Behandelen van oude bakstenen buitenmuur | Ecobouwers.be

U bent hier

Behandelen van oude bakstenen buitenmuur

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van panhuyzen steven
29/05/2005 - 19:56

De achtergevel van ons huis is in slechte staat.Het gaat hier om een oude bakstenen gevel waarvan het voegwerk en bakstenen hun beste tijd gehad hebben.Welke methoden bestaan er op deze muur terug in orde te krijgen?Is het bezetten van zo'n muur aan te raden?Is het mogelijk om zo'n muur te bedekken met houten lattensysteem of dergelijke?En hoe moet dit gebeuren?Wie heeft hier ervaring mee of weet waar ik daarvoor terecht kan?
Dank u.
Steven.

55 Reacties

Reacties

afbeelding van wolf
22/06/2006 - 14:32

Beste,
Vroeger was (bijna) alles met kalk gedaan, met o.m.
enorme elasticiteit als voordeel, maar geleidelijke
"ontkalking" als nadeel. Tenzij regelmatig met kalk
wordt verdergewerkt (bv kalkverf). Onze ervaring zegt
ons dat hydraatkalk beter in staat is om zulke gevels te
restaureren, dan hydraulische kalk. Een kalei op basis
van hydraatkalk (of luchtkalk) kan zelfs bij sterk
gedegradeerde, minderwaardige bakstenen nog een
verrassend resultaat boeken. Voorwaarde: ontstoffen,
reinigen (absoluut geen oude verfresten!), goed zelfs
zeer goed bevochtigen (echt nat spuiten), zonodig met
kalkwater voorbehandelen, dan de kalei dun opzetten
(met plekspaan of geschikte spuitinstallatie) en met
kwast uitschilderen, en dan, nu komt het, best dezelfde
dag nog schilderen met een echte kalkverf, dus
frescaal of fresco of "affresco". Kijk anders eens op
www.wolfjordan.be voor info.
Mvg.

afbeelding van Lies helo
03/04/2011 - 14:35

Hallo,

 

in mijn tuin is er langs de ene kant een bakstenen muur met verfresten en langs de andere kant een betonnen plaat  die geverfd is. Is het volgens u mogelijk deze met kalei te behandelen?

Ik heb reeds met een staalborstel en hoge drukreiniger alle loszittende delen en verfresten verwijderd.

 

groeten

Lies

afbeelding van glenn
12/09/2007 - 12:45

wat is het verschil tussen hydraad kalk en hydraulische kalk ??

afbeelding van mikason
12/09/2007 - 15:22

Wij hadden dezelfde muur , hebben em gezandstraald , alle voegen uitgeslepen en terug opgevoegd !
Daarna ingespoten met waterafstotend produkt !

Ziet er weer als nieuw uit !

Sven

afbeelding van Rudy Martens
13/09/2007 - 01:08

De beste voorbehandeling (na het mechanisch reinigen of reinigen met hoge druk) is een voorbehandeling met:

ofwel overschilderbare siliconen (in water emulgeerbaar concentraat).

ofwel met verglazend werkende silicaatproducten (eveneens zonder solventen en oplosbaar in water voor het gebruik).

Daarna kan je verven of crepi plaatsen of eerst uitvlakken of uitvullen met een speciale of aangepaste mortel (Remmers heeft zo een paar superproducten).

afbeelding van beaver
13/09/2007 - 11:37

ja wolfke, maar als je bouwvergunning zegt dat de baksteengevel natuurkleur moet zijn (zoals mijn buur) kom ik er niet met klei en moet ik wel zo'n transparante kleurloze film smeren hé... We wonen allemaal niet in een villa of boerderijtje hoor (waarmee ik niet zeg dat jij dat doet hé)

afbeelding van wolf
20/11/2008 - 23:40

Met gewoon lijnolie kunt ge een gevel, dus ook een bakstenen gevel, volledig
waterdicht maken en toch perfect ademend houden.
Dat is 100 % plantaardig, 100 % natuurlijk, spotgoedkoop, gemakkelijk aan te
brengen en kleurloos...

afbeelding van Rudy Martens
24/11/2008 - 21:13

Wolf:
Je zal toch wel even je scheikunde moeten oppoetsen!
Siliconen 100% petroleum?
"De" basisgrondstof voor siliconen (voor het Siliciumdeel) is nog altijd wat wij allen kennen als goede ouderwetse natrium of kaliumsilicaat ("waterglas") welke bereid wordt uit wit zand. Natuurlijker grondstof bestaat niet.

Wel ben ik akkoord dat daar een flinke lading energie moet aan toegevoegd worden en over dat laatste kan je natuurlijk over de herkomst gaan discuteren (petroleum, kernenergie, in de toekomst groene energie ????) maar dat is dan wellicht voer voor een nieuw item op dit forum.
Wolf: Voor de energie-input geef ik jou dus wel gelijk!

Benevens die Silicium-basisgrondstoffen komt er ook nog percentage organische petroleumderivaten aan te pas om te komen tot wat wij in de winkel kopen als "siliconenproducten"

Bedenk dan wel de besparing van grondstof en energie als je glas aanspuit met 3 tot 4mm siliconen (ik ken nu woningen waar dit >20 jaren in staat) terwijl men vroeger ettelijke kilo's stopverf moest gebruiken en idem om muren waterdicht te maken (5% siliconen tegenover 50 tot 100% lijnolie).

Bij hydrofoob maken van muren:
Met 5 tot 10% siliconen-micro-emulsie (in water!) haal je méér 30 jaren waterdichtheid van een gevel.
Totaal onzichtbaar en zo perfect kleurloos dat je na de behandeling niks maar ook niks op het steenoppervlak kan waarnemen.

Ik ben dus voorstander van bepaalde siliconen/silanen/siloxanen preparaten om de eenvoudige redenen dat ze zéér langdurig duurzame resultaten kunnen geven door weinig product/grondstof/energie te gebruiken.

En dan komen we bij lijnolie:
Je kan inderdaad met lijnolie een muur waterdicht maken.

Maar:
Lijnolie is door zijn groot gehalte aan linoleenzuur nou net een relatief goed drogende maar tegelijkertijd ook een vab de sterkst vergelende natuurlijke olien.
Op een rode baksteen valt die vergeling nog mee maar op een blekere of lichtere steen en zeker op zgn. "Franse steen" zit je met het vergelend vermogen dik in de problemen!

Ademend vermogen:
Hier ook opletten. Lijnolie is een drogende olie en zal op korte termijn (met bv. siccatief) of op langere termijn (door natuurlijke oxidatie) overgaan tot een vernislaag.
Zulke vernislagen hebben een zodanige micro-poreuze doorgang dat ze slechts 1% water onder de vorm van waterdamp kunnen doorlaten.
In de volksmond spreekt men dat dikwijls uit als "ademend" vermogen, juister of wetenschappelijker is het dat men spreekt over de "microporeus" zijn van de bewuste laag.
Voor houtwerk is dat effectief (om rotten te voorkomen) maar voor stenen muren is dat in de huidige context niet goed (een muur constructie moet van van binnen naar buiten perfect dampopen blijven...).

Als je dus een open systeem wil zal dat lijnolieproduct echt héél vakkundig EN met tussendoortesten moeten aangebracht worden.
Je moet met andere woorden de steen zodanig impregneren met lijnolie dat hij JUIST NIET verzadigd raakt.

Wolf, begrijp me niet verkeerd dat ik je betoog wil afbreken hé, ik vind het tof dat je oude vergeten grondstoffen in de aandacht brengt.
Daarom ook de volgende raadgevingen voor diegenen die jouw idee willen toepassen:

Muur waterdichtmaken met lijnolie:
-Als het vergelend effect van lijnolie geen bezwaar is.
-Verdun de lijnolie met 50 (vijftig) procent aromaatvrije white spirit (omdat aromaat vrije white spirit véél minder schadelijk/niet schadelijk is voor mens en milieu).
-Plaats één laag en laat die meerdere weken of liever zelf maanden doordrogen.
-Evalueer het effect bij beregenen van de muur of spuit ze nat met een waterlans.
-Neemt de muur zichtbaar water op, doe dan op een beperkte plaats van ongeveer 1 m2 een test met een tweede laag.
-Laat die test ook enkele weken of maanden drogen.
-Begint die testplaats te glanzen of erger te kleven dan mag je absoluut geen verdere behandeling toepassen (want dan ga je het zogenaamde ademend vermogen kwijtspelen).

Voordeel van lijnolie voor deze toepassing: Spotgoedkoop, effectief.
Nadelen: Vergelend, gevaar voor verzadiging van de steen bij onoordeelkunding toepassen.

Voordeel van "siliconen": Absoluut geen gevaar om het zogeneaamd ademend vermogen van de steen kwijt te spelen.
Siliconen-emulsies in water (micro-emulsies): Uiterst effectief, blijven effectief ook na 20 tot 30 jaren.
Enig nadeel: Duur of duurder dan...

Mijn visie:
Gebruik zoveel mogelijk producten op basis van natuurlijke herwinbare grondstoffen.
Kan je natuurlijke grondstof combineren met moderne chemische technologie om een langdurig en duurzaam resultaat te bekomen dan is dat gewoon super meegenomen.
Kan je met een natuurlijke grondstof het eindresultaat niet bereiken maar met een relatief kleine inbreng van systhetisch materiaal wel, gebruik in dat geval dan synthetisch materiaal.

afbeelding van wilma7be
29/09/2009 - 22:19

Beste Rudy onze gevel is gezandstraalde oude baksteen en zoek een betaalbaar systeem om deze kleurloos waterdicht te maken wat raad u me aan en heeft u mij een sugestie waar in deze goedkoop kan bekomen?

afbeelding van emmanuel peters
10/04/2010 - 16:56

beste,

ik heb uw betoog met veel interesse gelezen en wens u ons probleem voor te leggen. we hebben een woning van ongeveer 100 jaar oud. kortom overal vocht! men heeft dit aan de binnenkant verholpen door roofing aan de muren aan te brengen om zo het vocht niet in de kamers te laten doordringen. aan de buitenzijde is de gevel stevig geverfd. jarenlang heeft dit vocht zich dus opgestapeld in de muren aangezien het nergens naartoe kon. bij ontmanteling van de muren aan de binnenzijde heb ik dit alles ontdekt. nu heb ik al een aantal offertes laten maken om dit te behandelen maar ik ben niet echt een voorstander van injectie. aldus hebben we iemand aangesproken die de muren doorslijpt en er een blad in aanbrengt zodat het grondvocht tegengehouden wordt. we hebben een aantal referenties en ik denk dat dit een zeer goede methode is. nu zegt die man ons dat we ook de buitenmuren moeten aanpakken want we moeten voorkomen dat regenwater niet op het aangebrachte blad blijft staan. volgens hem kunnen we niet anders dan er een gevel voorzetten. dit vind ik zeer jammer want het betreft een charmante gevel.

ik zou liever de verf verwijderen, hervoegen en een dampopen vochtwerende laag aanbrengen (kalei of iets anders). volgens de man werkt dit slechts kortstondig (niet meer dan zes maand)! tevens beweert hij dat de steen bij het verwijderen van de verf volledig kapot zal zijn omdat het over een oude zeer poreuze steen gaat en doordat deze geverfd was voor zeer lange tijd is de steen rot.

graag uw advies.

afbeelding van kristof.samyn
29/09/2010 - 10:36

Hallo,

 

Kan je een voorbeeld geven van dergelijke producten (siliconen micro-emuslies) die op de markt zijn?
 

Het zou voor ons gaan voor een gevel waar er zeer lichte barstjes tussen de voegen en de steen zijn.

Met vriendelijke groeten Kristof

afbeelding van Anonieme gebruiker
04/12/2008 - 18:11
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Rudy,

Kan je een voorbeeld geven van dergelijke producten (siliconen micro-emuslies) die op de markt zijn?
Valt RDS 70 daaronder?
Ooit al gehoord van Dromursil 390?

Bedankt,

Sara

afbeelding van dirk vansintjan
05/12/2008 - 22:45

Beste,

wij wonen in een deel van een oud molencomplex. Onze woning dateert uit 1770 en de zuidgevel was eerder problematisch: hij staat niet loodrecht zodat bij regen het water er helemaal over loopt, de meeste stenen waren gebroken en de bakstenen waren zeer poreus.
Aangezien het een beschermd monument betreft, hebben wij overlegd met de mensen van Onroerend Erfgoed (vroeger Monumenten en Landschappen). Zij kwamen op de proppen met de behandeling van de stenen muren van windmolens.

We hebben dus de gevel langs buiten gekaleid met 3 lagen hydraulische kalk. Daarna geverfd met silicaatverf en afgewerkt met een behandeling met kiezelzuur (waterafstotend).
Goed resultaat, probleem onder controle.

Dirk

afbeelding van dirk vansintjan
06/12/2008 - 08:15

Belangrijk is ook dat er geen optrekkend vocht (meer) is!

afbeelding van Rudy Martens
11/12/2008 - 19:09

Sorry voor de late repliek (ik heb jullie reacties niet ontvangen via mail).

Sara: Om reklame via dit forum te vermijden zend ik u later deze avond een privé-mail met de gewenste informatie.

RDS70 of Dromursil 70:
Neen niet gekend, indien je meer info over deze specifiek producten hebt. Indien je specifieke info over deze producten hebt wil je me die dan doormailen?
Alles is ok, importeurs- of fabricant-adressen, technische fiches, veiligheidsfiches ("MSDS"-fiches).

Ik zal dan een eerlijk antwoord te geven en pogen om geen reklameaffiche op dit forum weer te geven.
Indien dit laatste niet mogelijk is dan zend ik de antwoorden rechtstreeks via een mailbericht.

afbeelding van Rudy Martens
11/12/2008 - 22:29

Sarah:
RDS70 is een pastavormig product.
RDS70 (even opgezocht via Google), blijkt een solventvrije pasta te zijn om te injecteren in boorgaten tegen opstijgend vocht in muren.
Van zowel collega's als grondstoffabricanten hoor ik dat dit product tegen opstijgend vocht heel effectief is.
Die pasta's hebben het voordeel dat je ze ook kan toepassen in muren waar holten of gaten in de muur of in de bakstenen voorkomen. Daar zijn de waterdunne siliconen-micro-emulsies niet voor aangewezen (ze lopen letterlijk "in" het gat in de muur).

Siliconen micro-emulsies (die blijven even dun vloeibaar als water) kan je dubbel gebruiken.
Zowel voor regenwaterdoorslag als voor opstijgend vocht.
Voor opstijgend vocht werken die echter niet als er gaten in de steen of holten in de muur aanwezig zijn. Dat is dan voor deze laatste toepassing wel een nadeel.

Dromursil 70 daar kan ik niks van terugvinden.

Groeten,
Rudy Martens

afbeelding van Anonieme gebruiker
07/05/2009 - 15:56
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Beste,

Zoals ook anderen reeds vroegen, kan u de info die u aan Sarah gaf, ook aan mij bezorgen?
Wij staan ook voor de klus onze gevel waterdicht te maken.

Alvast bedankt,
Natalie

afbeelding van saskia-2
07/04/2009 - 22:26

Beste Rudy

Kan je de info die je aan Sara gemaild hebt, aub ook naar mij mailen? Dit interesseert mij enorm voor onze woning.

groeten en bedankt

afbeelding van saskia-2
07/04/2009 - 22:26

Beste Rudy

Kan je de info die je aan Sara gemaild hebt, aub ook naar mij mailen? Dit interesseert mij enorm voor onze woning.

groeten en bedankt

afbeelding van Anonieme gebruiker
06/06/2009 - 19:40
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Hallo,

Wij zijn bezig met de verbouwing van een schuur.
In de living behouden we het plafond met gewelven in rode baksteen.
Nu heb ik bij een keukenzaak iets zeer mooi gezien: namelijk een rode bakstenen muur die behandeld was met witte kalkverf waardoor je zo een lichtroos effect kreeg en het er nog udere uitzag, echt prachtig!
Heeft iemand deze techniek al een toegepast?
Helemaal witverven zou zonde zijn, maar nu is de steen echt te rood.
Groetjes

afbeelding van Rudy Martens
09/06/2009 - 21:58

Anoniem:
Je kan dit ook doen met zogenaamde Glaceerverf. Dat zou je kunnen omschrijven als een soort half verf half vernis, zodanig gepigmenteerd dat het geheel niet dekkend wordt en daardoor enkel een kleurend effect heeft.
Je zou het ook "steenlasuur" of voor beton "betonlasuur" kunnen noemen.

Die worden gemaakt op basis van een bindmiddel naar uw keuze (natuurolie, acrylaat, alkydhars, enz. enz.) zowel watergedragen als solventgedragen.
Ik heb daar doc. van maar omdat die als reklame beschouwd wordt publiceer ik die niet op het forum. Indien je die wenst dan zend je me maar een privé-mail.

afbeelding van Anonieme gebruiker
15/06/2009 - 18:54
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

graag had ik ook de documentatie

vriendelijke groeten

Erik

afbeelding van Anonieme gebruiker
28/06/2009 - 20:01
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Jongens (& meisjes)

Als je je muur wil injecteren tegen opstijgend vocht, ok.

Maar gebruik aub geen hydrofobering! En zeker niet als je muur meer dan 7cm dik is.  Je kan er alleen maar problemen mee hebben. Zeker oude muren of oude bakstenen kunnen al eens een barstje hebben, en dan kunnen je stenen gaan kapotspringen.

afbeelding van Anonieme gebruiker
04/07/2009 - 09:30
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Anoniem Erik:  Zend mij aub jouw mail adres, dat kan je doen door op mijn naam te klikken naast de forumrepliek. Dan zend ik op mijn beurt de doc. door.

 

Anoniem 2:

Sorry maar waar jij zulke nonsens vandaan haalt dat is mij een raadsel.

Een muur die hydrofoob gemaakt is zal nou net NIET meer kapotvriezen omdat het water dat erin zit na verdamping niet meer opnieuw aangevuld wordt door opstijgende vocht uit de ondergrond.

De moderne goede, watergedragen hydrofoberingsmiddelen hebben bijna alle de mogelijkheid om opnmame van regenvocht in barsten groter dan 0.3mm tot 0.5mm (en wellicht nog groter) perfect te weren.

 

afbeelding van Rudy Martens
20/10/2009 - 20:32

Blijkbaar was ik op 4/7 niet ingelogd en kwam mijn repliek met als afzendern 'Anoniem':

Anoniem Erik:  Zend mij aub jouw mail adres, dat kan je doen door op mijn naam te klikken naast de forumrepliek. Dan zend ik op mijn beurt de doc. door.
 
Anoniem 2:
Sorry maar waar jij zulke nonsens vandaan haalt dat is mij een raadsel.
Een muur die hydrofoob gemaakt is zal nou net NIET meer kapotvriezen omdat het water dat erin zit na verdamping niet meer opnieuw aangevuld wordt door opstijgende vocht uit de ondergrond.
De moderne goede, watergedragen hydrofoberingsmiddelen hebben bijna alle de mogelijkheid om opname van regenvocht in barsten groter dan 0.3mm tot 0.5mm (en wellicht nog groter) perfect te weren.
 

afbeelding van Rudy Martens
29/09/2010 - 18:51

Kristof:

om met uw  vraag of antwoord na de laatste repliek te komen moet je links onder de laatste repliek klikken op "reageer op dit bericht", nu staat je antwoord ergens tussen de replieken.

Ik zond je ook een privé-mail zodat je me ook rechtstreeks kan mailen.

afbeelding van merrie51
19/11/2010 - 12:24

 Na dit alles gelezen te hebben kan ik  absoluut niet meer volgen.

Mijn vraag dan maar : zzn oude bakstenen buitenmuur ( zonder spouwen) waterdicht maken, mag niet van uitzicht veranderen wegens "valleigebied" (strenger dan agrarisch gebied), mag ook niet bezet met buitenisolatie (wegens oppervlakte vergroting).

tweede vraag: de kelder heeft een aarden vloer en  er staat 20cm water in na deze natte periode; de muren waren ook in de zomer vochtig tot 1 m hoog,; hoe krijg ik die droog zonder mij blauw te betalen?

Denk aan injecteren met aquaplan of rubson?

mvg, greta

afbeelding van Rudy Martens
20/12/2010 - 20:34

Dag Greta,

dit antwoord komt erg laat, (maar ik heb ondertussen mijn jaarlijkse vacantie geconsumeerd...).

Om je terug duidelijk te brengen, kan je bij jouw muur maar twee problemen hebben:

1) Opstijgend vocht: Daarvoor dien je in de laagste voeg boven je vloerniveau en siliconenproduct te injecteren. Daar kun je dus esthetisch geen problemen mee krijgen (zijn maar een aantal boorgaten die je nadien terug opvult).

2) Vochtdoorslag door regenwater: Daarvoor gebruik op de buitenzijde van die muur één van de moderne watergedragen siliconen-emulsies voor. Van deze producten zijn er ondertussen ook vele producten op de markt die na droging/uitharding totaal onzichtbaar.

Ik zend je ook nog een privé-mail met merkinfo.

Groeten,

Rudy Martens

afbeelding van merrie51
11/01/2011 - 20:05

 Beste Rudy,

Dank voor uw reactie.

De privémail heb ik echter nog niet ontvangen.

Nu ontdekken we dat er in de kelder grondwater binnenkomt en geen beetje.Op een dag stijgt het dik 20cm en heeft al een kleine meter bereikt.

Hebben dit volledig weggepompt maar na 2 dagen staat er weer 30 cm.

De keldervloer is van aarde. Het water lijkt binnen te zijpelen waar de muur de grond raakt.

Hoe  kunnen we dit eenvoudig oplossen?

Groetjes,

Greta

 

afbeelding van Danny1
08/01/2011 - 12:55

Dag Rudy,

 

Die producten die jij zegt voor een muur tegen slagwater te beschermen, zijn die ook makkelijk zelf te gebruiken (inspuiten of insmeren)? Of is dit alleen maar door firma's te doen? Want ik heb pas een garage gezet en daar is de buitenmuur gewoon snelbouw op de scheiding en die zou ik zo toch wel waterdicht willen maken.

 

Grtz, Danny

Pagina's

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.