je anders je intelligent dampscherm (Intello van Proclima, Vario van Isover) zo extreem goed en aan de randen extreem aansluitend luchtdicht moet aanbrengen zoniet krijg je gegarandeerd teveel waterdamp in je isolatielaag tussen de balken en meer dan je 's zomers weer kan uitdampen en dus krijg je gegarandeerd condens in je balklaag...

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.