Alternatief voor led verlichting op komst | Ecobouwers.be

U bent hier

Alternatief voor led verlichting op komst

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Kris 42
12/01/2013 - 09:05

Dit heb ik deze week ergens gelezen:

Mogelijke concurrent voor ledlampen op komst (11-01-2013)

Ledverlichting lijkt de verlichtingsbron van de toekomst. Toch duikt er nu al een mogelijk belangrijke concurrent op, op basis van kunststof. De Fipel - field-induced polymer electroluminescent light source - zou minder energie verbruiken dan een spaarlamp en kwalitatief beter licht produceren.
Onderzoekers aan de Amerikaanse Wake Forest University ontwikkelden op basis van de bestaande Fipel-technologie een nieuwe lichtbron. Deze lamp is opgebouwd uit drie lagen van licht uitstralende polymeren. Elke laag bevat een kleine hoeveelheid aan nanomaterialen die gloeien wanneer er een elektrische stroom doorgaat. Het onderzoeksteam zou de helderheid van de verlichtingstechnologie verbeterd hebben door meerwandige koolstofnanobuisjes toe te voegen.

(Bron: Wake Forest University)

De nieuwe lichtbron zou in elke willekeurige vorm kunnen worden gemaakt, licht van een betere kwaliteit leveren en twee keer efficiënter zijn dan spaarlampen. Spaarlampen zouden bovendien volgens de researchers een hard en koud licht verspreiden dat onaangenaam is voor het menselijke oog. Dit in tegenstelling tot de nieuwe Fipel die elke wittint of kleur kan hebben en warmer, helder licht verspreidt. Bovendien bevat de nieuwe lamp geen kwik of andere gevaarlijke chemicaliën, werkt ze zonder een zoemend geluid te produceren en is ze niet breekbaar, aangezien ze niet uit glas vervaardigd is.

In tegenstelling tot de klassieke, energie-inefficiënte peertjes die een vergelijkbaar licht creëren, produceert de nieuwe lamp meer licht dan warmte. Ze zou dus mogelijk kunnen concurreren met de relatief nieuwe (en momenteel nog vrij dure) ledlampen en de oleds (die nu nog een korte levensduur hebben en slechts zwak licht kunnen verspreiden). De nieuwe lamp zou een lange levensduur kennen van 20.000-50.000 uren, vergelijkbaar met ledlampen.

Duidelijke, exacte cijfers over de performantie, waardoor Fipel goed kan vergeleken worden met andere oplossingen, zijn voorlopig echter nog niet voorhanden. Het is dus afwachten tot het eerste commerciële product, of de beloften kunnen worden ingelost.

De ontwikkelaars verwachten dat de eerste commercieel verkrijgbare 'Fipel-lampen' al in 2013 in productie zullen gaan.

http://news.wfu.edu
http://www.sciencedirect.com
http://www.bbc.co.uk
http://arstechnica.com

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.