bouwteam; isofloc

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Dag allemaal,

Ik heb zaterdag de eerste lesdag gehad van een bouwteam (georganiseerd door interelectra). De meeste zaken komen overeen met wat hier verteld wordt.

De lesgever waarschuwde toch wel een beetje voor ecologische isolatiematerialen zoals isofloc. Ik had dit aangehaald als zijnde goed tegen warmtedoorslag. Maar volgens hem is dit materiaal nog helemaal niet erkend door bvb WTCB, is het nog niet getest of het voldoet aan de normen.
Wat bvb de warmtedoorslag betreft vroeg hij waarom isofloc dan beter zou scoren dan een ander isolatiemateriaal. Volgens hem kunnen ze daar geen enkel wetenschappelijk onderbouwd argument voor geven, is het enkel gebaseerd op een aanvoelen. Waarom zou een isolatiemateriaal dat de warmte binnenhoudt in de winter ook niet de warmte buitenhouden in de zomer, is zijn redenering. Ieder isolatiemateriaal is dus goed volgens hem. Hij heeft tot K20 geisoleerd en in de zomer een perfect koel huis zegt, hij. Welk isolatiemateriaal hij heeft gebruikt ben ik nu even kwijt.
Ik heb hem gezegd dat ik tegen volgende week eens zou navragen waarom isofloc meent dat ze beter de warmtedoorslag kunnen tegenhouden. Ik dacht dat het te maken had met de dichtheid ... klopt dit ?

Wat de lambda-waarde betreft meent hij dus ook dat dat gebaseerd is op wat isofloc zelf beweert maar dat dat nog niet is gecontroleerd door onafhankelijke instanties zoals WTCB...

Hij raadt voor het dak rotswol of glaswol aan en zegt daarbij een compleet dampdicht scherm te plaatsen (plastiek folie), geen damprem !

Reacties ?

Ik vond de les trouwens zeer goed en praktisch gericht. Een aanrader voor wie het nog niet gevolgd heeft en bouwplannen heeft ...

Erik

Reacties

Allen,

Kijk eens op http://www.isoproc.be/download.html.
Hier vinden jullie het Duitse ETA certificaat en de technische fiche van Isofloc.
Er staat eveneens een referentie lijst waarop toch wel wat openbare gebouwen staan, zoals de Senaat in Brussel. Architecten die deze ontwerpen willen wel met Isofloc werken blijkbaar ...

Verder ben ik zelf ook in volle voorbereiding om mijn dak te isoleren met isofloc.

Groeten,
Bert.

Beste allen,

Ik stel mij serieus vragen bij bouwprofessionals die zich enkel laten leiden door 'technische certificaten' of goedkeuringen door WTCB en andere organisaties.
Als architect maken wij gretig gebruik van deze documenten of organisaties, zij zijn zeer beslagen op verschillende gebieden.
En soms weten ze het gewoon niet en nemen ze dus geen enkel risico, kunnen ze geen oplossing voorstellen, moeten ze wachten op onderzoeken die ooit kunnen gebeuren,....
Uiteindelijk nemen deze certificaten of organisaties nooit enige verantwoordelijkheid. Deze blijft bij de uitvoerders liggen.
Dus zit er maar één ding op: zich informeren, studeren, verschillende bronnen raadplegen,.....en gefundeerd technische oplossing bedenken.

Een 5-tal jaren geleden probeerden we een "niet" oplosbaar probleem op te lossen: een plat dak (houtstructuur) isoleren langs de warme zijde. Waarom: om plaats te winnen, dikker te kunnen isoleren en toch binnen de toegelaten bouwhoogtes te blijven.
Het onderzoek heeft mij destijds op deze site gebracht, van hier naar isofloc, naar Paul Eykens etc....

Het was een complexe situatie : uitbouw gericht op het noorden, voornamelijk in de schaduw, epdm dakbedekking en een groen dak. Allemaal zaken die het moelijker maakten.
We hebben het toch uitgevoerd.
Het WTCB zou dit nooit goedkeuren als oplossing.
De bouwheer woont er in, het dak doet zijn werk boven een glazen uitbouw. Zowel in de winter als de zomer is het aangenaam leven, zonder extra verwarming of koeling.
We waren er niet helemaal zeker van en toch...een tevreden bouwheer.

Ondertussen worden al onze daken en houtskeletwanden geisoleerd met cellulosevlokken. Niet uit een ecologische reflex wel omdat het een goed product is.
Waarom nemen wij dit 'risico'?
1. Er is een merkelijk comfortverschil, wonen onder dak wordt als aangenaam ervaren door onze bouwheren
2. het product zit in een nichemarkt met zeer gemotiveerde en gekwalificeerde aannemers. Zij beschikken over veel kennis, wij kunnen vertrouwen op hun kennis om onze 'onervarenheid' met dat materiaal op te vangen.
3. de technische kennisoverdracht door oa. Paul Eykens was overtuigend.
4. er werd voor de VMSW (oude VHM) een studie gedaan voor een aantal sociale woningen door de universiteit van Gent.
Deze woningen werden ook uitgevoerd. De bouwkundige kwaliteitseisen voor de sociale woningbouw zijn zeer hoog.

Zoals reeds gemeld, de keuze is niet ingegeven door een ecologische reflex, dan wel de bezorgdheid om 'goed' te bouwen. Wij wensen ons niet in de speerpunt van de technologische ontwikkelingen te bevinden, daarvoor zijn de verantwoordelijkheden te groot of onze mogelijkheden tot uitgebreid technisch onderzoek te beperkt.
Wij geloven wel in technische oplossingen en materialen die 'rationeel' zijn.
Wij denken dat dit een 'rationeel' product is.

Ik moet ook melden dat de samenwerking met de mensen die de cellulose of demprem plaatsen zeer aangenaam is.

Met vriendelijke groeten,

Pieter

waarom zou je een peperduur belgisch keuringscertificaat willen als er een europees certificaat is, dat boven alle nationale certificaten geldt ?
voor de meeste cellulose-merken op de markt bij ons is dat de situatie .

merk op dat die eerste postings uit deze thread uit 2002 dateren, ondertussen staan we weeral heel wat verder !

hierboven wordt zomerkoelte (faseverschuiving van de piekwarmte-doorslag) terecht aangehaald als opvallende eigenschap van cellulose-isolatie .

meteen daarna wordt er vermeld dat hitte een probleem kan vormen in de zomer .
nogal logisch : cellulose op zich houdt je wel koel (vanaf meer dan 20 cm dikte), maar als je je dak vol veluxen steekt (=hittevallen !), zal die hitte die door de veluxen naar binnen komt extra lang blijven hangen, juist omdat je een dikke isolatielaag hebt in de rest van je dak . dit is juist een bewijs dat de isolatie werkt !
en heeft helemaal niets te maken met de aard van het isolatieproduct !
als er dan geen ventilatiesysteem met aarwarmtewisselaar of bodemwarmtewisselaar aanwezig is, ben je in zo'n situatie afhankelijk van een "nachtspoeling" om alles weer in aanvaardbare banen te leiden .
of/en je moet zonnewering op je veluxen plaatsen (duur en donker) .

vriendelijke groeten,
bart humbeeck

bart,

zonnewering op veluxen is misschien duur en donker, maar zonder veluxen is het nog donkerder ...

w

bart humbeeck cellulose op zich houdt je wel koel (vanaf meer dan 20 cm dikte), maar als je je dak vol veluxen steekt (=hittevallen !), zal die hitte die door de veluxen naar binnen komt extra lang blijven hangen

willem maar zonder veluxen is het nog donkerder

Er zijn alternatieven: lage ramen met zo klein mogelijke oppervlakte die zo laag mogelijk tegen de vloer geplaatst worden, sunpipes, glasvezels (toegegeven, extreem duur), aerogel, gereflecteerd licht (lightshelves), ... .