CV: condensatieketel met houthaard combineren | Ecobouwers.be

U bent hier

CV: condensatieketel met houthaard combineren

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van ToonDG
30/11/2012 - 13:41

Inleiding:
Momenteel ben ik de renovatie van een huis aan het plannen. Het huis dateert uit 1960 en er is geen isolatie aanwezig. De spouwmuren en het dak zullen tijdens de renovatie worden geïsoleerd. Rd 1.82 m²K/W en 5.22 m²K/W respectievelijk. Momenteel wordt het huis verwarmd met twee gaskacheltjes. Deze moeten vervangen worden door een CV installatie.

Ik heb getwijfeld aan een lucht-water warmtpomp, maar ik betwijfel of het huis hiervoor voldoende geïsoleerd is. Aangezien de vloer nog in goede staat is zou ik deze ook willen behouden, en valt vloerverwarming af. Dan zou ik nog voor ventillo-convectoren kunnen opteren, maar deze zijn duur en maken lawaai. Bovendien heb je een warmtepomp vooral nodig wanneer het buiten koud is, en dan is het rendement juist laag.

Ik heb ook gedacht aan een houtvergasser, maar die moet constant handmatig aangevuld worden, of je moet ergens een grote opslagtank plaatsen met pellets of snippers.

De vraag:
Dan kwam mij ter ore dat er ook houtkachels zijn die in een klassieke CV opstelling te integreren zijn. Ik was zowiezo van plan om een haard te plaatsen in de woonkamer. Met dit systeem zou ik dan gascondensatieketel met radiatoren laten installeren, die vb 's morgens voor warmte zorgt. De houtkachel zou dan 's avonds voor warmte zorgen. Ik heb hier op het forum verschillende topics gelezen over het combineren van een houthaard (Normatherm, Brunner ...) met een CV installatie. Ik blijf echter met enkele vragen zitten.

  1. Kan eender welke condensatieketel op zo een buffervat aangesloten worden?
  2. Hoe wordt dit praktisch geregeld met thermostaat e.d.? De condensatieketel meet de temperatuur in het buffervat en activeert wanneer dit te koud is? En een kamerthermostaat vertelt de pompeenheid op het buffervat wanneer er water naar de radiatoren moet gaan? Maar dan mag de kamerthermostaat toch niet in de ruimte met de kachel staan? Of heb ik het fout?
  3. Wanneer ik dit idee voorlegde aan de man die een offerte gemaakt heeft voor de plaatsing van de condansatieketel en radiators, antwoordde hij: "Een combinatie met de houtkachel zijn we niet voor, omdat de kachel constant co ontwikkelt en dat is wat we net willen tegengaan, omdat je constant het vlammenbed afkoelt. En je moet zo heet mogelijke temperaturen ontwikkelen." Ik vermoed dat hij bedoeld dat het rendement van zo een kachel laag is? Op de website van Brunner las ik dat hun haarden een rendement hebben tot 60%. Wat is jullie idee hierover?

Alvast bedankt voor de reacties. Ik ben waarschijnlijk allerlei dingen vergeten vermelden, maar ik beantwoord jullie extra vragen graag.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.