dampkap | Ecobouwers.be

U bent hier

dampkap

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van dwirnach
13/09/2009 - 15:45

Wie heeft ervaring met een recirculatiedampkap in combinatie met een plasmanorm filter?Dit zou nieuwste en beste systeem zijn om alle geurtjes en vocht bij het koken te vermijden en tevens geen warmte verlies te hebben doordat de gefilterde lucht gewoon opnieuw in de ruimte wordt geblazen.

12 Reacties

Reacties

afbeelding van Hans Delannoye
13/09/2009 - 22:19

geen ervaring mee, heb zelfs nog nooit van dit soort filters gehoord, maar het klinkt me verdacht sterk op verkooppraatjes.

vocht bij koken vermijden? dat lukt enkel als je zonder vocht kookt, bv droge spagetti koken in een pot zonder water, maar dat zou ik je niet aanbevelen :-)

nee, dat kan niet, ant je krijgt natuurlijk onvermijdelijk damp, en als de filter dat zou tegenhouden (= laten condenseren) zou het aan je dampkap regeren, tenzij daar een condensopvang met rioolaansluiting zou opzitten, wat me eerder onwaarschijnlijk lijkt.

maar een recirculatiedampkap, eventueel met aktieve koolfilter heeft al jaren bewezen dat het werkt.

hans d

 

afbeelding van charel
14/09/2009 - 11:06

Hans,

Hoezo, recirculatiedampkap met eventueel een koolstoffilter?

Ik zie wel een groot voordeel om geen koolstoffilter te moeten gebruiken, maar zijn de nadelen niet te groot.

De installatie is bedoeld voor een nog op te richten passiefhuis met ballansventilatie en een afvoermond ergens in de keuken.

Kan het ook in een gewone bestaande woning.

Groeten,

 

Charel

afbeelding van Hans Delannoye
14/09/2009 - 20:36

tja, dat hoeft niet. een goeie vetfilter zorgt dat het merendeel van het vet uit de lucht wordt gefilterd, koolstof houdt vooral de geurtjes tegen. maar als het eten zo stinkt, zou ik het niet opeten ;-)

hans d

afbeelding van limer
14/09/2009 - 11:16

 Ik zou een gewone Novy telescopische dampkap willen afkoppelen (wegens installatie balansventilatie), en gewoon via een inblaasmond terug in de keuken laten inblazen, juist boven de kasten. Ga ik hier geen vettig plafond krijgen, of houden die metalen vetfilters die erin zitten voldoende tegen?

Op de site van Novy staat dat je voor die dampkap een kit kan kopen om er een recirculatiedampkap van te maken, maar die kit bestaat enkel uit een actief kookfilter. Ik heb van enkele gebruikers al vernomen, dat het persé nodig is om een koolfilter te plaatsen, dat de geur voldoende snel door de balansventilatie wordt afgezogen.

Kan ik dus gewoon met een stuk buis, een bocht en een inblaasmond de kap terug in de keuken laten blazen?

Gaat dit niet te hard op 1 plaats blazen, moet ik daar dus een verloopstuk op plaatsen om eventueel een groter, rechthoekig rooster te kunnen plaatsen, om de uitblaassnelheid lager te krijgen?

Limer

afbeelding van walter-8
14/09/2009 - 21:03

Ik heb van enkele gebruikers al vernomen, dat het persé nodig is om een koolfilter te plaatsen, dat de geur voldoende snel door de balansventilatie wordt afgezogen.

Ben je zeker dat de zin klopt?  Je lijkt iets te zeggen dat tegenstrijdig is (is die koolstoffilter  nu wel of niet nodig).

=> Hier gebruiken we recirculatie al een goede 4 jaar, en de laatste 3 jaar zonder koolstof filter.  En die koolstoffilter missen we niet (wij koken lekker).

=> je hebt wel wat vetafslag maar echt niet veel.  Een paar maand geleden eerste keer plafond boven afvoer mond afgewreven (ongeveer 1m2 die 'aangetast' was).  Dampkap blaast uit boven dampkapkast (ongeveer 75cm onder plafond). 

=> bij onze 'kit' zat een monding die de lucht verspreidt in alle richtingen (lijkt wat op een statische ventilator).  Dat is echt wel nodig; zonder de monding krijgen we vervelende luchtstromingen waardoor de kooklucht net de keuken ingeblazen wordt ipv door de dampkap wordt weggezogen.  Maar als je wat verder afvoert, is dat niet echt een probleem.

Walter

afbeelding van limer
15/09/2009 - 13:15

 Inderdaad Walter, moest zijn NIET persé.

Heb jij je dampkap ook omgebouwd naar recirculatie met zo'n kit, of direct als recirculatie geïnstalleerd?

Limer

afbeelding van walter-8
15/09/2009 - 19:18

ik heb deze direct met de kit geinstalleerd voor recirculatie.  Maar dat stelt niets voor, die kit.  Gewoon de koolstoffilter, een paar meter flexibele buis en een afvoermond.

Dit gezegd zijne, kan je iedere dampkap als recirculatie dampkap gebruiken.  Je kan immers met goede ventilatie in de keuken volgens mij altijd zonder de koolstoffilter.  En de rest speelt eigenlijk geen rol.  Enige is dat je een goede vetfilter nodig hebt.

Walter

afbeelding van wouter-10
15/09/2009 - 20:43

Waarom heeft er nog geen producent van balansventilatiesystemen een filterhouder ontwikkeld met daarin een goede  inox vetfilter en eventueel nog een koolstoffilter die rechtstreeks op de afzuigmond van de balansventilatie in de keuken geplaatst kan worden?? Dan is dampkap toch overbodig?

of bestaat dit toch al?

Wouter

afbeelding van Hans Delannoye
15/09/2009 - 21:08

wouter

omdat dat niet werkt.

voor een dampkap heb je debieten nodig die zo groot of groter zijn dan het totale ventilatiedebiet van een normale woning.

en er bestaat geen enkele filter die 100% van het vet uit de lucht haalt, en we houden ook de kanalen liefst zo proper mogelijk.

hans d

afbeelding van d357
16/09/2009 - 10:39

Zou graag eens terugkomen naar het startbericht van de vraagsteller.

Niemand die ervaring heeft met of prijzen weet van die plasmanorm filter?

Ik heb er eens naar gegoogled en zo slecht lijkt me dat niet. Ik heb alleen de indruk dat het wel eens zeer duur zou kunnen zijn.

afbeelding van walter-8
16/09/2009 - 20:50

ik heb even gezocht en de reclame folder gevonden.  En ik snap totaal niet hoe het werkt.  Een 'electrisch veld' zou geuren en dergelijke (oa virussen lol) afbreken.

Geen flauw idee of het iets is; misschien eens zoeken naar wat onafhankelijke tests.  Ik heb ook geen idee hoeveel het ding eigenlijk aan energie verbruikt.

 

Walter

afbeelding van gommer
16/09/2009 - 21:56

Met google kan je veel vinden:

De plasmanorm unit zelf verbruikt 20W en kost €900 ex BTW en is slechts op 2 types axiair dampkappen als optie te krijgen.

Het splitst de grotere moleculen die geurtjes veroorzaken in enkele basisverbindingen, die op hun beurt recombineren in een aktiefkool filter tot zuurstof, water en koolstofdioxide. Door de toevoeging van de plasmanorm gaat de aktiefkool filter worst case minstens 3 jaar mee.

 

mvg, Marc

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.