Balansventilatie: keuken en woonkamer één ruimte | Ecobouwers.be

U bent hier

Balansventilatie: keuken en woonkamer één ruimte

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van mtts-73
11/03/2007 - 10:08

Hallo

Als ik het principe van balansventilatie goed begrijp wordt er lucht afgezogen uit de keuken (+toilet en badkamer) en wordt er verse lucht gebracht in de woonkamer (+slaapkamers, bureau,..).

Moet ik hieruit besluiten dat als men balansventilatie wenst te gebruiken men er niet goed aan doet om de woonkamer en keuken in één ruimte te bouwen? Met die 'één ruimte' bedoel ik dat je niet zomaar een deur achter je kan dichttrekken, waardoor keuken en woonkamer twee aparte ruimtes zijn.

5 Reacties

Reacties

afbeelding van Anonieme gebruiker
11/03/2007 - 15:07
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Bij ons is dit 1 ruimte en de installateur heeft daar niks over opgemerkt. Ik kan ook ni direkt bedenken hoe dit een probleem zou kunnen vormen.
Mischien dat de afvoer van de keuken wat te dicht bij de aanvoer van de living zou kunne staan en de ingeblazen verse lucht te snel weer zou afgezogen worden? Ik denk echter wel dat een beetje installateur daar rekening mee houdt. Bij ons is dit toch een 8 meter en de aanvoer van de living staat 'om het hoekske' tov de afvoer van de keuken (living en keuken zijn 1 ruimte in L-vorm).
De debieten van zo'n balansventilatie zijn in de normale stand trouwens niet echt hoog hoor. Ge kunt amper spreken van een echte stroming (enkel aan de ventielen voelt ge wat) en het relatief grote volume van uw ruimten tempert heel wat.

afbeelding van paul-11
11/03/2007 - 17:26

Ook als es nagedacht wat te doen met je dampkap in de keuken?

afbeelding van mtts-73
11/03/2007 - 19:19

DigitalOverdose, bij ons zou het ook 'om het hoeske' zijn.

paul, wat bedoel je met nadenken over dampkamp? Dat die indien die niet gebruikt wordt automatisch zou moeten worden afgesloten, zodat de lucht niet uit de dampkamp wordt weggezogen?

afbeelding van paul-11
11/03/2007 - 19:35

de dampkap het beste niet aansluiten op de WTW, maar een recuperatie dampkap kiezen, eentje die de lucht filtert met metaalfilters. De lucht komt dus gewoon weer terug in de keuken.
De metaalfilters kan je regelmatig wassen in de vaatwasser.
De keuken is wel voorzien van een afzuigopening/WTW.

Het syteem schijnt goed te voldoen en de vuile vette lucht komt tenminste niet in je WTW terecht.

De dampkap kan in een gesloten systeem nooit rechtstreeks naar buiten blazen. dan is er geen sprake meer van een gesloten balansventilatie.

afbeelding van mtts-60
16/03/2007 - 18:54

paul, bedankt voor de info. Na wat zoekwerk (oa. op dit forum) blijkt het dat men een gewone dampkap kan ombouwen tot een recuperatie of recirculatie dampkap. Het gaat vooral om het installeren van de nodige filters, als ik dat goed heb begrepen.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.