Combi Zonneboiler in combinatie met vloerverwarming | Ecobouwers.be

U bent hier

Combi Zonneboiler in combinatie met vloerverwarming

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Beginnend-Groentje
24/09/2013 - 15:25

Beste mensen,

 

Ik wil mij even voorstellen. Mijn naam is Semmy en ik lees al geruime tijd mee op het forum.

 

Ik zou graag willen weten of ik een besparing kan doen boven op het SWW wanneer ik een combi zonneboiler als ondersteuning van mijn vloerverwarming zou aanschaffen. De temperatuur die naar mijn VV gaat is 40 graden.

 

Ik heb al diverse leveranciers gecontacteerd maar de een zegt dat het wel goed is en de andere dan weer dat het niet goed is. Ik zie dus door de bomen het bos niet meer.

 

De opervlakte van mijn vloer is een 65 m2

De naverwarming zal gedaan worden door een Vaillant HR+ ketel.

 

Helaas kan ik zo geen concrete antwoorden vinden op mijn vragen, daarom stel ik ze nogmaals in dit topic.

 

Nu mijn vragen.

- Heeft iemand persoonlijke ervaring met een combi zonneboiler en vloerverwarming?

- Is het gedeelte dat voor de verwarming gebruikt wordt een "gesloten circuit" dus hier komt geen levend water bij?

- Welke temperatuur haalt u in voor- en nazesoen?

- Welke temperatuur haalt u in de winter?

 

Alvast bednkat

Semmy

34 Reacties

Reacties

afbeelding van PatrickM
24/09/2013 - 17:05

Semmy,

de sleutel tot succes in deze materie is de gelaagdheid van uw boiler of buffervat.

Enkel het bovenste deel wordt in de winter door uw CV-ketel opgewarmd tot SWW-temperatuur. Het SWW wordt meestal bereid in doorstroom of met een 'freshwaterstation' , op die manier krijgt de bodem van het vat +/- de temperatuur van het koude leidingwater.

Het onderste deel is kouder, waardoor de zon daar in de winter nog iets kan aan toevoegen, ergens in het midden van het vat tot 25-40°

In het midden van het vat zit dan een aansluiting die dient om de retourtemperatuur van uw vloerverwarming te verhogen, waardoor uw brander wat minder werk heeft en minder verbruikt

Aangezien uw VV constant draait, zullen de zonnepanelen er in de winter slechts uitzonderlijk in slagen van boven de 40-50° te komen, aangezien de warmte direct door de VV verbruikt wordt, maar dat is ok want het rendement van uw zonnepanelen ligt dan veel hoger dan bij de hogere SWW-temperaturen.

Als je de zoekfunctie gebruikt met de termen 'retourverhoging', of 'zonneboiler winter' en dergelijke, dan ben je hier uren zoet.

 

 3 factoren zijn van belang voor een goed resultaat:

 - de boiler met gelaagd zijn

- de boiler moet groot zijn (laten we zeggen vanaf 800-1000L, meer is beter)

- de oppervlakte aan panelen moet groet zijn (laten we zeggen vanf 10-12m²)

dan alleen is de extra investering in de installatie voor 'retourverhoging' de moeite waard.

Wonderen moet je van die winteropbrengst niet verwachten, iets in de grootteorde van 10L stookolie of 10m³ gas besparing per m² thermisch paneel. Maar als je de boiler alleen gebruikt voor SWW dan heb je in de winter praktisch geen opbrengst.

van 21/3 tot 21/9 mag je stellen dat uw SWW gratis is.

 

       -Heeft iemand persoonlijke ervaring met een combi zonneboiler en vloerverwarming?
       - Is het gedeelte dat voor de verwarming gebruikt wordt een "gesloten circuit" dus hier komt geen levend water bij?
       - Welke temperatuur haalt u in voor- en nazesoen?
       - Welke temperatuur haalt u in de winter?

 

En als antwoord op uw 4 respectievelijke vragen:

1. ja

2. hier bij mij zit in het buffervat dood CV-water, zonnecircuit en SWW is daarvan gescheiden

3. 60°

4. minder relevant, want 1000L met 10° in temperatuur verhogen is in deze materie interessanter dan 100L verhogen van 20 naar 60°

 

Veel succes

afbeelding van Ingir
24/09/2013 - 17:42

Ik heb de oefening al eens gemaakt om te concluderen dat het de investering niet waard is, ook niet in ecologisch opzicht, in de zin van: waar kan ik mijn geld het beste in steken als ik wil besparen op energiekosten.

 

Een combi-zonneboiler werkt eigenlijk alleen goed als je woning is voorzien van lage temperatuurverwarming (vloerverwarming) en dat is alleen mogelijk als de woning goed geïsoleerd is. Maar dan is het energieverbruik ook zo laag dat je weinig kunt besparen op stookkosten, te weinig om de hoge kosten te verantwoorden.

 

Een LEW (30 kWh/m²a) van 200m² verbruikt in voor- en naseizoen ongeveer 3.000kWh aan warmte, 330m³ gas of € 230 per jaar. Laat daar dan (zeer optimistisch) de helft van bespaard kunnen worden en met een maximale terugverdientijd van 10 jaar zou je dus maximaal €1.200 kunnen investeren: mission impossible...

afbeelding van stefan-14
24/09/2013 - 18:13

ik akkoord met deze stelling, investering is te groot om rendabel te zijn, als je in tussenseizoen nog veel moet stoken moet je eerst beter isoleren

 

als je kijkt naar voorstel van Paul zie je direct waar de kosten zitten, ruim 12 m² collector, een vat van 400 liter (is heel optimischtisch volgens mij) en bijhorende regelingen, pompen, ...

 

verder ga je ook op het moment dat je de warmte echt nodig hebt (winter) al niet voldoende zon hebben om je sanitair volledig door de zon te laten opwarmen.

Technisch kan het, Paul zijn document is hier redelijk duidelijk in, maar tegen welke kost?

 

 

afbeelding van brother paul
24/09/2013 - 22:39

in feite moet je dat zo zien

je wordt gesubsidieerd tot 10M2 zonnepanelen, dus die komen quasi gratis

uw boilervat hou ik op 400l omdat het hier in die configuratie uw drinkwater is, en voor legionalle moet je best toch geen 3000liter opwarmen. Bovendien moet uw aardgasboiler dat vat opwarmen, dus klein maar fijn.

zijn vloer fungeert als buffer, en bovendien zijn die zonnepanelen aardig compatiebel met die vloerverwarming , in die zin dat wanneer ze laag presteren de vloer in principe de kring is die het laagst in energie zit. Maar door zijn grote massa, kan hij aardig wat energie absorberen. Dus dat zit ook goed. In feite moest je dat intelligent programmeren zou je bij zonnig weer het huis bvb opwarmen tot 23° als het kan... en lekker laten afkoelen naar de avond toe. Die latente warmte zal daar gewoon uren in zitten.

Zo'n systeem presteert meestal heel goed, ik kan het nauwelijks verbeteren tenzij met eenfostner of ee nvaillant configuratie

Maar qua kostprijs, blijft uw vloerverwarming, chauffage en boiler gewoon dezelfde kostprijs, en komt in die configuratie er zonnepanelen bij die gesubsidieerd worden, en vang je 30% van uw energie op. Zie ook de performantie. Je haalt 50% van uw warm water uit de zon, en nog beter je vangt ook 10% van uw huisverwarming op. En daar zit dus de winst van dat systeem, dus het is niet zoveel....

Nu, als uw huis maar 60M2 vloerverwarming heeft, en in feite maar 120m2 groot  is bvb, haal je met die installatie 50-60% zonneneergien du shaal je bvb 30% verwarming uit de zon... .  Dus het is juist dat uw systeem duur is voor wat je moet ophalen, maar anderzijds voor de romantiek van eens echt zuinig systeem te installeren vind ik wel dat het moet kunnen

 

 

 

afbeelding van walter-8
25/09/2013 - 13:59

"... hou ik op 400l omdat het hier in die configuratie uw drinkwater is, en voor legionalle moet je best toch geen 3000liter opwarmen..."

=> voor volumes >400l, moet je boiler daarom net met doodwater nemen.  Dus werken met friswaterstation of 'hygiene' boiler (warmtewisselaar >6m2 voor SWW).  Maar zit zorgt dat je oplossing 500 (voor versie met warmtewisselaar) tot 1500 Euro (met friswater station) duurder wordt. 

Walter

afbeelding van PatrickM
24/09/2013 - 21:26

Ingir, je moet de zomeropbrengst er nog bijtellen hé, en ik ga er van uit dat die zonneboiler minstens 20-25 jaar meegaat, dus moet die dan op 10 jaar terugverdiend zijn?  En de subsidies niet vergeten...

Toegegeven, het is een grote investering voor een kleine besparing, en als je nog geen PH of LEW hebt is isoleren steeds een betere investering.

Maar ik heb er toch geen spijt van hoor.

afbeelding van Ingir
25/09/2013 - 11:06

Je hebt gelijk hoor, voor de SWW-opbrengst mag je nog € 100 per jaar bijtellen maar daarmee is de TVT nog geen 10 jaar. Subsidies moet je wel vergeten, want die zijn onbetrouwbaar en kostenvehullend/verleggend. Zonder die subsidie was die vraag van TS ook niet gesteld. Kijk maar eens welke onderwerpen hier 2 jaar geleden gesteld werden: wat kan ik doen met mijn overschot aan zonnestroom...

 

En de levensduur van zonneboilers blijken in de praktijk erg tegen te vallen. Ik heb gehoord van projecten waar de boilers na 6-8 jaar van ellende van het dak gehaald zijn, te vaak miserie met lekkages. Maar ik gun je die 25 jaar van harte.

afbeelding van stefan-14
25/09/2013 - 17:30

maar 6 - 8 jaar ? die van ons heeft 10 jaar heel goed gewerkt, daarna woning verkocht, nog geen melding gehad over klachten van nieuwe bewoners.

 

stefan

 

afbeelding van walter-8
25/09/2013 - 17:52

Welke referentie gebruik je om te stellen dat die levensduur beperkt is. Ik ken een installatie van 30 jaar oud. weet je welke merken lekken (wat vooral duidt op een slechte installatie)
walter

afbeelding van Ingir
25/09/2013 - 18:10

Het merk van de zonneboiler/collector weet ik niet maar wel dat het om een project gaat van ca. 40 woningen uit 2005. destijds is gekozen voor zonneboilers om de benodigde E-peilreductie te realiseren. Na indiening van de bouwvergunning bleek dat de woningen niet voldeden aan de energieprestatienorm. In plaats van betere isolatie is toen gekozen voor zonneboilers. Dat betekent ook dat het allemaal niks mocht kosten en dat de goedkoopste rommel is geplaatst. Met enorne ellende toen die dingen begonnen te lekken. En dan hebben ze nog mazzel gehad dat het E-peil niet alsnog verbeterd moest worden na verwijdering van de zonnecollectoren...

 

 

afbeelding van walter-8
25/09/2013 - 18:21

Ok maar zo een hollands verhaaltje van prutsers lijkt me niet relevant.
Walter

afbeelding van Ingir
25/09/2013 - 23:08

Beetje sneue reactie, had ik van jou niet verwacht.

 

Het verhaal van zonneboilers gaat over apparaten die weinig tot niets toevoegen aan de kwaliteit van het wonen en het daarom moeten hebben van economische rendement en verlaging energieverbruik/CO2-emissie. Op beide punten scoort de zonneboiler niet overtuigend, het is niet voor niets dat er met vette subsidies gewapperd moet worden om kopers geïnteresseerd te krijgen.

 

Het verhaal gaat echter verder dan de initiële aanschaf, de apparaten hebben onderhoud nodig en met een beetje pech komen er extra kosten voor reparaties en zelfs vervolgschades (lekkages kunnen lelijk uitpakken). De relevantie van het verhaal is dat deze onverwachte kosten (honderden tot duizenden euro's) al snel boven de jaarlijkse besparingen kunnen uitkomen. Niemand die dan nog zal kijken naar de ooit berekende TVT, op dat moment telt alleen dat de kosten groter zijn dan de besparing... met als resultaat dat men besluit de zonnecolector te verwijderen.

 

Uiteraard kun je je indekken tegen zulke ellende met verzekeringen, garanties, servicecontracten en keuze van fabrikant en installateur. Maar ook dit gaat ten koste van het rendement van de zonneboiler, de jaarlijkse besparing zal nooit gelijke tred houden met de bijkomende kosten voor die betrouwbaarheid.

 

De levensduur van zonneboilerinstallaties zal doorgaans wel zo'n 15 jaar zijn maar net zo goed als er uitschieters naar boven zijn zullen er ook naar beneden zijn, en vanzelf vaker naar beneden dan naar boven.

afbeelding van walter-8
25/09/2013 - 23:23

Ingir,

er zijn in nederland verschillende 'ongelukken' gebeurd bij de invoering van de E-eisen.  Alleen door de manier van bouwen van ineens een hele groep huizen/wijken heb je dan ineens veel schade.  Je hebt ook zo een paar voorbeelden van mislukte balansinstallaties. 

Het 'voorbeeld' van lekken is veelal een gevolg van ontwerpfouten (of beter ontbreken van ontwerp).  Wat normaal is als alles goedkoop moet.  Dat lijkt me niet een referentie om mee te vergelijken.  Enkel een referentie van 'zo goedkoop' mogelijk is niet goed. Niet een referentie als zou zonneboiler niet deugen.   Zo zal je trouwens ook in vlaanderen wel installaties vinden.  Alleen in vlaanderen met veel meer eigenaars, geraken zo een zaken opgelost (wie laat nu zo een investering omwille van wat lekken verloren gaan...).

Walter

afbeelding van Ingir
26/09/2013 - 12:21

Dat er problemen zijn met zonneboilers wil niet zeggen dat alle zonneboilers problemen geven. Wel dat je problemen kunt voorkomen door meer aandacht aan ontwerp en uitvoering. De vergelijking met de ventilatieproblemen in de wijk Vathorst in Amersfoort gaat hier op, de problemen daar waren ook te wijten aan slecht ontwerp en uitvoering. De conclusie die toen terecht werd getrokken is dat balansventilatie goed kan functioneren onder voorwaarde dat tocht- en geluidsoverlast wordt vermeden.

 

Het gevolg daarvan is wel dat systeem D duurder uitvalt als alle voorzieningen (ruimte kanalen, geluidsdempers, trillingsvrije ophanging unit, deskundige inregeling) wordt uitgevoerd. En dat systeem D ondanks de besparing op stookkosten niet voldoende is om binnen een redelijke TVT te compenseren voor de hogere investeringskosten. Dat is bij balansventilatie echter geen probleem omdat daar een stukje comfortverbetering tegenover staat. Het mag dan best wat meer kosten.

 

Bij zonneboilers gaat dit niet op, er is helemaal geen comfortverbetering... en dus komen de extra kosten voor kwaliteitsverbetering alleen ten goede van de levensduur, dat mag je hopen in ieder geval. Helaas zorgt de grotere investering ook voor een langere TVT die al niet economisch te verantwoorden is.

 

Conclusie:

als het milieu je belangrijkste drijfveer is dan kies je zeker voor de zonneboiler en dan investeer je extra in betere kwaliteit/service zodat het apparaat langer mee kan gaan.  Is besparing op de stookkosten je belangrijkste argument vergeet dan die zonneboiler dan zo snel mogelijk en laat je niet gek maken door de subsidie.

afbeelding van Beginnend-Groentje
25/09/2013 - 23:46

Beste Patrick,

 

Mag ik vragen om welke oppervlakte, vv, het bij jou gaat en welke grote van opslagreservaat je hebt met het aantal m2 panelen, aangezien je er tevreden over bent.

 

Groeten

Semmy

afbeelding van PatrickM
26/09/2013 - 09:16

75m² VV, 10.5m² panelen, ik dacht 800L vat en friswaterstation.

 

Maar als ik herboven lees dat je 40° water naar uw vloer stuurt (nu eind september ???), en als ik hieronder lees dat je 2300m³ gas per jaar verbruikt, dan moet je helemaal niet aan een zonneboiler denken, dan zijn uw centen veel beter besteed aan isolatie, en vééééél.

 

Om maar een idee te geven, hier gaat pas binnen enkele weken water van 22-30° door de vloer (30 als het vriest dat het kraakt), en wordt 200L stookolie en 1.5-2m³ hout gebruikt per jaar. Zonder hout en zonder zonneboiler schat ik dat dat een 750tal liters zou zijn (een liter stookolie bevat ongeveer evenveel energie als een m³ gas...)

afbeelding van Beginnend-Groentje
26/09/2013 - 10:29

Momenteel gaat er nog niets naar de vloerverwarming aangezien de temperatuur in huis nog hoog genoeg is om nog niet te stoken.

 

afbeelding van walter-8
25/09/2013 - 19:40

Semmy,

misschien moet je eens iets vertellen over je project.  Gaat dit over een huis, appartement, is 65 de enige bewoonbare opp.

Waarom zo een hoge temperatuur naar je vloer?  Dat zou me doen vermoeden dat er nog veel werk is aan de isolatie.

Merk op dat 'temperatuur' niet belangrijk is; het is het vermogen/hoeveelheid enerigie die gehaald wordt die belangrijk is. 

Hoeveel energie denk ik dat nodig is om je woonruimte te verwarmen zonder de zon?

Walter

afbeelding van Beginnend-Groentje
25/09/2013 - 21:46

Beste Walter,

Ik ben maar een leek op dit gebied en niet technisch, daarom ook mij vragen op het forum.

Het gaat om een woonhuis met 65 m2 als onderverdieping die als hoofverwarming dus vv heeft.

Op de bovenverdieping branden in de winter alleen de verwarming op de badkamer.

De hoge temperatuur naar de vloer omdat deze pas ligt en nog plekken heeft waar lucht zit en op die plaatsen nog niet goed warmt.

Kelder is deze zomer helemaal geisoleerd.

Hoe bereken ik de energie?

Groet 

Semmy

afbeelding van brother paul
25/09/2013 - 22:53

zeg uw verbruik, dan weten we toch al iets

afbeelding van Beginnend-Groentje
25/09/2013 - 23:09

Verbruik sinds september verleden jaar tot nu is een 2300 m3

afbeelding van walter-8
26/09/2013 - 00:21

ok: voor grofweg 100m2 heb je 2300m3 of 23.000kWh of 230kWh/m2. 

Daar kan nog veel af.  Ik denk dat je nog veel te isoleren hebt.  De kelder (je bedoelt de welfsels onder de gelijkvloersvloer?) is een begin.  Zolder, ramen zijn nog opties.  Heb je een nieuwe ketel?  'lucht' in vloer bestaat normaal niet.  Wat is dat?

Ik zou maar aan zonne-energie beginnen denken eens je vebruik onder 1000m3 valt voor jou oppervlakte: zolang is beter isoleren, ventileren een betere optie.  Zonne-energie is maar de kers op de taart (dat geldt volgens mij trouwens ook voor de zonneboiler voor warm water).

Walter

afbeelding van brother paul
26/09/2013 - 09:23

ok

Als ik het goed begrijp is uw huis een 'rijhuis', die erin slaagt om 2000m3 te verbruiken.  Dat is in feite het verbruik van een normaal huis van 200m2 die lichtjes geisoleerd is..

begin eens met een spreadsheet te maken en die waaienbergspreadsheet vul je volledig minitieus uw warmteverliesberekening in, dan zul je zo ineens ontdekken waar je moet isoleren.  Volgens mij heb je zelfs geen gebeurs die hun huis verwarmen dus ofwel zit je op een hoek ofwel naast een onverwarmd pand ?

https://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&v...

Je moet dit echt doen, het is een eyeopener... je moet dus wel een beetje nadenken over huw huis, dan hoe de muren samengesteld zijn niet te optimistisch zijn, en op het einde van de rit zul je zien hoe heerlijk uw huis samengesteld is.

Volgens mij zal het resultaat op afstand beredeneerd

   gewoon met uw voor/achtergevel 10-20cm isolatie te plakken (zal misschien 10.000euro kosten met een laagje crepi erop vanbuiten, moeilijkste discussie zal de rooilijndiscussie zijn uw huis gaat een tegel vooruit), uw zolder 20-30cm  (gewoon uw DAK OMHOOG en op de kepers ISOTEC, moeilijskte discussie zal hoe werk je uw gebuur af) kost misschien 10.000euro in uw geval, uw ramen isolerend 1.1 nog een 10.000euro  En uw verbruik zal dus netjes zakken naar1000m3 zonder uw verwarming te veranderen.

Als je nu eens revolutionair wilt doen: zet gewoon uw gevel, dak en achtergevel volledig in isotec 10cm (een schil rond uw huis) en hang daar gewoon black-panel zonnepanelen op het dak (dus een volledig solar roof 30m2  black panel monocrystallijn) zal 5000euro kosten en u 4500kWh per jaar opleveren. Zet nog zo'n zwart glazen skin' op de rest van uw gevel.of een zink skin of leisteenskin.. krijg je zo'n fantastische black box... die alle energie uit de omgeving lekker absorbeert...  Sluit uw ventilatie aan op die gevel, en als he tzonnetje schijnt vul je uw WW tank en uw huis vol warmte, en draait uw teller heerlijk terug.  

afbeelding van Beginnend-Groentje
26/09/2013 - 10:34

Het gaat om een vrijstaande woning.  We hebben kunnen zien dat het dak goed geisoleerd is. Alleen de isolatie in de muren weten we niet. Gaat om een woning die in 1985 gebouwd is.

afbeelding van brother paul
26/09/2013 - 10:57

dat huis is niet geisoleerd zo simpel.

 - dak omhoog met 10cm isotec vrijstaand geen probleem mag je doen wat je wilt, oude pannekes er terug op

- muren spouwen vullen met supafill of iets gelijkaardigs, hopelijk heb je een spouw van 5-10cm kost dan 2000euro en scheelt 500euro pe rjaar

- muren waar je schimmelplekskes ziet zeker nog een 5cm vanbinnen isoleren met type PUR-gyproc plaat, dus let op de vochtige plekskes

- ventilatie stoppen in dat huis, voor de liefhebbers hier de kleinste balansventilatie die je vind is goed. pak Paul

- bekijk uw schoorsteen eens, best mogelijk dat die als een syfon al de warmte uit uw huis zuigt

- uw ramen welke isolatiecoefficient, je moet toch 1.1 halen, dus als je die vervangt reken op 150euro/m2

http://www.paulverluchting.be/product/climos-100dc-climos-150dc

en zo ga je uw verbruik halveren

dan pak je uw chauffage aan met zonnepanelen en kun je nog eens halveren.

 

 

 

 

afbeelding van Ingir
26/09/2013 - 12:44

Pak Paul... ;-)

afbeelding van walter-8
26/09/2013 - 11:05

"We hebben kunnen zien dat het dak goed geisoleerd is"

=> 'hoe' goed is dat ; in cm?

=> probeer eens te kijken welke type glas je hebt: zie 'in' het glas staan.  Ik ken de namen niet meer van de isolatietypes, maar je kan die wel terugvinden op het internet.  (een waarde is bv HR). 

=> zoek eens uit of er in je spouw isolatie is; misschien op de plannen van het huis? 

Of anders start een eigen vraagstaart om je verbruik te verminderen. 

Walter

afbeelding van Beginnend-Groentje
27/09/2013 - 11:30

=> 'hoe' goed is dat ; in cm?

      Dit is 15 cm

=> probeer eens te kijken welke type glas je hebt: zie 'in' het glas staan.  Ik ken de namen niet meer van de isolatietypes, maar je kan die wel terugvinden op het internet.  (een waarde is bv HR).

     In de ruimte tussen de ramen staat polypane 1,81

De  spouw isolatie heb ik nog niet kunnen vinden

 

groeten,

Semmy

 

 

afbeelding van brother paul
27/09/2013 - 11:51

dat huis verbruikt veel te veel...

voel je daar toch door die isolatie van  15cm komen ?

jij laat uw ramen zo dag en nacht openstaan ?  ik zou dus ventilatie stoppen kan 10% schelen

wat is dat voor verwarming die je staan hebt ?

   een gasketel HR ? of   een combiketel met ingebouwde boiler ?  naar een condensketel overschakelen kan nog eens 5% schelen

uw vloerverwarming zal ook wel geisoleerd zijn, de vraag ishoeveel 4cm-6cm XPS zal dat zijn...

rest dus juist nog eens een firma te doen komen die kijkt of uw muren geisoleerd kunnen worden met supafill, als je een beetje een deftige luchtspouw hebt zul je daar aardig besparen, dat zal het meeste schelen in de veronderstelling dat je een spouw van 10cm hebt moet je daar 30-40% af krijgen.

 

 

 

Pagina's

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.