buitengevelisolatie | Ecobouwers.be

U bent hier

buitengevelisolatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Katleen VDE
22/01/2011 - 17:34

Ik wil een driegevel-woning (jaren '50) goed isoleren d.m.v. buitengevelisolatie. Huidige toestand = binnenmuur+spouw+buitenmuur. Op "Bouw & Reno" kreeg ik zeer tegenstrijdige info:
- isolatie tegen de bestaande buitenmuur zetten
- buitenmuur afbreken en isolatie rechtstreeks tegen binnenmuur zetten; nieuwe buitenmuur ertegen (=superduur!)
- spouw opvullen met isolatie; verschillende producten mogelijk
- "volledig onmogelijk!": alle warmte zou via de spouw ontsnappen

Erg moeilijk om objectieve info te verkrijgen!
Iemand nuttig tips?

3 Reacties

Reacties

afbeelding van luc v-3
22/01/2011 - 19:17

Optie 2 en 3 zijn volledig juist.

Optie 1 en 4 zijn gedeeltelijk juist: als je de isolatie zonder meer tegen de bestaande buitenmuur zet, zal de warmte langs de spouw ontsnappen, en is het 2 keer weggesmeten geld. Als je de bestaande buitenmuur dus niet wil afbreken, moet je zeker de spouw eerst opvullen met isolatie, of toch minstens zorgen dat de warmte er niet langs boven kan uit ontsnappen (dat laatste is trouwens in de praktijk dikwijl moeilijk goed uit te voeren), bijkomend kan je overwegen om dan extra isolatie tegen de buitengevel te plaatsen, ook al omdat die spouw toch maar een beperkte dikte heeft, en de daar te plaatsen isolatie dus ook.

afbeelding van waltervaes
23/01/2011 - 08:55

Het klopt dat de spouwmuur gevuld moet zijn  als je  langs buiten wilt bij isoleren.

 

Het goedkoopste is je spouw te vullen.

Thermoparels en SLS20 is dan het meest milieuvriendelijk. (pur isoleert wel meer, maar verliest na verloop van jaren een beetje van zijn hoge waarde)

Met thermoparels hebben ze in Nederland veel ervaring en de Nederlanders hebben al veel langer ervaring met het vullen van spouwmuren.

Dus kijk voor offertes ook eens in Nederland (liefst met het VENOM keurmerk)

 

Vul je spouw zeker NIET met UF schuim, is ongezond en kan gemakkelijker scheuren.

 

Als je je huis echt zeer goed wil isoleren kan je naderhand ook nog langs buiten bij isoleren.

 Spouw eerst opvullen, met SLS20F (silicaatkorrels, milieuvriendelijkst) of met spuitwol (milieuvriendelijk, "Supafil " van Knauff heeft de beste lambdawaarde). Van de prijs van het buitenspouwblad afbreken en opnieuw zetten was ik destijds ook geschrokken, zonder de angst voor muurverzakkingen.... Dit is zeker de moeite en de prijs is +/- 20€ per m² muur, voor een spouwdikte van een 6cm.
Daarna pas kan je extra gevelisolatie tegen de buitenmuur plaatsen, tenminste als je budget dit toelaat, want dit kost 120 tot 160€ per m².

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.