Afvalwater woning naar vijver

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste mensen, Kan er mij iemand raad geven over waterzuivering van een woning naar een natuurlijke vijver(ongeveer 10a.). Het gaat hier om spoelbakken,bad,douche,vaatwasser,wasmachine en dergelijke. Wij gebruiken alleen biologische afbreekbare producten en zepen.Er is een septische put voorzien maar het probleem is dat het hier allemaal harde leemgrond is en het water niet weg kan zodoende dat de put gaat overlopen... Ik dacht dan een vetvanger te plaatsen en na de vetvanger een buis naar de vijver toe.Is dit voldoende of ga ik mijn vijver hiermee verontreinigen? Moet de septische put gescheiden? Die is groot genoeg voor eventueel alleen het toilet(mits ik hem één of twee maal per jaar laat ledigen?)   Update...   Heb al wat informatie gewonnen en een rietveld lijkt mij gezien de ligging het goedkoopste en interessantste. Folie heb ik niet nodig want het is harde leem en pompen denkelijk ook niet want ik lig op een heuvel. Ik kan misschien putten,rietveld,rustbekken zo maken met niveauverschillen dat het natuurlijk afvloeit tot in de vijver. Iemand ervaring hiermee?   Mvg. Philip

Reacties

ik zou van de put 1 buis leggen naar de vijver maar voor de vijver een plantenbak maken zodat planten ,nog eens het water zuiveren

Ja,heb ook gelezen over een rietveld...zal dan maar zo iets maken.

Bedankt voor de reactie

Ik ga ook een rietveld met kikkerpoel ernaast aanleggen, ik laat me wel adviseren of werk samen met mensen wat dit al jaren doen om zeker geen flaters te begaan, want dat kost geld!

Beste Phillthechill,

lozing van afvalwater in een oppervlaktewater kan enkel indien dit afvalwater aan de lozingsvoorwaarden voldoet. Het beste plaats je een benor-gecertificeerde installatie (kokosbed, rietveld, zwevend bed, ... ). Je intercommunale of je gemeente kan je hier meer uitleg over geven. Indien je in het individueel te optimaliseren buitengebied woont, zal er meer dan waarschijnlijk een installatie geplaatst kunnen worden door de intercommunale.

Een eigen installatie plaatsen kan, doch dan zal je jaarlijks je afvalwater dienen te bemonsteren en analyseren.

Dag Philip, Ik zuiver mijn afvalwater al vele jaren in een rietvijver omdat wij geen riolering hebben zijn we dus ook niet aangesloten op een andere zuiveringsinstallatie. Je moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet je wel in de riolering lozen als er een ligt .... Mijn installatie wordt regelmatig gekeurd en het loopt probleemloos.

Contacteer me maar als je meer wenst te weten.

Zou het mogelijk zijn om eens een rietrveld te mogen bezichtigen om een idee te krijgen waaraan ik begin?

Men kan mij altijd contacteren op flipper068@hotmail.com

Dank bij voorbaat.

ik stuurde je alvast mijn gegevens te bezichtigen in Leuven

Dat is heel vriendelijk jef  maar ik denk dat er berichten geblokkeerd worden want ik krijg niets binnen.

Had u in het begin van de week ook al een persoonlijk bericht gestuurd maar denk dat u dit ook niet gehad heeft...anders eens een smsje sturen,dan kan ik u bellen.

0472470956

bij voorbaat dank.