bouwschema's | Ecobouwers.be

U bent hier

bouwschema's

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van geert lenoir
14/01/2007 - 20:41

Dag Forum,

Voor mij staat al jaren als een paal boven water dat ik eigenlijk een pelletsbrander wil. Buiten de onvermijdelijke NOX-en is er weinig vervuiling. Echter heb ik op mijn zoektocht om thuis een pellets-CV ketel te installeren in de plaats van mijn oude mazoutbrander volgende vragen/problemen die ik bijna niet meer aan de supervriendelijke ÖkoFEN dealer durf stellen (ik lijk wel een zagevent):

- ik wil de pellets ondergronds stockeren (ik kan niet anders). Met een "mol" (niet van ÖkoFEN) kan je in een ronde tank pellets opzuigen naar de dagelijkse voorraad op de ÖkoFEN-brander. Dat is dus opgelost. Maar ik heb het niet voor een betonnen (regenwater-) tank, die is mij op termijn te hygroscopisch. Ik zoek een kunststoffen of (versterkte) glasvezeltank.
- ik kan ook nergens schema's vinden van ÖkoFEN-schouw-aansluitingen (bochten-maten, eventuele bovenschouw, of schouw op een andere plaats dan op de folders...?), zodat ik niet kan inplannen of de CV-pelletsbrander van ökoFEN kan staan waar nu de oude ketel staat.
- bij de keuze van een pelletsbrander ben ik wel bereid wat meer geld uit te geven voor de techniek, als de brandstofprijs maar daalt of in prijs lager komt te liggen dan de andere energiebronnen.
- ik wil de pellets-CV ketel ook minstens 30 jaar kunnen gebruiken.

Wie kan me (uit ervaring) ideeën verschaffen ? Bij voorbaat beste dank !

Groet,
Geert Lenoir
www.ecostream.be

6 Reacties

Reacties

afbeelding van david stroobants-4
17/01/2007 - 09:42

Beste Geert,

De dealer van ÖkoFEN is inderdaad een zeer sympathieke man. Ik heb er ook een paar keer contact mee gehad toen wij onze zoektocht zijn gestart naar een pelletketel en heb hem ook overstelpt met allerhande vragen. Het zou me verbazen dat jij (na mij) nog op een zagevent zou lijken :-)

Wat je vragen betreft:

Pellets ondergronds stockeren kan, maar ik weet ook niet of een betonnen tank zo ideaal is. Ik weet niet van welke regio je afkomstig bent, maar ik kan je eventueel wel aan een andres helpen van iemand die zo'n ondergrondse (kunststof) tank geïnstalleerd heeft en waar je alles eens live kan gaan bekijken. (Wel geen ÖkoFEN)

Voor de schouwaansluitingen informeer je best bij Ludwig zelf. Hij heeft voor onze woning ook ooit uitgetekend hoe en waar de ketel kon komen te staan in de stookruimte.

--> "bij de keuze van een pelletsbrander ben ik wel bereid wat meer geld uit te geven voor de techniek, als de brandstofprijs maar daalt of in prijs lager komt te liggen dan de andere energiebronnen."

Helaas kan niemand u garanderen dat de pelletprijs stabiel gaat blijven. Dit is afhankelijk van bijzonder veel factoren.

--> "ik wil de pellets-CV ketel ook minstens 30 jaar kunnen gebruiken."

En helaas bestaat er ook geen garantie dat een pellets-CV ketel 30 jaar zal meegaan. Je kan wel eens informeren naar de te verwachten levensuur van zo'n ketel, maar 30 jaar lijkt mij toch al een behoorlijke leeftijd.

Je kan natuurlijk wel vermijden dat de ketel snel verslijt. Wanneer je werkt met een groot buffervat zal je kunnen vermijden dat de ketel veel op- en afslaat. Hierdoor zal de ketel "constanter" kunnen draaien en efficiënter kunnen werken, hetgeen de levensduur zeker ten goede komt. Ook jaarlijks na ieder stookseizoen de ketel eens open halen en wat uitkuisen helpt ook, en natuurlijk ... hoe minder de ketel draait, hoe minder snel hij verslijt. Als je uw huis dus goed isoleert, zal je uw ketel minder vaak gebruiken en zal hij ook minder snel verslijten.

David.

PS: De titel van de vraagstaart komt niet bepaald overeen met je vragen, maar dit geheel ter zijde.

afbeelding van lambert-2
18/01/2007 - 12:05

Hoi Geert,

Zit met dezelfde vragen en zou dit jaar ook mijn oude CV mazout ketel willen vervangen, inclusief zonneboiler.

Heb je deze al eens gezien:
http://www.lowenergyproducts.be/

Groeten,
Lambert.

afbeelding van david stroobants-4
18/01/2007 - 20:33

Geert, ik stuur u de informatie op via uw persoonlijk e-mail adres, kwestie van geen "reclame" te maken op het forum.

Wat ik me trouwens ook nog afvroeg in verband met die betonnen tanks. Bestaan deze in bolvorm? Ik meen mij te herinneren dat die kunststof tanks bolvormig zijn zodat alle pellets mooi naar het middelpunt zakken van waaruit dan de afzuiging gebeurt.

afbeelding van hans-26
18/01/2007 - 20:38

David,

Die kunstof bolvormige tanks komen uit duitsland. Momenteel zijn we in onderhandeling voor deze te mogen verdelen. In duitsland worden er op meerdere plaatsen reeds pellets in bewaard. Enige nadeel is de prijs die toch redelijk hoog te noemen is.

afbeelding van geert-7
19/01/2007 - 00:26

David,
Hans,

Dank voor uw input !
Ik zie uit naar iemand die me een adres kan door sturen waar ik ondergrondse opslag (in kunststof tank) kan gaan zien. Ik wil me in de techniek verdiepen om een systeem te engineeren, samen met Wida, waar ik een CV-pellets ketel wil kopen.
Als een aanzuig-"mol" kan werken in een bolvormige tank is me dat ook goed. ik begreep van Wida dat een vlakke bodem prima is. Maar misschien bestaat er een kant-en-klare oplossing, met hermetisch deksel, en waar ik de mol kan in hangen.

afbeelding van hans-26
19/01/2007 - 22:09

Geert,

Ik zal eens navragen of er in belgie al een adres is. U hoort er nog van.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.