condens vochtigheid | Ecobouwers.be

U bent hier

condens vochtigheid

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van marleen-2
22/03/2007 - 21:42

Ik zit met het volgende probleem: Zopas heb ik mijn slaapkamer, die onder een schuin dak ligt, laten isoleren. Vanaf dan loopt het water (condens) van de muren als ik slaap met raam en deuren dicht. Nu ik een verwarming heb geplaatst is het nog erger. Het heeft iets te maken met het dauwpunt denk ik. Wat kan ik hier aan doen? Hopelijk is er een ander oplossing dan het terug opbreken van heel de boel?

6 Reacties

Reacties

afbeelding van GeertBellens
22/03/2007 - 22:22

Marleen,

vroeger was je slaapkamer waarschijnlijk natuurlijk geventileerd door de spleten het dak.
Nu dat dichtgestopt is, kan het vocht niet uit de woning.
Je moet dus ventileren.
Raamrooster, raam op kleine kip,....

Hoe verwarm je de slaapkamer ? Want verwarmen zorgt er wel voor dat de lucht meer vocht kan opnemen....

Geert

afbeelding van tim-1
23/03/2007 - 12:20
Tim

Dag Marleen,

Dit heb ik ook gehad, eerst dacht ik aan een lek in mijn dak of aan de schouw.
Daarna is gebleken dat het lag aan het dampscherm. Ik had er gewoon geen.
Ik ben geen kenner maar de waterdamp die in de lucht zit gaat blijkbaar condenseren in/tussen de isolatie, bij mij gebeurde dit als het buiten zeer warm was, de druppels liepen gewoon langs kieren in het plafond en langs de muur naar beneden.

Heb je een pannendak of is het roofing? Mss heb jij hetzelfde probleem.

Gr Tim

afbeelding van GeertBellens
23/03/2007 - 18:11

Ja Marleen,

als je inderdaad geen dampscherm hebt zoals Tim denkt, dan zal de lucht afkoelen in je dak, condenseren, ergens samenkomen en inderdaad van de muur stromen.

Geert

afbeelding van jeroen.beeckx@telenet.be
24/03/2007 - 12:06

Marleen,

Is de muur geïsoleerd?

Hoeveel m2 muur heb je, hoeveel m2 dak.

Komt het nat uit het dak gelopen, op de muur? Kan je dat zien?

Mij lijkt het misschien het volgende: De koude oppervlakte van je kamer is nu verminderd, omdat een gedeelte nu minder koud is, je dak dus. Het vocht in de kamer heeft dus een kleinere, koudere oppervlakte om te condenseren. Je koude muren krijgen dus meer vocht "te verwerken", met de nare gevolgen vandien.

Indien je er van uit gaat dat het dak correct, met goed dampscherm dus, geïsoleerd is, kan een oplossing zijn de muren isoleren.

Kan je de oppervlakte temperaturen van muur en dak meten? Of kan je met je hand de temperatuur vergelijken dus dak en muur? Indien muur veel kouder aanvoelt, kan dat het probleem zijn

Heb je enkel een dakvenster, is er ook veel condensatie op het glas?

Een ontvochtiger kan voorlopig een oplossing zijn, verwarmen in principe ook, maar in mindere mate.

Mvg

JB

afbeelding van walter-13
24/03/2007 - 19:41

Marleeen,

ik denk dat je zelf het probleem hebt opgelost door juist te ventileren. In alles wat je schrijft wijst dit toch in de eerste plaats om condensatie vocht.
Door alleen de velux in kipstand te plaatsen, heb je niet voldoende ventilatie want de lucht moet ook van ergens aan/af gevoerd worden. En daarvoor dient je deur dus.
'Normaal' is een spleet onder de deur van 1à1,5cm ook voldoende voor ventilatie.
Een beetje aan jou dus om te kiezen hoe je deur gebruikt om te ventileren (spleet of rooster)

Misschien nog 1 opmerking; normaal wordt de lucht afgevoerd in de natte ruimtes (badkamer, wc) en wordt de lucht aangevoerd in de droge ruimtes (leefruimte, slaapkamers). Omdat er blijkbaar zoveel vocht is in je slaapkamer, vraag ik me af er ergens in de logica van luchtstromen niets fout is. Je zou eens moeten zien of de lucht in je slaapkamer nu ingeblazen wordt of uitgeblazen. Je kan dit bv testen door de deur gedeeltelijk toe te doen en te kijken hoe de luchtstroom is langs de deurspleet met bv een kaars).

Walter

afbeelding van yvonne
04/04/2007 - 20:32

Ik heb een woning uit 1997 met een plat dak. Sinds een jaar vallen er druppels van het dakrand naar beneden op mijn vensterbank wat steeds een irritant tikkend geluid geeft. Dit gebeurt als het gewoon droog en zonnig weer is. Ik heb geen idee waarom ik de voorgaande jaren hier nooit last van had en nu wel. Op sommige plekken voelt de buitenmuur boven bij het dak warm aan. Op die plekken is de muur ook nat van de condens.
Weet iemand wat je hier tegen kan doen en of dit schadelijk is?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.