alternatief voor douchepijp | Ecobouwers.be

U bent hier

alternatief voor douchepijp

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van davidwijgerde
13/11/2011 - 20:39

Hallo medeforummers,

Graag had ik dit concept eens in de groep gegooid:

Wanneer gedouched wordt kan warmte gerecupereerd worden via een koperen doucheafvoer. De temperatuur van het afvoerwater is relatief laag en de deltaT met het aanvoerwater dus beperkt.

Zou het niet interessanter zijn om dezelfde koperen wikkeling rond de rookafvoerbuis van de gascondensatieketel te leggen omdat daar de deltaT toch wel wat hoger is; zeker wanneer iemand onder de douche staat omdat dan het volle vermogen van de ketel gevraagd wordt.

Voorwaarde is uiteraard wel dat de ketel voldoende dicht bij de douche gelegen is.

Wat denken jullie hiervan?

1 Reactie

Reacties

afbeelding van Filip Huberland
13/11/2011 - 21:31

 Dag David,

Interessant idee, maar het lijkt me erg moeilijk om dat in de praktijk te zetten:

- zo'n douchepijp (of enig ander toestel dat je op het drinkwatercircuit wil gebruiken) moet goedgekeurd zijn door de watermaatschappij (zie www.belgaqua.be voor de lijst van toegelaten toestellen),

- het vermogen hangt niet enkel af van de deltaT, maar ook van de beschikbare massastroom, en beide lijken me niet zo heel groot. Even surfen op het net en ik kwam voor een klein condensatieketeltje (rond de 20 kW) uit op een rookgas massastroom van 13,5 g/s en cp,rookgas van 1,15 kJ/(kg K). Bij een deltaT van een kleine 40 graden (condensatiepunt aardgas ongeveer 58 degC genomen) kom ik dan op een vermogen van 600 Watt. Daar kan je de waterstroom van 10 l/s niet echt veel mee opwarmen.

Alleszins nog veel succes met je bouw (en je passeert nog maar eens :-),

Filip

 

 

 

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.