CV voor verwarming van 3 appartementen | Ecobouwers.be

U bent hier

CV voor verwarming van 3 appartementen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Free
19/03/2011 - 01:03

Hallo,

Wij gaan in ons gebouw met 3 appartementen CV plaatsen, ter vervanging van alle bestaande gaskachels.
Ik weet dat hierover al andere discussies gevoerd zijn, maar daar is de situatie dan net weer anders en/of gaat de discussie al snel over details waarvan ik hopeloos in de war geraak...

De vraag is of dit 3 aparte systemen horen te worden (de basisoptie) of 1 gedeelde CV - voor verwarming (warm water laat ik voorlopig buiten beschouwing, omdat dit de zaak een pak complexer maakt en de afstanden al snel te groot worden en er nog andere vraagtekens zijn).

Met een gedeelde CV is het de bedoeling dat:
- elk appartement zijn verwarming kan regelen, en er bij voorkeur niet met een algemeen forfait wordt gewerkt, maar er een jaarlijkse afrekening is die op de effectieve warmtevraag is gebaseerd.
- de CV in de kelder komt, en vermoedelijk op gas werkt (andere opties worden overwogen maar zijn veel duurder, maar op langere termijn hou ik rekening met grote stijging van gasprijs, dus wil ik de andere opties niet uitsluiten)
- een hout/pelletkachel in 1 van de appartementen (door onszelf bewoond) kan gebruikt worden om bij te dragen aan de verwarming

Wat ik me afvraag:
- Wat zijn mogelijke opstellingen die dit mogelijk maken? Ik denk nu aan 1x ketel, 1x buffervat, 3x energiemeter+thermostaat+circulatiepomp+collector, en dan natuurlijk de radiatoren... (Let wel: ik ben géén specialist... misschien is m'n huidige idee compleet verkeerd of veel te simpel.)
- Is de installatiekost van zo'n gedeeld systeem kleiner dan voor 3 aparte systemen?
- Is het verbruik van zo'n gedeeld systeem lager dan voor 3 aparte systemen...?
- Vermits de 3 CV systemen over een periode van 2 jaar zouden geinstalleerd worden, is dit een probleem? (Maw. initieel zal de CV veel te zwaar zijn...?)

Tips waar ik meer info kan vinden over mogelijke opstellingen zijn zeker ook welkom - zodra je buiten het standaardplaatje kleurt blijkt een pak minder informatie te vinden...

Dank!

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.