COP warmtepomp daikin | Ecobouwers.be

U bent hier

COP warmtepomp daikin

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van steven-12
20/05/2007 - 08:36

volgend bericht over de daikin warmtepompen las ik op de livios website : "Altherma heeft een capaciteit van 6 tot 8,6 kW. Dit volstaat om comforttemperaturen te bieden tot buitentemperaturen van – 10° C."
Klopt dit met de werkelijkheid en heeft er iemand ervaring mee. Steven

72 Reacties

Reacties

afbeelding van marc-4
20/05/2007 - 11:28

in de folder op de site van Daikin zijn er 3 buitentoestellen vermeld: 5,75, 6,84 en 8,43 KW en dit bij 7°C.
Dit toestel was nog niet op de markt dus heb ik gekozen voor één van hun lucht/luchtsystemen. Maar vooraleer de keuze te maken ben ik wel even in overleg geweest voor de rendementen van de koude dagen. Heb een overzicht gekregen van de specificiaties bij 7°C en bij lagere temp tot -25°C denk ik. Mijn buitentoestel kan 9KW aan warmte onttrekken bij 7° en nog 6 KW bij -15°. Gezien hun keuze van gas kan deze theoretisch althans doorgaan tot -40°C maar veel warmte zal er dan onttrokken worden.
Even de capaciteitstabellen opvragen bij de dealer (technische documentatie).

afbeelding van walter-13
20/05/2007 - 12:14

Steven,

eerst controleren hoeveel je zelf nodig hebt bij die temperaturen. Dan pas kan je zeggen of de lucht warmtepomp volstaat.
Hoeveel hij je nodg bij -10°C (eigenlijk -8°C wat de praktische minimum temperatuur is in de meeste delen van Vlaanderen).

Walter

afbeelding van marc-4
21/05/2007 - 09:23

Bij de berekening dien je eerst een standpunt in te nemen ivm volledige verwarming dmv een warmtepomp of die uitzonderlijke dagen een bijverwarming te gebruiken (eventueel enkele lokalen minder of niet te verwarmen).
Met dit gegeven ga je in de statistieken van uw streek op zoek naar de gebruikelijke temperaturen en bereken je daar je warmtevermogen op. (dit zal dus geen -8°C zijn).
De eenvoudigste en goedkoopste installatiekost voor in het geval van is een elektrische verwarming. Niet meteen de meest ecologische maar is een overgedimensioneerd systeem dat dan wel? Die kan je dan in die lokalen plaatsen waar je s nachts warmte nodig hebt, die lokalen als hierboven aangegeven als minder of niet te warmen). Op het ogenblik zelf kies je maar of verwarming nodig is.

afbeelding van stephan-1
29/05/2007 - 18:00

Bij daikin kan je als optie 6 of 9KW elektrische weerstand krijgen om dit verlies van vemogen bij -10 te compenseren.

Bekijk ook eens de werkelijke winst van de pomp met de SPF factor ( performance gedurende het hele jaar)

afbeelding van marc-4
30/05/2007 - 22:46

Stephan, de systemen R410 van Daikin werken bij mijn weten tot temperaturen van -20°C, het vermogen en COP lopen wel terug, wat gebruikelijk is voor een luchtsysteem.

afbeelding van frank-27
01/06/2007 - 18:48

stephan.
je kunt inderdaad electrische weerstanden van 3,6 en 9
kw als optie bestellen bij daikin.maarongeveer vanaf september komt daikin op de markt met een lucht-water
warmtepomp van 16 kw. overdimensineren is niet goed maar als het voor de verwarming van je woning gaat kan je een
buffervat plaatsen die de werking van je warmtepomp ver-
mindert. met een of twee driewrgkranen en een voeler + je buffervat te plaatsen kan je je COP of rendement van je pomp
vergroten.Deze pompen werken inderdaad tot bij een -25°,maar
dan moet je wel weten dat je COP van enkele faktoren afhangt
en b.v. bij een buitentemp van -8° zal deze verder afgekoeld worden tot ongeveer - 13° a -14° Dus je COP zal dan waarschijnlijk tussen de 2,3 a 2.8 liggen.

afbeelding van sofie
11/10/2007 - 10:57

Wij overwegen dus ook om een altherma warmtepomp te installeren. Graag had ik van enkele van u geweten wat het gemiddeld verbruik per jaar is voor een doorsnee gezinswoning? Is dit soort verwarming dan eigenlijk nog goedkoper dan verwarmen met gas? Nu de electriciteitsprijzen gaan stijgen volgend jaar, zal het dan nog altijd rendabel zijn tov. gas?

afbeelding van kharma
11/10/2007 - 13:12

Ik ben ook wel geïnteresseerd in de verbeterde lucht/water warmtepompen van Daikin. Kheb gisteren dan ook eens mijn licht opgestoken bij een verdeler (die ook gewone warmtepompen levert) en volgens hem zijn de warmtepompen van Daikin (Altherma) nu leverbaar met 14kw en 16kw. Eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat ik van zulke (technische) zaken weinig kaas gegeten heb, maar het principe van een warmtepomp interesseert mij wel.

Nu voor de warmtepomp van 14kw die hij me voorstelde zei hij dat Daikin dankzij nieuwe en dus uiteraard verbeterde compressoren een COP halen van 5,1 bij 7°; 4,5 bij 2°; 4,1 bij -2° en nog 3,3 bij -7°. ALs je dit dan vergelijkt met de gemiddelde COP die een grond/water warmtepomp haalt en rekening houdend met de lagere kostprijs (rond de 6000 euro minder, zei hij) wordt dit toch wel een interessante optie, niet? Zeker als je het verschil in prijs dan nog eens in extra isolatie stopt.

Kan iemand deze waarden én theorie bevestigen? Of zitten hier toch ergens addertjes onder het gras die voor een leek niet meteen duidelijk zijn?

afbeelding van stefan-14
11/10/2007 - 15:39

Kan iemand deze waarden én theorie bevestigen? Of zitten hier toch ergens addertjes onder het gras die voor een leek niet meteen duidelijk zijn?

geen subsidies mogelijk voor deze toestellen, verkopers vertellen dit meestal niet spontaan

Stefan

afbeelding van walter-12
11/10/2007 - 16:32

Kan iemand deze waarden én theorie bevestigen? Of zitten hier toch ergens addertjes onder het gras die voor een leek niet meteen duidelijk zijn?

=> luchtwarmtepompen hebben ook een ontdooicyclus: vraag na wat het verbruikte vermogen hiervan is
=> controleer of het vermogen van de ventilator opgenomen in de COP.
=> hoogste COP is voor bij laag temperatuur verwarming, dus vv; bij luchtverwarming zit je aan hogere temperaturen en dus lagere opbrengst.

Walter

afbeelding van kharma
11/10/2007 - 16:45

Ok, bedankt voor de reactie(s), rekening houdend met de subsidies wordt het verschil toch weeral wat kleinder.

@ Walter: Bij mij zou het in ieder geval in combnatie met vv zijn.

Of het vermogen van de ventilator inbegrepen is, weet ik niet. Op de site www.altherma.be spreken ze wel maar van een cop tussen 4-4,5 (zonder temperatuuraanduiding, ofwel kijk ik er ergens over). Ik vind er ook nergens de gegevens van 14kw en 16kw weer. Ik informeer me verder en hou jullie op de hoogte.

Trouwens nog een vraagje: stel dat we opteren voor een lucht/water warmtepomp, is het dan belangrijk waar je de buitenunits zet (zuiderkant beter dan noorderkant) of maakt dat niet uit?

Het blijft in ieder geval een twijfelgeval: warmtepomp (grond/water of lucht/water) of gas. En als ik hier op het forum wat rondlees wordt me ook niet meteen duidelijk wat te nemen. Hadden we maar een glazen bol om de toekomst (gasprijzen, evolutie van nieuwe systemen,...) te bekijken :-/

afbeelding van Albrecht-1
11/10/2007 - 19:45

Heeft iemand hier kennis van bodemwarmtepompen met een inverter ? De bekendste merken bieden enkel aan/uit warmtepompen, maar de energiebesparende principes zijn evenzeer van toepassing op bodemwarmtepompen.

groeten,
Albrecht

afbeelding van geert-19
11/10/2007 - 20:23

Be er nu ook over aan het denken om zo een altherma systeem in mijn LEW te zetten.
Wegens te kleine tuin hadden we een grondsysteem al geschrapt en ons neergelegd bij een kleine condensatieketel , maar als iknu eens naar de mogelijkheden kijk van dit systeem , lijkt het veelbelovend. Gelukkig nog geen gas laten aanleggen , dat zouden we dus al uitsparen.
Toch 2 vraagjes :
- wat is de prijs van zo'n systeem , iemand al aangekocht?
- waarom in godsnaam geeft eandis wel premie voor grond en waterystemen, maar niet voor luchtsystemen ?
Waarschijnlijk van de tijd dat de COP's van de luchtsystemen nog te laag waren , maar daar is nu toch verandering in aan't komen .(minimum COP voor premie moet 3,5 zijn, volgens Daikin zitten ze daar toch aan , dus what's the point?) Zo'n systeem is te eenvoudig zeker.

afbeelding van stefan-14
11/10/2007 - 21:29

moeten ze dan ook premie geven voor iedereen die een airco plaatst?

hoe groter airco hoe meer premie????

Stefan

afbeelding van walter-13
11/10/2007 - 22:50

Kan je eens de documenten tonen die tonen dat de COP 3,5 is?

Walter

afbeelding van walter-13
11/10/2007 - 23:19

net zo eens naar een presentatie gekeken: http://www.altherma.be/images/Altherma%20website%20final%20version%20NL%2025%20september.ppt

Ik heb toch eens goed moeten lachen: voor een K45 gebruiken zij 10.000kWh voor 165m2 woning 1 jaar te verwarmen. En dat kost hen dat 1.200 Euro per jaar om te verwarmen.
Mijn K32 kon ik vorig jaar met 2.000 kWh verwarmen met mijn warmtepomp, of 5 keer minder dan in hun berekening.
Conclusie is vooral: steek meer isolatie.

Let trouwens op dat ze in hun berekening ook geen warm water voorzien. Tel daarvoor nog maar een 2.000kWh bij.

Ik vind ook nergens gegevens die hun jaargemiddelde van 3,4 bevestigd. Daar ben ik zeer benieuwd naar.

Walter

afbeelding van kharma
12/10/2007 - 08:17

@ Walter, ik ben het volledig eens met UW conclusie: meer (en goed) isoleren zal je energiefactuur fors omlaag duwen.

MAAR ik denk wel dat de bedoeling van de presentatie is om drie gangbare soorten verwarmingssytemen te vergeijken en hieruit de conclusie te trekken dat een warmtepomp (in dit geval lucht/water) eveneens voordeliger uitkomt dan verwarmen op gas of stookolie.

Ik vrees enkel dat wanneer diezelfde vergelijking zal worden gemaakt door een gasleverancier deze andere factoren (kostprijs intallatie, verbruik ventilator,...) zal in rekening brengen en zo tot een andere conclusie zal komen. Om maar te zeggen dat ik vrees dat het commerciële van de presentatie het objectieve soms uit het oog durft te verliezen.

afbeelding van jeroen.beeckx@telenet.be
12/10/2007 - 21:38

Beste,

Steek de meerkost van een lucht-lucht WP t.o.v. een condensatieketel, in extra isolatie.

Hoe meer van die warmtepompen (vooral dan lucht-lucht), hoe meer kernenergie.

Ook altijd geweldig die woningen met een plaatje isolatie in de spouw en een zonneboiler op het dak > ook economische én ecologische waanzin.

Als je dan toch kiest voor een WP, dan ook graag op (veel te schaarse) groene stroom.

JB

afbeelding van kharma
14/10/2007 - 02:28

Ter info: prijs die ik heb gekregen voor plaatsing van Altherma-warmtepomp: 16.500 euro, incl. plaatsing vv (200m²). Indien we vv zelf doen: 14.500 euro

afbeelding van walter-13
14/10/2007 - 09:42

Kharma,

Is de prijs met of zonder BTW?
Wat is het warmteverlies van je woning, K-waarde, met/zonder balansventilatie?
Enige schatting jaarlijks verbruik?
Hoe wordt warm water gemaakt?

Walter

afbeelding van marc-4
14/10/2007 - 10:06

eigenlijk zouden we ons moeten afvragen waarom Eandis de premie heeft afgeschaft?

Dat het systeem dan iets duurder wordt klopt maar werd met de andere systemen rekening gehouden met de dure boringen (grondwater),de aanleg van het captatienet en het net zelf?

bij vermelding prijzen ook wat meer technische info, maar dank we hebben een idee

een 9Kwh buitenunit met 2 vloerunits en 2 wandunits geinstalleerd in 2007 7500€ incl.

De beste gasinstallatie die werd voorgesteld kwam op 5500€ incl BTW. Toen nog premies en het verschil was ongveer 980€ tussen beide systemen.

Verbruikschattingen werden enkel gegeven bij gas en door mij uitgerekend in centen. Wij zitten nu gemiddeld 14,5% lager dan met gas. MAAR bij gas spreken ze wel niet over een elektriciteitsfactuur.

Met gas kon ik wel (goedkoper)warm water maken en niet met de lucht/lucht WP.

Laten we het industriëel maken van groene stroom over aan de specialisten.

laptopbatterij plat ff off-line

afbeelding van Anonieme gebruiker
24/10/2007 - 16:46
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Prijs is excl BTW.

K-waarde ken ik nog (steeds) niet. Warmteverlies en K-waarde worden op dit moment berekend door firma van warmtepompen (om de haalbaarheid na te gaan) Ik kan wel het volgende meegeven:

Ventilatie = systeem C+
Nu voorziene isolatie:
Muur: 30mm spouw + 60mm PUR + 140mm porotherm
Gelijksvloers: 60mm PUR
Dak (plat): 80mm PIR of PUR
Ramen: k1.1 alu 3-kamerprofiel

Warm water zal deels gebeuren via zonneboiler (aantal m² en grootte boiler nog niet bepaald), waarbij de (eventuele) warmtepomp overneemt indien zonneboiler er niet komt.

Ik ga wel nog bespreken met architect om isolatie (zeker dan dakisolatie) op te drijven. Hoewel de plannen al in een vrij definitief stadium zitten.

afbeelding van Anonieme gebruiker
30/10/2007 - 10:24
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Voorlopig resultaat: K45 en warmteverlies 13,8kw bij de huidige voorziene isolatie.
Nieuwe prijs:
- Altherma 16kw (3kw backup): 14250 euro (excl btw, incl zelf te plaatsen vloerverwarming 190m²);
- Altherma 14kw (3kw backup): 13750 euro (excl BTW en incl zelf te plaatsen vloerverwarming 190m²)
Meerprijs actieve koeling: 500 euro.

Hebben ook prijs gekregen van grond/water-warmtepomp (15kw): 20600 euro (excl BTW, incl zelf te plaatsen vloerverwarming 190m²). Passieve koeling: +2000 euro

Ter info: verschil tussen zelf leggen van vvw en laten doen is ongeveer 2000 euro.

afbeelding van walter-13
30/10/2007 - 20:07

Kharma,

en wat is je warm water oplossing?
Het opgegeven vermogen van de WP is dat bij -8°C? Normaal is dat niet het geval. Kom je toe bij vriestemperaturen met de warmtepomp alleen?

Walter

afbeelding van Anonieme gebruiker
31/10/2007 - 09:58
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Ik heb er allemaal niet veel kaas van gegeten, vandaar ook mijn info-vragen, maar ik kan het volgende meegeven:

De verliezen zijn berekend bij -8° buitentemperatuur en globaal 20° binnentemperatuur en sanitair warm water voor 4 personen inbegrepen.

Het vermogen van de grond/water-warmtepomp is berekend bij 0° water in en 35°cv water uit en lage temperatuur cv-installatie (vvw dus).

Bij de lucht/water-warmtepomp staan er geen details bij over de berekening van het vermogen.

Warm water zou deels via zonneboiler voorzien worden en indien dit niet voldoende zou zijn, springt de warmtepomp bij (vermoedelijk zal dat ingesteld worden om 's nachts op te laden). Ten minste, zo dacht ik het begrepen te hebben.

We zouden wel een extra gaskachel voorzien in de woonruimte (en dus ook voor de keuken -> lopen over in elkaar). Dit dus met de bedoeling om bij grote temperatuursschommelingen snel te kunnen verwarmen én om bij te springen op echt koude dagen.

Ik begin echter meer en meer te twijfelen of we niet beter voor een volledige gasinstallatie zouden kiezen, gezien het toch wel grote prijsverschil, maar toch nog steeds gecombineerd met een zonneboiler voor het sanitair warm water.

De voornaamste reden waarom ik voor een warmtepomp zou kiezen zijn de volgende:
- niet afhankelijk van prijsstijgingen van bvb gas en mazout (hoewel er toch een correlatie is met de electriciteitsprijzen);
- weinig onderhoudskosten;
- mogelijkheid tot passieve koeling in de zomer (hoewel we ons huis dankzij de efficiënte werking van buitenzonnewering al vrij koel zullen kunnen houden = vaststelling bij vrienden).

Waarom ik er niet voor zou kiezen:
- kostprijs
- wat als er iets aan mankeert (zoals je al vaker gezegd hebt: er woont bvb niet op elke hoek van de straat een expert hierin)

afbeelding van walter-13
31/10/2007 - 22:26

Kharma,

wat nog ontbreekt in je lijstje om te oordelen, is het geschatte jaarlijkse verbruik (in kWh en Euro's).
Vergelijk ook eens met de goedkope oplossing; gas+radiatoren (+eventueel zonnepanelen voor sanitair warm water). En kijk dan eens wat er gebeurd als je het prijsverschil investeert in isolatie (momenteel is er zeker niet goed geisoleerd).
Alleen al de verplichting vloerverwarming te nemen weegt ook zwaar door in de kosten voor warmtepomp.

En ook nog: is je isolatie ok, moet je niet bang zijn voor snelle temperatuurswisselingen. Die mogen er buiten misschien zijn, maar zijn niet te voelen in huis.

Walter

afbeelding van Anonieme gebruiker
02/11/2007 - 09:32
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Walter (en iedereen hier trouwens), alvast bedankt voor je opmerkingen. We gaan de (PUR-)isolatie overal met 2cm verhogen (niet spectaculair, I know, maar het zal toch iets verbeteren). En we gaan es meer in detail het kostenplaatje van beide systemen vergelijken. In ieder geval zouden we in de woonruimte met vvw blijven verwarmen, gecombineerd met gaskachel (schouw zal wel voorzien worden om eventueel later om te bouwen naar pellets of hout of iets anders) en dan op de andere kamers ofwel met vvw (in geval van warmtepomp) of radiatoren (in geval van gasinstallatie).

Zonneboiler voor sanitair warm water komt er sowieso.

Wat het verbruik betreft: daar heb ik totaal geen idee van hoe je dit moet berekenen.

afbeelding van walter-13
02/11/2007 - 16:25

Kharma,

"Wat het verbruik betreft: daar heb ik totaal geen idee van hoe je dit moet berekenen."
=> ik zou verwachten dat de mogelijke installateurs van warmtepomp toch een poging tot schatting van je toekomstig verbruik gedaan hebben. Of was dat niet het geval?

Walter

afbeelding van carla-1
06/11/2007 - 22:19

Beste allemaal,

wij overwegen om in onze nieuwbouw een warmtepomp met vloerverwarming door Izen te laten installeren via horizontale leidingen over een groot deel van onze tuin...
Persoonlijk heb ik toch nog ernstige twijfels over de haalbaarheid van het systeem vandaar deze mail, in de hoop enige ervaringen van anderen te krijgen, waarvoor bij voorbaat dank...
Mijn grote vrag situeert zich op het vlak van de warmte van het systeem: kan dit blijvend voldoende warmte bieden ook in de winter in een woning waar ganse dagen verwarming nodig voor mensen die zoals ik erg koudgevoelig zijn en dus niet tevreden zijn met 20 graden...
De kostprijs is relatief hoog, als daar dan nog zou bijkomen dat ik regelmatig kou moeten lijden, dan zou ik nu liever forfait geven.
Dank bij voorbaat voor ieder advies of raad,
mvg,
carla

Pagina's

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.