Combitoestellen voor passiefhuis | Ecobouwers.be

U bent hier

Combitoestellen voor passiefhuis

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van jeroen-12
23/11/2007 - 12:37

Hallo,

Ik sta op het punt een passiefhuis te bouwen. Voor de ventilatie en nog resterende warmtebehoefte lijken me combi-toestellen zoals de Genvex 185 Combi en de Viessmann vitotres 343 interessante produkten. Weet er iemand nog merken van dergelijke toestellen? Of enige ervaring met één van beiden?

Het is ook mogelijk om een zonneboiler op dit systeem te koppelen. Ik vraag me echter of dit daadwerkelijk rendabel is. Immers: er wordt geen gebruik gemaakt van een tussenvat waar de warmte, gewonnen uit de zon, opgeslaan wordt. Praktisch: in 90% van de gevallen gebruiken we 's avonds het warm water in het voorraadvat om te douchen. Vanaf dan is er geen zonnewarmte meer en vermoed ik dat de warmtepomp de 200 liter terug op temperatuur zal brengen (door het beperkt vermogen van de warmtepomp van ongeveer 0.5kW duurt dit ongeveer 9 uur). Wanneer het zonnetje dus terug begint te schijnen is het vat weer helemaal op temperatuur.

Uitstellen van het verwarmen via warmtepomp, als dit al mogelijk is, lijkt me ook geen optie. Stel dat de volgende dag bewolkt is, en je beseft pas om 17u dat de warmtepomp ingeschakeld moet worden, heb je nooit warm water tegen pakweg 19u.

Het lijkt me dus veel interessanter om te investeren in een warmterecuperatie via douchepijp (ongeveer 700€ investering, met rendement van ongeveer 50%) dan in een zonneboiler? Eventueel kan je natuurlijk wel zelf een tussenvat installeren, maar ik denk dat je dan al een investering van >5000€ moet ophoesten. Gezien de relatief beperkte kostprijs van warm waterbereiding (ongeveer 100 a 150€/jaar volgens mijn berekeningen), niet echt een rendabele keuze.

Delen jullie mijn visie, of zie ik ergens iets over het hoofd.

Alvast bedankt voor de reacties!

2 Reacties

Reacties

afbeelding van ah
24/11/2007 - 12:04

Jeroen

drexel-weiss
nilan
alpha innotec
paul luftung

Idd zijn zonnecollectoren niet de beste optie in die combinatie; die apparaten zijn enkel geschikt voor passiefhuizen en passiefhuizen hebben enkel verwarming in de koudste wintermaanden december-maart; juist in die maanden heb je dus extra warmte nodig maar doet de zonneboiler het niet. In de zomer draaien die apparaten toch al een COP an ruim 3,5 omdat er veel warmte in de ventilatielucht zit dus kun je beter in PV inesteren; die PV kost ca 5 euro per KWh/jaar met en COP van 3,5 dus ca 1,5 euro per kWh/jaar. Een zoneboiler kost riom 2 euro per kWh/jaar plus veel overschot waar je niets mee kan.

Mvg Arnold

afbeelding van robin demey
05/12/2010 - 17:43

Ik zal ook werken met de Genvex Combi en hoogstwaarschijnlijk ook met zonneboiler.

Echter kan je ook gewoon je levensstijl aanpassen en 's morgens een douche nemen ipv 's avonds (tenzij je natuurlijk in de bouw of zo werkt).

Douchewarmtewisselaar vind ik sowieso een must.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.