alternatieve merken pellet kachels.... | Ecobouwers.be

U bent hier

alternatieve merken pellet kachels....

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van teizman-1
21/10/2005 - 09:22

Hoi allemaal,

Voor mij is het duidelijk: pellets zijn ecologischer en bovendien goedkoper mét minder risico op prijsstijgingen in vergelijking met mazout of gas.
Eén probleem echter: kostenplaatje van de enige door mij gekende CV op pellets. (ök*****n): >5500€....

Kennen jullie nog pellet-alternatieven die ook van goeie kwaliteit zijn, maar die goedkoper zijn? (voor vloerverwarming uiteraard, 15 tot 24kW zullen we vermoedelijk nodig hebben)

greetz,
teizman

35 Reacties

Reacties

afbeelding van jeroen.beeckx@telenet.be
22/10/2005 - 11:34

teizman,

Voor dat bedrag hebben wij een vrijstaande kachel gekocht, die dus zowel het gezellige vlammenspel levert als de CV-warmte.

Als je kiest voor een CV op gas én een inbouwhaard én schouw, kom je minstens even duur uit.

Daar wij een K25 bewonen hebben wij gekozen voor een manuele vulling; voor conventionele nieuwbouwen (K65-K100) kan je beter automatische vulling nemen met wormwiel en silo. Dan wordt het wel redelijk duur.

jeroen

afbeelding van teizman-1
22/10/2005 - 19:10

Hej bedankt voor de reactie Jeroen,

Ik wil ook zeer doorgedreven isoleren, maar ik vrees dat ik nooit voldoende ga hebben met zo een kachel. Ons huis is nl aan de grote kant (renovatie), 360m².

Jouw oplossing had mij anders zeker de beste geleken, ik vind de twist 80/20 een heel mooie oplossing. Het vermogen is echter te klein voor ons huis: 10kw.

Ik overweeg deze echter nog steeds maar dan met een tweede backup systeem voor de koudste dagen. Al weet ik nog niet wat....(klein gasketeltje, ...)

enig idee?
groetjes,
teizman

afbeelding van ahardeman
22/10/2005 - 20:19

Je zou naast een calimax (of evengoed een rika, wodtke etc) natuurlijk een houtgestookte CV ketel in je garage kunnen zetten, kom je met de 8 of 10 kW niet weg dat stook je 1 of 2x per dag die cv ketel op om je boiler te vullen. Zo'n cv ketel hoeft niet meer dan 2000 euro te kosten

Maar je blijft wel slepen met pellets naar je calimax natuurlijk als je geen lew of passiefhuis hebt

De oekofen werkt volledig zelfstandig zonder vullen tussendoor

Mvg Arnold

afbeelding van ahardeman
22/10/2005 - 20:24

Oh ja, vergeten

Op green-comfort.nl vind je toch ook wel sfeerhaarden op pellets (dus voor woonkamer van 28 tot 39 kW en nog meer interessants, naar eigen zeggen tegen zeer interessante prijzen maar ik weet niet wie of wat er achter zit

Voor je 360 m2 woning toch zeker voldoende?

Arnold

wij zijn zeer tevreden van onze calimax :)

vlammenspel is schitterend, hij warmt rustig onze boiler op, en daar hebben we voorlopig alleen maar sanitair warm water uit nodig (verwarming hebben we nog steeds niet nodig in onze K20)

bij ons is er maar 5kW nodig, dus de calimax is eigenlijk al "overkill", vandaar dat we die naar de boiler sturen en dan vanuit de boiler de vloer/wandverwarming zullen aansturen (maar dat hebben we dus nog ni nodig gehad)

voor een woning die meer dan 10 kW nodig heeft zou ik zeggen: ga nog ff goed bijkomend isoleren, dan compartimenteren, en voorzie het belangrijkste compartiment met de pelletkachel. het andere compartiment NIET verwarmen :)

groeten,
christophe

afbeelding van jeroen.beeckx@telenet.be
22/10/2005 - 21:19

Iemand een idee hoe je het vermogen van de Calimax in halfautomatische modus kan instellen. Op die manier zou de kachel op een zacht vlammetje kunnen branden ipv voluit.

Vermoedelijk zal het rendement nog beter zijn.

Jeroen

nb 3 vermogens naar t' schijnt

dat staat hier mooi uitgelegd in de handleiding van onze calimax :)

groeten,
christophe

afbeelding van Hans Delannoye
24/10/2005 - 07:06

Teizman

" Ik wil ook zeer doorgedreven isoleren, maar ik vrees dat ik nooit voldoende ga hebben met zo een kachel. Ons huis is nl aan de grote kant (renovatie), 360m²....... Het vermogen is echter te klein voor ons huis: 10kw."

Dan is je isolatie totaal ontoereikend, 360m² moet makkelijk kunnen met 10 kW als je gebouw een beetje compact is en degelijk geisoleerd.

Hans

afbeelding van teizman-1
24/10/2005 - 12:12

Bedankt Hans,

Wel, ik ben absoluut geen kenner en ik schat momenteel (met een wel zeer natte vingen) dat ik meer zal nodig hebben dan 10kwh.
Een berekening is nog niet gebeurd: we zitten nog maar in het afbraak-stadium :-)

groetjes,
teizman

afbeelding van ahardeman
24/10/2005 - 19:15

Hans

let wel, 360 m2 en geen 360m3, dus ca 1000 m3 dat is toch een redelijk stulpjr hoor, om dan aan 10 kW te komen zal je echt wel HR++ glas moeten + isolatie u=0,2 + gebalanceerde ventilatie en vloerisolatie.

Als jet renovatie is zal dat inderdaad niet makkelijk maar wel een uitdaging!

Arnold

afbeelding van Hans Delannoye
26/10/2005 - 23:59

Arnold

Ja hoor, ik had het goed gelezen, is namelijk hetzelfde als mijn appartementen, 360m² en matig geisoleerd. En ik heb zowat 11 kW nodig. Met slechts 7.5 cm minerale wolin de muur en 12 cm in het dak + gebalanceerde ventilatie en vloerisolatie.
Maar 't is wel nieuwbouw.

Hans

afbeelding van teizman-1
27/10/2005 - 11:28

Hans,

kan jij mij geen goeie referentie geven om een precieze (ook kamer per kamer) warmteverliesberekening te maken van onze renovatie?

(per mail mag ook natuurlijk: teizman apestaartje GMX dottie DE

danku,
teizman

afbeelding van teizman-1
27/10/2005 - 14:22

Hans,

11 kwh voor 360m²: ik zou het echt willen geloven (want dan kom ik zowat toe met een twist 80/20, maar het lukt me echt niet.

Jouw appartementen hebben waarschijlijk slechts twee buitengevels: voor en achter, niet?

Mijn huis is een perfecte kubus, twee volledige bouwlagen met een plat dak erop. Voorlopig nog vrijstaand. Enkel de keuken komt aan 1 zijde wat dieper: deze is 9m lang en 3.5m breed, ook met een plat dak.
De compactheid van dit huis zal dus ook niet slecht zijn.

De isolatie die ik zal voorzien is :
Vloer: gespoten pur: 7cm
Muren : gespoten pur: 12cm
dak: 27cm glaswol

denk jij nu nog steeds dat ik met een 10-tal kwh zal toekomen?

teizman

afbeelding van Hans Delannoye
27/10/2005 - 16:45

Teizman

Ik heb twee en een halve gevel vrijstaan, en de derde staat nu ons passiefhuis tegen, maar die heeft ook twee jaar vrijgestaan. En bij mij is er maar half zoveel isolatie in muren en daken moet ik tot mijn schande toegeven.

Enkel een warmteverliesberekening kan uitsluitsel geven. En dat is bij renovatie niet altijd zo eenvoudig, omdat er dikwijls nogal wat gegevens ontbreken. Iedere c.v.-installateur moet dat kunnen, al moet ik toegeven dat nogal wat collegas daar te lui voor zijn, en liever naar de groothandel rennen, die dat dan (snel) voor hen doet. Al zou ik dat eerder schattingen dan berekeningen noemen.

Hans

afbeelding van stefan verkoyen
13/11/2005 - 19:35

Hi all,

sinds kort ben ik ook geinteresseerd in een pelletkachel, maar dan wel zo eentje met CV koppeling zoals bijv. de Calimax Twist 80/20. Enigste probleempunt vind ik de rookgas afvoer.

Sommige installateurs werken enkel met een schouw. Anderen zeggen dat muurdoorvoer kan maar raden het af. Nog anderen zeggen dat een muurdoorvoer perfect mogelijk is. De kwestie hier zou zijn:
1) zie dat er geen wind in kan waaien (dit kan de geforceerde rookgasafvoer tegenwerken)
2) crepie of lichte muren kunnen vuil worden bij muurdoorvoer
Mogelijks zijn er nog technische problemen met muurdoorvoer?

Op naar de wettelijke problemen. Ik kan mij voorstellen dat een muurdoorvoer voor een open haard geen goede zaak zou zijn. Even los van het technische aspect gezien, is de rookgaskwaliteit van zulk slechte aard dat men beter het rookgas hoog (boven uw dak) afvoert. Maar hoe zit dat met het rookgas van pellets? Als ik het goed begrijp dan heeft een pelletkachel een heel goed verbrandingsproces. Dus kan ik mij voorstellen dat de rookgaskwaliteit ook stukken beter is vergeleken met openhaard rookgaskwaliteit. Het rookgas van een gasketel daarentegen zal waarschijnlijk nog properder zijn.

Mijn vraag is: is het legaal een probleem om op het gelijkvloers met een muurdoorvoer te werken voor een pelletkachel? Van een gasketel weet ik dat er voorschriften voor bestaan en die laten dit toe mits voldoende afstand van de buren etc...

Groeten,
Stef

afbeelding van jeroen.beeckx@telenet.be
14/11/2005 - 09:27

Stefan,

Ik heb zo'n ding. Volgens de specificaties heeft deze kachel een "echte" schouw nodig, tenminste dat zei mijn installateur.

Ik trouwens ongelofelijk m'n bedenkingen bij al die muurdoorvoeren voor CV-branders. Stel dat je die rookgassen binnen krijgt...

jeroen

afbeelding van jeroen.beeckx@telenet.be
14/11/2005 - 09:48

Iemand een idee of een pelletkachel met CV (met glazen front, dus model huiskamer) ook met automatische vulling bestaat?

Merci!

Jeroen

afbeelding van koen-29
14/11/2005 - 10:02

Stef,

Een pelletkachel of -ketel met muurdoorvoer?
Technisch gezien zal dat wel werken dankzij de geforceerde afvoer maar als de uitlaat niet boven de muur (of dak) uitsteekt, dan zal je merken dat er meer in de rookgassen zit dan enkel waterdamp. De muur zal volgens mij zwart zien na verloop van tijd.

De efficiëntie van de kachel mag dan 90% zijn, je zal steeds een fractie roet hebben (hoe klein ook).

Ten zeerste af te raden die muurdoorvoer!!

Koen

jeroen,

de evo aqua van rika kan dit
http://www.rika.at/en/2116/
voor het adres één van de belgische leveranciers mag je me altijd mailen.

groeten,
christophe

afbeelding van stefan verkoyen
15/11/2005 - 18:28

Koen, Jeroen,

bedankt voor jullie reactie. Een schouw lijkt dan toch het beste. Kent iemand de voorschriften voor schouwen? Zoals bijv. de minimale hoogte?

De kachel zou in de living komen van onze HOB. Onze living heeft een hoogte van 3 meter en is voorzien van een plat dak ( we mogen op gelijkvloers dieper bouwen dan op het verdiep). Is een inox schouw-uitlaat van 50 cm boven dat plat dak realistisch of moet ik daar een mastodont van 3+4 meter hoog naar boven laten komen (i.e. tot aan de hoogte van onze daknok).

Groeten,
Stef

afbeelding van nick-4
15/11/2005 - 20:40

Stefan,

een goede schouw hangt van veel factoren af,hoe staat het met de bomen om en bij je huis,zoals je weet hebben die meestal een negatieve invloed op het trekken van je schouw,indien deze te hoog of te dicht bij je schouw staan.
als je een schouw wilt hebben voor een atmosferische kachel,dan zou je toch ergens een minimale hoogte van 4.5 meter moeten rekenen,daar en bij komt dat je schouw,een meter boven je nok en een diameter die net zo groot of een beetje groter is dan de aansluiting op je kachel,bij een te grote diameter gaat de trek in de schouw verminderen.
Staat de schouw op de zijkant in het dak dan is de algemene regel,dat je denkbeeldig een lijn trekt,die een meter hoger is dan je dakbedekking,daarboven zou je schouw moeten uitmonden,met dien verstande dat je nog rekening houdt met die 4.5 meter kanaalhoogte,bij gedwongen rookafvoer liggen die voorwaarden anders.

Groetjes,Nick

afbeelding van stefan verkoyen
15/11/2005 - 20:50

Nick,

sorry voor de onduidelijkheid maar de pelletkachel die ik op het oog heb gebruikt een systeem met gesloten verbranding. De kachel bevat een ventilator en zorgt voor gedwongen afvoer. Mijn schouw moet dus niet gaan "trekken".

Weet je meer over de spelregels bij schouwen met gedwongen afvoer?

Groeten,
Stef

afbeelding van jeroen beeckx-10
15/11/2005 - 21:05

stefan,

ik zit voor m'n pelletkachel 50cm boven dak, 3m lager dan de daknok. Zoals al gezegd gaat het om een gestuwde rookafvoer, vergelijkbaar met CV ketel.

Jeroen

afbeelding van hans-26
16/11/2005 - 20:05

Jeroen,

Brunner heeft ook een pelletkachel die automatisch gevuld wordt. Nadeel vindt ik de opslag moet aan de andere kant van de muur. Dus als de kachel tegen een buitenmuur staat, zal je de opslag buiten moeten plaatsen.

Hans V.

afbeelding van teizman-1
16/11/2005 - 20:46

enig idee wat deze Brunner kost en over welk vermogen we hier spreken?

Qua design is het geen topper maar lijkt me wel doenbaar in een moderne woning....

teizman

afbeelding van teizman-1
16/11/2005 - 20:46

enig idee wat deze Brunner kost en over welk vermogen we hier spreken?

Qua design is het geen topper maar lijkt me wel doenbaar in een moderne woning....

teizman

afbeelding van karelw
16/11/2005 - 21:13

De Brunner met pelletmodule: Ik denk niet dat je toekomt met 10.000 EUR.
Ik heb er eens naar geïnformeerd, en ik herinner me dat ik bij het horen van de meerprijs voor de pelletmodule bijna van m'n stoel viel. (no kidding)

Karel.

afbeelding van hans-26
17/11/2005 - 09:25

Teizman,

Geen idee van prijs. Firma Pallen uit de buurt van Sint Truiden weet daar alles van en in het mechelse zit er ook nog eentje verkoopt ook speksteen en tegelkachels maar kan niet op de naam komen.

Hans V.

Ga alvast zitten als je belt voor de prijs. Maar dat moet je tegenwoordig overal doen.

afbeelding van jeroen beeckx-10
17/11/2005 - 19:46

Mannekes,

Brunner is misschien rendabel in een LEW na 150jaar!

Heb gisteren nog iemand gehoord die een offerte had gehad van 38000EUR voor de verwarmingsinstallatie, met pellet-tegelkachel en zonnenpannelen...(weet niet of de btw al inc. was)

De brunner met 30%/70% regeling kost geïnstalleerd al om en bij de 20000EUR, de pelletcombinatie dus nog meer.(zonder pannelen en buffervat)

Waanzin voor LEW-huizen.

jeroen

afbeelding van karelw
17/11/2005 - 20:39

@Jeroen,

ken jij misschien een ander merk dat een gelijkaardige oplossing als die van Brunner aanbiedt? (een gestuurde tegelkachel met regelbaar ketelaandeel)

Karel.

Pagina's

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.