chape badkamer....wattedoen??

Hoi allen!

Momenteel ben ik aan de uitvoering bezig van mijn vloeren op het verdiep. Ik heb ze allemaal gedaan, behalve de badkamer. Daar sukkel ik nog echt mee.  Ik  weet niet hoe ik de opbouw moet maken!

Over de osb lopen er elektr buizen, alpexen, en ventilatiebuizen (type zehnder comfotube). Mijn loodgieter heeft me overhaald om toch iets van verwarming, bij voorkeur vloerverwarming te plaatsen in de badkamer. Maar hoe moet ik dan de opbouw organiseren. Ik dacht als uitvulchape over de osb ongeveer een 7cm Fim lite (eps isolatiechape) te gebruiken gezien dat deze stabiel en zeer licht van gewicht is. en daarop dan de vloerverwarmingsbuizen te plaatsen met daarover dan een chape gemaakt van?? kalk/leem(id badkamer??)/cement?  en deze dan af te werken met een soort van kalkpleister à la decostuc ofzo.

Of maak ik me het leven te moeilijk, plaats ik gewoon beter een overgedimensioneerde radiator in de badkamer ipv vloerverwarming??

PS: De badkamer zit op het verdiep, het betreft een houtskeletbouw. De bestaande vloer is een osb van 18 over een roostering van 8/23 met een tussenafstand van +-22cm.

Hoe zien jullie dit? 

Eric

 

 

Reacties

Dat is moeilijk te zeggen met zo weinig informatie.

Betreft het een nieuwe woning? Volgens welke isolatienormen ? Hoe is de verwarming in de rest van de woning voorzien. Voerverwarming, radiatoren, geen verwarming ?

Om een voorbeeld te geven, hier een passiefwoning met totaal niets van verwarming, ook niet in de badkamer en dat is nog nooit een probleem geweest.

Weet ook dat je met een ventilatiesysteem D sowieso een redelijk gelijkmatige temperatuurverdeling over de ganse woning krijgt, ook naar de ruimtes toe die geen verwarmingstoestellen hebben of waar de verwarmingstoestellen niet zijn ingeschakeld.

=> welk gewicht de vloer kan dragen: werk voor architect/ingenieur.

=> Hier is de opbouw van onder naar boven in de badkamer met vv op houten rooster: rooster/OSB/plastic/vv-buizen op net in chape (7cm?).  Eletriciteit zit in en langs de wanden.

Ps: en zoals Charel al aangaf; waarom verwarming?  

Of ook; waarom zou je loodgieter je overtuigen en zat het niet in het ontwerp?

En heb je elders vloerverwarming?

Hoi, het betreft een strobalenbouw, op het GV vloerverwarming en op het verdiep zou enkel de badkamer vv krijgen. Dit om het aangenaam warm te krijgen in de badkamer tijdens de winterperiode (m'n vrouw is nogal een koukleum. Er is ook ventilatie D, maar het opzet is om deze altijd op de laagste stand te laten draaien.

Het zat niet in het ontwerp, omdat ik zelf dit eerst niet nodig achtte, maar nu dus wel.

 

Wat voor een roostering heb je (lengte overspanning? dikte balk? afstand HH?) Wat is je afwerkingslaag van je vloer?

wrote: => Hier is de opbouw van onder naar boven in de badkamer met vv op houten rooster: rooster/OSB/plastic/vv-buizen op net in chape (7cm?).

 

De afwerking hier zijn tegels in de badkamer, linoleum in de slaapkamers.  

Maar voor de technische details van de opbouw; bekijk dat met je architect.  

Hier denk ik iets als 4mx4m (net iets minder in iedere richting) met iets als 23x6 als dat een maat is ;-), geen idee van de afstanden tussen de balken.  En isolatie tussen de balken...

Maar bekijk het vooral met je architect...

Je had gelijk om dit niet nodig te vinden.

Het enige dat je kan overwegen is het voorzien van een aansluiting (stopcontact) om een elektrisch verwarmingstoestelletje van maximum 500 Watt te voorzien. Ik zou dat ook niet vast aansluiten want 90 % van de tijd ga je dat niet nodig hebben en dan kan je het wegbergen.

Sowieso, ook als het systeem D op de laagste stand staat zal de temperatuur zich in de woning quasi gelijk verdelen op 1 of 2 graden na. Vloerverwarming of een radiator op de badkamer is in mijn ogen dus zinloos.

De schrik van kou op de badkamer is wellicht veroorzaakt door tot hier toe te wonen in een niet recente woning die minder goed is geisoleerd, minder goed geventileerd en minder goed luchtdicht is gemaakt als de woning die je nu aan het bouwen bent. 

wrote:

Hoi, het betreft een strobalenbouw, op het GV vloerverwarming en op het verdiep zou enkel de badkamer vv krijgen. Dit om het aangenaam warm te krijgen in de badkamer tijdens de winterperiode (m'n vrouw is nogal een koukleum. Er is ook ventilatie D, maar het opzet is om deze altijd op de laagste stand te laten draaien.

Het zat niet in het ontwerp, omdat ik zelf dit eerst niet nodig achtte, maar nu dus wel.

Aan het forumbeheer:

Sinds de vernieuwing van het forum zijn er een aantal zaken waar ik moeite mee heb. Het kan aan mij liggen maar misschien hebben anderen er ook last mee, daarom post ik mijn opmerkingen hier.

1) Het quoten lijkt me moeilijk.

2) De spellingscorrector werkt niet. Hij onderlijnt wel in het rood maar als je daar dan op klikt dan krijg je enkel de aanduiding "plakken".

3) Achteraf wijzigingen of verbeteringen aanbrengen lijkt niet meer mogelijk.

4) Een rapportage doen over een ongepaste reactie lijkt ook niet meer mogelijk.

Groeten,

Charel

@Eric; wat is je totale berekende energieverlies?

Dit om te begrijpen of die verwarming nodig is.