CV - stukhoutkachel voor LEW woning: kachel met een laag vermogen gezocht | Ecobouwers.be

U bent hier

CV - stukhoutkachel voor LEW woning: kachel met een laag vermogen gezocht

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van jvu
12/06/2013 - 11:11
jvu

hallo, wij zijn op zoek achter een cv-stukhoutkachel die onze LEW woning moet verwarmen. Hij/zij zou moeten instaan om de hele woning te verwarmen, geen andere verwarmingsbron en dit met behulp van een buffervat. Volgens de warmteverliesberekeningen hebben we 5,2 kW nodig voor het ganse huis, in de leefruimte is 1.5 kW voldoende. De cv kachels die op de markt zijn hebben allemaal een veel te groot vermogen. Kent er iemand cv kachels met een vermogen van rond de 5 kW waterzijde en een vermogen van rond de 1.5 kw afgifte in de leefruimte ? Met dank voor jullie reactie.

13 Reacties

Reacties

afbeelding van geert devos
12/06/2013 - 20:14

voor ons nieuw te bouwen passiefhuis hadden we hetvolgende in gedachten, doch is ook toepasbaar voor LEW :

Heb ondertussen zelf natuurlijk nog wat gezocht, en ik moet zeggen dat Lohberger wel zeer interessant lijkt voor mijn bedoeling.
- er is voor de meeste modellen een adoptor in optie , die het mogelijk maakt om rechtstreeks buitenlucht aan te trekken
- een paar modellen zijn uit te rusten met een warmtewisselaar , waarbij dan ook nog eens het vermogen kan bijgesteld worden (hoeveel procent warmte er naar san WW gaat , beetje te vergelijken met een soort zomer en winterstand, handig als je weet of je boiler dringend moet opgeladen worden, of net reeds "vol" warmte zit)
- daarbij is er voor san WW een kit in optie ,met pompgroep en alle veiligheidsappendages. alles in één, lijkt me vooral voor zelfbouwers wel handig en compact.
het is niet dat ik iets te maken heb mat dat merk , maar voor mij lijkt het wel echt een zeer goed alternatief voor het klassieke probleem "passiefhuis, kleine warmtevraag ruimteverwarming , grote vraag naar san WW,willen stoken én koken zonder netgekoppeld systeem"
een massakachel is vrij duur , en dan kan je nog niet echt kokerellen, hé.
Dit lijkt me een waardig alternatief

 

vermogen kan ingesteld worden dat bvb 80 % van de geproduceerde warmte naar het buffervat gaat , en de rest voor ruimteverwarming (best in een woonkamer/leefkeuken) en koken kan benut worden.

afbeelding van Lacroix
12/06/2013 - 22:16

De pdf met specificatie's geeft toch andere waardes dan de folder. De kleinste kachel (6/3) geeft nog 3,5 Kw aan de ruimte, en 3 kw waterzijdig. De verhoudingen zitten dus niet goed. Misschien toch eens gaan kijken bij een massakachel.

afbeelding van jvu
12/06/2013 - 22:31
jvu

Voor een massakachel ontbreekt de ruimte. Wij hadden de Rokossa IG2 rlu op oog, geeft 5,2 kW aan de waterzijde en 2,8 kW aan  de luchtzijde.Vooral die 2,8 is teveel, bijna het dubbele van wat we nodig hebben. Ik bemerk dat de Aqua-Insert van Lohberg een stralingsscherm heeft, hiermee geeft ze nog max 1kW aan de ruimte af. Iemand hier ervaring mee ?

afbeelding van brother paul
12/06/2013 - 23:47

ik ga daar filosofisch op antwoorden:

stel dat je uw boilervat van 1000liter hebt, hoeveel kWh kan daarin ? Een buffervat van 1000 liter zal wanneer dit is verwarmd tot 90°C dus 69,84 kWh aanenergie bevatten.

Dus als je uw huis stookt met een kachel van 5kWh of 10kWh ? de energie wordt opgeslagen in uw buffervat... 

Dus in uw geval, wat blijkbaar belangrijk is, is dat uw living niet warmer wordt verwarmd dan met 2kW...  En als je nu 10kWh kunt opslaan in dat buffervat, mag je al 6 uur stoken vooraleer uw buffervat ontploft.

Nu zoeken we die 2kWh oplossing.

Je zult dit volgens mij rapper bereiken met een gas verwarming, of met een pelletketel dan met een zo'n kachel.

vb pellet

http://www.dutry.be/merken/calimax/calimax_pelletkachels_model_pelletkachel_Twist.html

vb aardgas

http://www.dru.nl/assortiment/gas_en_hout_cv-haarden/dru_agua_b100/technische_details.aspx

 

Maar terug wat verder filosoferen= wanneer bereik je dat maximum stookvermogen van die kachels ??? Als je die dingen volstopt... Dus als je ze half zo vol stop, zul je minder kWh bereiken, dat zal ook al een ander deel van het antwoord zijn die je zoekt. Dus je moet zoeken naar de kleinste kacheltjes;..

dus er is ééntje die doet wat je vraagt

http://www.uwkachel.nl/spartherm-mini-z1-h2o.html

http://www.heidesmid.nl/uploads/bestanden/23ad924b-f81a-4210-aec3-fc698a90cba5

en de rest is volgens uw criteria (die volgens mij te streng zijn) iets te zwaar

http://www.uwkachel.nl/spartherm-a4-h2o.html

http://www.krulalltech.nl/Hout-cv-kachels-en-haarden/Altech/

http://www.openhaardpijpen.nl/details.aspx?ProductID=9201&ID=363

http://www.nordicfire.nl/Belgie/CV%20haard%20Corbeeltje.htm

http://groenverwarmen.nl/index.php/cv-haarden/waterflame-7kw.html

 

http://www.123-kaminofen.de/houtkachel-op-centrale-verwarming.html

afbeelding van jvu
13/06/2013 - 18:51
jvu

dank voor jullie reactie. Na rijp beraad blijven we bij onze eerste keuze nl Rokossa IG2. We hebben geen plaats om een inbouwkachel te plaatsen en het vermogen is een van de minste van de voorgestelde kachels.

www.rokossa-energy.com

Ter info: Spartherm is opgericht door dhr. Rokossa. Momenteel heeft hij blijkbaar zijn eigen bedrijf opgericht nl Rokossa gespecialiseerd in cv kachels. De Sparterm A4 H2O lijkt als 2 druppels water op de IG2.

Ik heb ABSOLUUT geen enkele commerciële binding met deze Duitse firma's, dit even terzijde.

grtz

afbeelding van benn
16/06/2013 - 17:20

Mooie kachel, zou voor mij ook wel een mooie oplossing zijn

... maar werkt ie ook ruimtelucht onafhankelijk? voor mij een vereiste; voor jou niet?

afbeelding van jvu
16/06/2013 - 20:30
jvu

ruimtelucht onafhankelijk was een absolute vereiste. We gaan een ventilatiesysteem D hebben en dit kan niet samen met een kachel die lucht uit de leefruimte gebruikt. De afkorting RLU is de afkorting dat deze kachel lucht van buiten haalt.( ben effe vergeten waarvoor deze afkorting staat)

afbeelding van brother paul
17/06/2013 - 08:16

Die rokossa is inderdaad een heel mooie keuze.

zeg een vraagje

als je een oude schoorsteen rechthoek 10cm - 20cm, hoe stop je daar een buis in van 15cm ? of duw je daar dan gewoon 2 buizen van 10 cm en bestaar een fusiestuk ? Of bestaan die schoorsteenpijnen rechthoekig ?

afbeelding van benn
17/06/2013 - 11:36

Waarom zou je een buis in je schoorsteen steken?

10 x 20 lijkt mij ok voor een houtkachel.

afbeelding van brother paul
17/06/2013 - 13:20

gewoon modern dubbelwandige schoorsteen erin stoppen, zodat reductie van brandrisico en de buis perfect geisoleerd erin zit

en ik dacht dat die buizen 20cm diameter zijn ?

afbeelding van Ecobouwertje
17/06/2013 - 15:05

Hallo,

 

Heb je al een gekeken op www.verwarmingsshop.be?

 

Groetjes

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.