Cursus installatie verwarming. | Ecobouwers.be

U bent hier

Cursus installatie verwarming.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van geert vancompernolle
26/03/2006 - 12:35

Ik weet niet of dit de juiste plaats is voor de vraagstelling, maar ik waag het er maar op:

Weet iemand waar ik info (online cursussen, cursussen die ik kan downloaden/kopen) kan vinden omtrent het opzetten van een volledige (vloer)verwarmingsinstallatie?

Dit zou allesomvattend moeten zijn, maw inclusief berekenen ervan, het circuit vanaf de aan/afvoercollector(en), het circuit van boiler/ketel tot collecor(en), het aansluiten van pompen, meerwegventielen, (terugslag)kleppen, berekenen debiet leidingen...

Iemand een idee?

Best rgds,

--Geert

11 Reacties

Reacties

afbeelding van stefan-14
26/03/2006 - 12:46

om dat te leren gaan vakmannen minstens 6 jaar naar een techische school en dan nog een jaar of 10 ervaring opdoen om het te kunnen plaatsen

andere mensen gaan een paar jaar naar hoger onderwijs om de berekening te leren maken

en jij zou dat even op een avond of 2 willen leren? veel succes

Stefan

afbeelding van geert vancompernolle
26/03/2006 - 13:23

en jij zou dat even op een avond of 2 willen leren? veel succes

Ik had het in mijn vraagstelling over info ivm verwarmingsinstallaties, niet over jaren ervaring op doen in die zogezegd 2 avonden leren.

Zoals tot nu toe alles bij onze nieuwbouw is gegaan, wil ik ook hier kunnen begrijpen/mee discussieren over de opzet van dergelijke installatie. Het is niet de eerste keer dat ik fouten uit een voorstel haal, mede dankzij het feit dat ik ten minste de wil heb om te begrijpen waarover het gaat.

Teveel mensen worden misleid en bekomen achteraf van een kater, net omdat ze niet voldoende basiskennis hadden van het onderwerp en als dusdanig ook niet konden weten dat wat er gebeurde, fout was.

En maak je maar geen zorgen: met berekeningen kan ik heus wel overweg!

Dus: antwoord totaal naast de kwestie vrees ik, Stefan!

afbeelding van Hans Delannoye
26/03/2006 - 14:32

Geert

WTCB o.a. " Rapport nr 1 Dimensionering van centrale verwarmingsinstallatie's met warm water"

BIN o.a. " NBN B 62-002 Berekening van warmtedoorgangscoëfficienten" en " NBN B 62-003 Berekening van warmteverliezen van gebouwen"

Of je echt komplete cursussen vinden op het internet daar twijfel ik sterk aan. Wel vindt je bij verschillende leveranciers technische dokumentatie over hun producten (vloerverwarming, ketels, pompen, kleppen, etc. toegespitst op hun producten). Maar uiteindelijk is dat ook gebaseerd op de theorie. Met wat gepuzzel haal je daar ook heel wat uit.

Alles hangt er natuurlijk vanaf wat je bedoeling is. Want de kennis die je uit boeken haalt heeft natuurlijk zo z'n beperkingen. Als je echt wil gaan installeren, is een goede opleidingscursus (praltisch en theoretisch) onontbeerlijk.

Hans

afbeelding van david stroobants-4
27/03/2006 - 09:26

Bouwteam (http://www.dialoog.be) organiseert regelmatig cursussen over verschillende onderwerpen. Ik weet alleen niet of ze specifiek infosessies omtrent verwarming aanbieden ...

afbeelding van ruben-6
27/03/2006 - 20:21

Hallo,

bij het VIK organiseren ze ook een cursus verwarmingstechnieken.Dit omvat oa.:
- dimensionering van leidingen, expansievaten, vloerverwarming, circulatiepompen,...
- principe schema's van ketels en toebehoren
- productie van sanitair ww
- interpretatie van regelschema's
-...

Zelf gevolgd, niet perfect maar toch interessant als basis.

Vr.groeten,
Ruben

afbeelding van de meyer willy
27/03/2006 - 22:00

Dank je Ruben

Inderdaad het is moeilijk om op een paar avonden alle aspecten van verwarming door te geven - ga hier geen reklame maken voor mij eigen cursussen - maar als je iets wil weten dan heb je daarvoor studieburo's zoals het mijne - daar heb je ook goeie cursussen op - kijk eens op www.sabvba.com - indien je meer enst te weten, dan kan je altijd eens opbellen

Willy

afbeelding van Hans Delannoye
27/03/2006 - 23:33

Willy

Dat is allemaal mooi, maar ik hoop dat je daar toch niet hetzelfde verteld als in sommige vraagstaarten, waar toch wat halve waarheden in staan.

Hans

afbeelding van geert deurinck-1
12/04/2006 - 21:22

@ Hans Delannoye:

Kan je mij laten weten waar je dat WTCB-document (" Rapport nr 1 Dimensionering van centrale verwarmingsinstallatie's met warm water")
kan vinden.
Ik ben een student, en we moeten voor een school het verwarmingssysteem herontwerpen, maar de cursus die we daarvoor ter beschikking hebben is ongelooflijk onduidelijk en ongestructureerd, dus misschien dat dat documentje wel wat duidelijkheid zou kunnen brengen.

Hartelijk dank bij voorbaat,
Geert Deurinck

afbeelding van Hans Delannoye
12/04/2006 - 21:31

Geert

Informeer eens bij het WTCB, zij zijn de uitgever. Ik denk niet dat je dat in de gewone handel kan vinden.

Hans

afbeelding van geert deurinck-1
13/04/2006 - 15:29

Hans,

bedankt! Ben deze morgen naar het WTCB in St-Stevens-Woluwe gegaan en heb het WTCB-rapport ondertussen al in handen! Prima service ginder.
Bedankt voor je reactie.

Grtz,
Geert

afbeelding van r.vanrossen@skynet.be
04/12/2008 - 11:30

NBN EN 15316-4-1
Verwarmingssystemen in gebouwen - Berekeningsmethode voor de systeemenergiehoefte en het systeemrendement - Deel 4-1 : Warmteopwekkers voor ruimteverwarming, verbrandingssystemen (verwarmingsketels) (1e uitgave)
Pas uit als normen :

NBN EN 15316-4-2
Verwarmingssystemen in gebouwen - Berekeningsmethode voor de systeemenergiebehoefte en het systeemrendement - Deel 4-2 : Warmteopwekkers voor ruimteverwarming, warmtepompsystemen (1e uitgave)
NBN EN 15377-1
Verwarmingssystemen in gebouwen - Ontwerp van ingebouwde oppervlakteverwarmings- en koelsystemen - Deel 1 : Bepaling van de ontwerpwaarde van de verwarmings- en koelingscapaciteit (1e uitgave)
NBN EN 15377-2
Verwarmingssystemen in gebouwen - Ontwerp van ingebouwde oppervlakteverwarmings- en koelsystemen - Deel 2 : Ontwerp, dimensionering en installatie (1e uitgave

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.