baansventilatie met open keuken | Ecobouwers.be

U bent hier

baansventilatie met open keuken

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van eric-29
25/04/2006 - 12:57

hallo

de kogel is door de kerk: onze nieuwe halfopen bebouwing zal over een balansventilatie met WTW beschikken. toch zijn er mij nog een aantal dingen onduidelijk:

- de keuken en leefruimte zullen in elkaar overlopen (kookeiland). NU vraag ik me af of een balansventilatie hiermee geen probleem zal hebben aangezien normaal in de keuken wordt afgezogen en in de leefruimte wordt ingeblazen. Zal de ventilatie dit niet als één ruimte beschouwen

- in de leefruimte bevindt zich de trap naar de verdieping waar zich de bureauruimte bevindt naast de trap. Zal de balansventilatie dit ook niet als één grote ruimte beschouwen (door de traphal)?

- merk en type : ik heb op het forum al wat problemen gelezen met ORCON (geluidshinder). Heeft iemand ervaring met de toestellen van Paul Luftung?

- prijs : ik heb al prijzen zien circuleren van +- 4000€. Is dit representatief voor een woning van 180m2 (alles incl;)?

- vloerverwarming vind ik een te grote meerkost. Ik zou daarom overgedimensioneerde radiatoren voorzien met een condensatieketel op gas. Is dit een goede combinatie voor een balansventilatie?

mercikes voor de antwoorden.

zozzie

3 Reacties

Reacties

afbeelding van ken-3
25/04/2006 - 14:47
Ken

Op vraag 1 en 2 kan ik je alvast aanraden om de plaats van de ventilatieroosters goed te (laten) bepalen. Het gaat hem bij ventilatie vooral om het principe dat op een plaats verse lucht wordt ingeblazen. Op een andere plaats (liefst zover mogelijk van de inblaas) wordt lucht afgezogen.

Voor de keuken moet je wel nog even rekening houden met de dampkap. Zorg ervoor dat die je systeem niet in onbalans brengt.

Wij hebben voor een Orcon gekozen met geluidsdempers en komen voor een woning van 150m² uit op een prijs van rond 3000€. Het is wel een feit dat ik al van in het begin rekening heb gehouden met ventilatie waardoor ik geen kronkels moet maken of gaten door de beton moet boren.

Mijns inziens is overdimensioneren van radiatoren zeker niet aan te raden. Ik denk dat dit je rendement alleen maar zal doen dalen en stookkosten doen stijgen.

Tenslotte raad ik je aan om nog eens rond te struinen op dit forum en wat meer te lezen over vloerverwarming. In combinatie met balansventilatie ga je die meerkost er op termijn uit halen. Het grootste probleem is dat de meeste mensen kiezen voor een installatie die bij aanschaf minder kost, maar die uiteindelijk meer zal kosten aan energie. Toch geen onbelangrijk punt met de huidige stijging van de energieprijzen ...

Greetz,
Ken

afbeelding van steve-2
25/04/2006 - 22:17

Overdimensioneren van radiatoren is wel degelijk positief voor het rendement van je verwarmingsinstallatie. Dit in tegenstelling tot het overdimensioneren van je verwarmingsketel. Dit is negatief voor het rendement.

Doordat je de radiatoren overdimensioneert kan je met een lagere watertemperatuur dezelfde warmteafgifte (lees radiatorvermogen) bereiken als met een kleinere variant gevoed door hogere temperatuur. In jou voorkomend geval met een condensatieketel zal deze ketel dus beter condenseren in combinatie met de overgedimensioneerde radiatoren, en bijgevolg zuiniger zijn met energie.

Let bij de aanschaf ook op het aantal "platen" van de radiator. Hoe meer platen hoe meer deze convectiewarmte zal verspreiden in plaats van stralingswarmte. Stralingswarmte geeft een hoger comfort, minder verbrand en circulerend stof en een hogere gevoelstemperatuur. Deze hogere gevoelstemperatuur leidt tot een lagere benodigde luchttemperatuur (thermostaat mag naar omlaag), met een besparing op energie als kers op de taart.

afbeelding van mathias-3
26/04/2006 - 21:50

Hallo,

Kan er iemand mij een goede installateur of verkoper van balansventilatie systemen aanraden, omgeving zuid-west vlaanderen?

Momenteel heb ik die niet voorzien maar ik denk dat ik door de inrichting van mijn huis het zou kunnen installeren zonder meters buis te moeten wegstoppen.

Keuken, badkamer en wc liggen vlak naast de berging dus afzuigen is geen probleem.

Enkel de luchttoevoer, daar geraak ik niet goed aan uit want keuken en living is 1 open ruimte.
De 2 slaapkamers zitten boven de berging, kan ik roosters voor luchttoevoer voorzien in de vloeren van de slaapkamers?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.