alternatief toilet | Ecobouwers.be

U bent hier

alternatief toilet

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van gooltjes
02/06/2012 - 21:04

heeft iemand ervaring met een 'alternatief' toilet ?
in een recent nummer van vibe stond een artikel over het separatietoilet, maar daar valt verder niet veel info over te vinden.
en dan is er ook nog het nonolet, is dat een goede keuze ?
zijn er nog andere mogelijkheden voor een alternatief toilet ? ervaringen ?

dank alvast !
nele.

18 Reacties

Reacties

afbeelding van soapwater
02/06/2012 - 21:51

Ik heb ooit eens, op man bijt hond geloof ik, een man gezien die een composteertoilet had met grote opvangbak. Geen idee hoe het ding heette, maar het werkte wel en dat zonder water.

afbeelding van robin demey
03/06/2012 - 20:44

Ik vind de nonolet zeer interessant. Alleen is het meestal moeilijk de vrouw te overtuigen ;-).

afbeelding van jef-14
04/06/2012 - 08:41

Mag ik vragen waarom je een alternatief toilet zoekt? Om te kamperen of om andere redenen ?

afbeelding van robin demey
04/06/2012 - 11:47

Ik denk vooral waterbesparing. Althans dat is een reden waarom ik het graag zou hebben. Alleen ziet mijn vrouw dat niet echt zitten.

afbeelding van gommer
04/06/2012 - 12:03

Wij gaan een normaal toilet installeren en spoelen dat met gerecycleerd water. Wij wonen in gerioleerd gebied, maar opteren om een rietveld te installeren, speciaal voor hergebruik in toilet en tuin te besproeien. Op deze wijze houden we voldoende regenwater over om te baden en douchen, waardoor leidingwater alleen nog dient om tanden te poetsen, te koken, drinken en afwassen.

 

Alles al nagavraagd en ondanks overal gefronste wenkbrauwen is dit mogelijk (zonder subsidie voor individuele zuivering ). En de vrouw vond het goed.

 

Mvg, Marc

afbeelding van jef-14
04/06/2012 - 12:23

Gommer,

Wij zuiveren het afvalwater ook in een rietvijver en gebruiken het regenwater ook voor allees ( dus ook bad en douche) het kan dus wel degelijk maar ben je niet verplicht de riool te gebruiken als er 1 is ????

 

afbeelding van robin demey
04/06/2012 - 12:27

Bij ons mochten we ook geen rietveld voorzien. We MOESTEN de riool gebruiken.

Scheefgedraaide wereld hé :-)

afbeelding van gommer
04/06/2012 - 12:50

Yep, rioolaansluiting is verplicht, maar dat belet niet dat je een rietveld mag aanleggen voor hergebruik. Alleen de overlopen zullen aangesloten zijn op de riool.

Bij ons heb ik geïnformeerd bij TMVW/AquaRio (rioolbeheerder van TMVW) en de gemeentelijke ambtenaaren en men was nergens tegen het plan.

 

afbeelding van robin demey
04/06/2012 - 23:30

Ik moest al sowieso €1500 betalen voor rioolaansluiting. Om daarnaast nog een rietveld te installeren was me te duur en daarnaast in ons geval al bijna onmogelijk naar niveauverschil toe (te ver naar achter en terug naar voor).

Zou het wel graag gewild hebben.

PS: leuke avatar ;-)

afbeelding van gooltjes
05/06/2012 - 11:05

 

 

waterbesparing is idd de reden,

en eventueel herbruik van het afval/grondstof, dat vonden we in het separatietoilet zo mooi ...

maar zoiets zetten zonder ervaringen van anderen of te weten dat het echt kan werken en voor- en nadelen

vinden we nogal veel risico

het is voor in onze nieuwbouw

nele

afbeelding van jef-14
05/06/2012 - 11:59

Als compostmeester ben ik ooit de werking van een composttoilet gaan bekijken. Het leek mij niet erg handig. Ipv te spoelen gebruik je houtschilfers ( moet je dus ter beschikking hebben) . Daarnaast moet je die " compost" ook nog regelmatig verwijderen en de buis die naar de compostbak leidt reinigen.  Als je regenwatergebruikt en een spaarknop op je WC zie ik niet goed waarom je nog water moet besparen. Je bespaart meer door je gazon niet te sproeien zoals zoveel gebruikers van regenwater ( zinloos) doen.

 

afbeelding van robin demey
06/06/2012 - 01:17

In een nonolet werk je niet met houtschilfers, maar met gewoon papier. Dit moet je aandrukken. Sommigen vinden die idee vies. En inderdaad moet je het regelmatig leegmaken. Dus het is arbeidsintensiever, maar mits gebruik van een goede bio-afbreekbare zak is dit niet zoveel erger dan wekelijks het toilet kuisen denk ik.

afbeelding van tony6
08/06/2012 - 23:50

Nele,

Een mooi overzicht van verschillende moglijkheden heb ik hier gevonden : http://www.praktischduurzaam.nl/waterbesparing-in-het-toilet

Gustavsberg toiletsysteem is een spoeltoilet met weinig water. Het is een systeem met een kleine tussenopslag onder het toilet.

Maar waar je dat kunt krijgen ?
Op de website van Gustavsberg is verdacht weinig te vinden.

Tony

afbeelding van gooltjes
11/07/2012 - 21:59

 

dankje Tony,

maar idd erg weinig op de site van Gustavsberg.

enige tijd geleden stond er een artikel over in het boekje van Vibe, met één verwijzing naar website waarop ook niets meer te vinden was ...

spijtig...

gemiste kansen ...

maar toch dankje !

Nele.

afbeelding van Hanne_L
12/07/2012 - 00:02

 Op een beurs zag ik dat er een separatietoilet verkrijgbaar is in België: "dubletten".

http://dubbletten.se/wc-dubbletten-en.html

Vergelijkbaar product van een andere fabrikant (dacht dat ook te krijgen was, via de zelfde invoerder in België):

http://wostman.se/index.php/en/products/toilets/ecoflush

Ik heb de invoerder gevraagd of er ook een hangmodel te krijgen is, maar geen definitief antwoord gekregen. Spijtig, het zal dus toch een gewoon toilet met spaarknop worden. 

 

 

afbeelding van gooltjes
15/07/2012 - 21:15

 

dag Hanne,

dankje voor je reactie.

als ik het goed begrijp, geef je het dus helemaal op en zet je een 'klassiek' hangtoilet (dat is toch al redelijk klassiek intussen :) )   ???

elders las ik eerder je zoektocht naar eco keukens, herkende me in jouw verhaal, kan je daar eens iets meer over vertellen ?

anders moeten we even privé mailen ..

dankje,

Nele.

afbeelding van Hanne_L
16/07/2012 - 21:09

Inderdaad, het wordt een gewoon hangtoilet met spaarknop.

We hebben al de leidingen gelegd om met regenwater te kunnen doorspoelen. Is nog toekomstmuziek, want de regenwatertanks moeten er nog komen (volgend jaar hopelijk).

Hanne

afbeelding van Dirk Verbeeck
26/07/2012 - 15:06

In het gemeentepark van Merksplas staat een openbaar composttoilet. Voor je tot ginder gaat kun je misschien best de milieudienst contacteren om zeker te zijn dat het toegankelijk is.
http://www.merksplas.be/product.aspx?id=627

De site van Gustavsberg is inderdaad niet zo duidelijk. Het waterverbruik staat (gewoonlijk, niet altijd) onder additional information:

[[http://www.gustavsberg.com/en/private-consumers/products/wc.html?tx_mmpd...|Gustavsberg]]

Er zijn ook toestellen op de markt die wastafel en toilet in 1 zijn en het wastafelwater opnieuw gebruiken voor het toilet, op de Belgische markt zijn deze twee merken zeker verkrijgbaar:
[[http://www.nl.roca.com/wps/wcm/connect/roca_benelux/du_benelux/our-produ...|Roca]]

[[http://www.franke.com/washroomsystems/be/nl/home/our_products/allproduct...|Franke]]

De Zwitserse onderzoeksinstelling [[http://www.novaquatis.eawag.ch/links/index_EN|Novaquatis]] is druk bezig met onderzoek naar NoMix toiletten  maar een deel van hun links loopt wel dood.

De Antwerpse firma Evolias [[http://evolias.com/Nederlands/Separatie_toiletten_Nl.html|Evolias]] heeft wel drie merken separatietoiletten in het gamma zitten.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.