Bestaande woning, klein hemelwatervat: zinvol?

Ik heb een recent gerenoveerde rijwoning (bouwjaar 1895, renovatie 2010) zonder tuin. Ik wil graag hemelwater opvangen om beperkt te gebruiken - aansluiten op bestaande leidingen is onmogelijk zonder de hele renovatie terug open te breken.

- Verbruik: zo'n 90/100 m3 per jaar

- Dakoppervlak: zadeldak, 2x 16m2 -> geeft zo'n 25 m3 per jaar, als ik het goed berekend heb (rekening houdend met wat verlies).

- Voorgestelde regenwatertank: 2x Herkules 1600 liter = 3,2 m3 (omdat die demonteerbaar zijn en dus tot in de kelder geraken).

Ik kan een leiding leggen van de tank naar ons koertje en daar een buitenkraantje plaatsen. Dat kan ik dan gebruiken om het groendak en de planten te begieten en voor het kuisen. Een auto om te wassen heb ik niet, wel een waterschildpad die regelmatig vers water moet krijgen. Volgens de rekentool van Wienerberger verbruik ik zo te weinig (maar die houdt geen rekening met de schildpad); maar met één tank heb ik te weinig.

Kom ik in dit scenario in de problemen, of is het gewoon zaak van regelmatig genoeg water te verbruiken, er eventueel de auto van de buren mee te laten wassen, ...?

 

Alle tips zeer welkom!

Reacties

Een paar praktische punten die ik zou oplossen;

- je moet zorgen voor een overloop; als de regenwatertonnen vol zijn moet regenwater weg kunnen...

- en in de kelder; ik zou ook voorzien? moest zo een ton ooit lek worden, dat het water weg kan uit de kelder (misschien ligt de riolering lager dan de kelder en is er geen moeilijke oplossing nodig voor deze 2 opmerkingen).  

Natuurlijk eenvoudiger als het voor de renovatie gebeurde, maar ik denk dat met wat creativiteit het mogelijk moet zijn toch nog een waterleiding tot bij een wc en wasmachine te krijgen.   

Zelf begrijp ik niet goed wat de opmerking 'te weinig' gebruik zou inhouden.  Is dat te weinig gebruik opdat de financiële investering zinvol is, omdat je misschien best het water volledig ververst door genoeg te gebruiken (geen idee of dat iets is...).

  

Ik ben wel verbaasd dat je groendak zou moeten extra water geven; je voorziet daar toch net planten die het kunnen zonder extra water? 

Ik zou even elders info halen dan uit de brochure of website van Wienerberger ;-). Hier is een start.  

Je buren denk ik kunnen wel gelukkig worden van je regenwater.  

Misschien eens benoemen hoeveel water je schildpad nodig heeft... 

Volgens mij is het volledig aan jou de keuze te maken.  

Misschien is je  verhaal wel goed voor iemand die nog moet verbouwen en leert dat je altijd best zorgt dat er achteraf een optie is wc's en wasmachines nog aan te sluiten op regen water.  

 

Voor gebruik in douche, wasmachine, afwasmachine hebben wij een 3-trapsfilter, waarvan ik maandelijks de groffilter afwas en jaarlijks de koolstoffilter vervang (klein maar wel klusje).

Bij een klein dak zou ik trachten die stap over te slaan en het water enkel voor toiletspoeling (en schildpad) te gebruiken.

Het ideaal lijkt me een watervat ergens boven je toilet zodat het eenvoudiger kan zonder pomp, maar legionella in de zomer, bevriezen (en evt koudebrug) in de winter lijken me de te overwinnen moeilijkheden.