Binnenthermostaat of WAR? | Ecobouwers.be

U bent hier

Binnenthermostaat of WAR?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van bart-14
08/04/2008 - 21:57

Hallo,

onlangs ben ik bij Selfmatic langsgegaan om een pakket samen te laten stellen voor verwarming, sanitair, elek en ventilatie. Ik was aangenaam verrast door de prijs en de grondige uitleg die men mij gaf op dat moment. Enkel de uitleg die er mij gegeven werdt ivm de WAR vond ik een beetje vreemd. Ik was nl. van plan om een WAR aan te sluiten om mijn gascondensatieketel aan te sturen. Maar omdat ik met een goed geïsoleerd huis zit (10 cm PUR in de vloer, 14 cm Eurowal in de muur en waarschijnlijk 30 cellulose in het dak) en daarbij ook nog is driedubbel glas op het zuiden, stelde hij mij voor om enkel een binnenthermostaat te gebruiken ipv een WAR. Dit omdat het systeem dan sneller zou reageren als er op de koude dagen veel warmtewinst zou zijn door de zon. Heeft hij hierin gelijk of zou ik alsnog die WAR bestellen?

Vriendelijke groeten,

Bart.

PS. Is er hier ook iemand die ervaring heeft met de Airminder die ze aanbieden?

5 Reacties

Reacties

afbeelding van HVH
08/04/2008 - 22:47
HVH

Beste,

Ik heb deze ook bekeken en besloten met de FB400 te werken.
Ervaring komt in het najaar.

Het lijkt mij toch een goed toestel + veel info te vinden op de site van Vent-Axia. (UK)

afbeelding van guido-13
09/04/2008 - 09:09

ik dacht dat een WAR samen werkte met een thermostaat, bij ons is dir toch zo dacht ik, want ik heb beiden.

afbeelding van Anonieme gebruiker
09/04/2008 - 09:50
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Hallo,

Indien je veel zonnewinst hebt kan een thermostaat inderdaad soms sneller reageren dan een WAR (zelfs een WAR met binnentemp. compensatie) Ik heb zelf de proef op de som genomen en mijn WAR vervangen door een thermostaat. Resultaat: De thermostaat reageert inderdaad sneller als de zon alles opwarmt. De pomp van de ketel draait nu ook veel minder (WAR=continu draaiende pomp) Nadeel: het comfortgevoel met een WAR ligt, door de constante temp. hoger.

afbeelding van bart-14
09/04/2008 - 17:51

Hallo,

bedankt reeds voor jullie reacties!

@ Frank
Als ik u dus goed begrijp gaat de pomp continue draaien als we enkel een WAR zouden gebruiken en zou de temp. van het water door de VV aangepast gaan worden ifv de buiten temperatuur. En als ik dit dan ook nog is ga laten samenwerken met een binnenthermostaat, dan zou deze pomp uitgeschakeld worden op het moment dat het voldoende warm is binnen. Is dit dan de ideale manier van werken om een zo laag mogelijk verbruik te hebben....WAR en thermostaat samen?

Groeten,

Bart.

afbeelding van Anonieme gebruiker
11/04/2008 - 20:33
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Bart,

Bij veel WAR draait de circulatiepomp inderdaad continu. Omdat de gewenste watertemp. continu moet vergeleken worden met de werkelijke watertemp. Je kan je WAR laten bijcompenseren i.f.v. de binnentemp maar het blijft een WAR. Thermostaatregeling legt de warmtevraag, en ook de pomp gewoon stil op het moment de temp. boven de gewenste waarde komt. Bij een WAR zal in dit geval enkel de gewenste watertemp.zakken. maar het systeem blijft draaien. Een combinatie van WAR en thermostaat zal je moeten navragen of het kan.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.